Ядрената енергетика трябва да е последната опция!

Не съм убедена, че трябва да правим АЕЦ Белене, смята Кристалина Георгиева
12 мар 2012 10:28,
190
Ядрената енергетика трябва да е последната опция!
Кристалина Георгиева Снимка: Reuters

Намаляването на ДДС е вариант за стимулиране на вътрешното търсене, но трябва да се прецени колко по-малко средства ще влязат в бюджета и колко пари ще останат при хората, така че да се увеличи потреблението и да се компенсира загубата. 

Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира предложението на вицепремиера Симеон Дянков за по-нискък процент на ДДС у нас.

Според нея подобна стъпка може да доведе и до увеличаване на заетостта.

Още по темата

Проектът "АЕЦ Белене" е непропорционален за нашата държава, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни трябва да заложи на енергийната ефективност. България е най-ниско енергийно ефективната страна в Европа и у нас това трябва да бъде централната тема, посочи тя. 

"Ядрената енергетика не е изключена, но трябва да бъде последната, а не първата опция за развитието на сектора", смята Кристалина Георгиева. 

"Не съм убедена, че Белене е проект, в който България днес, при тези икономически условия, при тази неизвестност, трябва да инвестира", посочи българският еврокомисар.

Пенсионните резерви трябва да се управляват балансирано и консервативнo, призова тя. 

До края на април трябва да внимаваме за опасности и наводнения, предупреди Кристалина Георгиева и препоръча да се преразгледа системата на отговорностите за справяне с бедствията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
3
 
10
 
! Отговори
Разярен с тояга преди 12 години
Мръсни *** на Световната банка - тя и Дянкофф да си обират крушите... Единия иска да харчи парите за пенсии щото опука резерва, тая ни праща на Луната по цени на ток от вятърни и фотоволтаични централи... Ама нали псевдоинвеститора идва от нейния регион - трябва да му се осигури безпроблемно грабене за 30-40 години напред. Тая е троянския кон на СБ в ЕС - как я траят не знам...
134
3
 
7
 
! Отговори
трифазен преди 12 години
Трябва да се построи седми блок на АЕЦ Козлодуй. Цялата инфраструктура там е налична и заради това ще излезне много по-евтино от построяването на централа в Белене- насред нищото. АЕЦ-а е гръбнака на енергосистемата и трябва да го има заради самата енергийна сигурност. Енергийната ефективност е съвсем друга тема както и дали еврокомисарката въобще разбира от енергетика. У БГ-то обаче електорато се радва на снимки, картинки и лентички, а не на акъл. Та и Боко така си го натресоха за премиер.....
133
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кристалина, ти си троянски кон на европа в България. Да няма да строим АЕЦ, замразено е строителството, няма го Атомстройекспорт. Защо не казваме не? Отговора е: ако го кажем, газта драстично ще скочи в пъти, ще ни осъдят и ще си платим неустойки и всичко останало колкото да построим централата, ще скочи горивото за Козлодуй, няма да има реконструкция и удължаване на 5и6 блок. Ще има 4 блока в Турция и ще бъдат Руски и пак Русия ще ни продава ел. енергия. Това искаш ти и Европа. Затриване на Б-я
132
2
 
8
 
! Отговори
анти ЕС преди 12 години
Алчна хиена е тая ,ще дава акъл кво да правим..ще ни върнете в пещерите скоро ,продажнице!
131
2
 
0
 
! Отговори
hes преди 12 години
до 155 ядрена сила и операти на високи технологии. Е точно от тези оператори най-много ме е страх. Повечето кадърни инженери заминаха в чужбина. Личното ми впечатление е, че обучението в ТУ не е това което беше. Или новите мощности вървят комплект с персонала? ще им правим нови квартали, спиртоварна за водка и други екстри?
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази само глупости и клижшета говори! За каква компенсация на загупа плямпа? Според нея като намалят ставката по ДДС, трябва да увеличат друг данък, за да конпенсират приходите, в бюджета! За приходи и разходи, може би иска да се "изкаже", но загуба? Думата употребена от икономист с претенции... И клишето за ниската ни енергийна ефективност, кое по-точно? Та енергетиката ни източва, изпива кръвчицата и управниците си пълнат гушите! По този показател, на ефективност, надали има някоя други.
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък не съм убеден, че таз убавица следва да е компетентна по всичко. Да следи прогнозата за времето и да си трае по други теми.
128
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На нас българите непрекъснато ни се внушава, че нищо не ни трябва, че всичко ще си внасяме и всичко е на загуба. С АЕЦ ще сме по- независими от Русия, отколкото без, няма да ни се извиват ръцете толкова лесно, ще останем ядрена сила и оператори на високи технологии. Не слушайте американската пропаганда, поддържана от българските,, бизнесмени,, пройзвеждащи зелена енергия и печелещи милиони на наш гръб. АЕЦ им е конкуренция и затова реват.
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крис, лесно е да даваш акъл от Брюксел.ела да видиш какво става тук.скоро ще почнем да се самоизяждаме.
126
0
 
6
 
! Отговори
hes преди 12 години
Дзвер, нашият ток (цена за потребител) въобще не е най-ниския в ЕС. Стока е да! В Германия може днес да купуваш от един доставчик, утре от друг. Цената се поддържа ниска от конкуренцията. Това да не е българския пазар с картелните споразумения. Яйце 60 ст. за Великден.
125
1
 
8
 
! Отговори
Джугашвили преди 12 години
Предлагам да увеличим производството на лоени свещи!
124
1
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
Продължавам-ток може и от Румъния, щото те не мислят да спират да строят.Стока е...А по черноморието е трепач за нов вид туризъм-електически...
123
2
 
5
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
145, а дали като останем без мощности, продавачите ще ни я дават евтино?Сега тока у нас е най-евтин в ЕС.Дали няма да стане като с горивата?Да поясня-газ през Турция, та да не е Русия, после и ток от там...Свежи пари от продажба на ток-нанайци...Спре ли Козлодуй сме на пангара, но някои си мислят, че е вечен...
122
4
 
2
 
! Отговори
hes преди 12 години
До 146. ЕС наред със свръх-бюрокрацията си има стремеж към ред. Каква е твоята алтернатива - ОНД, СССР, или там както ще му викат, доминиран от Русия. За реда там питай руснаците, които демонстрират по техните улици - що ли?
121
2
 
7
 
! Отговори
я преди 12 години
има ли нещо дето тая да няма мнение .. айде у лево
120
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо не се замислим за алтернатива на ЕС, вместо да им играем като мечки по *** гъдулка?
119
4
 
1
 
! Отговори
hes преди 12 години
На мнение съм, че ЕС не гледа с добро око на атомната енергетика и няма да допусне на територията си строеж на нови ядрени вощности. Затова трябва да се замислим за алтернатива. Тук въобще не говоря за ВЕИ. Дадох пример с норвежките централи на база осмотичното налягане. Те имат и доста ПАВЕЦ, които да поемат пиковото потребление. Също така не виждам нищо лошо в това да се внася евтина енергия. Домати и чушки нали внасяме. Стока като стока.
118
5
 
6
 
! Отговори
HHZ преди 12 години
НЕ СЪМ ФЕН НА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА,НО ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ СЪМ СЪГЛАСНА С НЕЯ.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
криси сякаш пожарникара ти е плю в устата та турция до 2025 ше имат три централи ***
116
1
 
1
 
! Отговори
до 127 преди 12 години
Клюкарю,сведенията за К Георгиева от кварталната ОФ ли ти ги дадоха?Щеше да разбереш повече работи ако знаеше какво е вечеряла и с кого на 23.07.75?За 230 000.40 лв мога да ти пратя материала.