БГ пред провал на най-големия си изпит от влизането в ЕС

EurActiv: София и Букурещ да очакват малко добри новини от докладите
Обновена: 13 юли 2012 16:13 | 13 юли 2012 16:06, Елка Василева
160
БГ пред провал на най-големия си изпит от влизането в ЕС
България е изправена пред критики за предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност. Снимка: архив, Reuters

България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит от присъединяването си към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка на реформите в правосъдната система, коментира сайтът EurActiv.

Сайтът напомня, че когато двете страни се присъединиха към ЕС, заради недостатъци на правосъдните им системи им беше наложен т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка.

На 13 септември 2010 г. страните от ЕС решиха да удължат наблюдението над Румъния и България с още една година, а на 20 юли 2011 г. механизмът беше продължен с отново с една година.

EurActiv отбелязва, че Румъния се сблъсква с безпрецедентна критика заради предполагаеми опити на новото й правителство да наруши принципа на разделение на властите, а България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.

Лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта стартира процедура за отстраняване от длъжност на консервативния президент Траян Бъсеску. Парламентарното мнозинство гласува за суспендирането му на 6 юли и сега Бъсеску очаква референдум на 29 юли, на който гласоподавателите ще решат съдбата му. Правителството на Понта издаде и серия извънредни постановления, които предизвикаха опасения, че принципите на правовата държава са изложени на риск.

Помолен от EurActiv да коментира качеството на демокрацията в Румъния, Понта заяви, че много от информациите са некоректни, но призна, че има проблем.

"Имате право, имаше хора, които са политически назначени, и може би трябва да внесем в конституцията стабилност на длъжностите, които не са политически назначения. Затова съм съгласен, че свикването на национална конвенция и промяна в конституцията, която да определи ясно кои длъжности са политически и кои не, ще помогне на демокрацията", заяви Понта.

Въпросът за присъединяването на двете страни към Шенген се очаква да бъде включен в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Все пак, ако се съди по изявленията на редица политици в последно време, събитията в Румъния вероятно ще отложат това решение за неопределен период, отбелязва EurActiv.

Въпреки че са по-малко видими от перспективата на Брюксел, политическите събития в България внушават, че и Букурещ, и София трябва да очакват малко добри новини в докладите на Европейската комисия, които трябва да бъдат публикувани на 18 юли, посочва сайтът.

EurActiv напомня за вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е придобила репутация на един от най-силните критици на институцията, "масово възприемана като инструмент на политиците и на вътрешния министър Цветан Цветанов".

Случаят "Тодорова" илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната власт и съдебната система в България, като всяка от тях обвинява другата във връзки с мафията, пише сайтът EurActiv, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Язък дето Асфалт паша беше, вчера в БрюкселХората не са прости !!!
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.AMI ETO VI GERBER4ETA SMOTANI VASHIQ BORISOV E NAI GOLEMIQ MAFIOT NEKA DA GO RASLEDVAT SEGA OT EC
63
9
 
12
 
! Отговори
СМЕХУРКО:))))))))))) преди 11 години
Защо не попитате потърпевшите хора от бездействието на таз дама заради която скочиха всички корумпирани. А Защитавате нея дали ако някой от тук пишещите беше на тяхно място щеше така яростно да плюе че са я уволнили
62
1
 
6
 
! Отговори
До topr преди 11 години
Че те някога да са спирали?
61
4
 
43
 
! Отговори
topor преди 11 години
Герберските абсурди продължават!Вчера стана ясно, че пловдивската община е взела решение ДИВИДЕНТА ОТ ПЕЧАЛБАТА НА ОНКОДИСПАНСЕРА да се използва за кърпене и ремонт на улици!!!Абсурд от всяка гледна точка!!!Умът ми не го побира!!! Печалба на онкодиспансер?!?!?! Дивидента - вместо в нова апаратура - в дупките на улицата и фирмите на герберски съветници и кмет!!! Ужас!
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КurActiv...
59
2
 
7
 
! Отговори
До Отвън преди 11 години
А сега натисни бутона и извикай санитаря да ти облече усмирителната ризка, че пак си се разголил и си влезнал в канцеларията на главния лекар и кой знае защо се заиграваш с клавиатурата. И внимавай да не направиш още някоя беля.
58
5
 
5
 
! Отговори
алоо? преди 11 години
Каратанчева ,............бременна ли е ,че се вдига такъв ГОУЕМ ШУМ?Миналата седмица ,*** Куцкова ми ---НАМИГНА !Защо не се е сезирала ----ПРОКУРАТУРАТА?
57
1
 
6
 
! Отговори
Милен Велчев ... преди 11 години
А пък ние с брато ,си направихме ---нашето !
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, тия Станишевци и в EurActiv ли са се намърдали? Да пишат такива пасквили вместо да изпаднат в захлас и възторг пред ежеседмично откриваните магистрали, заловени тонове наркотици, финансовата ни стабилниост и дисциплина и то не само финансова, че не само се подчиняваме но и прекланяме пред доказн престъпник, очевиден слуга на чужди господари и възможен педофил
55
1
 
6
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
....И на Догааааан,***,и на царяяяя,.....планини ,резиденции!
54
20
 
7
 
! Отговори
Отвън преди 11 години
Здравейте кукли!В момента съм в Монако.Настанил съм се удобрно в 5 звезден хотел и се наслаждавам на двуседмичният си холидей.Програмата ми е доста натоварена - през деня се разхлаждам с фреш-коктейли по крайплажните бистра,ходя на масаж,разхождам се с яхти,или пиля джетове.Вечер убивам по някой и друг час по казината и после пак на масажи,но този път по-сериозни - тайландски.Всъщност, какво се сещате вие от това - любители на лютеницата,сланината и джанковата рЕкия?мбухахаха
53
7
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
По-важна е ----Каратанчева ,....баш сега ,нали трябва де се плюе по Бойко ...?
52
6
 
12
 
! Отговори
Герболюб Боков преди 11 години
ВСС не духаше ли на Гоце, бре. Много ви къса паметта.
51
7
 
11
 
! Отговори
кокоша слепота преди 11 години
Е,..М.Тодорова ,"забравила" да осъди ---ИЗНАСИЛВАЧИ ,НА ДЕЦА !
50
4
 
34
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
Не се връзвайте !!!Станала е грешка!!!ЕК имат предвид....... ПРЕДИШНИТЕ.ПРЕДИШНИТЕ са виновни!!!Ясно?!
49
7
 
11
 
! Отговори
Драги ми Дейвид преди 11 години
Преди да се говори за прашинката в чуждото око е добре да се забележи гредата в собственото - гласи една народна мъдрост. Драгият Дейвид със сигурност е наясно, че равнището на корупция в собствената му държава е колосално високо в сравнение с това в България. Огромните скандали с обществени поръчки в прехвалената му държава са непостижими за нашите "скромни възможности". Това, че имаме най-ниски доходи е вярно, но то до голяма степен се дължи на евродирективи, замислени от UK.
48
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,вместо да се делите и псувате по цял ден на комунисти и гербери вземете изкарайте някой лев , че децата ви да не крадът.България това е народа а не политиците.
47
1
 
9
 
! Отговори
ДО 54 преди 11 години
Алооо,.. а ТИ къде беше ---20г.,сега ли се събуди?
46
7
 
8
 
! Отговори
алоо,ОПОЗИЦИЯТА ..? преди 11 години
Не е за пръв път ,при вашето УПРАВЛЕНИЕ ,БЕШЕ ПО-НАЧЕСТО !