ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски

От партията на Доган искат гаранции, че той ще залегне в учебния план
Обновена: 7 юни 2012 21:14 | 7 юни 2012 21:00,
1201
ДПС скочи за майчиния език в училище, искат 4 часа турски
Лютви Местан Снимка: БТА

ДПС поиска гаранция, че майчин език ще се изучава минимум по четири часа седмично в рамките на учебния план. Това каза заместник-председателят на ПГ на движението Лютви Местан при обсъждането на законопроекта за училищното и предучилищното образование на първо четене в парламента.

Местан посочи, че ДПС няма да подкрепи законопроекта, защото не е решен проблемът с изучаването и ползването на майчиния език.

Той отбеляза, че броят на децата, които изучават майчиния си език, намалява, защото качеството на образователната услуга е много ниско.

Още по темата

Зам.-председателят на ДПС отбеляза, че не приемат формулировката в проекта "може да изучава майчин език", както и разпределението на часовете да се утвърждава от министъра на образованието.

"Ще предложим радикални промени в статута на майчиния език между първо и второ четене", закани се Лютви Местан.

"Поставяме този въпрос наред със задължението да се усвои и ползва официалният език", добави той. По думите му не може да се говори за интеграция без съхранена идентичност. 

В отговор министърът на образованието Сергей Игнатов посочи, че в законопроекта има други текстове, които защитават правото за изучаване на майчиния език.

"Нивото на преподаване на майчиния език вероятно някъде е лошо", добави той. Игнатов обаче се съгласи, че интеграцията изисква доброто владеене и на майчин, и на официален език. 

От ДПС предлагат също назначаването на директорите на общинските училища да се съгласува с кмета на общината, която ги финансира.

Според движението приемствеността по отношение на защитените училища е едно от достойнствата на законопроекта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
623
0
 
3
 
! Отговори
фапфап преди 10 години
До АзТова е идеята на недоволните. Не може да дойден някакъв ман*ф и да каже, че в училищата ще се изучава турски! Който иска да учи да се запише на курс и да се "обогатява" самостоятелно. Има достатъчно езикови школи за "любознателните", но това в никакъв случай не трябва да става част от учебната програма. Това е пропаганда на национално ниво!
622
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До фапфапАз лично не знам турски, пък и не съм на зор да го уча...Това, че някой си там иска да го учи, не означава, че всички искаме това...Моят майчин език е българският! А иначе, бих научил турски, бих научил и други езици, защото всеки език, който научиш, е богатство, дори *** може да ти помогне в дадена ситуация...Така че тия националистки коментари са излишни, всички, които сме родени в България сме българи, едно цяло сме, закакво да се делим? Печелим ли нещо от това?
621
0
 
2
 
! Отговори
фапфап преди 10 години
До АзАми като сте българи, няма да учите друг майчин език!!!!
620
0
 
4
 
! Отговори
Jelsi преди 10 години
КОЙ Е МАЙЧИНИЯТ ЕЗИК НА БЪЛГАРИТЕ БЕ НЕЩАСТНИЦИ!?!?!? КАТО НЕ ВИ ОТЪРВА, СИ ВЗИМАЙТЕ КАТУНИТЕ И СЕ ПРЕНАСЯЙТЕ В МАЙКА СИ ТУРЦИЯ, ***!!! НИКЪДЕ ДРУГАДЕ В СВЕТА НЯМА ВТОРИ МАЙЧИН ЕЗИК! ЗАПИШЕТЕ СИ ЧАВЕТАТА НА КУРС, НО БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА СА, ЗА ДА СЕ УЧИ БЪЛГАРСКИ!!!!
619
4
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До БългаринНаучи първо дали настина това са турски думи и тогава говори...Колко хора само се обаждат неинформирани...А аз се чудя защо толкова скачате срещу турския??? Дали защото не е толкова разпространен или защото просто е турски??? Няма да се оправим докато има такова разделение... И защо подяволите ни наричате турци, като ние живеем в България, родили сме се тук, първият език, който сме научили е български??? Турците са били едно време, минали са повече от 100 години от тогава...
618
0
 
4
 
! Отговори
Айк преди 10 години
До АнонименПрав си като топола!Ние се намираме в България. Тук се говори и пише на български. Очакваме децата(без значение от вяра и етнос) да се развиват тук. Който иска да си учи майчиния език, да го учи като частен ученик.
617
1
 
1
 
! Отговори
Iliev преди 10 години
не мешаите цциганите в това,всички *** са родени в БГ и обичат државатаси,защото те нямат друга. А вие Българите това го правите сами защото сте продажници!!!!!!! и Волен Сидеров скачаше много но сега клекна на турците
616
0
 
4
 
! Отговори
българка преди 10 години
До ТурчинЕВАЛА за думите ти-ако и тоя очелатия мислеше като теб щеше да е мн добре....
615
1
 
6
 
! Отговори
kapitana преди 10 години
hmmmm ... Nqmam turpenie da zapochne grajdanska voina.. :) togava shte se razpravqme..
614
1
 
6
 
! Отговори
qeeeeeeeee преди 10 години
tova ako stane 10000000000000 % v sofia 6te stane Kerbala .///// Beiryt mi nz kvo
613
0
 
8
 
! Отговори
мaринчо преди 10 години
Волен ще водо чaсовете.
612
0
 
40
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Въпреки, че съм турчин и аз съм в мнението, че това е глупост, турския ,освен в ТР на колко ли места ще им помогне, по добре от тия 4 часа 2 та да са АЕ и другите 2 да са БЕЛ, защото единия е родния език ,които ще помогне да се развиеш до една степен, а другият най - употребения в света език .
611
0
 
9
 
! Отговори
Васил преди 10 години
До АнонименАнонимния,много добре знаеш ,че българите нямат никакви претенции в Австрия,докато в България не е така положението с турците,пък и във Виена не се изучава български в държавни училища,а има частни уроци,също така няма българска партия в Австрийския парламент,нали така???? Който претендира ,че е турчин да ходи да учи маичиния си език обратно в Турция-на майната си-и да не се връща!
610
0
 
8
 
! Отговори
Гери преди 10 години
Браво на бат Волен , сега ще учим и източни езици . Ша цъфнем и шъ вържем , ашколсун бе Воленчо
609
0
 
5
 
! Отговори
nikolayds преди 10 години
Гаранирано от Волен Сидеров и Юруш.
608
6
 
7
 
! Отговори
Българин преди 10 години
3. Как е на турски касетофон? - Джангър-сандък.4. Как е на турски телевизор? - Сеир-сандък.5. Как е на турски футболист? - Топ-серсемин.6. Как е на турски алпинист? - Баир-будала.7. Как е на турски парашутист? - Чадър-бабаит.8. Как е на турски лебедово езеро? - Юрдек-гьол.Ама това език ли е бе мамка ти *** долна *** *** какво да изучаваме бе *** :@
607
0
 
1
 
! Отговори
DRV преди 10 години
До АнонименЧовеко ти си тотален илитерат. Първо българският владетел е имал титлата КАН и второ произхода на българите е арийски
606
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не искаш ли и *** да се изучава бе *** да *** :@
605
1
 
11
 
! Отговори
Yoyo преди 10 години
Това заслужавате *** народе ,като не гласувате за който трябва .Атака -помия ,ДПС-тиня ,БСП-смрад.
604
0
 
5
 
! Отговори
мен преди 10 години
мaмицaтa ви мръснa пелтечите нa бългaрски,a турски ще учите.Новините по БНТ ви сa много.Когaто питaт мексикaнец в СAЩ кaкъв е отговaря aмерикaнец.Тук нaшите фесове по турци от турците.Дa ходят в Турция дa си учaт турския.