Ядрената енергетика трябва да е последната опция!

Не съм убедена, че трябва да правим АЕЦ Белене, смята Кристалина Георгиева
12 мар 2012 10:28,
190
Ядрената енергетика трябва да е последната опция!
Кристалина Георгиева Снимка: Reuters

Намаляването на ДДС е вариант за стимулиране на вътрешното търсене, но трябва да се прецени колко по-малко средства ще влязат в бюджета и колко пари ще останат при хората, така че да се увеличи потреблението и да се компенсира загубата. 

Така еврокомисарят Кристалина Георгиева коментира предложението на вицепремиера Симеон Дянков за по-нискък процент на ДДС у нас.

Според нея подобна стъпка може да доведе и до увеличаване на заетостта.

Още по темата

Проектът "АЕЦ Белене" е непропорционален за нашата държава, коментира още Кристалина Георгиева.

По думите й страната ни трябва да заложи на енергийната ефективност. България е най-ниско енергийно ефективната страна в Европа и у нас това трябва да бъде централната тема, посочи тя. 

"Ядрената енергетика не е изключена, но трябва да бъде последната, а не първата опция за развитието на сектора", смята Кристалина Георгиева. 

"Не съм убедена, че Белене е проект, в който България днес, при тези икономически условия, при тази неизвестност, трябва да инвестира", посочи българският еврокомисар.

Пенсионните резерви трябва да се управляват балансирано и консервативнo, призова тя. 

До края на април трябва да внимаваме за опасности и наводнения, предупреди Кристалина Георгиева и препоръча да се преразгледа системата на отговорностите за справяне с бедствията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ало *** малко ви е един Чернобил трябва и един козлодуийски Чернобил да си спретнеме , белким млъкнете някога , в Чернобил нямаше цунами имаше хора , после нямаше хора 1 000 000 преки жертви от непосредствените участници в спасителните операции ,а колко са непреките един господ зане отидете в Онкологията и ще видите , част от тях са там другите вече ги няма , големи еркеци сте , но ще ви питам катов идойде до главата.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и понеже парафина се произвежда от нефт- напред към лоените свещи!
33
2
 
12
 
! Отговори
Me4o преди 12 години
Кристалина се опитва да измести знаменития експерт Г. Ангелов ("Отв. общество") от длъжността "на всяко гърне мерудия". За сега успява. Не мога да разбера само защо във всяка класация тази персона я бутат да й мерят рейтинга. Най-високопоставеният българин в момента е Ирина Бокова, но това име е заклеймено и забранено за споменаване...
32
2
 
4
 
! Отговори
hes преди 12 години
Някой да е чувал за ЕЦ основани на осмозата?
31
0
 
4
 
! Отговори
rabotnik преди 12 години
vie ne razbrahte li 4e dokato e tova pravitelstvo belene nqma da ima stroej damu mislqt ku4kite po zavedeniqta i kvartirite eh spomeni spomeni hubavo be6e no malko
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-добре да заживеем във времето на семейство Флинстоун, за да угодим на подобни псевдо специалисти
29
11
 
2
 
! Отговори
hes преди 12 години
Според мен е права за АЕЦ. Нещо говорят ли на някой "3 майл айланд", "Чернобил", "Фукушема"? Списъкът ще продължи. Няма човек който може да предвиди всичко. Навъдиха се и едни терористи.
28
6
 
6
 
! Отговори
8888 преди 12 години
Защо трябва да строим АЕЦ"Беляне"? По-добре е да построим нови блокове на АЕЦ"Козлодуй". Ще бъде многократно по-евтино, защото има съответните преносни мрежи, подстанции, пътища, инфраструктора/болници, детски градини и т.н./ за работещите, и защита срещу нападения. ДСтрашно е, че дори да имаме 2 или 3 АЕЦ-а, при липсата на инвестиции в преносната и разпределителните мрежи-ще стигнем до там-да имаме електроцентрали, но да нямаме нормално и евтино електрозахранване по домовете и предприятията ни.
27
1
 
11
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Тази зима ГЕРМАНЦИТЕ пусанха резервните АЕЦ мощности след като уж се отказах АЕЦ-и след Фукушима... алтернтиеите са мнгог скъпи и гълтат мнгог материал и пари заподдръжка при ниска ефективност.. фанатзиите пора знаи ютуб клипчета скончета по цветни дъги и почти/напълно белзтана енергия от ветрове, геъзсери/слънце и т.н. не коментирам доакто не го видя в действие... та без АЕЦ-и накъде - въглища/дърва ли ще горим...
26
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А бе *** какво по точно мислите че ще ви донесе АЕЦ Беляне , ще ви свали сметките за ток ли или ще ви намалаи цените на стоките и данъците , аман от *** които понятие си нямат за какво става дума , жената ви казва нямя пропорционалност в необходимостта от изграждана на такава можност , нито като територия нито като население нито като икономика , нито като финансови възможности нито като целесъобразност с оглед на външния пазар , какво повече спорите бе *** , намалете си разходите
25
2
 
14
 
! Отговори
Крис преди 12 години
Поредната герберска глупост , тази и тя ходи по стъпките на "хубавото " Наде. Как може човек парадиращ , че е българин да е против атомните си централи , производството на евтина електроенерги, износ и енергийна независимост. Разбира се, този човек служи пак на чужди интереси , или е рядко ***, но първото ми се струва по-логично. Вижте си в сметките колко струва тази зелена енергия, ако е само тя , заплатите няма да ни стигат само за ток. Френски АЕЦ, хора от борисовия кръг със зелени енергии...
24
1
 
7
 
! Отговори
цвети преди 12 години
Тя знаела и да смята ,като е толкова добра с цифрите да си дари заплатите на хората от бедстващите райони ама не сития вяра не хваща на гладния
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая бригадирка съм я запомнил с едно - с бойкото "Йес сър"..
22
0
 
6
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 12 години
Аз пък съм ЗА ядрена енергия! Винаги ще има на кого да продаваме електроенергия.
21
0
 
8
 
! Отговори
тая преди 12 години
кокошка не е ли отгледана и тя във курника от дето ни патиха дянкофф ??? от инкубатора на зомбита с мисията по-затриването на доброто по-земята ????
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Естествено като няма АЕЦ, ще има нужда от шистов газ.. четете между редовете..
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
откак Иран и Северна Корея започнаха да си експлотират аец-вете и станаха ядрени държави изведнъж такива като тая *** станаха големи (радетели) на зелената енергия и взеха да са против ядрената енергия ,КриСталино бегай ги говори тия в Израел при твоите господари да се откажат от ядрената си енергетика и ядреното оръжие ,и тогава ги приказвай на нас *** дърта
18
6
 
3
 
! Отговори
демек... преди 12 години
Шистовия газ е по-добър от ядрената енергетика...Елементарно кти/СТАЛИН/ке !!!
17
2
 
7
 
! Отговори
аман преди 12 години
Мнението дали да има или не АЕЦ или "зелена енергия"се определя спроред това кой от кого взима пари да продава интереса на обикновенния човек. Който и в двата случая ще му излезе прескъпо и солено. Иначе без далаверите и предателствата АЕЦовете са без алтернатива.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
20.. а кое е пропорционален проект, да копаш с мотиката на нивата !?