Скопска ТВ: България да въведе македонски език!

Медията се позовава на експертен доклад на ООН
Обновена: 16 фев 2012 14:40 | 16 фев 2012 12:25, Елка Василева
462
Скопска ТВ: България да въведе македонски език!
Новопостроената Триумфална арка в Скопие. Снимка: Reuters

Независими експерти на ООН по малцинствените въпроси препоръчвали ревизия на официалната политика на България по македонския въпрос, зачитане на правото на етническо самоопределение и въвеждане на македонски език в българската образователна система, твърди македонската телевизия Канал 5.

В експертния доклад за ситуацията в България, изготвен след посещение у нас, се казвало, че с отричането си на македонското малцинство и на общността на помаците освен международното право страната ни нарушавала и член 54 от конституцията ни, съгласно който всички имат право да ползват националните и универсалните човешки културни ценности и да развиват собствената си култура според етническото си самоопределение, твърди скопската телевизия.

Във връзка с препоръката за въвеждане на македонски език у нас Канал 5 посочва още, че двуезичното образование ще помогне на децата да използват майчиния си език както и българския.

Използвайки пък майчиния си език, децата щели да съхранят своята етническа и езикова идентичност и това щяло да помогне на учениците от малцинствата да постигнат добри резултати в обучението си.

В края на доклада международните експерти директно призовавали правителството в София да въведе двуезично образование и да ратифицира европейския договор за регионалните и малцинствените езици, твърди още македонската телевизия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
0
 
23
 
! Отговори
А. преди 12 години
Е, наглостта ви е безгранична вече!! То бива-бива халюцинации, ама вашето на нищо не прилича. Вместо да градите история, за да имате такава, вие се връщата назад да присвоявате чужда. С цялата си наглост пишете и по българските форуми и ни плюете където и когато сварите, обаче помощ като ви притрябва сме братя, а?!
329
4
 
10
 
! Отговори
ЕДИН НАРОД СМЕ преди 12 години
БЪЛГАРИТЕ И МАКЕДОНЦИТЕ СМЕ ЕДИН НАРОД - ТРАКИЙСКИ!!Не е ли странно - днешните гърци били наследници на старите гърци, днешните румънци - на старите даки, днешните албанци - на старите илири, сърбите - на трибалите, а днешните българи нямали нищо общо с най-многобройния народ на античността - траките, които живеели по нашите земи, но изчезнали малко преди да дойдат на конете си пришълците "прабългари".
328
0
 
23
 
! Отговори
Българина преди 12 години
Македонецо,аз наистина мислех,че имаме нещо общо двата народа,но се убедих,че ние Българите сме много по благородни и добри,защото ние наистина ви мислим само доброто,а вие не можете да си помислите за сродна връзка с нас-добре.Много скоро подозирам,че България ще граничи с Източна Албания ако не повярвате в чистите намерения на България и не спрете да ни плюете.
327
7
 
1
 
! Отговори
юнака преди 12 години
да живее ВЕЛИКА АЛБАНИЯ !!
326
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стоп на циганизирането и ислямизирането на България.Стоп на чалгата,турските сериали,новините на турски език.Забрана на партии насаждащи етническа и религиозна омраза в православна България.Да се отнемат незабавно паспортите на всички ***, които се срамуват от българския си произход, правейки се на велики траки,османотураки и т.н.
325
8
 
17
 
! Отговори
Кой е В.Златарски? преди 12 години
Тази брутално фалшификаторска тюрко-славянска версия е изобретена (по-точно обобщена) от чешкия евреин Константин Иречек на 26 годишна възраст, на базата на мнения на късни западни и руски учени - мнения, които са напълно неадекватни и са осмени още от Георги Раковски, който пръв Доказва, че българите са арийски народ. Продължител на евреина Иречек е неговият български ученик Масона БългароФОБ - Васил Златарски - бащата на фалшификаторската историческа школа, която все още пише учебниците по история у нас, но предвид глобалните промени, които скоро ще стигнат и до България, едва ли още дълго ще успее да остане на власт. Основателят на тази АНТИБългарска "История" - Васил Златарски - ще запомним най-вече със зловещата му роля в Ньойския договор, когато нашият премиер Стамболийски протестира срещу разкъсването на България и в отговор гръцките и западните дипломати цинично му препоръчват картите на "бащата на Българската История" В. Златарски (и сътрудниците му), според които ... Тракия и Македония не са български земи ...Същият е един от главните изобретатели на "славяните" и "тюрките" в България. Техен баща той наистина е, но едните му деца (тюрките) никой никога не е виждал по нашите земи (до турското нашествие), а другите му деца ("славяните", които всъщност са плод на кръвосмешение на различни научни бащи и майки като Златарски) никой не е виждал изобщо никъде по света. Кан Аспарух се превръща в тюрк под магическата пръчка на "бащата на Българската история" Златарски. Творчеството на Златарски се харесва на турските историци, които решават, че "преселението" на Аспарух е първото стъпване на турци на Балканите. Разваленият телефон продължава да работи в учебниците по история, съчинени от днешните представители на златарската школа. Дали Аспарух би се познал, никой не пита.
324
2
 
6
 
! Отговори
капо преди 12 години
Прави са. Трябва да се въведе македонски навсякъде- даже трябва за официален да го обявим. Като са ни пу*ки управляващите...всеки ще ни е*ава...
323
0
 
30
 
! Отговори
sas преди 12 години
Отдавна трябваше да има българо-албанска граница. И това ще стане. Просто е въпрос на време.
322
0
 
20
 
! Отговори
1 преди 12 години
Докато просръбското правителство на Македония сънува имагинерни сънища плод на болните им мозъци, от запад ги дебне такъв четвъртит албански...остен, че един хубав ден ще се отзоват в положение "отпред змия, отзад магаре"...
321
0
 
28
 
! Отговори
bluEyes преди 12 години
колеги, няма нужда да се притеснявате, скоро "македонците" ще са малцинство в "тяхната държава" и няма да има кой да се грижи за "македонския" интерес в БГ, проблема е че и нас ни чака подобно нещо :)
320
0
 
9
 
! Отговори
temerut преди 12 години
Както са тръгнали, Турция ще ги превари по пътя към ЕС :)
319
1
 
22
 
! Отговори
Васил Златарски преди 12 години
Васил ЗлатарскиБратя.Пазете целокупноста на България, като зеницата на окото си! Цялото змийско котило на т.н. тракедонисти автохтонисти, цели разпокъсване на България. Пъклените планове на тези псевдо патриоти трябва в зародиш да се задушат,преди да е станало късно. Тези нехранимайковци подмолно подготвят Косовския сценарий за България.Съединението прави силата!
318
1
 
28
 
! Отговори
God преди 12 години
"Македонец" в съвременният свят е географско понятие - не етнос. Макетата може да си измислят каквито искат етноси (напр. помаците), може да си измислят и история, но просто никой не ги взима на сериозно. Какво толкова трудно има да кажат "да, ние сме наследници на българската и византийска култура и на тяхна база ще градим съвременната си култура и нация"? Нито е смешно, нито ще ги унизи. И нямаше да има конфликт с Гърция, а явно скоро и с България. Ще видят ЕС, когато го види и Турция.
317
1
 
13
 
! Отговори
ееееееееееебре преди 12 години
шо е маке се е юнак-седяли на една веранда американец китаец и македонец вечерно време на приказка-американеца почнал с това колко е голяма америка.китаеца и той споменал великата китайска стена македонеца се пооггледал диггнал главата към луната и..ееееех луно луно земьо македонска-абе не се ли намират хора да им кажат че цел свет им се смее бре.диггат арки по гголеми от наполеоновата и бранденбурската врата опитват се да се докажат че са наследници на марс абе ей дрисльовци с *** цел свет
316
0
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
371,- Не приемай всичко в буквален смисъл... Изреченията завършват с точка..., а и ще ти призная "принос" към българския език с думата - "озночава", а и думата "аман" не е българска...- Не ставай смешен, като издребняваш...
315
1
 
28
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Бях склонен да ги приеам като братя македонците, обаче не става. Айде майната им че ни имат за "татаре" , обаче факта че имат и териториални претенции към България (Пиринско) вече минава всяка граница на търпение. Успели да преброят колко стотин хиляди македонци имало в България а собственото си национално преброяване не успяха да направят. И сега не се знае колко и какво население има Македония. Или като са разбрали застрашителния брой на албанците нарочно са провалили преброяването.
314
0
 
17
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
МАКЕ, И днес всички Велики сили са виновни вкупом пред българската нация...!!!- Защо ли?Защото след предварителни договорки за ликвидиране на Османската империя, "великите сили" не се съобразяват с подробно изработените от самите тях етнически карти, за Балканите. На Цариградска конференция, още преди войната от 1878г., е решено: - Нишка област, заселена с компактно българско население, да се присъедени към Сърбия, в замяна на Босна и Херцеговина, които се заграбват от Австро-Унгария...- На Румъния да се даде Добруджа, в замяна на Молдова, която се заграбва от Русия...- На запад от линията Железни врата - Солун ще се разпорежда Австроунгария, на изток Русия...(което автоматична разкъсва българската нация и това се подкрепя от новите велики сили и сега..., след първата световна война, най-вече от Америка...!!!)- Да не се допусне създаването на силна славянска държава на балканите (клаузата е насочена изцяло срещу обединена България...)- Русия ще проведе войната с помоща и съгласието на цяла Европа, но всички договорености с Турция, ще се разглеждат като временни..., затова Сан-стефанския договор е предварителен прелиминарен..., затова България е окастрена чрез Берлинския договор...!!!- По силата на договореностите още от преди Руско-Турската война, нито една "велика" сила не е смятала да допусне обединението на Българската нация с българите западно от линията Железни врати Солун...!!! ... това продължава и сега...Днес.- По силата на членството ни в ЕС, днес имаме уникалния шанс да иналожим без война на Сърбия, Македония и Албания, статут за българите в техните държавни граници, като национално-духовни автономии... и да им дадем двойно гражданство..., а за Западните покрайнини и Струмишка околия, да искаме автономия и съвместно управление (кондоминиум), със Сърбия и Македония, съответно...!!!Само, че де в наше време политици с воля и "дупе"... Впрочем това последното те си го предлагат на всеки който го пожелае..., май и без пари...!!!
313
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те албанците са го заголили и се облизват вече, така че на македонците ние не сме им най-големия проблем.
312
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до румен Може да пишеш на диалект, след като си полу-неграмотен, но вали нямаш претенции, че пишеш на чужд език нито, че Врачански окръг е държава, също така не крадеш историята на света и не я обявяваш за своя/от България през Елада до Египет/ Защо тогава протестираш, ако знаеш какво озночава това, след като твърдиш, че си неграмотен. Аман от ***.
311
4
 
6
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
366-ТИ,- НЕ ПОЗНАВАШ ИСТОРИЯТА! НАЧАЛОТО Е ДРУГО... - МАКЕДОНСКАТА "ДЪРЖАВА", Я Е ИЗМИСЛИЛ АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, ЗА ДА НЕ ВЪРНЕ "БЕЗСПОРНАТА БЪЛГАРСКА ЗОНА" НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА?- А ИНАЧЕ ВИНОВЕН ПРЕД БЪЛГАРИТЕ Е И ЦЕЛИЯТ КОМУНИСТИЧЕСКИ И ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ЕЛИТ, КОЙТО ПРИЗНА ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА...- А БЕ ТЕ НАРКО-ТЕРИТОРИЯТА КОСОВО ИЗМИСЛИХА ЗА ДЪРЖАВА... АМА КОЙ ЛИ НИ ПИТА...