Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев

"Ако методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена"
Обновена: 2 апр 2012 14:51 | 2 апр 2012 09:50,
581
Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев
Делян Добрев. Снимка: Булфото

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, обяви министърът на икономиката Делян Добрев и така повтори позицията си от деня, в който встъпи в длъжност, че е добре да се преразгледа мораторуимът върху добива му.

По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира той пред БНТ.

"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев.

"В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", аргументира се той.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Енергийният министър обяви още, че страната ни не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром.

"Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало", допълни той.

Добрев добави, че всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна.

Попитан дали Москва иска неустойки за отказа ни от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по този въпрос са били причината той да се държи за главата.

"На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите, направени от руската страна. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади", убеден е министърът.

Министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има.

"Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът, в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-и реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.

Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-и блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори", уточни Добрев.

Той отрече твърденията на БСП, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция.

"България разполага с достатъчно мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


581
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
463
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо не направите референдум за шистовия газ, бе мишоци? Ама не ви стиска, ще загубите комисионните от Шервон!
462
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Газланд" Филмът на режисьора Джош Фокс разследва задълбочено технологията за добиване на шистов газ и ефектите върху околната среда и живота на хората. Технологията е патент на небезизвестната Халибъртън" на Дик Чейни и предвижда забиване на сонда на 2.500 метра в земята, след което чрез хидравличен удар с вода и над 596 химикали, се разцепват шистовите скали и газът се освобождава.Естествено, никаква технология не е способна да канализира целия освободен газ и той свободно се разпространява в почвата и всички подпочвени води по пътя си към земната повърхност. За капак остатъчните води от процеса се изхвърлят в реките и полетата, като водят след себе си болести и смърт. Отчаянието на жителите в районите за добив на шистов газ е отлично документирано от режисьора, събрал по време на снимките стотици свидетелства.В САЩ населението води непрекъсната борба срещу газодобивните компании, във Франция технологията се забрани със закон, в България...?!
461
0
 
12
 
! Отговори
Умничкото преди 12 години
Бре колко бързо се изучи на песничките си министърчето.Схватливо е.Боко ще го потупа по рамото.
460
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това тъпо момченце ще си счупи празната глава.
459
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как няма да "пилеем електроенергия" , скоро виждал ли е свинските връзки на енергаджиите.
458
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
BB smeni TT sas edin nedorasal oshte "minister" i taka otvori otnovo stranitzata za shistovia gas, sledvaiki preporakite na USA. Okazva se che mnenieto na balgarskia narod ostava bez rezultat ?!?
457
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne trovete naroda i ne rabotete za interesite na amerikancite a za bul. narod dostaty4no e otroven
456
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Газпром загрижен за прекрасната ни житница - хаиде холан глупости на търкалета.тя Русия цялата една зелена.
455
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само че кампанията - срещу- изобщо не беше шизофренична а съвсем режисирана и както се видя мълниеносна.Кога тук в БГ сме реагирали на нещо толкова бързо.естествено ако започне някога проучване и добив ние пак ще сме последни .Защото само тука сме еколози и защото никъде по света хората не се вълнуват за природата си.Като сее огледам наоколо и като знам какво е в другите държаво само *** напушва на смях от всичката им лицемерна загриженост.
454
3
 
21
 
! Отговори
М преди 12 години
"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина" Абе този човек най вероятно нее много наред, какви парламентарни комисии ще сформират то е научно доказано, че тая технология е вредна ама нашите умни глави ще правят комисия. Най вероятно тази комисия ще разпределя паричките които ще дойдат като докажат колко безвредна е тази технология. Това ще бъде поредното предателсво срещу Българския народ.
453
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румъния чрез Шеврон започва сондиране непосредствено до границата ни -Ваме Веке/на 5 км./Тъй като водоносния хоризонт е в Добруджа е един и същ,това обезмисля т.н.мораториум срещу проучване и добив на шистов газ у нас.Шизофреничната кампания срещу ш.газ-забележете-срещу ПРОУЧВАНЕТО МУ-напомня средновековните забрани.Въпросът е за експерти,не за хора ,които до преи месеци не бяха чували за ш.газ и все още трудно изговарят думата"фракинг"-така и не научиха какво означава.А кой е казал че имаме?
452
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
S arazbrahte li koj vi uprawliava, goveda?
451
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За България няма какво да мисля - те комунистическите фамилии отдавна я измислиха.И за банките и за търговията и за фирмите.Ама то си беше тяхно и преди де - тъи че един вид просто си взеха наследството..
450
3
 
23
 
! Отговори
хм!!! преди 12 години
не си даваме ДОБРУДЖА!!!!!!ДА ВИ С.РА НА ШИСТОВИЯ ГАЗ!!!!!
449
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно олигарсите в Любимата ти Русия са все евреи.Хубаво е да успееш да си представиш първо колко точно е голям света а пък как се управлява точно ти няма как да разбереш.Пък и дори да е от САЩ пак добре че като си представя какво щеше да е ако беше от Русия.
448
1
 
11
 
! Отговори
студена вода преди 12 години
независимо от управлението на държавата до момента, на народа във всички случаи като резултат бе гарантирано да пие по една..... студена вода. Като го гледам новия министър май ще лиши голяма част от народа и от тази привилегия с това дупчене.... няма да има за хората да пият поне по една студена вода.... за пица вече не си правим сметка....
447
2
 
12
 
! Отговори
дядо преди 12 години
4921 1 Не на шистовия ад преди 25 минутиВ Америка проучването и добива на шистов газ е забранен в много щатове.Защо ли и родния щат на Хилърито - Вашингтон също е наложил забрана за добив на шистов газ?това го копирах преди малкона трубадурите на наглото правителство само това трябва да се показвата си поплюят малко по господарите
446
2
 
7
 
! Отговори
до 496 от славянин преди 12 години
На монголските мутри цял свят им лиже *** да им правят инвестиции! А ти за бъдещето на Русия не мисли тя ще се оправи мисли за България! А напоследък да си чул за авариите на прехвалените западни нефто и газодобивни фирми!? Взими се осведоми и за тях все пак!
445
1
 
5
 
! Отговори
първо виж! преди 12 години
за тези, които си мислят, че тая работа е бодни пръчка - пий вино.... им давам един линк youtube/watch?v=jUzxnQiFvyc ..... това е едно американско НЕ РУСКО филмче, как на хоратаот чешмите, които живеят в районите на добив на шифтов газ, излиза газ, а не вода.... как тези, които идват от дъържавната администрация ги уверяват, че водата е бездредна, но не искат да пият от нея.... не е лошо и новия министър да го види, пък тогава да приказва.
444
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайчо Трайков бе сменен заради шистовия газ и ACTA. Идването на Хиларито в началото на февруари бе по тези два проблема. Какво да направи бб - нима ще откаже на покровителите? Нееее, как ще стане тогава - народа нещо се опъва? - сменя министъра и ОТВАРЯ старите теми - за шистовия газ и ACTA. Елементарно, както би казал един герой и твърде плоско досущ като в *** американски сериал, където ти се подсказва къде да рукоплескваш!?!?