Стоим си на дъното с най-ниска минимална заплата в ЕС

Със ?138 възнаграждение смe последни в Еврообщността
21 фев 2012 12:16,
249
Стоим си на дъното с най-ниска минимална заплата в ЕС
Снимка: БТА

 И през януари България остава на опашката в Европейския съюз (ЕС) по размер на минималната работна заплата, показват данни на Евростат.

Със 138 евро минимално възнаграждение страната ни остава последна в Еврообщността. Преди нас е Румъния със 162 евро.

Между 200 и 300 евро е минималната заплата в балтийските републики и Унгария, а между 300 и 400 евро – в Чехия, Словакия и Полша.

Най-висока е минималната заплата в Люксембург (1 801 евро през януари 2012 г.). Над 1 000 евро е и минималното възнаграждение във Великобритания, Франция, Белгия, Холандия и Ирландия. Между 500 и 900 евро е минималната заплата в Португалия, Малта, Испания, Словения и Гърция.

България остава последна и след сравнение на минималните възнаграждения в ЕС, като се отчитат различията в цените чрез паритета на покупателната способност при разходите за крайно потребление на домакинствата.

На дъното на класацията отново са Румъния, балтийските държави, както и страните-членки в ЕС от Централна и Източна Европа. В другия край на класацията е Люксембург, следвана от Холандия, Белгия, Франция, Ирландия и Великобритания.

От Евростат посочват, че в държавите с ниски минимални заплати ценовите нива също са по-ниски, което се отразява на покупателната способност.

От друга страна цените в държавите с по-високи възнаграждения са по-високи, затова и минималната заплата, изразена чрез паритета на покупателната способност, всъщност намалява.

Още новини от икономиката на България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а, още може, ний сме оптимисти
211
2
 
2
 
! Отговори
Кура Ми Янко преди 12 години
Неблагодарни комунисти - Боко ви построи ЦЯЛА 15-километрова нова магистрала , а вие пък за заплатите си мислите...
210
1
 
12
 
! Отговори
бг преди 12 години
Сега всички грамотни и полуграмотни българи разбраха, че сме с най-унизителната минимална заплата в Европа и сме мнооого по-зле от фалиралите гърци. И какво като сме го разбрали, нещо ще се промени ли. Аз не вярвам да предприеме нещо в своя защита ограбеният българин. Само ще си пишем и ще го коментираме на ракийка и до там. Докато не се преборим за по-добър живот, ще си живеем като скотове ...
209
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, българи всики народ си служава съдбата. Така е като сме такива злобни, гадни и завистливи.
208
3
 
7
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Това е резултатът от 22-годишната демокрация наложила ни плана Ран- Ът!
207
1
 
4
 
! Отговори
иван преди 12 години
241 *** така е аз се прецаках и гласувах за плевнелиев на президентските, но като видях след това какво стана вече съм твърдо напук от бсп или даже за болен бих пуснал.
206
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** МОЛЯ ВИ БЕ ГЕРБ - Досега такова отношение към всички хора в държавата е нямало и ако имате малко съвест ще го признаете. Всички правителства да наредим едно до друго, не мога да ги стигнат и по некадърност, и по крадене.
205
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 12 години
236 бе ние на ес не се молим, но вие се молите на ес да ви приеме. Вие ще се махате от България. 85-та година сте се броили 1,6 милиона турци в България, а сега с 1000 напъна ви няма и 600 000 2011. И на 25-те милиона кюрди с по 7 деца докато вие имате 2-3 в Турция ще се молите скоро (вече се молите та даже и 2 телевизии им плащате). Нали сме братя Кюрди нали сме братя Кюрди. Това е лайт мотива. Ама преди не беше това чак като станахте баби а те много стана това. Нека ви е много ми е кеф.
204
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми добро утро, че сме с най-ниски заплати в ЕС за пореден път някой е открил топлата вода---до 232 не знам колко са лекарствата, но вчера се върнах от Турция и знам, че литър бензин при тях е на 4,5 лева равностойност.
203
1
 
7
 
! Отговори
Az преди 12 години
Стоим си накрая на таблицата. Но рейтинга ни е висок! Предлагам да ни падне рейтинга, пък заплатите да станат като на хората с по-ниския рейтинг. Скоро.. !!!
202
0
 
3
 
! Отговори
dido преди 12 години
dalgo 6te stoim taka dokato imame tikvi za ministar predsedateli i *** za vatre6en ministar
201
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bulgaria iastemi salama rezania gladni marsdavi sazdania mamavi ebavam cobanska i giavurska mnokomie hubavo da kledam kak se molete na es davi pomokne ulicno kuce pret mesarski magazin
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И така ще си стоим още дългооооооо
199
2
 
8
 
! Отговори
x преди 12 години
А дали работодателите ни са на последно място по доходи в ЕС? Ако не - пазарната логика е заменена с нещо друго тук.
198
0
 
2
 
! Отговори
x преди 12 години
А дали работодателите ни са на последно място по доходи в ЕС? Ако не - пазарната логика е заменена с нещо друго тук.
197
1
 
8
 
! Отговори
Волен-болен преди 12 години
Марш в Турция да си купувате лекарства! Три пъти по-ефтини!? Наши, български лекарства?!
196
4
 
4
 
! Отговори
Чичето преди 12 години
Русия и Путин са виновни!
195
2
 
1
 
! Отговори
за 218 преди 12 години
Като вземете да правите мерседеси и баварци........
194
1
 
15
 
! Отговори
Стадото преди 12 години
*** народ и *** ще си остане ,просто обречени. Османлиите ни били виновни ,незнм си кои са били виновни още и всичко във минало време си остана . Сега кой ни е виновен ,че " Това нее народ а стадо МЪРШААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА" - Великият Вазов го е написъл след освобождението и си остава със пълна сила и до днес.
193
2
 
9
 
! Отговори
Стадото преди 12 години
*** народ и *** ще си остане ,просто обречени. Османлиите ни били виновни ,незнм си кои са били виновни още и всичко във минало време си остана . Сега кой ни е виновен ,че " Това нее народ а стадо ПЪРШААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА" - Великият Вазов го е написъл след освобождението и си остава със пълна сила и до днес.