България с най-много разследвания в ОЛАФ за 2011 г.

Малко е информацията за транспортния сектор, подчерта говорител на ОЛАФ
Обновена: 7 юли 2012 17:24 | 7 юли 2012 17:24,
23
България с най-много разследвания в ОЛАФ за 2011 г.
Снимка: Ройтерс

Към края на 2011 г. имахме 78 активни разследвания в България. 60 от тях засягат селското стопанство, 10 - структурните фондове, имаме и няколко митнически и други случаи, заяви в интервю за БНР говорителят на ОЛАФ Йоан Волт.

В края на миналата година имахме 463 продължаващи разследвания, посочи Волт и добави, че България има най-големия индивидуален брой разследвания. Той обаче призова да не се съсредоточаваме върху броя им.

"Имаме добро сътрудничество с българските власти, имам предвид конкретно АФКОС, което е звеното за контакт с нас. Качеството на техните доклади за възможни измами и злоупотреби е като цяло добро", каза говорителят.

Той не бе категоричен по отношение на количеството на информацията, тъй като тя донякъде зависи от сектора. "Имаме например положително развитие при предприсъединителната помощ, която вече приключва – там докладите, особено от последните две години, показват, че се отдава нужното внимание на измамите. По отношение на кохезионната политика картината не е толкова ясна, но това е нещо, което ние ще продължим да наблюдаваме – все още е рано да правим заключения", обоснова се той.

Изглежда, че докладите, които постъпват при нас, не покриват всички области на изразходване на парите, подчерта Волт. "Например получаваме малко информация за транспортния сектор. Засега няма да правим заключения, след две седмици ще имаме нов доклад и тогава ще можем да оценим по-добре нещата", отбеляза той.

ОЛАФ винаги дава своя принос при подготовката на докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, така беше и за последния доклад през февруари, припомни говорителят. "Вероятно помните какво беше записано в него по този въпрос: че по много от случаите на ОЛАФ, които са били внесени в съда през 2011 г., наказателната отговорност е била заменена с административна. Това е едното нещо, което беше подчертано. Другото – че един важен случай на злоупотреби още се бави в Апелативния съд. Това са двата основни извода, които ние в ОЛАФ изцяло споделяме", изтъкна той.

Волт каза също, че ЕК изготвя свой доклад за нередностите и подозренията за измами, докладвани на нея или на ОЛАФ от страните-членки. Този доклад ще излезе след две седмици.

"Ако се съди по подадените досега данни от страните и от предишните подобни доклади, най-много от нередностите и потенциалните злоупотреби засягат структурните фондове. Те са много голяма част от европейските разходи и това донякъде обяснява нещата", отбеляза той.

Ако при всички европейски разходи като цяло по-малко от 1% са засегнати от измами и злоупотреби, при структурните фондове този процент е по-висок, припомни говорителят.

"Ние си го обясняваме и с тяхната комплексност - те се управляват от самите страни-членки, много често – и от регионалните власти, така че нивата на управление и контрол са повече, освен това и проектите са много. В същото време, голяма част от парите за кохезионна политика са насочени предимно към региони с икономически проблеми. А в такива региони понякога има и социални проблеми, и не на последно място - проблеми с администрацията", заключи Волт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ОЛАФразследвания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da eva i olafa i lafa,te sa nai golemata mafiia.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като имате предвид че олаф до 20 % кражба не разследват.... Бойко , Бойко откъде я намери тая членска маса и за какво ги издигаш ? Като се огледам само около мен направо ми се повръща, а представям си какво е из страната. Дребните ти рибки ще ти изядат главата.
14
9
 
9
 
! Отговори
ОТ ФОРУМИТЕ преди 11 години
Наглост е да КРАДЕШ по 3 млрд. лв. всяка година - излишъци от минималистично съставен бюджет и да обявяваш другите за КРАДЦИ. Наглост е да обзаведеш партизаните си с държавна земя, като ощетиш държавата с около 100 млрд. лв. с т.нар. заменки "Кон за кокошка", все в ущърб на държавата и да наричаш другите КРАДЦИ. НАГЛОСТ е да обрулиш бюджета на държавата с нагласени търгове и сделки тип "БАТКО-БРАТКО" и да обявяваш другите за КРАДЦИ! НАГЛОСТ е да ти спрат евро фондовете ТОТАЛНО, което е равносилно на осъдителна присъда за КРАЖБА и да обявяваш другите за КРАДЦИ! Но какво друго да очакваме от НАГЛИ *** КРАДЦИ???
13
3
 
21
 
! Отговори
Гордеем се преди 11 години
При такъв БИВШ главен секретар на МВР, най-после заехме първо място. Още тогава и като кмет на София, човека правеше всичко по силите си да сме първенци.Браво.
12
5
 
8
 
! Отговори
оле преди 11 години
Не се вързвайте на този Олаф.Той работи на стопанска сметка ,т.е. за всеки отказан кредит взима 10% сухо даже с любимата Калинка. и една фирма българска с Канадско участие. Те са пълни измамници .
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eto za6to e taka ***/LoaULa
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато чета и анализирам написаното в информационния поток,разбирам,че проблеми има почти навсякъде,но най-големия проблем остава нереформирания български съд и особено ръководството на някои апелативни съдилища и особено на ВКС.
9
2
 
22
 
! Отговори
До ЦвъкЦвък № 9 преди 11 години
Това само гербераст на високо ниво може да го каже - при тройната коалиция нямаше фондове, и пак тя е виновна - и за това че няма фондове , и за това че глу...павити герберасти не знаят как да крадат.
8
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено , след като са ти спрели Еврофондовете защото си ги окрал,както направи другарят Станишев , естествено е да те наблюдават ....
7
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА НИ Е НАСЛЕДСТВОТО ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ ,ТОВА НИ ОСТАВИ РУСКО-УКРАЙНСКОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ...
6
10
 
10
 
! Отговори
BG преди 11 години
ЗасLугата е на бъLгаRските евRодепутати.. те са единствените в ЕП които сами си топят дъRжавата - СLави Бинев, Йотова, ПъRванова,ИLчев..вместо да я защитават.Никога няма да гLасувам за евRодепутати ПОВЕЧЕ независимо от коя паRтия са, защото поLучават по 30 000 на месец/ 1000 Lв на ден/за да ни се подигRават. Това са новите ЕНИЧARИ !!
5
0
 
9
 
! Отговори
Бош Лаф преди 11 години
и има ли задържани корумпирани? хм! май няма!поредният кьор фишек за да си оправдаят изхарчените средства иначе никой няма да им поверва че нещо се случва в бантустана ни!
4
7
 
39
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
Май пак лъсват лъжите на управляващите......Правителството в едно ни убеждава чрез удобните медий а Европейските институций друго казват......Бойко пак ще каже че това са лъжи и инсинуаций както за миналото му!!
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ауууу! Герберите ще направят ли изявление:))))
2
2
 
7
 
! Отговори
сиганин2 преди 11 години
не може ли да се направи нещо като организация на някакви будни хора, които като Ку Клус Клан маскирани да атакуват гетата и да ги палят...
1
4
 
16
 
! Отговори
сиганин преди 11 години
Имам си една мечта - да имам толкова много пари, че да взема цялата власт в България, да си направя малка частна армия и да изтрепя всички мръсни *** в катуните за 24 часа.