Марин помилвал 232 убийци

Един от излежаващите присъда за убийство е помилван изцяло
Обновена: 18 фев 2012 11:16 | 18 фев 2012 09:00, Бойчо Попов
278
 Марин помилвал 232 убийци
Снимка: Булфото

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентството, цитирана от “Труд” в днешния брой. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода, а повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло, пише още всекидневникът. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Имало обаче и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца, а много от убийствата са станали при грабеж. 

Още по темата

“Труд” е поискал списък на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция, но се оказва, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

Още в качеството си на кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че “актът на помилването трябва да бъде публичен, трябва да бъде открит, обществото трябва да знае кой, кога и защо се помилва”. Сега обаче, позовавайки се на Закона за защита на личните данни, главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева отказва да оповести имената на помилваните, за да не бъде нарушено правото им на личен живот и предоставя само инициалите им.

Захариева се аргументира и със съдебните актове, които по закон се публикуват в интернет, но така, че идентифицирането на осъдените е невъзможно.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Ангел Маринпомилване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
9
 
! Отговори
До 143 преди 12 години
Най важното е Защото не само че престъпниците се прикриват не само че като влязат в съда почват да се губят доказателства и да се отмятат свидетели ами и тези които имат присъди ги пускат на свобода ми тогава защо е цялата тази система явно е за СПЛАШВАНЕ НА ТАКИВА които си плащат данъците и всеки ден ходят на работа и превиват гръб да хранят особи като почитаемия г-н Марин които с великодушие оправдават присъди и опрощават дългове поне да кажат на кой и защо ?
118
4
 
2
 
! Отговори
ДО 148 преди 12 години
Как би се опълчил с/у 75% комунисти ,останалите са *** и "демократи" !На "кои"българи говориш?
117
2
 
3
 
! Отговори
до 140 преди 12 години
Незнам полицеищина ама 60000 полицай на тая държава са и много , при липсата на икономика.А в ЕС особено в Гърция реда е страхотен по 2-3 коли и къщи на ден горят за празника, ако са с 300 лв заплати 95% от парламентите в ЕС ще са подпалени ,всичко е до задоволеност.
116
0
 
5
 
! Отговори
до 143 преди 12 години
Знаеш ли ,колко са като него ,....и като сметнеш поне 200 такива *** по 2 млн. =?А смятай !После ,нямало пари за образование ,здравеопазване ,и куп други ----ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА в Бг!?
115
0
 
6
 
! Отговори
"СЪПРИЧАСТЕН&qu преди 12 години
Ей, хора ,за любовниците трявбат мноооого пари ,влезте МУ в положението!Човекът от хорова срама се отказа от медала даже ,но не и от Светла Тошкова не разваляйте ----"СЕМЕЙСТВОТО"!И един въпрос:"Някой виждал ли е ,или чувал за 22 годишните политици ,да имат здрави семейства ,поне един .....било жени ,или мъже---политици ?
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полицеищина е дума измислена от куманазите ,докато са рушели Третото Българско ЦАРСТВО И властта в правото си ги е преследвала.....сега властта пак подгони шайката им и се сетиха за таз думичка. ДГД
113
0
 
6
 
! Отговори
МУСТАФАР преди 12 години
Наскоро попаднах на интересен казус: ОС гр. Плевен е оневинил убиец, като е приел, че е нападнат от 2 лица, които му счупили крак и с този счупен крак лицето е било принудено да се защитава и е хукнало да прободе с нож нападателя си при спор за торба с орехи ? Правдоподобна ли ви се струва версията ? На мен не.
112
1
 
4
 
! Отговори
за 137 преди 12 години
За вас няма надежса, другарю:) спец съд и закон за конфискация ви дебне, ами търсете връзки за централния,че има мнооого по-лоши места от него
111
1
 
5
 
! Отговори
До 121 преди 12 години
Вярно, прав си!Виж кой ни управлява сега...
110
0
 
10
 
! Отговори
qwer преди 12 години
до 123 :-Ти виждал ли си полицейщина та говориш за такава ? Избери си една държава от З.Европа поживей там и тогава говори за полицейщина. Явно ти си некакво ***, на вас в Б-я сега само това ви е останало като аргумент за сплашване. Ела тук човече поживей малко и тогава пиши простотиите си за полицейщина. Редът на всякъде по цивилизована Европа се поддържа от полицията и изключително строгите закони,а ти хал-хабер си нямаш от полицейщина болук.
109
0
 
5
 
! Отговори
До 134 преди 12 години
Ще пастрои я как няма Тадж Махал ще построи ако трябва любов е това той човека не е виновен че престъпници дават мило и драго само да са на свобода
108
0
 
6
 
! Отговори
за 136 преди 12 години
Има предвид БКП и производните и .........всите са милионери, от партиен секетар на цех нагоре
107
3
 
7
 
! Отговори
ДО 128 преди 12 години
Тоя пък ,....червените ,....айдукът цвят няма !Можеш ли да разбереш СЕГА В Бг ,....кои са червени ,и кои са сини ,кои са леви и леваци ,и кои са десни ,вчера ли се роди ?Умряха идеите ,останаха ----ИНТЕРЕСИТЕ !След като сме вече КАПИТАЛИСТИЧЕСКА държава ,...има власт ,която се купува с пари ,значи :капитализъм = власт,пари и материални облаги ,народа няма думата ,а големите обръчи от фирми +олигарсите -----ПАРИТЕ КОМАНДВАТ ,....забрави за средна класа ,всеки се оправя поединично......А МЕРСИ!
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бравос а аз се чудех защо аджеба му дават медал "Стара планина" мчи той убиици на свобода пуснал сега ще живея по спокойно като знам че 232 убийци ме дебнат
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоз *** построи къща на любовницата си за милиони.Да го подхваща спец съда по новия закон........
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата тая работа намирисва на мнооооого пари , адски много пари. Нищо не е даром на тоя свят , свободата също.
103
1
 
8
 
! Отговори
МУСТАФАР преди 12 години
ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ЗА ПРОЯВЕНАТА ДЪРЖАВНА МИЛОСТ, НЯКОЙ ОТ УБИЙЦИТЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ИЗВЪРШАТ НЯКАКВА УСЛУГА НА ПОРТИЯТА, ............. НА ФИЛЧЕВ, НА НЯКОЙ ДЛЪЖНИК ?ВЪПРОСЪТ МИ Е, КОЛКО УБИЙЦИ И ДР. СА ОСВОБОДЕНИ ПРЕДСРОЧНО ОТ ЕДИН ИЛИ ДРУГ СЪДИЯ И ЗА КАКВИ УСЛУГИ, И НА КАКВО ПРАВНО ОСНОВАНИЕ ?
102
0
 
7
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
А защо трябва заради това да СТРАДА И ДА Е ПОТЪРПЕВШ ,......ОБИКНОВЕНИЯ ,КОРЕКТНИЯ ,ГРАЖДАНИН НА Бг ?ДО КОГА ЩЕ ГО ОТНАСЯ ВСЕ ТОЙ?
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da mu oderat jivi vnu4etata mu pred nego
100
2
 
15
 
! Отговори
ФЕН преди 12 години
ЦЯЛАТА ИМ РАБОТА Е ЕЙ ТАКАВА НА ЧЕРВЕНИТЕ ***