БГ пред провал на най-големия си изпит от влизането в ЕС

EurActiv: София и Букурещ да очакват малко добри новини от докладите
Обновена: 13 юли 2012 16:13 | 13 юли 2012 16:06, Елка Василева
160
БГ пред провал на най-големия си изпит от влизането в ЕС
България е изправена пред критики за предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност. Снимка: архив, Reuters

България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит от присъединяването си към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка на реформите в правосъдната система, коментира сайтът EurActiv.

Сайтът напомня, че когато двете страни се присъединиха към ЕС, заради недостатъци на правосъдните им системи им беше наложен т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка.

На 13 септември 2010 г. страните от ЕС решиха да удължат наблюдението над Румъния и България с още една година, а на 20 юли 2011 г. механизмът беше продължен с отново с една година.

EurActiv отбелязва, че Румъния се сблъсква с безпрецедентна критика заради предполагаеми опити на новото й правителство да наруши принципа на разделение на властите, а България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.

Лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта стартира процедура за отстраняване от длъжност на консервативния президент Траян Бъсеску. Парламентарното мнозинство гласува за суспендирането му на 6 юли и сега Бъсеску очаква референдум на 29 юли, на който гласоподавателите ще решат съдбата му. Правителството на Понта издаде и серия извънредни постановления, които предизвикаха опасения, че принципите на правовата държава са изложени на риск.

Помолен от EurActiv да коментира качеството на демокрацията в Румъния, Понта заяви, че много от информациите са некоректни, но призна, че има проблем.

"Имате право, имаше хора, които са политически назначени, и може би трябва да внесем в конституцията стабилност на длъжностите, които не са политически назначения. Затова съм съгласен, че свикването на национална конвенция и промяна в конституцията, която да определи ясно кои длъжности са политически и кои не, ще помогне на демокрацията", заяви Понта.

Въпросът за присъединяването на двете страни към Шенген се очаква да бъде включен в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Все пак, ако се съди по изявленията на редица политици в последно време, събитията в Румъния вероятно ще отложат това решение за неопределен период, отбелязва EurActiv.

Въпреки че са по-малко видими от перспективата на Брюксел, политическите събития в България внушават, че и Букурещ, и София трябва да очакват малко добри новини в докладите на Европейската комисия, които трябва да бъдат публикувани на 18 юли, посочва сайтът.

EurActiv напомня за вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е придобила репутация на един от най-силните критици на институцията, "масово възприемана като инструмент на политиците и на вътрешния министър Цветан Цветанов".

Случаят "Тодорова" илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната власт и съдебната система в България, като всяка от тях обвинява другата във връзки с мафията, пише сайтът EurActiv, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам само 1 въпрос. На кого му пука за този доклад? На мен изобщо. Кога ще се вземем в ръце като държава, трябва ли да слушаме някакъв доклад от господарите си през 3 месеца, вече стана досадно. Препоръки, критики... от някакви бюрократи без работа дето дори не ги знам кои са. Те не махат мониторинга, защото после тези мижитурки ще трябва да им търсят друга работа, целия Брюксел от това се храни. Не знам каква е бюрокрацията тук, но там е плашеща.
124
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов заби нож в гърба на Борисов!
123
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Леле каква смешна статия и днес .бг веднага я подхвана сатнишко пак ше черпи нали
122
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога ще потърсим сметка на БКП = БСП за всичко сторено през тези 45 години ,нима не се знае колко престъпления е извършила тази партия срещу собствения си народ.За червените като този със Свинската устичка на първо място е партията майка и после никои друг ,нали другари ???На теб сергейчо не мога да ти пожелая нищо хубаво ...Дано ти се случва същото което направихте на Народа ни за цели 8 год. Най-некадърния премиер си ти и в учебниците вече го пише Проклетник такъв ..
121
5
 
14
 
! Отговори
Професора преди 11 години
...и една банда мошеници и малограмотни хора няма да сложат краят на България,колкото и да се стараят.Да герб ще влязат в историята-като най-крадливата,най-необразована,най-некадърна и най-нагла хунта,управлявала България в цялата й история досега.
120
5
 
7
 
! Отговори
wolfkohen преди 11 години
Бойко, колкото и да ги мачкаш лошите, те все се появяват някъде, като *** са...
119
3
 
11
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Европа може само да каже,че има данни за връзки между мафията и правителството,но не може да махне Борисов от власт.Това ние трябва да го свършим,въпреки цензурата в националните медии,въпреки репресиите на МВР и Цветан Цветанов,въпреки грабежа на монополите,които искат да ни направят роби,въпреки готвените фалшификации от страна на Герб на предстоящите избор и въпреки захаросаните слова на Борисов и стъкмените социологически проучвания.Българите са оцелели над 1500 години въпреки всичко!!!
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правителство от банда престъпници, начело с главния гъзолизач на Маджо. Освен да ни приемат в нещо като Шенгенско изправително заведение (разбирай затвор)?
117
5
 
5
 
! Отговори
rono преди 11 години
Боко вади ни бе, майната им на тиа *** лежачи
116
2
 
9
 
! Отговори
пухчо преди 11 години
въпросът не е дали ще влезем-това е единствения обективен начин да чуем истината, защото като слушаме бойко и министрите му и продажните медии, изпадам в раздвоение на личносстта- аз знам, че не съм добре, те повтарят непрекъснато колко сме добре
115
2
 
6
 
! Отговори
лукчо преди 11 години
Е,като не влезем-"голем праз" !!!
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да дойдат танковете
113
2
 
11
 
! Отговори
пффф преди 11 години
Само не разбрах защо ми трябва тоя разпадащ се ЕС и как членството ще подобри живота в България. Историята отново се повтаря - сто и кусур години по-късно, едни други съвременни *** хукнали из Европа да си търсят нови господари.
112
5
 
8
 
! Отговори
селио,селио преди 11 години
139 , Съди ги садъ ,след като им повдигне обвинение прокоратурата , . На такива *** като теб трябва да им се забрани да гласуват .
111
3
 
7
 
! Отговори
РЪМПЕРОИ преди 11 години
Абе къв ЕС . Това някаква организация на пропадналите ,корумпирани , фалирали държави ли беше . Я тигъра да ни вади веднага от тия измислени сдружения
110
6
 
23
 
! Отговори
до 138 преди 11 години
е като избрахте борисоФ,пуснаха ли еврофондове?или борисоФ осъди някой от 3 ната?или осъди хора кат мистър 10 процента?или мавъра?ами като ги осъди,тогава ще го изберем пак,а ако спре да източва НЗОК за да краде от строеж на пътища-3 то качествени,пак може да го изберем,а ако осъди хидроинженера -тогава с две ръце ще го изберем-дано,ама НАДАЛИ!резултатът е РЕЗИЛ!Тотално изпростяване и връщане на мутренските години и поведение!И освобождаване на *** от ВСЯКАКВА отговорност-това е твоят....
109
31
 
18
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
Европейските институции, преди да се "шокират" от "миналото" на Борисов, е добре да се "пошокират" малко от настоящето на НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ в историята на България! КРАДЦИТЕ от тройната коалиция! И да си припомнят, че на България бяха СПРЕНИ еврофондовете - без аналог в европейската практика. Да обяснят ЗАЩО ни спряха еврофондовете. Като обяснят ЗАЩО ни спряха еврофондовете, тогава ние, българите, ще им обясним ЗАЩО избрахме Борисов! И ЗАЩО пак ще повторим!
108
5
 
6
 
! Отговори
Антикомунистов преди 11 години
До 131: Чудиш се защото ***! Кой да си губи времето да ти обяснява?!
107
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** и *** продажни са тия, които пишат такива статии!
106
7
 
4
 
! Отговори
MANAF do 117 преди 11 години
aide marsh v Rusiq tapako , o6te Stambolov go e re6il tozi vapros