БГ пред провал на най-големия си изпит от влизането в ЕС

EurActiv: София и Букурещ да очакват малко добри новини от докладите
Обновена: 13 юли 2012 16:13 | 13 юли 2012 16:06, Елка Василева
160
БГ пред провал на най-големия си изпит от влизането в ЕС
България е изправена пред критики за предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност. Снимка: архив, Reuters

България и Румъния са на път да се провалят на най-големия си изпит от присъединяването си към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. с предстоящото публикуване на ключовите доклади за напредъка на реформите в правосъдната система, коментира сайтът EurActiv.

Сайтът напомня, че когато двете страни се присъединиха към ЕС, заради недостатъци на правосъдните им системи им беше наложен т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка.

На 13 септември 2010 г. страните от ЕС решиха да удължат наблюдението над Румъния и България с още една година, а на 20 юли 2011 г. механизмът беше продължен с отново с една година.

EurActiv отбелязва, че Румъния се сблъсква с безпрецедентна критика заради предполагаеми опити на новото й правителство да наруши принципа на разделение на властите, а България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.

Лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта стартира процедура за отстраняване от длъжност на консервативния президент Траян Бъсеску. Парламентарното мнозинство гласува за суспендирането му на 6 юли и сега Бъсеску очаква референдум на 29 юли, на който гласоподавателите ще решат съдбата му. Правителството на Понта издаде и серия извънредни постановления, които предизвикаха опасения, че принципите на правовата държава са изложени на риск.

Помолен от EurActiv да коментира качеството на демокрацията в Румъния, Понта заяви, че много от информациите са некоректни, но призна, че има проблем.

"Имате право, имаше хора, които са политически назначени, и може би трябва да внесем в конституцията стабилност на длъжностите, които не са политически назначения. Затова съм съгласен, че свикването на национална конвенция и промяна в конституцията, която да определи ясно кои длъжности са политически и кои не, ще помогне на демокрацията", заяви Понта.

Въпросът за присъединяването на двете страни към Шенген се очаква да бъде включен в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември. Все пак, ако се съди по изявленията на редица политици в последно време, събитията в Румъния вероятно ще отложат това решение за неопределен период, отбелязва EurActiv.

Въпреки че са по-малко видими от перспективата на Брюксел, политическите събития в България внушават, че и Букурещ, и София трябва да очакват малко добри новини в докладите на Европейската комисия, които трябва да бъдат публикувани на 18 юли, посочва сайтът.

EurActiv напомня за вчерашното решение на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е придобила репутация на един от най-силните критици на институцията, "масово възприемана като инструмент на политиците и на вътрешния министър Цветан Цветанов".

Случаят "Тодорова" илюстрира продължаващата борба за власт между изпълнителната власт и съдебната система в България, като всяка от тях обвинява другата във връзки с мафията, пише сайтът EurActiv, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
5
 
! Отговори
до 109 преди 11 години
Нормално е да не си разбрал. А за доказателства чувал ли си? Или за теб са безспорни доказателства представени от художествените измислици на един вече застрелян писател и безсмислени статиики във вестник галерия който знаем чий интереси обслужва?
84
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е***ем ви Еврпейския съюз! На път е да се разпадне тази ***. Вече не е време да се мъчиме да влизаме там, а е време да се помъчиме да излезем от този потъващ кораб. Аз не искам някакви архаични старци да ми дават наклон на оная работа.
83
7
 
24
 
! Отговори
Боко Рапона преди 11 години
Станишев е виновен за новия доклад! Не го е срам, ТОЙ Е ВИНОВЕН НЕГОДНИКА! Моята свещена тъпота и некадърност както винаги няма нищо общо с поредния звучен провал на водения от мен кабинет.
82
1
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 11 години
Е да, ама там са само педофили :)
81
2
 
6
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
Ватикана? :)
80
1
 
6
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
За Италия например чувал ли си?
79
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Референдум ЗА(+) и ПРОТИВ(-) влзането на България в ЕС?
78
10
 
6
 
! Отговори
отврат! преди 11 години
Има тук някакъв болен мозък, който се натрапва във всеки форум, и ни в клин, ни в ръкав ни пробутва ку.венските номера на някаква си Сесил. А бе човече, колкото и да ти плащат, нямаш ли малко срам да ни занимаваш със сек.уалните фантазии на тази лъжкиня и продажния й баща!?
77
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешна история. Моля някой да ми каже ЕДНА държава, в която да няма тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност? Само ЕДНА?
76
8
 
14
 
! Отговори
дн преди 11 години
От мнооого години позициите на EU се припокриват на 100% с тези на Костов. Но тъй като матряла в Бyлгаристан е омотан в пропаганда и манипулации, ще трябва да разчитаме единствено на EU д ани спасява от Гербаджийската бездарна пасмина.
75
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно време Бойко плашеше с предсрочни избори. Вече не смее, даже настоява да няма такива.
74
4
 
18
 
! Отговори
те преди 11 години
Като имаме *** народ който си трае добре че я има Европа малко да усмири тази разюздана *** наречена Г Е Р Б.Аз ще ги наричам вече ГРОБ - за българите и българщината.
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е изправена пред критики във връзка с предполагаеми тесни връзки между правителствени представители и организираната престъпност.
72
2
 
14
 
! Отговори
89 преди 11 години
89, Точно европейците са ти виновни, че 22 години гласуваш за крадци. Те са виновни и за комунизма и за турското робство. И за това, че си хвърляш *** през прозореца. Лоши европейци !
71
2
 
28
 
! Отговори
:о) преди 11 години
Когато си мафиотски бос, можеш да излъжеш краварите и чалгарите в България, но не и ЕК. Те такива селски тарикати са виждали хиляди. Те знаят, че магистралите са част от транспортната мрежа на Европа, а не заслуга на този или онзи. Знаят, че мафиотите обещават много, а не вършат нищо. Знаят, че няма как да си и антикомунист, и бодигард на комунистически диктатор :)Проявиха търпение към нас. Сега е време да разчистят ***.
70
13
 
7
 
! Отговори
baihui преди 11 години
*** i maikata na Evropa - nali videhte kak "velikite sili" izlupaha Gartsia i kak si razdadaha na sebesi lesni pari bez ograni4eniaEvropa e mesto kadito "velikite sili" lupat balatsi kat Balgaria
69
12
 
13
 
! Отговори
alabala преди 11 години
дано ни разкарат от тъпия еврепейски ***...и заради тях също сме в това окаяно състояние.*** съм ги в европейските закони които ни съсипват в момента.
68
1
 
10
 
! Отговори
stoian79 преди 11 години
EH 6AMARI,6AMARI I SAMO 6AMARI,GOLEMI 6AMARI OT EK I ES ZA LAJCITE OT PARTIA GERB.
67
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О х о са плашим и какво ще ни спрат парите ли , те и без това са ги спрели или ги няма , ще ни извадят от ЕС ха да те видим , много моля . С този доклад мога да си избърша *** т.е. единствено може да плаши гаргите . Доклада ще в стила " има известен напредък , но има още много за наваксване ..... ала бала " с две думи дежурните лай*а , след в-к работническо дело , българска армия , бюлетини от всякакви партии и избори , в-к труд и 24 часа , докладите от Брюксел заемат място за *** папир.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
XA XA XA e dobar si tova ne bqh go 4uval Asfalt PASHA golqma smqh e tozi Borisov REZNI LENTI4KA