Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието

Плевнелиев се срещна с основателя на "Майкрософт"
Обновена: 16 май 2012 09:54 | 16 май 2012 07:44, Елка Василева
199
Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието
Плевнелиев се срещна в Сиатъл с Бил Гейтс. Снимка: Президентство

Президентът на Росен Плевнелиев, който късно снощи българско време пристигна в Сиатъл, САЩ, се срещна с един от най-богатите хора на планетата - филантропа Бил Гейтс, основател и настоящ президент на компанията "Майкрософт". "Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев след срещата.

Много беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21 век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, каза президентът Плевнелиев след срещата.

"За нас бе изключително ценно в момент, когато България готви своята стратегия за развитие до 2020 г., да се срещнем и разговаряме с човек от калибъра на Бил Гейтс. Според него бъдещето не е на машините, а на познанието", заяви президентът Плевнелиев. Според Бил Гейтс България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

На срещата с Бил Гейтс са обсъдени възможностите на онлайн образованието, подобряване квалификацията на учителите, навлизането на новите технологии в образователния процес.

Една от програмите на благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е посветена на "глобалните библиотеки" и тя е изключително успешна в България, подчерта Росен Плевнелиев. По данни на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" от 2009 до 2013 г. за "Глобални библиотеки - България" ще бъдат отпуснати общо 15 милиона долара. Президентът Плевнелиев предложи тази програма да продължи и след 2013 г. заради изключителния й успех.

Президентът Плевнелиев предложи по време на срещата си с Бил Гейтс да се проучи възможността да се използва потенциалът на Българската академия на науките в някои от приоритетните сфери на дейност на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Една от тези сфери е здравеопазването. Според извършено от БАН проучване български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ба фокусерали са се... Ени пруфесури яко смучат кинти от едни студенти... И бройката на студентите е голема и бизнеса въри...
162
2
 
0
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
/194/ MITKO,NE SE I NADQVAMPRI TOQ PE6TERENKOMUNIZAM SKREMALSKA BAZA...
161
2
 
3
 
! Отговори
didoo преди 11 години
Добри съвети му е дал. Плевнелиев все още е много неопитен и зелен. Има да се учи страшно много, докато стигне едно високо ниво.
160
0
 
1
 
! Отговори
Митко преди 11 години
До 193:ТНТ, успокой се. Лустрация няма да има.Това не е Германия.
159
1
 
2
 
! Отговори
T.N.T. преди 11 години
ZA TOVA OBRAZUVANIE (TUMORNO) STAVA WAPROS!?...W AONSO DA TI PREPODAVAT IKONOMIKA 4ERVENITENEGRAMOTNICI RUMEN GE4EV I WIDENOV.ZA ARTIST DA TE PODGOTVQ 4ERVENIQ GNIL PANZZZZTEFAN DANAILOV--NEGRAMOTEN KOMUNO PROFESOR--PARTIEN SEKRETAR--KREMALSKA PODLOGAI T.N.T.NUJNA NI E HIRURGI4ESKA,A NAI WE4E OB6TESTVENOPOLITI4ESKA OPERACIQZA DA PREMAHNE 4ERVENOTO--TUMORNO OBRAZOVANIEOT IZSTRADALATA NI RODINA,NOOO...KREMAL N E P O Z V O L Q V A A A A . . .
158
1
 
4
 
! Отговори
Митко преди 11 години
До 177: Държавната администрация в България, ползваща Windows, е около 45 000 души. През 2010 г. се закупиха 67 000 лицензи - 30 % за Windows XP, 70% за Windows 7, съответно Windows 2008 server, Office 2007, Office 2010 и т.н. Около февруари тази година лицензите свършиха и бабите от администрацията няма какво да слагат на новите лаптопи на внучетата. Вместо да се закупят с нови компютри с OEM версии, се дублират ненужни лицензи, за да върви далаверата с комисионните.
157
2
 
6
 
! Отговори
Nina преди 11 години
Абе какво ни хвърлят прах в очите. Благотворителност. Да не ни е безплатна. Утре пак ще тръгнат на хайки за нелицензиран софтуер. Скоро WINDOWS ще дишат пораха на другите операционни системи, защото са алчни и използват лобита в правителствата за да печелят. Много му пука на Гейтс за децата ни!
156
1
 
0
 
! Отговори
Биляна преди 11 години
Всички са полудели с тези Евро проекти,но Гейтс е прав за образованието!Нашето обаче се нуждае от голям ремонт!
155
2
 
2
 
! Отговори
който и да е преди 11 години
Сегашното МОМН така се е фокусирало върху образованието, че занимава учителите само с проекти за усвояване на европейски пари. Поради което на самите учители не им остава реално време да обърнат внимание на пряката си работа. То не бе усвояване, то не бе чудо! Прав е Бил Гейтс.
154
4
 
2
 
! Отговори
бсп преди 11 години
всички долуподписали се са на хранилка в бсп и затова ги боли,че вече им спряха кранчето,почти и само ревът и заливат с помия целия народ........
153
1
 
13
 
! Отговори
хоп преди 11 години
Бойко си сбъдна мечтата , като се запозна със Сталоун и Арни ,а тоя си сбъдна мечтата , като се запозна с Гейтс . Кога ли ще се сбъдне и мечтата на българина да не се тревожи за хляба си в 21 век ? Явно nobody cares
152
1
 
4
 
! Отговори
американец преди 11 години
А така , създавайте и вие българи мозъци и ни ги подарявайте на нас , че някой друг трябва да ни работи и поддържа икономиката и високия стандарт .
151
0
 
7
 
! Отговори
Miro Dobrev преди 11 години
У нас образовани хора не липсват, но работа няма и за това всички тези млади хора предпочитат да си хванат пътя. Да не говорим, че образованието не е сред приоритетите в тая държава, дори в Блъгария 2020 са залегнали толкова съществени реформи като - 4-годишни тръгват на предучилищна и БАН да работят за енергетиката, траспорта, медицината... Явно ще фабрикуват вундеркинди от чаавета в махлата, защото с тая безперспективна среда, други едва ли ще останат.
150
2
 
3
 
! Отговори
Лори преди 11 години
Имаме нужда от сериозна реформа в образованието,прав е!Но има нужда да се осигури реализация на тези млади хора в родината им!Плевнелиев да работи по второто като за начало
149
0
 
3
 
! Отговори
Mаcintosh преди 11 години
Плевнелиев сега ще става *** на Бил Гейтс ли? Кой знае какви далавери подготвят а се скрият в същото време зад проекта с българското образование.
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво образование можем да имаме с министър като Игнатов, който харесва Азис?
147
1
 
8
 
! Отговори
pavel_petkov преди 11 години
Напълно подкрепям мнението на 175! Четете хора и проумейте, че силите, които управляват не целят едно будно и адекватно общество, а покорни роби, които искат само да плюскат и консумират бълвочите, които се рекламират от медиите, управлявани от същите световни господари. Тъжно е ако някой се надява, че изведнъж нещата ще се оправят и родна България ще стане просветен център. Друго е било запланирано - слаб и *** народ лесно се управлява. Това го виждаме сега наяве и ще се влошава положението.
146
5
 
8
 
! Отговори
това е самата истина преди 11 години
Отворете широко затворените си очи:"фондациите на гейтс имат за цел да унищожат мнозинстовото от хората на планената. този *** и съпругата му спонсорират ГМО и "ваксинациите" които убиват сума ти народ. щом нашият турчак ходи да му лиже *** помислете какво са ни замислили."
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Dnes.bg, отново спите! Толкова много информация за Бил Гейтс, а нито дума за Вашата собственичка - американската посланничка... Какво става - да не са я отзовали? Нали обичаше да се показва за щяло и нещяло в публичното пространство?
144
2
 
5
 
! Отговори
bezpartien преди 11 години
ами ние това много добре го знаем! не знам защо трябва да троши държавни пари, за да му кажат нещо което ние си знаем много добре