Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието

Плевнелиев се срещна с основателя на "Майкрософт"
Обновена: 16 май 2012 09:54 | 16 май 2012 07:44, Елка Василева
199
Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието
Плевнелиев се срещна в Сиатъл с Бил Гейтс. Снимка: Президентство

Президентът на Росен Плевнелиев, който късно снощи българско време пристигна в Сиатъл, САЩ, се срещна с един от най-богатите хора на планетата - филантропа Бил Гейтс, основател и настоящ президент на компанията "Майкрософт". "Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев след срещата.

Много беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21 век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, каза президентът Плевнелиев след срещата.

"За нас бе изключително ценно в момент, когато България готви своята стратегия за развитие до 2020 г., да се срещнем и разговаряме с човек от калибъра на Бил Гейтс. Според него бъдещето не е на машините, а на познанието", заяви президентът Плевнелиев. Според Бил Гейтс България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

На срещата с Бил Гейтс са обсъдени възможностите на онлайн образованието, подобряване квалификацията на учителите, навлизането на новите технологии в образователния процес.

Една от програмите на благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е посветена на "глобалните библиотеки" и тя е изключително успешна в България, подчерта Росен Плевнелиев. По данни на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" от 2009 до 2013 г. за "Глобални библиотеки - България" ще бъдат отпуснати общо 15 милиона долара. Президентът Плевнелиев предложи тази програма да продължи и след 2013 г. заради изключителния й успех.

Президентът Плевнелиев предложи по време на срещата си с Бил Гейтс да се проучи възможността да се използва потенциалът на Българската академия на науките в някои от приоритетните сфери на дейност на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Една от тези сфери е здравеопазването. Според извършено от БАН проучване български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
120Глупендер,пак нещо не си разбрал.бОли ме от кое село си!Това е въпрос на който сам на себе си да отговориш!*** който го е срам от произхода си -това си ти.С е л я н д у р!
102
2
 
4
 
! Отговори
Протоколчик преди 11 години
Плевньо, не разбрах защо загуби времето на човека .
101
3
 
11
 
! Отговори
Стефанов преди 11 години
За какво ни е образование?... Можем да си прочетем Винету - и сме готови. То е видно. Срам ме е - от неграмотността, наглостта, лицемерието и алчността на управляващите и ЦЯЛАТА политическа върхушка у нас.
100
1
 
2
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Не мисля, че е нужно да обяснявам на които и да било от фурума от къде съм или да си давам адреса. Само *** тип като теб би питал това и само още по-*** би му отговорил.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак "визията" му в устата...Повтаря се като...
98
0
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Пред "***" се слага запетайка, смотан.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти...недей обяснява на родните ***, че трябва да се образоват...те всичко знаят!
96
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
113Ни тъ разбрах.От дие си?От коие сиело си??
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно цвете (младите българи) като няма добра почва (нестабилна държава, престъпност, чалготеки) колкото и да го поливаш (образоваш) все ще вехне. Просто няма стабилна среда за развитие. Всякакви родни и международни "хиени" пропъждат умните деца на България.
94
0
 
3
 
! Отговори
Гаруда преди 11 години
Откриха топлата вода нашите мазни мутри........йеееееееееееее
93
1
 
1
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
Ииии, ти си бил някакъв голям интелект. То простотията НЕ ОДИ ПО ГОРАТА...Пък дали съм "специалист" - не ти ще кажеш. Но щом искаш с прощащина да се разбираме - ето ти я:ПИТАЙ МАЙКА СИ ДАЛИ СЪМ СПЕЦИАЛИСТ.
92
8
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
БРАВО! САМО ГЕРБ ЩЕ ИВЕДЕ ДЪРЖАВАТА ОТ ТОВА БЛАТО !ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !
91
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
105По-добро от моето образование ама само в сънищата ти ***!друго едва ли ти остава в мизерният ти животец освен да си мечтаеш.
90
0
 
10
 
! Отговори
I преди 11 години
Много е жалко, че Бил Гейтс трябва да ни ги казва тези неща, че чак тогава видиш ли да се плеснем по челото и да си кажем "Ами да, наистина е важно образованието!"
89
0
 
2
 
! Отговори
balsom преди 11 години
pravite poveche chasove po matematika i vsichko shte se opravi
88
1
 
2
 
! Отговори
брей преди 11 години
Много се засягаш, знам, знам , истината боли! Заради такива, точно такива, като теб Бил Гейтс е дал този съвет. Може би, защото навсякъде изпъквате и сте се намърдали по всички етажи на държавата, той вижда само това. Страхотна реклама сте за страната, даже и премиер тиква си избрахте, точно такива, точно, като теб. Може да сте 20 %, но давате облик на цялата ни страна, и сте една от причините да не пребивавам в селото ти...просто е задушно и мирише на праз-лук!
87
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 11 години
С риск да прозвучи "изтъркано", но това е daja vu - преди много години вече имахме такава специализация - във високите технологии - навремето прокарана от ТЖ ... и действително имахме постижения и кадри, които сага се реализират и са предпочитани от реалния бизнес.
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало специЯлиста успокой топката да не се изпр... върху клавиатурата!И казах че миеш чинии а не чаши.Такива специЯлисти като теб и в Бг има мнооого ама никой не им дава да се докоснат до смислена работа защото прецакват всичко.А *** е селският ти баща както и тИ самият.От коие сиело сти??
85
1
 
3
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Със сигурност по-добро от твойто. Ти ако зачиташ за образование това, че имаш връзки или си шуробажданак не мисля, че това се брои. И това че ме наричаш "слуга" само показва мутренската ти култура и интелект.Има една поговорка "Не спори с ***, защото ще те свали на неговото ниво и ще те победи, защото е по-опитен". Така че не мисля да споря с теб. В крайна сметка изобщо не ми пука за твоето мнение или за това на полу-хората писали ти плюсове.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Акъли от човек, създател на компания с името" МАЛЪК И МЕК":)