80% от ромите без тоалетна

Парламентът не гласува стратегията за интеграцията им
24 фев 2012 20:07,
416
80% от ромите без тоалетна
Ромите са 4,9% от населението. Снимка: Impact press group

Депутатите не гласуваха Националната стратегия за интегриране на ромите /2012-2020/.

Причина за това стана изчерпването на времето за законодателна дейност. Дискусията по въпроса ще продължи следващата седмица.

На заседанието днес Станислав Станилов от "Атака" посочи, че националистите няма да подкрепят документа, защото няма да има резултати, докато държавата не започне да изисква срещу парите си и изпълнение на конкретните отговорности.

От “Коалиция за България“ и ДПС поискаха вицепремиера Цветан Цветанов да присъства в пленарна зала по време на гласуването.

Депутатът от левицата Милена Христова заяви, че в документа има само добри намерения и общи статистически данни, но липсва анализ на взетите до момента мерки, за да се установи кои работят и кои – не.

По данните на Националния статистически институт, цитирани в стратегията, ромите в България са 4,9 процента или 325 343 души от населението.

През последните години се наблюдава отделяне на малцинството в определени квартали, което води до социална изолация и пречи на подобряването на битовите условия за живот.

Все още 2/5 от ромите живеели в жилища без водопровод, а в 4/5 нямало тоалетна.

При ромите се наблюдава ранна инвалидизация и масова хроничност на заболяванията още в средна възраст. 12,6% от ромите са инвалиди.

По данни на НСИ в последните години се наблюдава подобряване, макар и бавно, на  образователния статус на ромската общност в последните 20 години. Все пак неграмотността се среща три пъти по-често при ромските жени, отколкото при мъжете.

Целта на стратегията, която предстои да бъде гласувана от парламента, е създаване на условия за интегриране на ромите и на българските граждани в уязвимо положение от други етнически групи.

Това трябва да стане чрез осигуряване на равни възможности и равен достъп до права, блага, стоки и услуги, участие във всички обществени сфери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
1
 
6
 
! Отговори
Цветан Цветанов преди 12 години
Съгласен съм с това да се направи една обща голяма тоалетна. Просто една дупка в земята и долу огромно пространство с различни химикали за разграждане и разпад. Наистина *** имат цвят и мирис на фекалии, за това трябва да бъдат изхвърляни в тоалетната !
208
2
 
1
 
! Отговори
jamba преди 12 години
ela da mi iztrie6 kirta
207
1
 
6
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Някой наричат нетърпимата реалност ксенофобия,друг иска ***.Абе ааланковци,кой ще рискува да ползва такъв *** и как ще интегрирате каца с мед и кофа фекалии?Колко са били прави некои "нови братя" като са им подсигурявали отделен транспорт!Смърди на *** в атобусите и некои трамваи!Защо нема противогази?
206
6
 
7
 
! Отговори
Лунатик преди 12 години
И аз не искам да плащам инвитро процедурите на няква лелка която на 40 години се е сетила че иска да има дете...а докато е била студентка се е шибала с цял студентски град,има 10 аборта и изведнъж се е сетила че е застаряваща *** и е време да има дете!
205
10
 
1
 
! Отговори
jamba преди 12 години
blagoiadrim za hranata Giauriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
204
0
 
3
 
! Отговори
до Jamba преди 12 години
Изкъпи се ако обичаш !
203
2
 
3
 
! Отговори
Сен Сей преди 12 години
По ухилен *** ,не намериха ли за тая статия?
202
2
 
0
 
! Отговори
ritci преди 12 години
до265Извинявай за въпроса,ама ти нормален ли си или още си сънен и не можеш да разсъждаваш
201
0
 
6
 
! Отговори
абе Джамба преди 12 години
недей да сереш където ядеш- като ние изчезнем тебе кой ще те храни?
200
0
 
10
 
! Отговори
qwer преди 12 години
Тези подобия на човеци никога не могат да се интегрират,парите отпускани за тяхното интегриране винаги ще бъдат откраднати,за *** могат да се отпуснат пари само за стерилизацията им до пълното им изчезване или натоварването им на кораби и адиос над "Марианската падина".Когато видите *** да стане човек тогава и *** - интегриран.
199
6
 
1
 
! Отговори
jamba преди 12 години
abe g*i ne6tasten nedei se pravi na Gospod Bog da ne iziade6 darvoto ti li ostana da kurmuva6 sveta i da kage6 koi kak da se nari4a ne vijda6 li statistikata 4e Gospod vi maha ot liceto na Balgaria vie ne se razmnojavate vie sled niakoia godina 6te stanete malcinstvo
198
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самите *** не желаят интеграция,защото това би означавало да се приравнят към нас,тоест да плащат осигуровки,сметки,данъци.....просто тяхното племе никога няма да се интегрира по миролюбив начин!
197
0
 
9
 
! Отговори
Фалко Поета преди 12 години
На *** каквито са цвета и миризмата, смятайте тогаз каква им е храната...
196
0
 
9
 
! Отговори
ritci преди 12 години
А аз искам да бъдем без 80% от ромите- ***.ха защо защо като написах "ромите" ми го подчерта в червено,че е грешно,а *** не е.
195
5
 
0
 
! Отговори
jamba преди 12 години
da be da i 4irkov niama toaletna ama operira balgari i im dava obrazovanie na studentite
194
1
 
21
 
! Отговори
янис преди 12 години
По лесно може да се интегрира *** от клкото ***.
193
2
 
7
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 265 - ако си мислиш, че разход м-у 500 и 800 милиона годишно, харчени да храним тези търтеи е малък проблем, незнам кво за теб е голям
192
1
 
15
 
! Отговори
gtf преди 12 години
Тва е чист мързел, дядо ми преди 60г. е копал канал с комшията използвайки кирка и лопата, да си направят отводняване до близката река ( около 1км.). И без тва *** нямат работа по цял ден, никви помощи за търтеи от моите данъци, предатели управляващи !!!
191
3
 
12
 
! Отговори
Рокфелер и Ко преди 12 години
*** в България са повече от 2,5 млн., много са и в Румъния, Македония, Сърбия...Затова Илюминатите имат тайно решение: пълно унищожение с елегантни средства: ваксини, храни, дрехи употреба, Кемтрейлс, лекарства... Лошото е, че и българите отиват марцина покрай ***! Въпрос: Кой ще наследи територията? Отговор: Турците!
190
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
80% нямали тоалетна? Че те и бани нямат - просто не са им необходимост. Като има контейнери за отпадъци да не би да ги ползват? Тук-там като им подарихме жилища в съвременни жилищни сгради и какво? Около сградите бунище, че и панелите започнаха да падат, защото вадят арматурата от тях. Кучетата са интелигентни животни, но въпреки това не позволяваме да живеят свободно около нас. *** не са по-интелигентни от кучетата.............. Изводите оставям за вас.