Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими

Законът само трябва да мине и на второ четене
Обновена: 11 апр 2012 15:36 | 11 апр 2012 14:00,
202
Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими
Снимка: архив, Reuters

Забраната за тютюнопушенето на закритите обществени места беше гласувана от депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравето.

За да влезе окончателно в сила от 1 юни, тя трябва да се гласува още веднъж от народните избраници.

От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с „въздържал се”.

Депутатите казаха „Не“ на цигарите в заведенията при почти нулев интерес за дебат в залата. Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Ще гласувам против, защото не сега е моментът да приемем този закон. Оборотите на малките заведения ще спаднат. Трябва ли допълнително да утежняваме бизнеса на тези хора?”, попита Гумнеров.

Според него условията на криза по този начин малкия бизнес ще бъде натоварен допълнително от въвеждането на забрана за тютюнев дим в заведенията.

Още по темата

Депутатът повтори старата си теза заведенията, в които не се пуши, да не плащат данъци, а другите, в които тютюневият дим е разрешен, да плащат по-голям данък. Идеята му не беше подкрепена от никого.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че е важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България.

Другият независим депутат, който критикува работата на правителството, въпреки че подкрепи забраната, беше Емил Терзийски.

Той поздрави здравния министър за решителността, но допълни, че за 3 години правителството е проявило изключително нерешителна политика по темата с цигарения дим на закрити обществени места.

„Това решение влиза година след решението да се разделят кафетата за пушачи и непушачи. Собствениците на такива заведения направиха преустройства и инвестиции. Ето защо отправям критика към тази нерешителна политика на ГЕРБ, която се провежда вече три години. Забраната трябваше да влезе в сила още миналата година. А не да нанесете този удар върху дребния бизнес”, довърши той.

С промените на първо четене в закона депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство.

"Между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в закритите обществени работни места, в офисите", обясни тя. В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. 

Министърът уточни, че външните градини на ресторанти, кафета, не влизат в обхвата на забраната.

Десислава Атанасова призна, че все още не е успяла да се откаже напълно от пушенето и си позволява да пали по 1-2 цигари на ден.

Когато бе избрана за министър на здравеопазването, тя обяви, че ще се пребори с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: цигаритютюнев дим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
orlowa преди 12 години
youtube/watch?v=I11QiuTzUUg
37
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тука направиха така едно заведение пробно за месец, за непушачи. реализираха огромни загуби и заведението беше нон-стоп празно. после бързо го преструктурираха и направиха за пушачи - сега свободни места трудно се намират.вие си правете изводи, кое какво, как и защо
36
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като приемат това ограничение, идва ред да резделят мъжете от жените, после слаби от дебели. Важното е да ни бъде гадно и нещо да ни се забранява.
35
6
 
14
 
! Отговори
Кънчев преди 12 години
Да ги незаеба и тъпанарите са в тоя парламент. Нема да откажем цигарите *** се в ***. Днесбеге, пускайте нещо за Ким, че се нервирах нацело!!!
34
6
 
21
 
! Отговори
офф преди 12 години
Лелее, колко сме здравословни, не е истина направо:).Ако утре забранят пиенето дали няма всички да изревете? Иначе сме много загрижени и отговорни.... слабо, а и доста лицемерно...
33
3
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Зависи в кой щат си. В повечето е забранено пушенето не само в сградите, ами на 5 метра от входовете им.
32
3
 
22
 
! Отговори
?? преди 12 години
Може ли няко да ми изброи нещата приети от депутатите на ГЕРБ, които да ни осигуряват някакви права. Има ли поне едно нещо, което да не ни слага в графата нарушител и престъпник? Има ли поне едно нещо, заради което да не сме заплашени с проверки, глоби и по сериозни наказания. Държавата има ли някакви задължения към нас?
31
8
 
24
 
! Отговори
пушач преди 12 години
Те ресторантьорите и сега едва кретат в тази криза. Половината ще фалират....за съжаление. Баси простотията!!! Нали има и зали за непушачи бре!!! Който иска да ходи там. Или като е толкова много хубаво да не се пуши в ресторанта собственика да го забрани, има право. Големи сме дупедавци! Добре, че ЕС не е пуснал директива да ходим с по един карамфил в задниците:)
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тогава да отпадне акциза на цигарите, нали и той стана висок за да компенсира здравните вноски! При милиони пушачи, тези пари не отиват по предназначение.
29
5
 
13
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Как да не се пуши в Америка? Във Вегас се пуши и се пие навсякъде - ама абсолютно навсякъде. И проституцията е позволена навсякъде, ако искаш може да я опънеш на машинката и да й платиш с жетони
28
8
 
19
 
! Отговори
Майничка преди 12 години
Като пушил 10 години, а от 2 - непушач, искам да кажа най-отговорно - *** ГЛУПОСТИТЕ !!!
27
10
 
17
 
! Отговори
доволен преди 12 години
пушач съм, но подкрепям, а и никога не пуша на масата докато се хранят хората около мен. доволен съм!
26
1
 
27
 
! Отговори
Шаш преди 12 години
"важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България"Хахахахахахахахахахаха!!!! Стига бе, на държавата и пукала за здравето на населението. Вярно ли?!!! Не е истина направо...
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно съм съгласен с Петков. Чао на заведенията. Аз съм в парка, пред блока, по пейките... Че и алкохолът е по-евтин извън заведенията.Колкото до грижата за здравето - ние не сме първата държава, която въвежда такава забрана, но ОТНОВО не се учим от опита на другите - не знам дали тютюна причинява рак, но знам че подобна забрана навсякъде е повлиявала много силно върху потреблението на тютюневи изделия, но никъде не е наблюдавано намаление на раковите заболявания.
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нима нормален въздух за всички ни? нима и непушачите ще са хора с права в заведенията?! егати!!! българия става цивилизована?! ще трябва да се свърна да го видя това, но поздравления! :)
23
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственото хубаво нещо което направиха ГЕРБ...аз като непушач,го одобрявам...
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Под тези новини за цигарите коментари пишат главно комплексираните родни биячи наричащи себе си "културисти", които са врагове на пушенето.
21
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пред всяко заведение ще пише, "Частно парти" без достъп за разни мишоци.
20
2
 
3
 
! Отговори
обмислящ преди 12 години
Съгласен съм с (номер 25) - другарката Пушачка. правилно!
19
10
 
11
 
! Отговори
разкош преди 12 години
еееееее, най-после бе!