Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието

Плевнелиев се срещна с основателя на "Майкрософт"
Обновена: 16 май 2012 09:54 | 16 май 2012 07:44, Елка Василева
199
Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието
Плевнелиев се срещна в Сиатъл с Бил Гейтс. Снимка: Президентство

Президентът на Росен Плевнелиев, който късно снощи българско време пристигна в Сиатъл, САЩ, се срещна с един от най-богатите хора на планетата - филантропа Бил Гейтс, основател и настоящ президент на компанията "Майкрософт". "Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев след срещата.

Много беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21 век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, каза президентът Плевнелиев след срещата.

"За нас бе изключително ценно в момент, когато България готви своята стратегия за развитие до 2020 г., да се срещнем и разговаряме с човек от калибъра на Бил Гейтс. Според него бъдещето не е на машините, а на познанието", заяви президентът Плевнелиев. Според Бил Гейтс България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

На срещата с Бил Гейтс са обсъдени възможностите на онлайн образованието, подобряване квалификацията на учителите, навлизането на новите технологии в образователния процес.

Една от програмите на благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е посветена на "глобалните библиотеки" и тя е изключително успешна в България, подчерта Росен Плевнелиев. По данни на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" от 2009 до 2013 г. за "Глобални библиотеки - България" ще бъдат отпуснати общо 15 милиона долара. Президентът Плевнелиев предложи тази програма да продължи и след 2013 г. заради изключителния й успех.

Президентът Плевнелиев предложи по време на срещата си с Бил Гейтс да се проучи възможността да се използва потенциалът на Българската академия на науките в някои от приоритетните сфери на дейност на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Една от тези сфери е здравеопазването. Според извършено от БАН проучване български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
9
 
! Отговори
но комент преди 11 години
чудо е но сега България е по откъсната от Западна Европа и от големите западноевропейски фирми , токлокото в соцвремената!
122
1
 
11
 
! Отговори
но комент преди 11 години
Всичкото хубаво, ама ние американски щат ли сме или страна от Европейския съюз?малко ли програми има европейския съюз, малко ли големи и високотехнологични фирми има в ЕС, о който сме част, та па к-Америка-какво има да търсим в Америка?Европа оправихме ,та в Америка отидохме.няма ли в Европа нокиа, Еърбъс, Байер и толкова други-с тях кооперирахме ли се , та до Америка я докарахме?
121
0
 
7
 
! Отговори
легендата преди 11 години
До 144 Бил Гейтс дава и в България заплати 4000-5000 лева има стотици златни партньори, в които работят програмисти от джебелско или други еничари. Нищо не се променя, защото дори в тези фирми някой да измисли нещо, то отива по нета в USA и там формира милионите и милиардите. Да оставим на страна въпросът, че главното предназначение на тези фирми не е производство а легендиране на произхода на крадените технологии чрез така наречения аутсорс.
120
1
 
10
 
! Отговори
nikoi ne преди 11 години
българското правителство гледа само от къде да си присвои някое милионче и да си го прибере в джоба за лични нужди..;)чудят се вече коя магистрала да сторят ..и в какви фондации да участват
119
0
 
26
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Работих в чужбина и там се убедих че българското образование преди 1989 година беше едно от най-добрите в света.По време на "БАНДИТОКРАЦИЯТА" то не беше писане на учебници,то не беше тъпашко,абсолютнво кретенско, съставяне на учебниците,та даже специалистите не можеха да се досетят за какво пишат крадливите,дебилски ***.....Всяка година по 5-6 дебилски учебника се издаваха,грабеха родителите и затъпяваха децата.....Куршум за тези абсолютни ***....Та прав е Бил Гейтс!!!
118
0
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Аз ако бях президент щях да му кажа на Бил в очите ,че българската администрация преминава на свободен софтуеър линукс и никога няма повече да му ползваме бъгавите ***!
117
0
 
17
 
! Отговори
tosh преди 11 години
да обясним за хората:Гейтс ще инвестира, после ще вземат умните деца в америката с големи заплати и отново България ще бъде прецакана, а децата с големите заплати просто ще си останат там, защото не им се занимава да работят за 700 лева тук. Така че аз не виждам нищо хубаво в това плевнята да ходи, където и да е и да чака пари от някакви фондации.
116
2
 
6
 
! Отговори
легендата преди 11 години
До 138Кое според теб е причина нашият виден строител, бивш шеф на българо-американската камара да се срещне не само с Бил Гейтс, но и с Google, Cisco и с още 50 водещи фирми от бранша. Дали няма да ни направят селските библиотеки, от които и *** няма да имат полза, ако са с оптика в замяна на знание, което ще извади USA от кризата, а няколко български тулупа ще направи мултимилионери, за да пазят статуквото и тайната относно новата кражба на интелектуална собственост от България.
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На снимката Гейтс :" Кой беше пък ти ?"
114
4
 
20
 
! Отговори
tosh преди 11 години
стига с тая америка и американци бе, какво само ходят тия гербери в САЩ да им снасят информация.
113
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бонд Джеймс Бонд - Гей Сергей - Гейтс, Бил Гейтс - Знам бе Знам, всичките сте ми еднакви.
112
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Незнам кой ви кара да мислите все негативно, какво лошо има за България ако има допир до фондация с капитал около 30+ милиарда?
111
2
 
6
 
! Отговори
легендата преди 11 години
Двама легендирани се срещнаха, вероятно темата на разговор не е била бъдещето на света, а новата легенда, която да скрие новата кражба. Колкото Плевневлиев е IT спец, толкова Бил Гейтс е компютърен гений. Единият с помощта на помакинята Масларова получава квота да изнася строители за Германия, другият правил първата си програма за ЦРУ на 17 години, после "купил" DOS от IBM. После няма фирма в бранша, от която Майкрософт да не е крал, но дали не е това задачата поставена на момченцето от ЦРУ?
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък бих му препоръчал да се фокусира върху инвестиции на компанията му в България!Аман от умни, необвързващи и безотговорни препоръки!!!
109
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе смешници,вие сте тотално изтрещели!!Избрахте да ви управлява Винету и в същото време ми говорите за образование?????Е това ако не е порнография то не знам кое е!
108
3
 
4
 
! Отговори
127 преди 11 години
127, Бил Гейтс има много повече влияние от почти всеки Президент на планетата Земя.. може би дори от всеки. Ако Бил Гейтс реши, България може да стане просперираща страна за няколко години. Въпреки Гоце и Боце и въпреки мат'ряла, които я населява.
107
2
 
5
 
! Отговори
do 127 преди 11 години
бил гейтс е един от олигарсите в сащ.
106
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 11 години
Плевнята си е сбъднала една ученическа мечта - да се здрависа с великия Бил :) Все пак не можем да отречем, че е по-добре Президента (дори да е само Аватар) да се среща с великите новатори на 20-21 век, отколкото да рапортува на няколко месеца в Масква при Товарищ Император Путин :)
105
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък препоръчвам на Роската да спре да обикаля света с държавни средства. И да спре да се излага, защото излага всички нас.
104
3
 
12
 
! Отговори
??? преди 11 години
Президентите не трябва ли да се срещат с президенти и други правителствени лица? Или това е частно посещение?