Ядрената енергетика трябва да е последната опция!

Не съм убедена, че трябва да правим АЕЦ Белене, смята Кристалина Георгиева
12 мар 2012 10:28,
190
Ядрената енергетика трябва да е последната опция!
Кристалина Георгиева Снимка: Reuters

Намаляването на ДДС е вариант за стимулиране на вътрешното търсене, но трябва да се прецени колко по-малко средства ще влязат в бюджета и колко пари ще останат при хората, така че да се увеличи потреблението и да се компенсира загубата. 

Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира предложението на вицепремиера Симеон Дянков за по-нискък процент на ДДС у нас.

Според нея подобна стъпка може да доведе и до увеличаване на заетостта.

Още по темата

Проектът "АЕЦ Белене" е непропорционален за нашата държава, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни трябва да заложи на енергийната ефективност. България е най-ниско енергийно ефективната страна в Европа и у нас това трябва да бъде централната тема, посочи тя. 

"Ядрената енергетика не е изключена, но трябва да бъде последната, а не първата опция за развитието на сектора", смята Кристалина Георгиева. 

"Не съм убедена, че Белене е проект, в който България днес, при тези икономически условия, при тази неизвестност, трябва да инвестира", посочи българският еврокомисар.

Пенсионните резерви трябва да се управляват балансирано и консервативнo, призова тя. 

До края на април трябва да внимаваме за опасности и наводнения, предупреди Кристалина Георгиева и препоръча да се преразгледа системата на отговорностите за справяне с бедствията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
3
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
139, що така бе?По твойта логика простако, затварянето на малките реактори не е национално предателство, а измъкване от Русия.Гепи си тиквата за едното ухо и я тресни в земята!
114
8
 
4
 
! Отговори
memphis преди 12 години
Всички тези защитници за строежа на нова атомна централа хич не ги е еня за БГ. Те защитават интересите на Русия.ТЕ са предателите и заради такиа като тях сме на последно место в Европа. Важното за тях е руснака да напълни гушата,а покрай него и те ще оближат лъжицата.Цял век вече тези гъ...лизци дърпат БГ в калта!
113
1
 
1
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
135 и кога ще стане това?А знаеш ли кои ще спира-40-годишните реактори, като тия дето казаха "бум".Май забравяш, че и ние поетапно ще спираме 5 и 6 в Козлодуй.И забравяш, че спряхме износа заради недостиг на ток.Ако имаше още седмица такъв студ, можеше и дискотека да си спретнем.
112
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имах съсед дето заложи апартамента на родителите си за да си купи джип, намаше пари за каско и след като катастрофира с джипа загуби и апартамента и джипа - ние е момента трябва да заложим татковината за да построим много скъпа АЕЦ, която няма да имаме пари да застраховаме и при неочакван инцидент ще изгубим всичко и родината си и скъпата АЕЦ
111
1
 
7
 
! Отговори
anri преди 12 години
Коя е тази Кристалина и като каква дава мнение по всички въпроси? Тези хора докараха България до нивото на най-бедните Африкански държави. Всички те трябва да отговарят пред съдебните органи! Видно е от действията им , че провеждат политика във вреда на БЪЛГАРИЯ!
110
4
 
1
 
! Отговори
hes преди 12 години
Значи всеки който поставя актуални въпроси е предател! Япония поетапно спира всички ядрени мощности. Това звачи, че най-добрите им умове работят по въпроса за тяхната замяна. Те ще намерят алтернатива - вярвайте! Продължавам да твърдя, че АЕЦ е залязващ етап от развитието на енергетиката.
109
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
123, като се интересуваш да ти помогна малко.За година слънчевите дни у нас са средно 270.Изразено в часове е около 2200 за година.А колко дни и часове има годината(8760)?Има сайтове за това дали си струват ВЕИ.Да струват си да произвеждаш и да продаваш на висока цена и да ползваш от микса за всички.Това е далаверата.Продаваш на ЧЕЗ на 0.71ст и ползваш на 15.5ст.Като станат двойно ВЕИ-та, ще плащаме 20-25ст.И накрая-тая е шушукала с Цветелинка.
108
5
 
1
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Най-после едно умно мнение!Проблемът на БГ не е недостиг на ел.енергия,а огрмната емергийна нерентабилност на останалото от комунизма оборудване.Единица продукция произведена в БГ изисква ЧЕТИРИ пъти повече енергия от развитите страни.Следователно,не ни трябва повече ел.енергия а съвременно енергоспестяващо оборудване.Всички тези съветски останали от комунизма /лакоми за енергия/ машини трябва да бъдат изхвърлени..
107
3
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
Хес по-добре замълчи ,че се разсмърдя на предател!
106
6
 
0
 
! Отговори
hes преди 12 години
до 114. Това за фото-волтаичните централи не е сериозно. Това, че някой ще ги открадне. Аз съвсем сериозно говоря за защитата на АЕЦ. Цяло летище с определено количество изтребители е в денонощна готовност. Колко струва това? И дали наистина купуването на електро-енергия отвън ще излиза по-скъпо от купуването от българските ЕЦ?
105
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
И ектрически коли ще карате до 20 години и фасади и покриви ще се използват за добив наелктроенергия и куп други новости , представете си какво е било началото на 20 век и какъв беше края му , вие сте на мястото на вашите прабаби.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната агентурна разработка на ДС:-завършила е политическа икономия и социология във ВИИ Карл Маркс (сега Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г. През 1986 защитава докторска дисертация на тема Екологични политики и икономически растеж в САЩ. Прави допълнителни специализации по корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и по учебна програма за кадри на Световната банка в Харвард.-Горе долу през 1985 са ясни връзките на кръгове на БКП с американското разузнаване. Съгласувано с кръгове в Москва. Оттогава е и външния ни дълг. Тогава започва и подготовката на шпиони на на американците за предстоящия преход като горепосочената Кристалина...
103
1
 
1
 
! Отговори
На 115 преди 12 години
Пише се "структУра!Инак си голяяяям спец, приказваш като врял и кипял. Ще внасяме ел.енергия от Турция, която ще построи с помощта на руснаците, ядрена централа на утието на Резовска река.
102
1
 
2
 
! Отговори
Sony преди 12 години
Az sashto ne sam ubeden ,che ti i kratunata Borisov mislite za dobroto na naroda.I ti si ot tipa Kuneva .
101
0
 
5
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
Не е ли била агент на МОСАД?Аз имам сведения ,че години наред е била шеф на разузнаването на Горна Волта и същевременно яагент на службите на Малави.Ротфронта явно се е дигнал в атака-говори се против АЕЦ ,а *** не обичат това.Срещу България може,но срещу Русия -никогда!!!!Нещо за мъжът й ,семейството не знаеш ли ,не си ли дочул нещо друго махлнецо?
100
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледам ви чета ви, за съжаление няма грам креативност във вас , не можете ли да си представите че само до средата на века , слънчевите технологий ще са навлезли масово . човек най сетне ще започне да използва покрива за нещо по полезно , а енергия от слънцето има колкото искате от 50 години се използва в космоса и все повече навлиза и на земята има си и своите недостатъци , все още ниското КПД на фотоволтаиците , зависимостта от климат и невъзможността за 24 часов цикъл , но все в началото на не
99
0
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
118, кой от двама ни е *** е отделна тема, аз не съм против АЕЦ Козлодуй да се разшири, просто казвам че АЕЦ принципно няма алтернатива. И откога е забранено бачкаторите да "шляпат в нета" ?
98
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8888 също е прав! няма значение дали е се строи Белене или нови блокове в Козлодуй! Но трябва да се стри до 2 години, защото после изпадаме в дефицит на мощности! Или започвам да плаще яки цени, за внос, или мигаме като светофари!!!!!!!!!!!!
97
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бедняците на европа ръгнали ядрена централа да правят - голям майтап.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 1989 г. агент на ДС, после на ЦРУОткъси от коментар в седмичния вестник "Гласове".След номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар българското публично пространство беше залято от суперлативи по отношение на нейната личност и кариера. Във всички медии се появиха материали, в които се описваше богатата професионална биография на Кристалина Георгиева от 1993 г. досега. Или по-точно годината, в която е започнала работа в Световната банка. За времето преди 1989 г. оскъдните биографични данни за Георгиева гласят, че е завършила политикономия във ВИИ Карл Маркс, а след това е работила като преподавател в същия университет. В няколко медии се появи и информацията, че преди 1990 г. г-жа Георгиева е заемала различни академични и консултантски позиции в България и САЩ. В истинността на последното няма как да бъдем сигурни, но ако е вярно, съмненията за наличие на съпричастност към органите на ДС от страна на г-жа Георгиева не биха били неоснователни.Изобщо оскъдните данни за житейската биография на г-жа Георгиева са крайно недостатъчни, за да бъде оценена...