Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието

Плевнелиев се срещна с основателя на "Майкрософт"
Обновена: 16 май 2012 09:54 | 16 май 2012 07:44, Елка Василева
199
Гейтс препоръча България да се фокусира върху образованието
Плевнелиев се срещна в Сиатъл с Бил Гейтс. Снимка: Президентство

Президентът на Росен Плевнелиев, който късно снощи българско време пристигна в Сиатъл, САЩ, се срещна с един от най-богатите хора на планетата - филантропа Бил Гейтс, основател и настоящ президент на компанията "Майкрософт". "Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света", изтъкна Плевнелиев след срещата.

Много беше важно да чуем съвета на Бил Гейтс, че наистина е добре България да се фокусира върху информационните технологии. Да се фокусира върху образованието, защото през 21 век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, каза президентът Плевнелиев след срещата.

"За нас бе изключително ценно в момент, когато България готви своята стратегия за развитие до 2020 г., да се срещнем и разговаряме с човек от калибъра на Бил Гейтс. Според него бъдещето не е на машините, а на познанието", заяви президентът Плевнелиев. Според Бил Гейтс България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

На срещата с Бил Гейтс са обсъдени възможностите на онлайн образованието, подобряване квалификацията на учителите, навлизането на новите технологии в образователния процес.

Една от програмите на благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е посветена на "глобалните библиотеки" и тя е изключително успешна в България, подчерта Росен Плевнелиев. По данни на фондация "Бил и Мелинда Гейтс" от 2009 до 2013 г. за "Глобални библиотеки - България" ще бъдат отпуснати общо 15 милиона долара. Президентът Плевнелиев предложи тази програма да продължи и след 2013 г. заради изключителния й успех.

Президентът Плевнелиев предложи по време на срещата си с Бил Гейтс да се проучи възможността да се използва потенциалът на Българската академия на науките в някои от приоритетните сфери на дейност на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Една от тези сфери е здравеопазването. Според извършено от БАН проучване български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
5
 
! Отговори
Реформата-предсточно преди 11 години
През 1946 г. населението на България според извършеното преброяване (първото след Втората световна война) е 7 029 000 души, от които 3 517 000 мъже и 3 512 000 жени. Неграмотните (над 7 години) са 1 381 000. с основно образование (полуграмотни) са 2 15 000. Днес крачим бодро към тази статистика.
142
3
 
5
 
! Отговори
Rangel_55 преди 11 години
А добре, че е дъртия очилат олигарх да ни каже какво да правим! Росен за това ли намери да ходи да харчи държавна пара??
141
3
 
2
 
! Отговори
Назад към миналото преди 11 години
През 1945 г. в България има десетина предприятия и 50 работилници с общо 4000 работещи и не повече от 200 инженери.
140
3
 
3
 
! Отговори
Ало, интилигентнити. преди 11 години
Айде да ва питам, вас образованите, колко взема един професор и колко една фолкфурия? А бат Боко Ил Гранде Винету да не би да е закъсал, па макар и една книжка да не е прочел? Вярно е, че се хвали че чел "Синовете на Голямата мечка", но не му се връзвайте - всеки сика да се изфука, знайи...
139
1
 
3
 
! Отговори
do 166 преди 11 години
С първото изречение си отговаряш на всички въпроси.
138
1
 
9
 
! Отговори
??? преди 11 години
България през Средновековието е имала по-образовани водачи ....Защо трябва да се ходи до САЩ да ни кажат че ОБРАЗОВАНИЕТО е най -важно за един народ....Ние единствени имаме 24 май....Защо не се гордеем с културата и наследството оставено ни от светите КИРИЛ и МЕТОДИЙ , ПАИСИЙ,МИТКАЛОТО .....ЗЛАТНИЯ век при цар СИМЕОН....!!!!
137
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ(Тиквата) какви каши щe набъркат(и набъркаха вече) та после няма да има оправия 100години.
136
1
 
8
 
! Отговори
Богати сме ? преди 11 години
Кой казва, че България е бедна ?Росен Плевнелиев е предложил българска помощ за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ...
135
1
 
7
 
! Отговори
Сиса преди 11 години
Първо да измислят как да задържат мозъците в България,тогава да работят върху образованието
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Образованието ни от времето на Дража Вълчева до сега е в един непрекъснат упадък!А един министър, почитател на Педрото Азис ще му сложи надгробния камък.
133
0
 
0
 
! Отговори
125 преди 11 години
159От Чепръчане или от Долно *** беше тИ?За такива като теб става дума тук!За НЕОБРАЗОВАНИТЕ селянЕ.
132
1
 
8
 
! Отговори
men преди 11 години
фондациите на гейтс имат за цел да унищожат мнозинстовото от хората на планената. този *** и съпругата му спонсорират ГМО и "ваксинациите" които убиват сума ти народ. щом нашият турчак ходи да му лиже *** помислете какво са ни замислили.
131
1
 
0
 
! Отговори
до 125 преди 11 години
Айде бе да те попитам аз твоя въпрос: От кое село си бе сливо недок....на?Не смееш да кажеш нали? Щото си един разгонен ***. Заминавай някой да ти начеше пръдливата разцепена дупка.
130
1
 
12
 
! Отговори
мони преди 11 години
Защо нярой друг трябва да казва на нашите *** че държавата трябва да инвестира в образованието.И тоя фуклю трябваше да отиде чак в Америка за да му я кажат.Смешници.
129
1
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 11 години
СЪС ЗАКОНА ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО И СЕ НАРУШАВА Конституцията!!!- Финансирането на частни училища е противоконституционно!!!КонституцияЧл. 53. (1) Всеки има право на образование. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно.В ПРОЕКТА;1. Основното образование ще има два етапа: начален - от първи до четвърти клас, и прогимназиален - от пети до седми клас. (4+3г.).- Детето тръгва на 7 години и завършва 7-ми клас на 15г., но по КОНСТИТУЦИЯ ТРЯБВА ДА УЧИ ДО 16г 2. Средното образование също ще е в два етапа: първи гимназиален - от осми до десети и втори - от 11-и до 12-и клас. (3+2г.)- ПЪРВАТА СТЕПЕН ще се завършва на 17г., но гражданина НЯМА ДА ИМА ПРОФЕСИЯ?!?!?- ВТОРАТА СТЕПЕН ще се завършва на 19г., но ПАК ЩЕ Е БЕЗ ПРОФЕСИЯ За ВИШИСТИТЕ ЯСНО - ще учат, НО ОСТАНАЛИТЕ??? ТЕПЪРВА ЩЕ ТРЯБВА ДА УЧАТ ЗА ПРОФЕСИЯ?!?!? - КАКЪВ Е СМИСЪЛА ТОГАВА ОТ 12 ГОДИНИ УЧЕНЕ??? ОТГОВОР НИКАКЪВ!!! КонституцияЧл. 48. (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. (3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.КАК ДА БЪДЕ ЛИ?- ЕДИННИ УЧЕБНИЦИ до 12 клас!!!- НАЧАЛНИ УЧИЛИЩА от 4 годишни възраст до 3-ти клас (3+3г.) (НАЦИОНАЛЕН ТЕСТ)ЦЕЛ - ГРАЖДАНИНА ДА СЕ НАУЧИ ДА УЧИ, ДА ЖИВЕЕ СРЕД СЕБЕПОДОБНИ и да усвои НАЧАЛНИ ЗНАНИЯ.- ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ от 4-ти клас до 9-ти клас (3+3г.). (НАЦИОНАЛЕН ТЕСТ). - ЦЕЛ ДО 16 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ГРАЖДАНИНА ДА УСВОИ ОСНОВНИ НАУЧНИ ЗНАНИЯ И САМОСТОЯТЕЛНО ДА ИЗБЕРЕ ПРОФЕСИЯ - СРЕДНО от 10-ти до 12 клас НО, ПО РАЗЛИЧНИ ПРОГРАМИ (от 1 до 3 г.) И ТО СЛЕД КОНКУРСИ, НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се изучава професия!!!- ЦЕЛ ГРАЖДАНИНА ДА УСВОИ ПРОФЕСИЯ и едновременно се готви за ПРОФЕСИИ ИЗИСКВАЩИ по-високо образование - (НАЦИОНАЛЕН ТЕСТ - МАТУРА) - само ИЗДЪРЖАЛИТЕ МАТУРАТА да могат да продължат образоването си.- ИЗГЛЕЖДА ПРОСТО ТОСПОДА ВЛАСТ ИМАЩИ, НО НЕ Е ЗА ПРОСТИ ХОРА!!!
128
1
 
30
 
! Отговори
777.. преди 11 години
ПЛЕВНЯ ОБРАЗОВАНИЕТО ПРЕДИ 1989Г БЕШЕ ЕДНО ОТ НАЙ ДОБРИТЕ В СВЕТА!ОБЩЕСТВО СЕ ГРАДИ ОТ ОБРАЗОВАНИ И СВОБОДНИ ХОРА, А НЕ ОТ СМАЗАНИ И НЕГРАМОТНИ РОБИ!ДЕЙСТВИЯТА ВИ ДОСЕГА ГОВОРЯТ ,ЧЕ ВИЕ ИСКАТЕ РОБИ. САМО ,ЧЕ *** ИКОНОМИКА ИЗГРАДЕНА ВЪРХУ РОБСКИ ТРУД, РАНО ИЛИ КЪСНО РУХВА77!ПРОЧЕТИ МАЛКО ИСТОРИЯ!И ЗАРЕЖЕТЕ НЕОЛИБЕРАЛНИЯТ МОДЕЛ ,ТОЙ Е НАПЪЛНО ПОГРЕШЕН И АНТИЧОВЕШКИ!
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другото самият Бил Гейтс няма вишо. Напуснал е университета и се е отдал на бизнеса.
126
2
 
6
 
! Отговори
роско хубавеца преди 11 години
Бил Гейтс е пълен смачканак в сравнение с наш Роско. Убавец от всякъде, лошо само че го карат да говори много и личи че е твърде красив за да работи каквото и да било
125
1
 
11
 
! Отговори
МВнР преди 11 години
Плевня, и да не земеш да викаш на акериканците пакистанци, че имаш навика да бъркаш държави и континенти.
124
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Бил Гейтс за нищо не става !!! Бойко Борисов да му изнесе лекция колко важни са магистралите !