80% от ромите без тоалетна

Парламентът не гласува стратегията за интеграцията им
24 фев 2012 20:07,
416
80% от ромите без тоалетна
Ромите са 4,9% от населението. Снимка: Impact press group

Депутатите не гласуваха Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020/.

Причина за това стана изчерпването на времето за законодателна дейност. Дискусията по въпроса ще продължи следващата седмица.

На заседанието днес Станислав Станилов от "Атака" посочи, че националистите няма да подкрепят документа, защото няма да има резултати, докато държавата не започне да изисква срещу парите си и изпълнение на конкретните отговорности.

От “Коалиция за България“ и ДПС поискаха вицепремиера Цветан Цветанов да присъства в пленарна зала по време на гласуването.

Депутатът от левицата Милена Христова заяви, че в документа има само добри намерения и общи статистически данни, но липсва анализ на взетите до момента мерки, за да се установи кои работят и кои – не.

По данните на Националния статистически институт, цитирани в стратегията, ромите в България са 4,9 процента или 325 343 души от населението.

През последните години се наблюдава отделяне на малцинството в определени квартали, което води до социална изолация и пречи на подобряването на битовите условия за живот.

Все още 2/5 от ромите живеели в жилища без водопровод, а в 4/5 нямало тоалетна.

При ромите се наблюдава ранна инвалидизация и масова хроничност на заболяванията още в средна възраст. 12,6% от ромите са инвалиди.

По данни на НСИ в последните години се наблюдава подобряване, макар и бавно, на  образователния статус на ромската общност в последните 20 години. Все пак неграмотността се среща три пъти по-често при ромските жени, отколкото при мъжете.

Целта на стратегията, която предстои да бъде гласувана от парламента, е създаване на условия за интегриране на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи.

Това трябва да стане чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
7
 
! Отговори
Да бе да преди 12 години
"Това трябва да стане чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери."Това означава ли, че българите ще имат равни права спрямо ***, защото в момента те (***) имат повече права и по-малко задължения от нас (българите).
188
7
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 12 години
*** са най-малкия проблем на тази държава...Преди всичко българина трябва да смени чипа си...не *** ограбиха България през тези 22 години...Замислете се!
187
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте да ги интегрираме *** в хубавия квартал :D Да видим дали ще остане хубав...
186
1
 
9
 
! Отговори
до 248 преди 12 години
къде е тоя престижен квартал? навсякъде улиците са като бомбандирани,липса на места за паркиране-ти да не си се объркал че живееш в БГ?
185
1
 
12
 
! Отговори
Дребна риба преди 12 години
Пак се започва с cigаnskoto спонсориране, малко преди изборите. *** босове ще вземат парите за интеграция и ще принудят нисшата прослойка да гласува както подобава.
184
7
 
5
 
! Отговори
До 257 преди 12 години
Ти от каде знаеш.че си българин,***?500 години вашите прабаби ги оправяха *** турци,200 години-гърците...50 години ви оправяха руснаците....Ти от каде знаеш кой е Е..л баба ти?***
183
3
 
1
 
! Отговори
до 248 преди 12 години
Браво на теб!
182
1
 
9
 
! Отговори
st преди 12 години
Аз не харесвам Хитлер.Ако беше си свършил работата сега нямаше да има проблем.
181
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** може да се интегрират само във сапуна....
180
0
 
3
 
! Отговори
бай Асен преди 12 години
100% трябва да са ,да изпълнят плана .......................
179
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на тия 20% от ***,които са се ИНТЕГРИРАЛИ сами,искали са го и са го направили!Останалите 80% са ***!
178
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдам, тук е пълно с ксенофоби, расисти и обикновени комплексари. Жалка история.
177
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажете отворковци,като го гледате тоя на снимката само ТОАЛЕТНАТА му липсва?И ние ли ще трябва да им бършем задниците след това?Защото те И това не правят!
176
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да измират - на никой няма да липсват! Освен на политиците - няма кой да гласува "правилно" срещу студени кебапчета и топла бира!
175
0
 
9
 
! Отговори
До 248 преди 12 години
Добро утро Цецко. Недей да ни занимаваш с тези прошляци от ГЕРБ. Още е рано да цапаме форума.
174
13
 
1
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
До 202,е,личи Ви простотията,анонимнико!На фона на общата криза съм добре платен техник,не съм комбинация между шофьор с осн.образование и неграмотна чистачка,подобно на Вас,живея в престижен квартал и с желание гласувах за Герб.
173
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Опаа, май само Атака са против....абе наистина взех да си мисля, че за да са насочени толкова удари към Сидеров значи пречи на някого.
172
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
А защо им са тоалетни? Те почти не ядат.На гладен човек не му е нужна тоалетна.Както "вървят" нещата в най -близко време и на по- голямата част от българите няма да е нужна тоалетна поради същата причина.Ще се направят икономии . Дянков ще направи бюджет с излишък,"Софийска вода"ще реализира по- големи печалби и т.н. и т.н.Добра перспектива с управленската стратегия на ГЕРБ.
171
0
 
22
 
! Отговори
Едва сега разбрах ! преди 12 години
Значи това е причината да сме *** държава.Държавата може да ограничи осирането, като намали или направо да спре социалните помощи на мургавелковците, вместо да им строи тоалетни.
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 238...ДА !!!!!!!