Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”

Връщането им не решава проблема, отсече Лютви Местан
Обновена: 4 мар 2012 18:56 | 4 мар 2012 14:00,
135
Бонусите засегнаха „бойкоборисовата власт”
Лютви Местан твърди, че скандалът с бонусите е опасен за властта. Снимка: Булфото

Връщането на бонусите не решава проблема. Това заяви пред БНР зам.-председателя на ДПС Лютви Местан по повод скандала с раздаваните в държавната администрация допълнителни пари.

„Това е стъпка в правилната посока, но не е решение и не е отговор на въпроса знаели ли са министрите за разпореждането на премиера в условия на криза да не се раздават средства за материално стимулиране”, каза Местан. 

Според него членовете на кабинета са знаели. „Въпросът е дали господин Бойко Борисов е знаел какви ги вършат неговите министри. И Борисов каква отговорност ще потърси от министрите си”, подчерта заместникът на Доган.Според него  и премиерът, и министрите му са наясно, че скандалът с бонусите не е тривиален.

„Този скандал е по-опасен за властта, защото за първи път се засягат морално-политическите основи на управлението, засяга се сърцевината на "бойкоборисовата власт". Този скандал засяга основната мотивация на избирателя, коментира още Местан.

Още по темата
 Бившият финансов министър Пламен Орешарски се обяви за допълнително материално стимулиране по единни критерии. „А не само на политически лоялните служители да се дава, както се прави в момента”, добави той.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви за запазване на допълнителното материално стимулиране.

„За мен ДМС трябва да го има, да бъде по ясни критерии, досега тези критерии бяха в резултат на атестации, но показателите по тях бяха субективни от прекия началник, не от политическия. И сега не се получават от политическия началник", подчерта Стоянова.

По думите й размерът на изплатеното ДМС годишно е около 8% от основната заплата и според нея това било нормално. „Има министерства, където е по-високо и това е МФ, там допълнително влияние се оказва заради отчетността на НАП и митниците”, отбеляза Менда Стоянова.  

Шефката на бюджетната комисия  каза още, че при всички случаи трябва да се търси заем, вътрешен или външен за покриването на външния дълг на страната. Според нея не бива да смятаме, че цел на промяната в закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло.

Всичките 1,7 млрд., които са в Сребърния фонд да се използват за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение, каза Стоянова.

Тези пари трябва да се използват за възможности за по – голяма доходност, допълни председателят на бюджетната комисия в НС.

Според Пламен Орешарски думите на Менда Стоянова потвърждават опасността, че със средствата от Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: Лютви Местанбонуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
8
 
5
 
! Отговори
идиоти преди 12 години
Някой разсъждава ли? Взели са хората големи бонуси за сметка на останалите си колеги. Не е за сметка на държавата, "народа". Така както в една частна фирма този въпрос стои по абсолютно същия начин. Ама защо направо служителите в държавния сектор не върнат и заплатите си!? А може и навместо да получават заплати те да плащат на държавата, че имат привилегията да работят.Ама защо да мислим, като можем да създаваме хаос и да обвиняваме държавата или другите хора около нас за лошия ни живот.
55
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Местане ,я дръпни един урок на Бойко ,как се краде много и тайно!
54
6
 
12
 
! Отговори
Истината Народе преди 12 години
Довърши проекти останали от миналото правителство. Изгради ви 19 км. Магистрала с името "ЛЮЛИН" Обвинява все още предишните за своето некадърно управление, и се мисли за Рокфелер. И хората едва ли не хукват да го аплодират. :) Жалки хора а не жалка Държава. Хората са виновни не държавата. Който не знае за това правило погрешно живее или се занимава с политика. Доган: много случайни хора влизат в политиката много случайни.. Не от всяка известна личност става политик. ФАКТТТТТТТТТТ
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе ББ добре усвоява фондовете.. но май повече се краде.. от преди ..защото като гледам повече мизерия и глад има.. :)
52
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма ги бе .. няма ги.. Няма го Костов.. Доган .. Станишев.. Царя.. няма ги вече .. и то повече от 3 години ? Сега ето управлява вашият вожд Бойко Борисов. Но като гледам е по зле от преди аааа? Май Май и ще е по зле.. по добре управлявал незнам си какво.. дрън дрън.. знае само да се оправдава с предишните.. няма такъв човек.
51
0
 
4
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
и какво правим сега? :) Много шум за нищо. Викни някой от Еврейските ТВ. За да те видим по ТВ а не така тук таме.. да пишеш ? Нищо неможеш да промениш брат.
50
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лютви защо мълчиш за бонусите на твоя началник Доган ??? вероятно заедно си бъркате в една каса а ние останалите от етноса трябва да мълчим нали ??
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Менда Стоянова или тъй наречената "менТа" винаги ще защитава ограбването на обикновения българин и награждаването на "ПОЛИТИЧЕСКИ КАБИНЕТИ и политически съветници".Та и ГЕРБ с политическите си представители командва министрите - това сме го виждали вече, при партийни секретари командват министри.Явно че в тази посока комунистическия опит е усвоен!
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Връщането на бонусите не решава проблема. Това заяви пред БНР зам.-председателя на ДПС Лютви Местан...." - Прав е хайвана не се решава проблема, но ако Доган , Царя - червен агент и Станишев с цялата им крадлива орда върнат бону..., пардон окраденото, сигурно е че ще излезем от кризата, а нищо чудно и на Гърция да помогнем да избегне фалита. Тия от ГЕРБ изглеждат, като засрамени чавдарчета, га са ги фанали, да си взимат лъжичка от меда в сравнение с организираната крадлива шайка на 3-та коалиц
47
2
 
13
 
! Отговори
Кой преди 12 години
заговори за морал.Всички рибарници в Б-я са дадени под аренда на турци наши и от Турция и сега при наводнението видяхте какви шарани показаха хората. Изгориха горите за да изнасят дървесина, навсякъде водите бяха под техен контрол,заради такова хидроинженерство Доган взе бонус 1 мл. лв.Думичката срам е непозната за тези дърти муцуни.
46
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някакъв ESHEKSIKI се обажда много често. Аз не зная турски, но това ми звучи като "Еб**о магаре".
45
0
 
9
 
! Отговори
Мат преди 12 години
Тоя дали е празнувал вчера националният празник на България.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам защо все другите ни са виновни.Комунистите,турците ,***.А ние сме всички свестни.Ами на вас ако ви бяха дали ДМС,щяхте по-вечето да си мълчите.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 2008 год. министри, зам-министри и политически кабинети НЯМАТ право по закон да получават заплати и бонуси от участие в бордове. Защо тогава през 2010 и 2011 такива суми са получени? Тихомълком е отменен законът или има злоупотреба? При финансова злоупотреба връщането на присвоените пари само намалява присъдата, но не я отменя. Съдът???
42
8
 
9
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Айде стига сте пълнили форима със глупости тези от тройната останаха във миналото крали са яли са , сегашните са още по по по - нагли. Другите поне нещо са оставили във резерва а сегашните го оглозгаха. Лошата коалициа и Станишев не освоиха еврофондовете а имаше пари за всичките общи работници трудно се намираха напълниха и хазната. Добрият Бойко освоява еврофондовете а народа тъне във мизерия и от резерва и помен не остана ,рекордна безработица ,питам се каде е логиката.
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Герб закриват болници, за да има пари за бонуси.Долу тиквите, вън от България!
40
5
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
ТИЯ ПОГАНЦИ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГИ ИЗГОНИ в анадола,егати и гьонсурата *** взе 2милн.за хидроинжинерство от което хал хабер си няма,на всичко отгоре са ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ ЕТНИЧЕСКА СЪЗДАДЕНА НА ВЕРСКА ОСНОВА в цяла Европа,докога Българи ще ги търпим тия ПОГАНЦИ....
39
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народът бос,гладен,болен-те...си крадат пари на воля!
38
1
 
12
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
Ако е вярно, че бонусите са само 8% от заплатата, то каква е била заплатата на шефката на Здравната каса или на Агенцията по вписванията, за които вече знаем, че са взели десетки хиляди лева бонуси? Над половин милион! БРАВО!!! Значи някой ни лъже нагло.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой ХОРА. забравят,че хонорара на Доган е от частна фирма.Все едно Трайков да си върне хонорара от ЕВН.Така че малко по-малко популизъм.