ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски

От партията на Доган искат гаранции, че той ще залегне в учебния план
Обновена: 7 юни 2012 21:14 | 7 юни 2012 21:00,
1201
ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски
Лютви Местан Снимка: БТА

ДПС поиска гаранция, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза заместник-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование на първо четене в парламента.

Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.

Той отбеляза, че броят на децата, които изучават майчиния си език, намалява, защото качеството на образователната услуга е много ниско.

Още по темата

Зам.-председателят на ДПС отбеляза, че не приемат формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.

"Ще предложим радикални промени в статута на майчиния език между първо и второ четене", закани се Лютви Местан.

"Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и ползва официалният език", добави той. По думите му не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност. 

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език.

"Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо", добави той. Игнатов обаче се съгласи, че интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език. 

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансира.

Според движението приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
643
0
 
4
 
! Отговори
Боянов преди 11 години
Проблемът не е с майчиния турски език, а с официалния български език. Децата на хората с майчин турски език все по-малко и по-лошо говорят българския. Въпреки че учат във ВУЗ-ове (български) писмените им работи са или копирани или пълни с грешки. Точно Лютви Мистан (който се гордее и с право, че говори чист, книжовен български език) трябва да се притеснява повече от този факт.
642
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мисля че това е началото на края на това правителство...
641
1
 
0
 
! Отговори
az преди 11 години
До Българинpomacite si imat sobstven ezik ;)
640
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Аве някои тука пишат че Герб одкрепяли ДПС! Аве вие тапирите ли сте или какво?Не вижадате как си се събраха БСП + ДПС + Атака и Болен Сидеров.Не се научихте и продължавате да гласувате за тия.На другите избори сигурно и българския ще искат да стане 2-ри език след турския....ама не са те виновни - вие,кооито гласувате за тях сте на предатели на всичко българско и сте най-виновни.
639
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде да видим големият националист Волен Сидеров какво ще направи по тоя въпрос...
638
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЧовекМного интересно защо не пишеш на турски ами на български тогава...
637
0
 
0
 
! Отговори
no name преди 11 години
pravqt go zashtoto samo turci glasuvat za tqx!!
636
11
 
1
 
! Отговори
Човек преди 11 години
Колко сте смешни!!! Погледнете света! Защо нито един човек наричащ себе си българин, не поеме вината за унищожаването на Траките и Славяните? Какво според вас се е случило с тях ,след като са попаднали под българско робство? Много е просто-били са унищожени! Защо след уж 500 години турско робство, България продължава да съществува? Много е просто- не е било робство, а е било владичество! СПЕЦИАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ- БЪЛГАРИТЕ СА ТЮРКО-НОМАДСКО ПЛЕМЕ, СЪЩО КАТО ТУРЦИТЕ! Замислете се!
635
0
 
5
 
! Отговори
Силвия Панчева преди 11 години
А не може ли това изучаване на "майчин език" да става в извън учебно време, както се прави по света. Ние в чужбина да не би да имаме претенции децата ни да бъдат образовани от държавните училища. Запазването на етническата идентичност си е отговорност на дадената етническа група.
634
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Вие нормални ли сте?Като турския ви е мачин език що не си вървите в турця?Тук е БЪЛГАРИЯ и се говори на български!!!!!!!!!!На който не му изнася да върви на майка си в .........
633
0
 
9
 
! Отговори
Stamat-bs преди 11 години
Честито на всичи гласували за БСП асколшум
632
2
 
16
 
! Отговори
Оставка преди 11 години
Оставка! Веднага! И после с шутове към Анадола. Майчин език се учи в семейството. В училище се учи официалният език, а той е българският.
631
2
 
8
 
! Отговори
ММ преди 11 години
Ние българи ли сме или турци ! България ли е нашата държава или Турция !Какви са тези глупости ! Ние сме българи и живеем в България официалният ни български език е над всички други езици ! Който иска чужд език ,да си ходи на частни или допълнителни уроци !Никакъв турски в нашите училища ! Ние сме БЪЛГАРИ !
630
0
 
4
 
! Отговори
TUPI REZACIII преди 11 години
Турски ли да ви 3ба и фесовете смотани като искате турски отивайте в тъпата Турция в България се говори на български а не на турски тъс мазна кожичка Л.Местан да са 3бе *** кална
629
0
 
4
 
! Отговори
Роси преди 11 години
Според мен подобни идеи - насаждане на задължително изучаване на майчин език и контрол върху избора на директор на училищата, води до по-голямо разделение между различните общности, а не до интеграция, която ни е нужна. Това са и инструменти за контрол върху възприятията и мнението на децата и съответно формирането им като верен електорат.
628
9
 
2
 
! Отговори
Zaklet_Patriot_98 преди 11 години
Kraino vreme beshe. Az iskam da zapisha decata si da uchat maichin ezik,a v uchilishteto v koeto uchat nqma takuv SIP.Dano da priemat popravkata i da stane zaduljitelno za vsichki deca minimum po 8 chasa na sedmica.
627
0
 
3
 
! Отговори
майка преди 11 години
До АнонименНяма значение от коя дата е статията. Това със сигурност, ще се разглежда в бъдеще.Всичко което са искали ДПС в предните правителства, лека полека ще се разглежда пак в парламента. Дано, по-бързо да падне "Кабинет Орешарски"!!!!
626
0
 
5
 
! Отговори
ТТТ преди 11 години
... и тоя мазник Л. Местан, защото той е един мазник, по-противен ми е и от Доганчо даже, не мога да разбера как му позволяват да говори за напрежение, като той самия всява такова. Няма ли държава, институции, органи, които да се самосезират. ТОВА Е БЪЛГАРИЯ, който иска да учи турски език или да ходи на частни уроци, или в Анадола, че и по-евтино ще му излезе!
625
0
 
12
 
! Отговори
TTT преди 11 години
Аз, като българин от смесен брак (с майка българка, и баща етнически турчин), съм твърдо против въвеждането на тази простащина. Все пак това е България, хора са умирали, за да може сега тя да съществува. Не мога да разбера, каква е тази простотия, че мене например никой не ме е учил да говоря турски, с българско име съм кръстен, християнин съм, възпитан съм да съм българин, защото за мене лично, самосъзнанието е въпрос на възпитание, както казват хората там с фразата за "първите седем години"...
624
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Вижте датата на публикуване !2. Да не би вашия майчин език да е турски ?3. Щом до момента не е прието, няма и да бъде прието в бъдеще;)