Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев

"Ако методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена"
Обновена: 2 апр 2012 14:51 | 2 апр 2012 09:50,
581
Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев
Делян Добрев. Снимка: Булфото

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, обяви министърът на икономиката Делян Добрев и така повтори позицията си от деня, в който встъпи в длъжност, че е добре да се преразгледа мораторуимът върху добива му.

По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира той пред БНТ.

"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев.

"В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", аргументира се той.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Енергийният министър обяви още, че страната ни не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром.

"Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало", допълни той.

Добрев добави, че всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна.

Попитан дали Москва иска неустойки за отказа ни от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по този въпрос са били причината той да се държи за главата.

"На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите, направени от руската страна. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади", убеден е министърът.

Министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има.

"Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът, в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-и реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.

Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-и блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори", уточни Добрев.

Той отрече твърденията на БСП, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция.

"България разполага с достатъчно мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


581
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
1
 
8
 
! Отговори
до 494 от славянин преди 12 години
Това е вярно, само че *** управляват света чрез САЩ, не чрез Русия! И когато Путин вкара в затвора един от тези *** целия западен свят гракна срещу него! А че *** са архитектите и реализаторите на революцията през 1917-та и това е безспорен факт, но същите тези *** от другата страна на атлантика го приписаха на руснаците- славяни! А ти ако се гордееш че си балкански ***, гордей се!
442
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами просто *** и виж - ако знаеш как се минава граница.хем ще видиш *** каква държава са направили.хем и като християнин може и да се поклониш на Божи гроб.Даже и да си читак ще видиш любимите си палестинци.И наи добре една психиатрична консултация да ти излекуват халюцинациите.
441
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добива бил опасен - ами опасен ще е ако го правят руснаците - каквито са кадърни в технологиите.Естествено наи - опасен е за Газпром - ама му се вижда края .Последните усилия на болшевишката *** да властва. Понеже с друго вече не могат - остана им само да си продават ресурсите.Скоро и те ще поивтенеят с новите енергоизточници тогава ще им видя монголските мутри как ще продават компютри телевизори и смартфони.
440
1
 
5
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Най-голямата мечта на чифуто-масона - да вярваш на сладките му приказки! За да му вярваш обаче трябва да бъдеш прецизно мозъчно обработен и обработван до положение на бачкащо-консумиращ ОРГАНИЗЪМ! И когато станеш такъв, никога повече да не станеш самостоятелно и независимо мислещ от определени догми ЧОВЕК!
439
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не знаете да ви кажа че ваште *** са наи богати и влиятелни в Русия.Специално за славянина/ макар това да е по голяма обида от ***/Целият Израел е натъпкан с руснаци.надписите по магазините на иврит и руски.Тъи че славянино *** - руснаци и болшевики все едно и също.Ако не знаеш да ти кажа чифутското / рожденно/ име на Карл Маркс.
438
2
 
14
 
! Отговори
България НеСеПродава преди 12 години
Нито шистовия газ ще е наш,нито ще ни компенсират за отровените земи.Просто ще използват нашия ресурс,нашата плодовита земя,за да напълнят джобовете си с долари,пък после като отровят почвите,като отровят водите и хората започнат да умират от рак,никой няма да ни помогне.Поне да беше наистина наш на 100% и за наше ползване този газ добиван с отрявяне на почвата,а то някакъв абсурд,за нас отровите,а газта и парите за американците.Пфу.
437
2
 
5
 
! Отговори
Не на шистовия ад преди 12 години
В Америка проучването и добива на шистов газ е забранен в много щатове.Защо ли и родния щат на Хилърито - Вашингтон също е наложил забрана за добив на шистов газ? Явно лошите социалисти са прави,като казват,че този газ отравя земята,почвата и водите и може да се добива само в пустинни райони,каквито ние нямаме.
436
2
 
6
 
! Отговори
дядо преди 12 години
стига с тая простотия беще си девирсифицирате дедовияна децата стана ясно че се борят представителите на две държави сащ и русиякаквото и да вземеш от саш ще ти е по-скъпопросто на ония хора им се плащат големи пари те за малко не работятподкупват политици хвърлят пари за рекламаи после си го избиват от балъците верно майстори са ама че българина 20 години го *** с този номер той си е виновен щото е *** тяхните изпълнители в БГ винаги са викали най-силнои от всички средства за МИ
435
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А защо трябва хората,които не желаят България да взима газ от Турция да ти казват на тебе,*** продажен коя страна колко плаща за газ? Ти да не би да имаш такава информация? Ако имаш сподели я заедно с източника,ако нямаш - просто млъквай.Няма такава информация за страна,която купува същото количество газ като нас и да плаща някаква по-различна сума.А страни,които купуват в пъти повече,нормално да е малко по-евтина,но пак не се намират данни,всичко е свободни съчинения на турко ***.
434
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
485Лъжеш гадино. Цената в България на газта е 600$ за 1000 кубика.
433
3
 
3
 
! Отговори
до 483 от славянин преди 12 години
България ще се оправи като измрете или се изнесете от България вие - чифутофилите, я ми кажи къде и кога *** е мислил доброто на някой друг освен на себе си!? Никога не е било и никога няма да бъде! А относно лозунгите - няма лозунги, има факти, а те са че никога България не е била толкова зле икономически, социално, културно, демографски, здравно, откакто стана колония на чифуто-масоните ако не вярваш питай и старите хора!
432
3
 
9
 
! Отговори
jeronimo преди 12 години
Пиша до всички *** ,обладани от гербаджийската пропаганда !1.Цената на "Газпром" за България е 330 долара2.Направете си сметка ,колко долара отиват в посредниците ,които са конституирани на изхода на Газпром и на входа на Булгаргаз3.Цената за Германия е 300 долара ,за сметка на инвестициите на Германия в Русия4.Кои има сметка от посредници ,чиито печалби се реализират от нашия джоб ?Защо Боко не ги килне ?Докато има баламурници -ще има и тарикати
431
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей русофилистичните, що не кажете поне ЕДНА страна в СВЕТА, която да плаща по скъп газ бре ? Нещо се засрамихте май, а ? Да хване човек една сопа и ....наред!
430
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
481Празни лозунги в стил партиен секретар громи капитализма. Виждал съм ги *** като теб. Като измрете до един, тогава ще се оправи България.
429
0
 
6
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Аз искам да видя истинските цени на газта по веригата докато достигнат до крайните потребители: кой и с колко качва цената. Мужду потребителя от една страна и Газпром от друга стои българска фирма (Булгаргаз) и именно тя периодично иска повишаване на цената за потребителите. И винаги се играе следната игра: Когато искат повишение с 10% първо искат повишение с 20% , а държавния регулатор "защитава" интересите на потребителите и намалява увеличението на 10%. Така че нека ББ да намали първо акциза
428
2
 
7
 
! Отговори
до 467 от славянин преди 12 години
А заради изпрани мозъци като теб България стана най-болната, най-необразованата, най-циганизираната и още много най страна в Европа, защото вярвате като патки, че западът ни мисли доброто и че ще ни помага да цъфтим и връзваме! Западът ни смята за аборигенска колония която трябва да бъде изцедена до дупка от всичките и ресурси - човешки, природни, енергийни, ама тъпите ви слепи и зомбирани телешки мозъци вярват че всичките им сладки приказки са истински!
427
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе я русофилистичните да кажат за поне една страна в света, която да купува по скъп газ от България ?
426
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Я продажните турски мекерета - *** нека извадят таблица коя страна колко плаща за газ и какви точки има в договора,какви количества купува,защото това определя цената.Тогава може да кажем,че плащаме скъпо,а така само на свободни съчинения не става,само се излагат продажниците.И моля сравнявайте цените от една година,а не както Боко го прави от различни и то със страна,която притежава 50% от тръбите + има договор за 60 пъти по-голямо количество газ.
425
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
476Евтин газ и нефт и липса на тоалетна хартия. На границата разстрелваха, щото то нали не може да бягаш от този рай - НРБ ! Ае ... аман от *** пропаганди!
424
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 470.Котато в България бяха на власт комунистите газта беше евтина и нефта също.Когато на власт хдоидоха русофобите и от *** на Руснаците станахме на Американците - газта и мазута подскъпна.Пак сме *** само ,че сега плащаме скъпо и още ще плащаме.