Марин помилвал 232 убийци

Един от излежаващите присъда за убийство е помилван изцяло
Обновена: 18 фев 2012 11:16 | 18 фев 2012 09:00, Бойчо Попов
278
 Марин помилвал 232 убийци
Снимка: Булфото

232-ма са помилваните убийци през двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин в периода 2002-2011 г., показва справка от президентството, цитирана от “Труд” в днешния брой. Общо помилваните за десетте години са 529. Помилването не винаги означава свобода, а повечето случаи се опрощава някаква част от наказанието.

Само един от излежаващите присъда за убийство обаче е помилван изцяло, пише още всекидневникът. В повечето случаи е опростена година от оставащото наказание. Имало обаче и затворници, на които присъдата е намалена с по 2 или 3 години. В един от случаите милостта на държавата е стигнала за цели 7 години и 9 месеца, а много от убийствата са станали при грабеж. 

Още по темата

“Труд” е поискал списък на всички лишени от свобода, които са получили държавна милост от 13 юли 1991 г., когато влиза в сила новата конституция, но се оказва, че в президентството се пазят данни само от 2002 г. до сега.

Още в качеството си на кандидат за вицепрезидент Маргарита Попова обяви, че “актът на помилването трябва да бъде публичен, трябва да бъде открит, обществото трябва да знае кой, кога и защо се помилва”. Сега обаче, позовавайки се на Закона за защита на личните данни, главният секретар на държавния глава Екатерина Захариева отказва да оповести имената на помилваните, за да не бъде нарушено правото им на личен живот и предоставя само инициалите им.

Захариева се аргументира и със съдебните актове, които по закон се публикуват в интернет, но така, че идентифицирането на осъдените е невъзможно.

В справката на президентството присъстват и 2 лица, осъдени за отвличане, убийство и кражба, на които през 1999 г. съдът е определил наказание от по 20 години. През 2007 г. и на двамата е опростена 1 година от остатъка от присъдата. Подобен е и казусът с осъден на 15 години за отвличане и убийство, чиято присъда е намалена с 1 година.

През десетте години са помилвани 72-ма, осъдени за престъпления, свързани с наркотици. 8 признати за виновни за обида и клевета също са получили държавна милост. Има и един, осъден за съжителство на семейни начала с 14-годишно момиче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Ангел Маринпомилване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
12
 
! Отговори
четох виц преди 12 години
Двама затворници по времето на Марин си говорят, единият пита : - Ти за какво лежиш ?- Убийство , казал другия.- Късметлия.......
98
0
 
6
 
! Отговори
20г,фъф---Бг преди 12 години
Политиците от 1989г,до сега ,направиха "РЕФОРМИТЕ " за себе си ,пълно мазало ....!
97
3
 
7
 
! Отговори
също! преди 12 години
А.Марин ,също виновен за прехода ---22г.,и "Крадец на прехода",.....това МУ е атестатът !Не е лошо да подаряват на такива ,медали с надпис ----"Крадец на прехода в Бг"....!
96
1
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Пръдължавам от 120кой е на власт да е ДЛЪЖЕН да спазва визията за развитието на държават. Не са толкова сложни нещата, просто трабва да се смени системата за да се наемат кадърните и отговорните хора да лязат в управлението. В момента с тази полицейщина, която наложиха никой нормален чевек не смее да влезе в политика та да не му се случи инфарка като на Бирата и там висички герои дето ги самоубиха.
95
2
 
16
 
! Отговори
НАЛИ! преди 12 години
Ето ,че полека лека ,изплуват октоподите и пипалата им ----Първанов ,Марин ,Ал.Питров,Сумисти,Релета,Съд. система /постоянно критикувана на първо място в Евродокладите,като КОНСТАНТА за Бг/,Доган ,......и куп олигарси !Всички ТЕ още командват парада в Бг с парите си !
94
0
 
6
 
! Отговори
до 104 преди 12 години
Аз по партии не си падам поне в този вид, в който са в българия. Трябва да се инициира от народа свикване на велико народно събрание и да се промени конституцията и освен това да се сменят иборните закони, така че да не може да се подменя вота на избирателите. Аз гласувам единствено за доказани личности и предпочитам мажоритарна правна система с абсолютен вот. Освен това великото събрание трябва да направи дългосрочна програма за визията на Българи и независимо, .....
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Корупция, корупция...на най-високо ниво!Щом името на "президента" Първанов-Гоце изскача от разследвания за отвличания, убийства и търговия с ембаргови държави, какво повече да говорим?!България е свършена:(( ---------------------------------Говориш сякаш имената на всички останали политици не могат да бъдат свързани с известни нашенски и международни престъпни групи... Замисли се - един чист няма.
92
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е заради тези помилвания гоце го награди на рождения му ден с орден стара планина,а пък бойко го сравни с куче,което се радвало на телешки пържоли,мани че ги помилвал ами нямал и законовото право да ги върши тези неща,защото липсва указ,и сега всичко пак ще е за три дена и така до края на света се казва в химна на комунистите"на всеки километър"...
91
1
 
6
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
Алооо, до кога ще работим за такива ,като А.Марин и техните любовници ?"А.Марин ПОДАРИЛ палат в гр. Банско ,САМО ЗА ---2млн.на любовницата си Светла Тошкова "------да ТОВА Е "ДОСТОЕН Бг ГЕНЕРАЛ",......нито армия остави ,нито държава пък от ПърваноФ!А.Марин да върне поне ---2-та милиона на хазната ,или май тези пари са от ---ПОМИЛВАНИЯТА----,КАКТО ГОВОРЯТ ХОРАТА !
90
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като гледам, по телевизията много често (да не кажа постоянно) справедливия български съд помилва редовно убийци, давайки им условни присъди. Случаи много - най-известния е със Ставийски. Така, че "Труд" и Яне Янев да вземат да задават въпроси и към прокурори, съдии и т.н. правораздавателни органи. Аман от популизъм и от медийни изяви.
89
17
 
10
 
! Отговори
LEFT преди 12 години
Марин е един достоен български генерал. Престанете да пръскате отрова по този човек. Има случаи, когато дори един убиец трябва да бъде помилван. За голяма част от хората, помилването е 1 година. Като не можаха да намерят други недостатъци на президента и вицето измислиха помилванията...Може ли в БГ някой да остане чист и неопетнен?! Засрамете се! Това се отнася и за Попова. Нали беше министър, защо чака да седне на стола в президенството и тогава да крещи?!
88
8
 
8
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
Корупция, корупция...на най-високо ниво!Щом името на "президента" Първанов-Гоце изскача от разследвания за отвличания, убийства и търговия с ембаргови държави, какво повече да говорим?!България е свършена:((
87
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Разсъждавам върху коментар 104... - прехвърлям през въображението си всички *** и немога да открия един свестен... - абе имаше там един Дъбов ли беше или Буков... - кво стана с него?...Не казвам, че той е свестен - и той имал далавери в Шуменско, но просто питам...
86
1
 
3
 
! Отговори
Слава Богу , преди 12 години
поне мафиотите ни са милостиви . Ще им се въздаде .
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марин и ПърВанко 1 си правят лоби от криминали.
84
4
 
13
 
! Отговори
arhar преди 12 години
Дайте да направим едно сравнение между германския президент и наш' Гоце , за да видим къде е границата на морала !Германският президент сам си подаде оставката след натиск от страна на медиите.Наш' Гоце направи много гафове, вкл. и многократно нарушаване на конституцията . Поискаха дори да го импийчват в пленарна зала, а той вместо да се засрами и извини на обществото за гафовете си, и след това да си напише мемоарите, вкл. и за задкулисната му ' визита ' на 21.05.2010 г., сега реши да се куми за премиер .
83
1
 
7
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ЕМ ПРИ ТРАНСПОРТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СМЪРТ НЕ НАСТЪПВАЛИ?ЮРИСТЕ С ДЪЛГОГОДИШНА ПРАКТИКА .. ЗНАЧИ ЗА ДВЕ БИРИ .. ГОДИНА БЕЗ КНИЖКА .. А ЗА УБИЙСТВО.. УСЛОВНА ПРИСЪДА .. И ПАРТИЙНА МИЛОСТ :)
82
6
 
9
 
! Отговори
до 90 преди 12 години
А коя е твота партия,че да гласуваме за нея ? Изредил си всички,явно имаш алтернатива ? Не се мъчи да оневиниш Марин,той не заслужава да диша въздух,няма член на БСП който да не е ***.
81
6
 
6
 
! Отговори
до 98 преди 12 години
А нима има за кой да се гласува в тази държава, който и де избера все краде.Просто вече не ходя да гласувам.Всъщност на президентските гласувах, но за Атака.
80
5
 
6
 
! Отговори
....? преди 12 години
Кадарът на 3-ната коалиция !А.Марин,кога ще върне ---2млн.,които изпра за да ги подари на любовницата си ---Светла Тошкова ?