Социалистите на ход за четвърти вот

Спирането на "Белене" е фатално, каза Станишев
Обновена: 6 апр 2012 14:47 | 6 апр 2012 13:25,
144
Социалистите на ход за четвърти вот
Сергей Станишев Снимка: БТА

"Коалиция за България" и "Атака" внесоха вот на недоверие към правителството заради спирането на изграждането на АЕЦ "Белене" и провалената енергийна политика на България.

Под искането са подписите на 48 депутати - 39 от левицата, 8 "Атака" и един независим - Георги Терзийски.

"Мотивите за вота са много солидни, но можехме да минем и без тях", коментира пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев.

Само преди една година премиерът Бойко Борисов много яростно и аргументирано защитаваше нуждата от АЕЦ "Белене", посочи той.

Според Станишев сегашното решение на правителството, подкрепено от ново мнозинство в Народното събрание, е фатално за България, за ядрената ни енергетика и за хората.

"Крайният резултат ще бъде много по-високи сметки за ток", прогнозира той.

По думите му кабинетът на Борисов е спрял най-съвременния индустриален проект на България, единствен от този мащаб в последните 20 години.

Още по темата

"Решението не е аргументирано по обоснован икономически начин. Неслучайно се крият заключенията от доклада на консултанта HSBC и се хвърлят димки. Не са направени никакви разчети. Газова централа на мястото на „Белене” означава по-голяма зависимост от Русия и цени, поне два пъти по-високи от цена, на която би произвеждала атомна централа", продължи да изрежда Станишев.

По думите му спирането на „Белене“ е национално предателство.

Стана ясно, че единственият депутат от левицата, който не е подписал искането за вота на недоверие, е Меглена Плугчиева.

Соцлидерът Станишев обаче обясни, че тя е поставена в двойствено положение, защото е предложена за посланик в Швейцария.

Това ще е четвърти вот на недоверие към кабинета "Борисов". Той обаче е обречен на неуспех.

От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят бившите си коалиционни партньори от левицата, а от десницата са доволни от решението на ГЕРБ за спирането на "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Костов в раиран костюм и да копа на аеца църния седерастин.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По този проект за 4 милиарда евра единственото което ме интересува е кой е взел комисионната?
73
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега ще си покаже кой е вземал-давал подкупи за да се направи този гьол да сега за толкова милиони. Комунистите тепърва има много да ревът за Белене. особено ГОЦЕ
72
5
 
2
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
Предпочитам да съм жалък, но да зная, че не съм си скъсвал *** от учене 5 години, за да работя не по специалността си в България за заплата, която в европа се взима от чистачите на улицата. Лично мнение - а и точно щото обществото не смята, че има нужда от десетките, дори стотици хиляди като мен българи, мисля, че е редно и да не си и помисляме да се връщаме обратно
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде бе,къде сте сега от екологичните организации?Или сте сателит на някоя от партиите?Какво стана с еколозите?
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЕЦ Белене е капан за лакоми политици, всичките дет сега плещят небивалици са бъркали кацата с мед и им се е усладило.
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
осфен тва по времето на НДСВ шулевица я уволниха от министерството заради булгартабак, обачи сега тиа дет са на власт продадоха мноо бързо булгартабак, е кой е честен и кой са продаде заради тва па да е власт на сека цена, капако е Белене, щот ДСП-то така искат
68
0
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Hes, не отричам че има - но говорим за рентабилно и сравнително независимо. Как ще строим ГЕЦ, от къде газ? а въглеродните емисии. А газта колко е, кога ще свърши? И аз се интересувам от новите разработки, но нямаме научно-техническия потенциал, а и капитал да инвестираме. Към момента а и в близките десетилетия, аз лично не виждам нова технология, която рентабилно да замести АЕЦ. И определено фосилните горива и свързаните с тях технологии ще са първи в музея.
67
3
 
3
 
! Отговори
Бг преди 12 години
Р.ОвчЪ.,се облажил в 3-ната коалиция С БОНУС,САМО С 200 ХИЛКИ.....?!
66
5
 
4
 
! Отговори
лудия българин преди 12 години
Тези управляващи днес говорят едно ,утре друго и затова са неграмотници и не желаят да защитават интересите на България.Това са продажници,те не изпълняват обещанията си преди да дойдат на власт и това е грешката на българина,защото той не избира хора призвани,а избира от *** пробрани.Сега на тези управници,които служат на външни интереси им е паднало да ограбват България и народа и да си измислят някакви причини ,че това не може,че друго не може да стане,поради разни причини,други виновни
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75,преди Балканската война моя дядо е учил в Виена и не е поставял условия да му се осигури работа за да се прибере в родината симного са жалки такива като теб
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
требе сичките ни политици да се учат от ДОГАН, жалко но факт, човеко е голем фактор, явно е доста по умен и опитен, прави каквото си иска, е естествено турция е отзаде.
63
1
 
1
 
! Отговори
hes преди 12 години
До 72: Като говориш за "Серни деривати", явно имаш пред вид ТЕЦ на въглища. Да обаче има и други централи, като например ГЕЦ (в Германия ЕОН има 30 броя с обща мощност 15000 МВата), Норвегия усилено строи ЕЦ на основа осмотичното налягане там където сладка и солена вода се срещат във фиордите. Нека си спомним парния локомотив, дирижабъла - те са в музея. Натам се е запътила и АЕЦ!
62
3
 
2
 
! Отговори
70 преди 12 години
На 31 съм, за твой ужас. с инженерно образование (не от БГ, слава богу). И моля те, не ми казвай сега, че понеже не съм в България, нямам право на глас по темата. Аз именно заради тези решения не мисля и да се връщам. Както казват много от познатите ми българи тук-те ми затварят работното място, а аз за какво да се връщам?
61
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственият начин да бъде построен АЕЦ Белене беше България да напусне Европейския съюз. Толкова закони и резолюции бяха нарушени и трябваше да се нарушат по време на изграждането на централата че оставането ни в ЕС щеше да бъде невъзможно. Това беше основната цел на руската страна, но никой наш политик не можа да каже тази истина защото се мислеше на дребно - за комисионни и за участие в управителни съвети.
60
4
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 12 години
ЦивилизованияТ свят преди да реди патетични коментари по форумите, първо се е научил да пише грамотно и да чете правилно. За разлика от ЕТЕЛЕГЕНТНИТЕ, дето Станишев ги е наплашил с фатализъм. Ха дано се върне на власТ, та дано ни доОправи. А за пунктуацията няма да говорим, че това е много висока топка за теб, явно.
59
1
 
2
 
! Отговори
до 68, преди 12 години
хес, аз също съм инженер, макар и не с 30 годишен стаж. За това си позволявам и да се изказвам по темата. Да - напълно сигурна техника няма, но идеята такива като нас да съществуват е, за да не живеем в пещерите. Инак, то и там има риск. Точно тези инциденти показват, че ядрената техника е достатъчно сигурна, ако всичко отговаря на стандартите.Виж останалите ни мощности, които всеки ден ни тровят-всеки трезвомислещ може сам да си направи сметката. Аз предпочитам АЕЦ пред серни деривати всеки ден
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аве станишеф като бяхте комунистите (преди 1989г) на власт що хората нямаха по 5 апартамента , 2 вили , 4 коли , големи банкови сметки , почивки в чужбина , дори елементарни стоки и тогава също бяхте 2 рия свят ? Щото сте били и сега сте циркаджии е затова .
57
2
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 12 години
А ти виж колко реактора ще се строят в САЩ тепърва. За първи път от 30 години взеха решение да възобновят строенето на ядрени мощности...сигурно защото нямат вода, петрол, пустини и вятър. Ти се образовай. В европа докато я има Франция, а и Англия няма да е на смъртно легло. В германия, която давате за пример, въпроса за и против далеч не е толкова решен, както на вас ви се струва в България. А обикновените хора го усетиха доста добре тази зима - 3 цента на киловат отгоре без 5МВ мощности
56
3
 
1
 
! Отговори
hes преди 12 години
до 50: Инстинктите винаги са първосигнални, иначе не биха били инстинкти. Що се отнася до останалото - много добре познавам техниката - имам почти 30 години стаж като инженер и мога да те убедя, че 100% безопасна техника няма! Просто не може да се предвиди всичко! А това, че споменаването на АЕЦ ми действа като червен плащ на бик е така, защото до сега имаше 3 големи катастрофи по света с АЕЦ и не искам това да се случи и в България. Не съм против руски АЕЦ, а въобще против АЕЦ!