Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”

Връщането им не решава проблема, отсече Лютви Местан
Обновена: 4 мар 2012 18:56 | 4 мар 2012 14:00,
135
Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”
Лютви Местан твърди, че скандалът с бонусите е опасен за властта. Снимка: Булфото

Връщането на бонусите не решава проблема. Това заяви пред БНР зам.-председателя на ДПС Лютви Местан по повод скандала с раздаваните в държавната администрация допълнителни пари.

„Това е стъпка в правилната посока, но не е решение и не е отговор на въпроса знаели ли са министрите за разпореждането на премиера в условия на криза да не се раздават средства за материално стимулиране”, каза Местан. 

Според него членовете на кабинета са знаели. „Въпросът е дали господин Бойко Борисов е знаел какви ги вършат неговите министри. И Борисов каква отговорност ще потърси от министрите си”, подчерта заместникът на Доган.Според него  и премиерът, и министрите му са наясно, че скандалът с бонусите не е тривиален.

„Този скандал е по-опасен за властта, защото за първи път се засягат морално-политическите основи на управлението, засяга се сърцевината на "бойкоборисовата власт". Този скандал засяга основната мотивация на избирателя, коментира още Местан.

Още по темата
 Бившият финансов министър Пламен Орешарски се обяви за допълнително материално стимулиране по единни критерии. „А не само на политически лоялните служители да се дава, както се прави в момента”, добави той.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви за запазване на допълнителното материално стимулиране.

„За мен ДМС трябва да го има, да бъде по ясни критерии, досега тези критерии бяха в резултат на атестации, но показателите по тях бяха субективни от прекия началник, не от политическия. И сега не се получават от политическия началник", подчерта Стоянова.

По думите й размерът на изплатеното ДМС годишно е около 8% от основната заплата и според нея това било нормално. „Има министерства, където е по-високо и това е МФ, там допълнително влияние се оказва заради отчетността на НАП и митниците”, отбеляза Менда Стоянова.  

Шефката на бюджетната комисия  каза още, че при всички случаи трябва да се търси заем, вътрешен или външен за покриването на външния дълг на страната. Според нея не бива да смятаме, че цел на промяната в закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло.

Всичките 1,7 млрд., които са в Сребърния фонд да се използват за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение, каза Стоянова.

Тези пари трябва да се използват за възможности за по – голяма доходност, допълни председателят на бюджетната комисия в НС.

Според Пламен Орешарски думите на Менда Стоянова потвърждават опасността, че със средствата от Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: Лютви Местанбонуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
10
 
! Отговори
Хонорован преди 12 години
Доган ще ги върне хонорарите сигурно тогава когато Цецко върне неговите дето беше консултирал по въпросите на сигурността, с които си купи апартаменчетата.
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МЕСТАНЕ ,ДОГАНЕ , ВИЖТЕ СИ ЕЛЕКТОРАТА !!! ТА ТЕ ЖИВЕЯТ В 19 ВЕК , А ВИЕ СЕ ОЯДОХТЕ КАТО ХОДЖИ НА РАМАЗАН!!!!!!!!
74
3
 
9
 
! Отговори
Работничка преди 12 години
Да се премахне тази урудлива шуробаджанащина - ДМС с неината форма на бонуси. За това си има заплата по единния класификатор за страната.На който не му харесва си има частен сектор-там няма класификатор и допълнение за прослужено време. клкото ти даде собственика толкова с една дума бонус.Да вземе Президента да учреди медал и орден за отговорните и много работещи държавни чиновници. Да видите тогава какъв труд ще пада кой ще бъде удостоен с високото държавно отличие.Долу бонусите и ДМС
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чакам Доган "хидроинженера" да върне 15 000 000 лв. хонорар и всичките заплати за това ,че не стъпва в парламента изобщо и тогава ще гласувам за ДПС. А тоя освен да дрънка глупости с друго не го помня.
72
3
 
6
 
! Отговори
ч преди 12 години
Доган и другите от тройката да не викат "" Дръжте крадеца, а да си връщат и те взетото от " ПИЦАТА ". Пак ни подливат вода - таван на бонусите, но пък на ДМС - не. И става така, че пак ще е същото
71
2
 
12
 
! Отговори
Резаците, преди 12 години
Ми на Доган плащаме 20 години без да ходи на работа...Той кога ще върне парите ?!?!?
70
7
 
6
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
До 84,щом за тебе е по-зле,ясно е,че си хубава рожба на социализЪма,рая за некадърнците.Не съм оставал без работа,разчитайки на уменията,знанията и опита си,и на Всевишния се моля само да имам здраве.Всичко останало е в ръцете на индивида.Когато правителство се опитва поне да свърши работата си,всички гадове почват да реват.Няма лошо,естествения отбор сам ще си свърши работата.Не съм от ГЕРБ,така че не съм платен драскач
69
4
 
9
 
! Отговори
умере преди 12 години
Ако кумОнанистите върнат ограбеното последните 20 години ще станем по -богати от Австрия
68
4
 
8
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Глад, глааад мори бандитите от коалицията "Триглава ламя" а папу за нас проплака Местан???
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо тогава Доган, Местан, Р.Овч., Р. Петков, Масларката, Мургина, Софиянски, Пенгезов и останалите ояли се крадци, които ни управляват от 23 години не върнат ограбеното??? Бати наглостта, крадеца вика"Дръжте крадеца". Щом всички крадливи политици от всички управлявали до сега партии непрекъсната плюят по правителството и Б. Борисов, значи правителството и Борисов много им пречи....
66
6
 
6
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
То пък едно връщане на бонуси стана.........
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ай Доганя нещу не е на добре. То хич да не затегне тоя хайванин? Ами самосвалът му опличка всичко. И като пличка, уж да опръска управляващите, то направо накисна ДПС, Цара - червен крадец и БСП - то. Тия от кога чакат - вече трета година да съ изчистят, да не миришат на крадено и да бъдат отново избрани, за да си крадът след кризата, пак както преди, а тоя пак напомни за кирливите им ризи. Без акъл ахмак, бреее .....
64
4
 
12
 
! Отговори
My-Moon преди 12 години
Докога изобщо ще ги търпим тия изостанали ориенталски маймуни да се месят в управлението на държавата? Да си върви в любимата си страна, там да философства.
63
2
 
2
 
! Отговори
за 94 преди 12 години
Твоят коментар много ми прилича на оня лаф-а защо вие биете ***!
62
2
 
4
 
! Отговори
До 81 преди 12 години
Много си прав за тази декларация,която *** Костов пробута в Парламента!Но глупавите българи не могат да вдянат, че тази декларация е...ба...а мамата на България!
61
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия от тройната,ако трябва да връщат откраднатото,трябва всичко да върнат!
60
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Покрай шумотевицата с бонусите е хубаво да се засегне въпроса за манталитета на държавните и ощински служители и на всички други, които са на бюджетна издръжка.Според мен, той не се е опроменил от социализма до днес. Във всяка частна фирма, заплата се получава за добре свържена работа, ако не си вършиш работата добре си отиваш. Бонуси се получават ако всички във фирмата са работили добре и фирмата е реализирала извънредна печалба. В частната фирма, шефовете определят бонусите на подчинените си, според приноса им за печалбата на фирмата.
59
5
 
9
 
! Отговори
Мангал преди 12 години
Туй *** от фотуту от наште ли й бе
58
5
 
12
 
! Отговори
ДИДО преди 12 години
ТОЧНО ТОЯ ЛИ ЩЕ МИ ГОВОРИ ЗА ЛАПАНЕ?СЕГА ОСТАВА И ДОГАН ДА СЕ ОБАДИ
57
6
 
10
 
! Отговори
Мангал преди 12 години
Приди се крадеши ама имъши и за нас пък сига има саму за крадцити