Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието

Плевнелиев се срещна с основателя на "Майкрософт"
Обновена: 16 май 2012 09:54 | 16 май 2012 07:44, Елка Василева
199
Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието
Плевнелиев се срещна в Сиатъл с Бил Гейтс. Снимка: Президентство

Президентът на Росен Плевнелиев, който късно снощи българско време пристигна в Сиатъл, САЩ, се срещна с един от най-богатите хора на планетата - филантропа Бил Гейтс, основател и настоящ президент на компанията "Майкрософт". "Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев след срещата.

Много беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21 век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, каза президентът Плевнелиев след срещата.

"За нас бе изключително ценно в момент, когато България готви своята стратегия за развитие до 2020 г., да се срещнем и разговаряме с човек от калибъра на Бил Гейтс. Според него бъдещето не е на машините, а на познанието", заяви президентът Плевнелиев. Според Бил Гейтс България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

На срещата с Бил Гейтс са обсъдени възможностите на онлайн образованието, подобряване квалификацията на учителите, навлизането на новите технологии в образователния процес.

Една от програмите на благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е посветена на "глобалните библиотеки" и тя е изключително успешна в България, подчерта Росен Плевнелиев. По данни на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" от 2009 до 2013 г. за "Глобални библиотеки - България" ще бъдат отпуснати общо 15 милиона долара. Президентът Плевнелиев предложи тази програма да продължи и след 2013 г. заради изключителния й успех.

Президентът Плевнелиев предложи по време на срещата си с Бил Гейтс да се проучи възможността да се използва потенциалът на Българската академия на науките в някои от приоритетните сфери на дейност на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Една от тези сфери е здравеопазването. Според извършено от БАН проучване български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
четейки коментарите ми става ясно и ... прав е човека образование трябва, че много простащина и олигофрения се акумулира последните 10-15 години
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко,Плевня,ЦВЕТАНОВ...Обадете се на 08854596654 за връзка с моя пластичен хирург,много е добър но за такива *** като вас не знам дали ще помогне...
81
2
 
6
 
! Отговори
Ирен преди 11 години
Ох, добре, че беше Бил, за да ми каже!
80
1
 
6
 
! Отговори
95 преди 11 години
Ами не мия чаши, това е мит за да се успокояват такива, като теб! Колкото и болно да ти е, специалисти имаме и то не малко и продължават да идват! Отвори си очите, ***, не всичко е цецка и мешана скара, научи се да цениш потенциала на нацията си и да го поощряваш!
79
1
 
11
 
! Отговори
брей преди 11 години
Искам да отбележа още една тенденция наложена от западните университети, те директно вече дърпат кадри още след като завършат училище, подготвят си ги за техните нужди и са си добре, и нали не се заблуждавате това отново са образовани БЪЛГАРИ, не някакви други! Това и все още неумъртвеното ни образование вдигат малко нивото, малко над средно европейското. Ако, обаче се загледате в Китай и някои азиатски страни, там вече нещата загрубяват...невероятни специалисти и студенти!
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая шушумига роската ,като чу ,че шибека в белия дом щял да легализира гей браковете и хукна към сащ
77
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
88Мухльоо,какво образование имаш ти бе слуга?!Я си виж ръцете че са още мокри от миенето на чинии!
76
0
 
14
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
А нещо за абитюрентските каза ли? ЩОТО АЗ СЪМ ЗАБЕЛЯЗАЛ СЛЕДНАТА ЗАВИСИМОСТ,КОЛКОТО ПО КУЦО У-ЩЕ СИ ЗАВЪРШИЛ И КОЛКОТО С ПО-МАЛЪК УСПЕХ,ТОЛКОВА ПО ПАНАИРДЖИЙСКА Е АБИТЮРЕНТСКАТА ВАКХАНАЛИЯ !!!
75
10
 
10
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Образован президент се среща с образовани хора.Като се сетя за последните 10 години.......
74
1
 
6
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
Расиме, мен да беше попитал същото щях да ти отговоря!За к'фо горихте керосина, бе шушляк?Ай сиктерикс!
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
82Ти колко книги прочете през последната година бе ***?А това което казва Гейтс и децата го знаят ама европейчетата щото българчетата са олигофренчета като родителите си.И да похарчиш 100 хиляди лева за да ти каже някой та бил той и Б.Гейтс всеизвестни истини е пълен идиотизъм!!
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя пък ще ни говори за образование,той е с първи курс и е напуснал.
71
1
 
2
 
! Отговори
до 80 и 81 преди 11 години
Вие и познатите ви ако не притежавате образование някой го имат :)Обаче с мизерното заплащане в България не могат и не искат да се реализират тук, защото много по-изгодно им е да заминат в чужбина.до 80: Много малко европейци знаят български и едва ли си виждал европеец освен на снимка.до 81: Вие и познатите ви ако не притежавате образование някой го имат :) за теб мога да прибавя и предците ти, които са със съмнителен произход ОТ ВЕКОВЕ.
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С природни и исторически дадености, с наука, внедрена в практиката, и с интелигентно организиран туризъм можехме да сме една просперираща държава с щастлив и спокоен народ. Ако имахме достойни и високообразовани политици-патриоти! И нямаше нужда да ходим да разговаряме с Бил Гейтс, че и да му даваме акъл! Просто двама посланици плюс президент си правят PR. Освежителна разходка по време на криза. За съжаление струва много пари, които можеха да се дадат на гладуващите и отчаяни хора в Кърджали.
69
2
 
4
 
! Отговори
брей преди 11 години
Виж, 80 това, че ти не излизаш от селото си не е мой проблем, 40% от моят випуск работим в Западна Европа, не беше толкова отдавна да ти кажа, следващите след нас увеличават процента с още малко отгоре...професията ми е така, че имам пряк поглед и върху медицинските ни кадри, да ти кажа много добре са образовани и подготвени с парите на българския данъкоплатец, завършват и идват. Те не ми се смеят чужденците, щото по умните знаят, можете само вие *** да се смеете!
68
1
 
26
 
! Отговори
на червено преди 11 години
Защо кортежът на френския президент Оланд спира на светофарите в Париж на червено, и изчаква зеления цвят? И защо кортежите на пожарникаря, Цецо Лажецо и на плевела, минават с бясна скорост по софийските улици, без да се съобразяват със ЗДП, и карат като палачи?
67
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
К,ВО ОБРАЗУВАНИЕ БЕ ТЕЗИ ГОРЕ ДЕТО СА НА ВЛАСТ ПОД ДАВЛЕНИЕТО НА СОРОС И УОРЛИК БЕЗ МНОГО ШУМ ЗА ДА НЕ СЕ СЪЗДАДЕ НАПРЕЖЕНИЕ СА ВЗЕЛИ РЕШЕНИЕ ОЩЕ ОТ ДОГОДИНА В БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА ДА СЕ ПРЕСТРУКТУРИРАТ ПАРАЛЕЛКИТЕ КАТО ВЪВ ВСЯКА ПАРАЛЕЛКА ЩЕ СЕ ВКАРАТ *** ЗА ПО ЛЕСНАТА ИМ (ИНТЕГРАЦИЯ) ,ПОНЕЖЕ СЪПРУГАТА МИ Е ДЕТСКА УЧИТЕЛКА ГО ЗНАМ ТОВА СЪС СИГУРНОСТ В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДЕЦАТА НА УПРАВНИЦИТЕ ЩЕ УЧАТ В ЧАСТНИТЕ ЕЛИТНИ УЧИЛИЩА И ГИМНАЗИИ А НАШИТЕ ДЕЦА ЩЕ ИМАТ ЗАДАЧА ДА (ИНТЕГРИРАТ) ***
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четете какво е казал гениален човек като Гейтс, а не по български- да плюете политиката. Има много истина в тази статия (което не е обичайно), четете повече книги и по малко клюкарски кафета и току виж един ден сме заживели по-добре!
65
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не беше необходимо Бил Гейтс да ни казва, че трябва да се наблегне на образованието. Това се знае от българите от векове. Проблемът е, че правителството на ГЕРБ направи и прави всичко възможно да унищожи образованието у нас, за да ни превърне в евтина работна ръка.Фрапантен случай е предложението на МОМН да отпадне изучаването на математика след 10 клас?????????????????????????????
64
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
70Не пиши простотии че ще ги прочете някой нормален европеец знаещ български и щe ти се смее!Образование в Бг.......това като извънземен яде шкембе чорба.