Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев

"Ако методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена"
Обновена: 2 апр 2012 14:51 | 2 апр 2012 09:50,
581
Шистът пак на мода – възражда я Делян Добрев
Делян Добрев. Снимка: Булфото

Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, обяви министърът на икономиката Делян Добрев и така повтори позицията си от деня, в който встъпи в длъжност, че е добре да се преразгледа мораторуимът върху добива му.

По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа забраната и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена, коментира той пред БНТ.

"Ако се окаже, че шистовият газ не пречи на екологията и екологичната оценка е добра, тогава ние трябва да го използваме наистина", каза Добрев.

"В резултат на разработването на находища от шистов газ в САЩ например цената на синьото гориво там е доста по-ниска, отколкото у нас", аргументира се той.

Още по темата

Dnes.bg припомня, че след протести и дълги дискусии на 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

По този начин правителството оттегли решението си от юни миналата година, което даваше право да се подпише договор с "Шеврон" за търсене и проучване на нефт и природен газ в България.

Теренът на проучванията бе "Блок 1 Нови Пазар", разположен на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна и бе с размер 4398 кв. км.

Енергийният министър обяви още, че страната ни не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром.

"Не бяха лесни преговорите в Москва, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало", допълни той.

Добрев добави, че всичко е минало в положителен тон и крайният резултат е много добър за българската страна.

Попитан дали Москва иска неустойки за отказа ни от АЕЦ "Белене", Добрев отговори, че публикациите по този въпрос са били причината той да се държи за главата.

"На разговорите с Игор Сечин не стана въобще въпрос за неустойки. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите, направени от руската страна. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади", убеден е министърът.

Министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има.

"Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време, докато стане готов реакторът, в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-и реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.

Той подчерта, че най-големият приоритет в енергетиката на това правителство е удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това може да стане, да се удължи животът им с 20 години. Има възможност и за 8-и блок, защото на площадката на АЕЦ "Козлодуй" има три възможни площадки за реактори", уточни Добрев.

Той отрече твърденията на БСП, че след години ще се наложи да внасяме електроенергия от Турция.

"България разполага с достатъчно мощности, които да покрият вътрешното потребление. "Ние сме една от страните, които пилеят електроенергия, затова енергийната ефективност трябва да се превърне в приоритет за нас", добави Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


581
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
473Дрън дрън дрън бла бла бла... писна ми от дебилни като теб. Ае бегом към Северна Корея и не се връщай !
422
1
 
5
 
! Отговори
ИК преди 12 години
Всичко по сценарий, спираме АЕЦ Белене -след 10 години копуваме ел. Турция и Франция. Добиват американците шистов газ, продават и на нас, но познаи на какви цени - няма промоция.Иван Костов трябва да върне парите дадени от американците деветдесетте години , както сега дават на Сириците.Лошото е ,че без значение кои управлява няма национална политика.
421
1
 
3
 
! Отговори
до 462 от славянин преди 12 години
Това че в САЩ е под 100 долара не означава че и в колониите на САЩ ще бъде толкова бе изпрана кратуно! А и за колко време смяташ че в САЩ ще бъде на тази цена!? Според техни изследвания шистите в Европа са доста по-твърди и по-дебели от тези в САЩ И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ДОБИТИЯ ГАЗ ЩЕ СЕ ОСКЪПИ ПОНЕ ТРИ ПЪТИ!
420
2
 
12
 
! Отговори
Даскала преди 12 години
Диляне къде ти е дипломата?
419
2
 
9
 
! Отговори
... преди 12 години
Тоя е същият *** като предшественика си!
418
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе я русофилистичните да кажат за поне една страна в света, която да купува по скъп газ от България ?
417
0
 
15
 
! Отговори
И тоя е продажник преди 12 години
Нито шистовия газ ще е наш,нито ще ни компенсират за отровените земи.Просто ще използват нашия ресурс,нашата плодовита земя,за да напълнят джобовете си с долари,пък после като отровят почвите,като отровят водите и хората започнат да умират от рак,никой няма да ни помогне.Поне да беше наистина наш на 100% и за наше ползване този газ добиван с отрявяне на почвата,а то някакъв абсурд,за нас отровите,а газта и парите за американците.Пфу.
416
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
466Първо, били са само 60 хил. руски войници.Второ, това е била 13та руско турско война.трето, руснаците трябва доживот да ни се кланят за религията и азбуката !
415
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
464Щото заради *** като теб, страдаме всички.
414
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, престанете да плюете по Русия и да внушавате, че е някакво плашило! Ако не беше Русия да пролее кръвта на 200 000 руски войници, сега щяхме да правим *** на анадолските ***, да им играем кючек, да им варим пилаф и да им бъркаме шербет! А сега си споделяте спокойно в българските сайтове, на български език, необезпокоявани, плюейки тъпо против Русия и кланяйки се на някакви измислени независимости, ама приклякайки с оголени *** пред шеврон и хамериканците за шистовия ***!
413
0
 
15
 
! Отговори
ПРОСТА ТИКВА преди 12 години
Абе всички прости защитници на шистовият газ неразбраха ли че България от цялата работа ще вземе някви СМЕШНИ ПАРИ,след което Шеврон ще ни го препродава.
412
1
 
1
 
! Отговори
до 457 от славянин преди 12 години
Абе вие демократчетата защо сте постоянно в предистерично състояние и съвсем малко провокация ви трябва за да се истеризирате съвсем!? Като сте толкова неуравновесени се лекувайте навреме, че ще свършите зле! А плюнките и храчките от ваша страна са признак за недостиг на мозъчни гънки, ама по този начин те не могат да се компенсират! Като ти гледам богатия речник ми става ясно че когато е трябвало да учиш си се занимавал със други неща!
411
1
 
5
 
! Отговори
ii преди 12 години
до 457,Моля те погледни тази шушумига на снимката по горе ... и ми кажи че това дете заслужава и е най-подготвен за МИНИСТЪР на ИКНОМИКАТА на БЪЛГАРИЯ?!?!Това момче сигурно ще му поискат личната карта ако излезе след 23:00 в някое заведение.Освен PR акцики на милиционерщина последните 2-3 години няма нищо като прогрес.- Здравеопазване- Безработица- ниско образование- Виски цени (на горива, на цени)- голяма администрация- 2 /1 са работещи/песнионери а какво ще правим след 20 години ?
410
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
460Бягай на позитано да си ъпдейтнеш информацията. Не ги гонят от никъде.Зомбиран *** като теб как ще обясни, че шистовата газ в САЩ е вече под 100$ за 1000 кубика ?
409
0
 
4
 
! Отговори
турбопростак преди 12 години
до всички газаджии искам да ви добивам газ от шисти в дирниците ви нечисти, ще ви нагнетя от зад с моита сонда х.... космат, впръскам ли ви от разтвора де се влива през топора ще забравите за шисти, газ и долари зелени, просто ще сте осеменени, туй за герб е панацея, щот му мяза на тиквони гея, всички гейбери простаци лапат х.... ве *** мойта мъничка бухалка за ***...те ще е кат залъгалка.
408
0
 
4
 
! Отговори
до 453 от славянин преди 12 години
Гонят ги, ти като не следиш събитията аз какво съм ти виновен, гонят ги от Еквадор и Бразилия, а че плащаме най-скъпия газ на Газпром за това сме си виновни ние, така сме подписали договора! А ако твоята глава е толкова *** да вярва че Шеврон ще ни продава добивания от тях НАШ газ, ще продава евтино газ на колониите си - значи наистина освен че си ***, си и зомбиран от пропагандата им!
407
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това масонче май няма да си изкара мандата до края. Явно много подкупи са взели от Шеврон.
406
0
 
4
 
! Отговори
ii преди 12 години
Вижте от Любопитство "Газланд" ( в ютубето)Това е нещото от което се плаши 456! Информирайте се просто от любопитство, какво искат да ни предложат.
405
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мама ви деее,*** комунистическа, долни и продажни безотечественици, които окрадахте до шушка държавата ни и сега, когато най-после имаме национално отговорно правителство и проевропейско управление, вие *** *** *** ще си изкарате мръсните черва навън от плюене по Бат Бойко. Ама като дойдат избори независимо какви, ББ много добре ви млати по празните червени кратуни, за това един съвет: като дойдат следващите избори трябва да си слагате освен червените прашки и каски на *** безмозъчни кратуни. Колко и да пищите по форумите като бити ***, ГЕРБ ще управляват още 2-3 мандата! Гаранция!!! Абе ***, не ви ли стана ясно, че сте *** в тая държава бе скапаняци недоклецани, нищо хубаво от вас тая държава не е видяла, преди 50 год. - комунистически терор, после мизерно социалистическо съществуване, а сега при червения капитализъм използване на робски труд /мините Горубсо и Мадан/, кражби, убийства, изнасилвания, чиито извършители се пускат от корумпирания и супернагъл Гоцевски съд и отгоре на всичко мръсната *** *** плюе срещу Борисов, човекът който влага цялата си енергия да ни изведе от комунистическото блато в което сме затънали до шия и няма излизане! Защо бе червени *** не се засрамите най-после след всички тия зулуми или поне си трайте, а вие сте зинали като вдовица за х-й, ако толкова не ви харесва управлението на ББ, махайте се в С. Корея, там да лапате жълтите *** на другарите си комунисти и да пеете На всеки километър, ама ще ви влиза по цял метър и ще ви излиза през минетчийските комунистически уста! Егати ***, могат единствено и само да плюят като дръгливи камили, *** недоклецани крадливи ***, начело с педералисимус Станишко и ония триперливия агент от ДС!
404
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
455Забрана няма освен във Франция и България. Има временно прекъсване на места поради протести на *** като теб.