ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски

От партията на Доган искат гаранции, че той ще залегне в учебния план
Обновена: 7 юни 2012 21:14 | 7 юни 2012 21:00,
1201
ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски
Лютви Местан Снимка: БТА

ДПС поиска гаранция, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза заместник-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование на първо четене в парламента.

Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.

Той отбеляза, че броят на децата, които изучават майчиния си език, намалява, защото качеството на образователната услуга е много ниско.

Още по темата

Зам.-председателят на ДПС отбеляза, че не приемат формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.

"Ще предложим радикални промени в статута на майчиния език между първо и второ четене", закани се Лютви Местан.

"Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и ползва официалният език", добави той. По думите му не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност. 

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език.

"Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо", добави той. Игнатов обаче се съгласи, че интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език. 

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансира.

Според движението приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
603
0
 
2
 
! Отговори
КУКУ преди 11 години
това е ужасно, но статията е от 2012. ДАНО НЕ СЕ ПОВТОРИ ИСКАНЕТ, ЧЕ ЛОЩО ЩЮЕ СТАНЕ!!! МАМКА ИМ!
602
0
 
7
 
! Отговори
Михаела преди 11 години
Абе хора Това вече не е нормално........ как може да става дума за това да има учебни часове на турски им *** език. Нелепи сме жалки хора.Конспирациите покрай изборите против ГЕРБ не спряха само и само БСП и ДПС да са на влас.... А този БОЛЕН СИДЕРОВ той направо се гушна с турците....защо да не? Пари в тази държава всичко е пари ако искат и магаре ще сложат в партамента НИЕ БЪЛГАРИ СМЕ НИКОЙ ПРЕД ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ......ЗАЩО???
601
0
 
8
 
! Отговори
cecko2497 преди 11 години
Ха да ни е честито комунистическо-турското управление, а тоя *** не разбра ли че това е България тук майчин език е само БЪЛГАРСКИ, който има някакви претенций да си заминава за Анадола и да си учи турски, ***, арабски и какъвто ще. ***..ата им цигано-турско-комунистическа гадна......
600
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като искат да се изучава майчиният им език да си вървят в Турция!!!!!!Утре и *** ще ми претендират, че искат да се учи *** в училищата....
599
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турски в Турция нещастници мръсни,Вън от България зган такава!!!
598
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименBilgarite viv Viena u4at Bilgarski ima Bilgarsko u4ili6te i u4iteli po Bg ezik.
597
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди ДПС нямаше етническо напрежение.
596
2
 
9
 
! Отговори
Ceccko преди 11 години
Абе какъв майчин език бре това е България,турски език в турция.Като не им изняся границата не е далеч да си хващат пътя на там,ама няма да го направят защото тук им е добре и тоя мазен гаден Местан там не може да краде и и никои няма да го приеме в турския парламент.Евала на всички тупани който за пореден пъу бяха изманипулирани да гласуват за БСП.Сега не 5 не 10 години а 50 ще ни върнат назад с великото си управление.
595
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано умреш и алах да ти направи ЧАЛАМБА (bgjargon/word/meaning/%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0) ама вместо благовонно масло пясък да ти хвърли на гъзът рошав фес вмирисан.
594
1
 
6
 
! Отговори
ссс преди 11 години
Смърт за вас еничари! ТУрски в Турция!
593
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименturskiq ezik e от група тюркски езици хан борис може да е бил и азарбайджанец те имат тюркски език и мюсюлманите не са само турци,и българите са създатели на турската смесена нация
592
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО анонимната Като толкова ти се говори турски върви си в турция. Българите в Испания учат на испански, във Виена на немски, в Англия на английски и нямат часове по български. От какъв зор в БЪЛГАРИЯ, турците да имат часове по турски. Белите държави не са го въвели, пък ние щото сме дупедавци и ни командорят ФЕСОВЕ, затова сме на тоя хал. Към всички млади хора, държавата ни скоро ще стане втората турция, ако имате възможност махайте се от мизерната ни държава
591
2
 
7
 
! Отговори
Niko Nikolov преди 11 години
Abe teia xora sa ludi..
590
3
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
еййй това защото възрастните граждани на България гласува ли гласуват за БСП до като починат.... а те ще си правят коалиция с ДПС , а младите които искат промяна - много им знаят устите,много са силни,не гласуват и после стигаме до това положение.А относно това с турския език- да ви *ба майката долна отивайте да си учите майчиния турски език в майчината ви турска държава и се разкарайте от тук....не ви искаме данъците..искаме си държавата и България да си е България и да се изучава Българския
589
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ОТКОГА *** ФЕСКИ ЕЗИК МИ Е МАЙЧИН ВЕ?? КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ? ЕЙ ТУРЦИ НАПРАВО ЩЕ СЕ ВЛЯЗА С ЕДИН ГРАНАТОМЕТ И ЩЕ ВИ РАЗТРЕЛЯМ С 50 ХИЛЯДИ МИЛИОНА ГРАНАТИ. МАЙЧИН ЕЗИК ЩЕ МИ КАЗВА МАЗНИЯ ФЕС... ТИ НА КОЯ ПЛАНЕТА ЖИВЕЕШ. НО ЗА ВСИЧКО СМЕ ВИНОВНИ НИЕ,ЗАЩОТО ГИ ОСТАВИХМЕ. СЕГА ЕЙ ТЕЯ ЗАБЛУДЕНИ ОВЧИЦИ ДЕТО ЛИЖАТ ГЪ*А НА БСП И ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ ДА УЧАТ ТУРСКИ ЕЗИК-МАЗНИ ГАДНИ ФЕСОВЕ!!
588
0
 
10
 
! Отговори
Костадинов преди 11 години
След 10 години ще искат да стане официален език.
587
2
 
14
 
! Отговори
робен преди 11 години
фесове отивайте си в анадола и там си командвайте , защото скоро България ще ви се види тясна !!!
586
0
 
8
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Благодаря на всички червени бабички и дядовци, които излязоха да и гласуваха за тази *** ... БЛАГОДАРЯ!!!!
585
0
 
1
 
! Отговори
bulmara преди 11 години
До ViperrrRRRRRRсъгласен съм с теб и заставам зад думите ти!
584
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АномимнаА ти престани да използваш 5000 турцизми в славянобългарския език използван от теб. Провери си и фамилията, да не се окаже, че носиш и турска фамилия.Всъщност ако хан Борис не беше изоставил майчиния си тюркски език сега с тебе щяхме да си комуникираме на чист турски език!