Социалистите на ход за четвърти вот

Спирането на "Белене" е фатално, каза Станишев
Обновена: 6 апр 2012 14:47 | 6 апр 2012 13:25,
144
Социалистите на ход за четвърти вот
Сергей Станишев Снимка: БТА

"Коалиция за България" и "Атака" внесоха вот на недоверие към правителството заради спирането на изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на България.

Под искането са подписите на 48 депутати - 39 от левицата, 8 "Атака" и един независим - Георги Терзийски.

"Мотивите за вота са много солидни, но можехме да минем и без тях", коментира пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене", посочи той.

Според Станишев сегашното решение на правителството, подкрепено от ново мнозинство в Народното събрание, е фатално за България, за ядрената ни енергетика и за хората.

"Крайният резултат ще бъде много по-високи сметки за ток", прогнозира той.

По думите му кабинетът на Борисов е спрял най-съвременния индустриален проект на България, единствен от този мащаб в последните 20 години.

Още по темата

"Решението не е аргументирано по обоснован икономически начин. Неслучайно се крият заключенията от доклада на консултанта HSBC и се хвърлят димки. Не са направени никакви разчети. Газова централа на мястото на „Белене” означава по-голяма зависимост от Русия и цени, поне два пъти по-високи от цена, на която би произвеждала атомна централа", продължи да изрежда Станишев.

По думите му спирането на „Белене“ е национално предателство.

Стана ясно, че единственият депутат от левицата, който не е подписал искането за вота на недоверие, е Меглена Плугчиева.

Соцлидерът Станишев обаче обясни, че тя е поставена в двойствено положение, защото е предложена за посланик в Швейцария.

Това ще е четвърти вот на недоверие към кабинета "Борисов". Той обаче е обречен на неуспех.

От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят бившите си коалиционни партньори от левицата, а от десницата са доволни от решението на ГЕРБ за спирането на "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига бе! ай стига ни плашихте с тия сметки за тока! и с белене и без белене пак ще ни ги вдигнете, хич не ви и пука, това да не е пазарна икономика ... никой не се е загрижил за нашите сметки, опаа, обаче за комисионните и кой ще се подмаже на чуждестранните си господари, е затова лаят кучетата.
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
106, като дойдат стотина антиядрени активиста и легнат на релсите горивото за аец никога няма да стигне до централата, а пък за отработеното гориво съвсем не знам какво ще правим - може да го сладираме в дома на социалиста сергей
93
0
 
0
 
! Отговори
hes преди 12 години
до 106: Това е така, затова се прави хранилище, от което се черпи газа.
92
1
 
3
 
! Отговори
murmashka преди 12 години
Ами то Станишев друго и не може да каже и направи.Нали е взел от руснаците ,,сухото" за ,,Белене" исега трябва някак да го оправдае,че ако му го поискат обратно,дори да изтърбуши Р.Овчаров пари няма да намери и ще фалира партията му.А това че вместо руснаци може и други да построят ,,Белене" и при това да не е така опасно и без риск за български Чернобъл,Станишев не ще и да чуе.Какъв позор е той за тая столетна партия!
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе тоа со големата глава само ги реди едни след други,абе просто си говори и си верва, само че наближава виденовата зима 2012-2013, бизнесо умира шот са некадарни, шот немат антикризисна програма, шот изпомпаха резерво и потрошиха парите, шот ша емитират облигации за да плащат, шот са кат слон у стъкларски магазин, тва е реалноста, втечнен газ от азърбейджан баси глупостите не е истина 21 век и такива "интилигенти"
90
0
 
0
 
! Отговори
енергия АЕЦ в ТВтч преди 12 години
838 САЩ439 ФР 258 ЯП163 РФ
89
0
 
11
 
! Отговори
дан преди 12 години
кучетата си лаят, кервана си върви...серго педераста се чуди как да се оправдае пред руските комунисти, защото най-вероятно е вземал парички за подновяване на проекта за Белене и сега трябва да ги връща
88
0
 
0
 
! Отговори
до hes преди 12 години
А наистина с теб би ми било да водя този спор, но тук стана твърде враждебно, а и се качи нивото на спам. Относно горивото - основния фактор обаче е цената, а нали тук понеже има много експерти, гледаме оптималния баланс, отчитайки всички разходи :) А и като се замисля в нашата реално втечнения газ не виждам как ще го бъде, особено предвид нуждата от постоянен приток на гориво за ГЕЦ, докато ядреното все пак се счита, че има сравнително сигурни доставки.
87
0
 
0
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
от "другия инженер". Защото на запад хората днес почиват - иде великден. И предпочитам да се поинтересувам все пак от ситуацията в България, макар че като се замисля мога да осъществявам и по-смислени и носещи удоволствие дейности
86
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Трябва да се строи АЕЦ БЕЛЕНЕ.ДОСЕГА ТЯ ДА Е ПОСТРОЕНА И ДА Е ЗАБРАВЕНО НЕЙНОТО СТРОИТЕЛСТВО И ДА СМЕ ПО-ДОБРЕ.ТУК УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЛУШАТ ВЪНШНИТЕ ИНТЕРЕСИ,А НЕ ПРАВЯТ НИЩО ЗА БЪЛГАРИЯ,САМО ГОВОРЯТ.ТОВА НАРОДНО СЪБРАНИЕ,МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ Е ЕДНА ГОЛЯМА БЛЪФИРАЩА ГОВОРИЛНЯ И НИЩО ПОВЕЧЕ.УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СА ХОРА ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ,ЗАЩОТО СА СЛУГИ НА ВЪНШНИ ВЛИЯНИЯ.БЪЛГАРИЯ ПО-ТОЗИ НАЧИН ОТИВА В НЕБИТИЕТО.ГОВОРЯТ ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ХАРЧАТ НАЙ-МНОГО ТОК ОТ ЦЕЛИЯ ЕС,А КЪДЕ НИЕ ГАЗИФИКАЦИЯТА,ИКОНОМИКАТА,СРАМ!!!
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
баси тука се напълни со инжинери, некви специалисти, некви разбирачи, баси, егато тапото, шо не работите кат сте инжинери, а дремете на сайто
84
2
 
0
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
99-тия ***...Не знаеш що е това "кхмер" бе герберон и каква му е политиката.
83
1
 
0
 
! Отговори
96 преди 12 години
Aз не се срамувам и от думичка, от това, което говоря. Технически и научно погледнато съм прав, боравя с цифри и т.н. Останалото е политика, от която не разбирам, а и не искам, защото е *** игра. Така че не мисля да гледам виновно едва ли не, хората които се водят "еколози", макар и понастоящем с голям брой от тях водя спорове. А и спокойно, човек с ядрена енергетика работа все ще си намери, стига да не е в България де :)
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те пък тия намериха за какво да искат вот :))) То безработицата расте с по 1 % месечно, инвестициите на нула, фискалния резерв на изчерпване, те за Белене се хванали
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спирането на "Белене" е фатално, каза Станишев -фатално е даже много за джобовете на червените хмери и техните протежета
80
1
 
3
 
! Отговори
Комсомолец преди 12 години
Серго, ти кога взе да разбираш от ядрена енергетика бре? Прилагай това, за което си учил: "Ролята на рубашката за повдигане на бойния дух".Гоце да взема пушката и трепе бездомни кучета около площадката на Белене, за да направим една бригада за ламбени шишета там. Па после да ни приемат у партията там, че те от крадене не им остана време да ни погледнат колко комсомолци има още :)
79
1
 
5
 
! Отговори
Гордо Червено преди 12 години
е вот от гей като сергей е като да ти каже че си сексапилен баба шер..... да внася , бих се зарадвал ако внесе документи , брат му да върне заменките но защо ли си мълчат? много му емкъса паметта на сергейчо , много
78
0
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
Нуждата, както казват и от HSBC ще има - виж структурата на мощностите ни, имаме АЕЦ и няколко тец-а. Последните също не са вечни. Освен това недостига е сезонен - зима и лято, което предвид климатичните промени ще става все по-ясно изразено. Освен това околните страни са нетни вносители - особено сърбия и македония, отчасти гърция. При тях също се наблюдава този сезонен модел. Не забравяй и че мощностите всяка година имат 2-3 месеца планов ремонт, така че потреблени ще има
77
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 12 години
До хес и другия инженер.Г-да вие сте на едно мнение-ток ще ни трябва все повече и повече.Така-а, пита се в задачата от къде и на каква цена.Първи вариант-не на АЕЦ, а ГЕЦ(фантасмагории)...Германия купува 1000 куб.м. газ на цената на 10 тона Източномаришки ***.А ние?Втори вариант-наблягаме на кюмура...в условието се включва и квота за емисии.Колко ще бъде Х с купуването им след две години?А в 2020?
76
1
 
1
 
! Отговори
hes преди 12 години
До 84: В момента има 2 познати технологии за пренос на газ: LNG/течен/ и CNG/компресиран/. България до сега ползва само CNG по тръбопровода от Русия. Втечнен може да се доставя от Туркменистан, Алжир, Азърбайджан и т.н. -въпрос на цени и договори. А относно горивото за АЕЦ - то също не е безкрайно, изисква предварителна обработка, както и утилизация на отработеното такова. Ние нямаме технология нито за едното, нито за другото