Борисов е виновен!

Смяната на министри нямало да промени политиката на ГЕРБ
Обновена: 21 мар 2012 14:51 | 21 мар 2012 11:50,
148
Борисов е виновен!
Опозицията иска мотиви за оставките на министрите. Снимка: архив, БТА

Опозицията остро сочи срещу отсъствието на премиера Бойко Борисов по време на дебатите за персоналните промени в кабинета.

БСП и ДПС категорично се обявиха срещу смените на министри, тъй като това нямало да доведе до промяна в политиката на правителството, за което лична отговорност носел министър-председателя.

Опозиционните партии скочиха и срещу липсата на ясни мотиви за освобождаването на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, както и за назначаването на тяхно място на Десислава Атанасова и Делян Добрев.

"Четвърти здравен министър, четвърти шеф на здравната каса, трети председател на здравната комисия и никакви реформи. Не смятам, че някакви реформи може да бъдат направени за една година. Десислава Атанасова има желание, но нищо няма да направи. Дано да не сме прави, но обикновено сме прави", коментира от парламентарната трибуна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той препоръча на новия здравен министър първото нещо, което да направи, е да съдейства да отпадне тавана за лечение на деца.

Сините защитиха подалия оставка Трайчо Трайков и скочиха срещу неясните мотиви за освобождаването му.

Още по темата

"Защото е ходил на плажа, като всички са били на плаж Затова ли го сменяте?.Явно е, че Трайков каза голяма част от истината за „Белене“. Явно е, че не се огъна до край. Ние ще го защитаваме днес както всеки съвестен човек. Това правителство няма съвест да жетва принципните хора по един безскрупулен начин", коментира Димитров.

Той определи новия министър Делян Добрев също като съвестен човек и му пожела да има волята да постъпва честно.

Лидерът на СДС изрази обаче скептицизъм до края на мандата на правителството Добрев да може да извърши нужните реформи. 

По думите му през тази година нещата отиват на зле. Имало спад на износа, на индустриалното производство. Икономиката отивала към тежка ситуация.

"Ако за две година и половина няма напредък по газовите връзки, „Белене“, как това може да стане за една година", попита Димитров. Той подчерта, че 10 държави от ЕС имат по-висок икономически растеж от България. 

"Икономическите проблеми не се решават с инспекции на пазара на яйца и дали кокошките са щастливи", разкритикува Димитров и обяви поведението на правителството като безпомощно.

Според него Делян Добрев не можел да върне пропуснатите реформи. Затова основната му задача била да не влоши нещата и да запази стабилността. 

"Няма как Коалиция за България да подкрепи предлаганите промени не заради личните качества на министрите,  а заради това, че няма да има никаква промяна на политиката", включи се и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него не отделните министри носят отговорност, а премиерът Бойко Борисов.

"Борисов за пореден път отсъства от залата и показва, че в България всичко е обърнато с главата надолу и с краката нагоре", възнегодува Станишев.

Според него най-големият проблем е, че не гражданите контролират правителството, а властта контролира гражданите. 

"Не са ясни мотивите нито за смяната, нито за новите предложения. Проблемът е, че няма да има промяна в политиката, което е трагедия за България. Отиват нещата на зле и в икономиката, и в здравеопазването. Правителството ще остави опоскана държава, без никакви резерви, бедно население, институции, които не функционират нормално.

Това ще бъде наследството на ГЕРБ. Не го казвам със злорадство, защото не ГЕРБ ще управлява след това", категоричен бе лидерът на БСП.

Според него правителството налага държавно монополистичен и олигархичен модел на пазарната икономика. По думите му новият министър Делян Добрев ще е само изпълнител, който няма да определя линията.

"Ако се противопостави на нещо, ще бъде и той сменен", сигурен е Станишев. 

Думите на лидера на БСП принудиха вицепремиерът и финансов министър да вземе думата в защита на новите министри.

"Кой плаща за PR, този, който който няма добро реноме, който не го одобряват в Европа и са му затворени вратите там. Кандидат-министрите имат изградено реноме и няма да плащат за това", захапа го Симеон Дянков.

Срещу разминаването в мотивите за освобождаването на двамата министри скочиха и от ДПС. Лютви Местан възнегодува и срещу липсата на мотиви за назначаването на новите министри.

"CV-то не е мотив. Бъдещият министър на икономиката е бакалавър, това не е мотив за назначаване. Ние искахме да чуем анализ на грешките. Персоните са много важни, но далеч не са най-важните", смята заместникът на Сокола.

Според него отсъствието на премиера за втори път, когато има смени в кабинета, натоварвали Дянков с несъразмерна за статута му отговорност.

"И разбирам защо не представихте мотивите, с които да бъдат освободени министрите. Може да се окажат по-различни от „на другия премиер“ (визира Цветан Цветанов) или по-лошо на самия премиер", отсече Местан и отсече, че цялата отговорност се носи от премиера.

"Никакви персонални промени не могат да променят тази отговорност. За нас няма съмнение, че честата смяна на министри, е механизъм за пренасяне на отговорността на по-ниските нива на властта, за да се съхрани властта и авторитета на министър-председателя", категоричен бе Местан. 

Независимият депутат Емил Василев от РЗС обаче хвърли светлина, че Трайков не бил освободен заради проваления бизнес форум в Катар, а заради позицията му за шистовия газ и за АСТА.

Той подкрепи смяната на двамата министри и образно описа защо се е провалил Стефан Константинов -  вероятно заради гинекологичната му специалност, заради "пъхане на носа в определи области", от което получил деформации.

"Атака" пък призова НС да бойкотира гласуването на промените заради липсата на премиера Борисов в залата.

"Не може да се предлагат промени, а премиерът да го няма, затова ако искате да запазите достойнството на НС, прекратете заседанието и бойкотирайте промените в кабинета и тогава авторитета на НС ще се вдигне", призова той председателстващият заседанието на НС.

Зам.-шефът на парламента Анастас Анастасов обаче отхвърли предложението му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
6
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 12 години
Другари,Аз отдавна защищавам тезата, че във висшето ръководство на Партията са се настанили неморални и дори престъпни хора, и преди няколко дни другарката Дончева - много отговорна и активна партийна другарка - потвърди недвусмислено моите думи. Борбата с отрицателните явления, разкриването и разобличаването на вътрешния враг и изчистването на Партията от всички кадри, които вредят на нейния авторитет сред широките народни маси - това е първостепенна задача и лична отговорност на всеки истински комунист, другари! Не така разбират своите отговорности някои партийни деятели, които Политбюро е натоварило с важната мисия да градят имиджа и да разясняват ръководната роля на Партията сред пролетариата в този важен сегмент от информационно-идеологическото пространство, в какъвто се превърна напоследък Интернет. Ние с тревога следим изявите на нашите другари fapry, Ivan Grozni, Анонимен (21) и др. Какво нравствено падение, другари, какъв морален упадък и идеологическо безсилие лъха от политическите послания на тези наши уважавани другарки и другари!Не това са оръжията, другари, които ще ни помогнат да се преборим с поддръжниците на империализма и враговете на социалистическата революция! Не това е моралът, който трябва да виждат в партийния елит широките народни маси, другари! Ние, членовете на Политбюро, отправяме остра и безпощадна критика към посочените по-горе другари и ги призоваваме да се разграничат от празнословието и кухото политическо говорене, като съвестно и безкористно пропагандират идеите на коминтерна за пълната и безпрекословна победа на Социалистическата Революция! Ура, другарки и другари!
25
7
 
9
 
! Отговори
partizanina преди 12 години
До 12Да така еБОРИСОВ=ЛЕВСКИ
24
10
 
9
 
! Отговори
partizanina преди 12 години
Драскача в момента който не пише коментари започва да драще минуси на нормалните мнения.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aйде обърна се палачинката.До сега Станишев беше виновен,а сега Борисов.И кво го грее народа?Говорят ни глупости,за да не скачаме за повишените цени на всичко.Цените летят,а те си ги мерят.Кога ще се събуди този народ заспал?
22
3
 
11
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 12 години
Другари,След продължително обсъждане в ППО, ГПО и Политбюро, Партията стигна до тъжното заключение, че въпреки усилията на работническата класа и засилената политико-просветна дейност по места, шансовете на БСП да спечели следващите парламентарни избори са минимални. Това наложи, другари, Партията да потърси нови методи да увеличи членската си маса и от там - присъствието си в политическия живот на страната - в името на Комунистическия Интернационал и защитата на принципите на ВОСР! Тук, другари, ние видяхме и незаменимата роля на другарката Пръмова като един своеобразен "троянски кон" в лагера на империалистическия агресор. Чрез средставата на нелегалната война и използвайки партизански прийоми ние ще подкрепим другарката Пръмова в нейните опити да създаде качествено нова, дълбоко хуманна политическа партия, споделяща идеите и морала на развития социализъм и насочена към привличане на разочарованите от политиката на БСП синове и дъщери на работническата класа, както и голяма част от населението в селските райони. По този начин, обединили усилията на целият пролетариат, ние отново ще си вземем властта, която ни се полага по право. Ура, другарки и другари! Да живее ВОСР! :bgflag:
21
2
 
5
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Абсолютно си прав
20
21
 
14
 
! Отговори
partizanina преди 12 години
Бойко им бръкна отзад с боксова ръкавица на червените мафиоти и крадци.А Сергея е с единия крак вече в затвора,а пак ръси мозък.Толкова нагъл и безсрамен може да бъде само един долен комунист.
19
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В това което съм сигурен и излезе на бял свят след като ГЕРБ дойдоха на власт е, че по времето на тройната коалиция не е имало опозиция и точно заради това не се е пишело нищо какво се е случвало в тяхното управление.
18
5
 
9
 
! Отговори
sostin преди 12 години
susela i chervenata pasmina poshtureha ei , ha ha ha a ha ha toia Borisov im e lichen koshmar na sichki na snimkata , a bat Sergo neznam kvo se pune kato na izborite pa sha pine vodica i pa sha g pitat ne mu li e pisnalo Borisov da go bie ha ha ha ha ha ,,,,,,, jalki izchadia
17
14
 
15
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Докато не изчистим и последния комунист от държавните структури и предприятия няма да се оправим. И разбира се не гласувайте за политически трупове: БСП, ДПС, АТАКА, РЗС, СК, Кунева - това са хора, които са били в управлението, но са се провалили и във всяка нормална държава при такова положение трябва да се оттеглят от политиката изцяло, вместо да дават акъл и да плюят.
16
3
 
15
 
! Отговори
Иван Костов преди 12 години
Има правописна грешка в заглавието. Няма как Борисов да е виновен, след като винаги Аз съм виновен.
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Със сигурност много глупости се правят в последните 3 години! Но станаха и неща, които ги нямаше 20 години преход! И се чудя: какво ще ни предлложи СерГейзер Дмитриевич Плъхович ако пак се върне заедно с Доган паша? пак спрени фондове, пак демагогии, пак корупция, пак бонуси за милиони, пак контрабанда! В кратките моменти на затишие, ще се гмурка в бяло море, заедно с гардове камикадзе, които да го пазят да не глътне вода и да се затрие! Това със сигурност не го искам!!!!
14
7
 
12
 
! Отговори
perekly преди 12 години
Че ГЕРБ не се справят съм съгласен, но Станишев да се изказва, за каквото и да е,съм твърдо против.
13
7
 
15
 
! Отговори
ДО 10 преди 12 години
ПРАВ СИ НО ЗАЩО СИ НАПИСАЛ "И ХОРА"....АЗ НА СНИМКАТА ХОРА НЕ ВИЖДАМ,А САМО ВЛЕЧУГИ.
12
8
 
12
 
! Отговори
ГЕРО преди 12 години
Опозицията Скочи.Как няма да скочи,като се уволняват техни хора.Трябва яка чистка на всички Ръководни Постове във Държавата
11
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЯ СТАНИШЕВ ЩЕ НАКАРА ХОРАТА ПАК ДА ГЛАСУВАТ ЗА БОЙКО.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Онлайн вестник ДУМА по-добре би звучало!
9
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЙКО БОРИСОВ МОЖЕ ДА БЪДЕ СРАВНЕН САМО И ЕДИНСТВЕННО С ЛЕВСКИ,НЕЗАВИСИМО КАКВО ДРАЩЕ ПЛАТЕНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ *** И КОЛКО РАЗЛИЧНИ ИМЕНА ЩЕ ИЗПОЛЗВА.БОРИСОВ=ЛЕВСКИСАМО ГЕРБ.
8
12
 
8
 
! Отговори
??? преди 12 години
Ще има ли явна коалиция ГЕРБ - БСП другарю Станишев?Защото сега скрита,маскирана такава явно има.
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На стимката виждате кадър от "Най-смешните животни и хора на планетата".