Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?

Има напредък по разследването, каза премиерът Борисов
Обновена: 24 юли 2012 14:36 | 24 юли 2012 14:36,
342
Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?
Борисов прие Джон Бренън в Министерския съвет. Снимка: БТА

Атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, може да е дошъл в страната от държава от Шенгенското пространство със самолет.

Това е една от версиите, по които се работи, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет.

По думите на Борисов има напредък в разследването на атентата, при който загинаха шест души, но информация ще бъде дадена, когато има готовност.

Към момента няма доказателства за извършителя - от каква народност е и от каква посока идва.

"Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското  пространство не е надеждна граница за България", заяви премиерът. По думите му към момента ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не дават регистрирано лице от службите по света.

Борисов посочи, че службите са  работили перфектно, но отново повтори, че терористичният акт не е можело да бъде предотвратен. „Всеки гражданин, който иска да влезе в една аерогара, е свободен да го направи“, мотивира се премиерът.

Не може на "всеки, който се появи, да му тарашиш багажа", коментира Борисов. По думите му "и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки", а какво остава за място, където „всички са по джапанки”. 

"От това, което виждате – те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати", отбеляза Борисов.

"Ние не можем да си позволим да прекрачваме граници и да посочваме с пръст, заяви премиерът в отговор на въпрос дали ливанската радикална групировка Хизбула стои зад този случай. От българските служби не е излизала такава информация", категоричен беше Борисов. 

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви още премиерът. "Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго", разясни той.

Според премиера редица служби не са по-лоши от нашите, но в тези страни има големи терористични атентати. Той бе категоричен, че информацията за „спящи ислямистки клетки” не е подценена. По много случаи сме работили, заяви Борисов.

Още по темата
По думите му ние сме много уязвими, отвсякъде може да се влезе в България - като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този многомилиарден бюджет, който имат други подобни служби, каза премиерът. Според него мерките за сигурност у нас са в рамките на възможното за страната.

„Ние бяхме впечатлени от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите служби, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят зад това дело, но и да установят дали няма индикации за други атентати към други държави, включително и срещу САЩ“, каза от своя страна съветникът на Обама Джон Бренън .

„Ние по никакъв начин не виним българските служби за това, което се е случило, а терористите, които са го извършили“, добави гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В първите теми по случая бях писал, че посочения човек на снимката не изглежда и не се държи като терорист (по-скоро като човек под влияние, зад който има друг/и и там е реалната опасност). Вече има статии в други медии, че багажа бил взривен дистанционно (което и аз си го мислех при анализа). Сред видео материалите трябва да се види държанието, походка и т.н. и бързо ще излезе и 2-я човек. Самия "американец" вероятно дори не е знаел какво има в багажа му...
255
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
za kamikadzeto za tova sigurno pak e vinovno troynata koalitsiya nali vinagi taka si izmivate ratsete do sega samo tova slusame ot gerb kakvo sa napravili troynata koalitsiya a kakvo napravihte viye ima edna duma ne gleday na drugiya v kanceto az da vi kaja provalihte se dokarahte horata do bezizhoditsa s tiya vasi tipi zakoni koito oste prodiljavat da iznikvat vseki den zasto ne razberete ce nyama vece kakvo da vzemate ot toya istradal narod vzehte daje dolnite im gasti
254
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
moya komentar ne znaci nisto tova go znam no se pitam dali gi vijdat tiya upravnitsi tiya komentarikolko sa nedovolni horata s kakvo litse izlizat pred naroda nyamat li sram vseki den novi zakoni za kakvo ni sa i otbelejete zakonite sa vse za nyakakvi sannktsiyi globi taka li pilnyat haznata ot kide da gi plati tova prostoludiye kato ni dokaraha do proseska toyaga s tiya novi zakoni dobir biznes virtyat upravnitsite tova e fakt ne ce se grijat za zdraveto na naroda
253
1
 
2
 
! Отговори
SSSR преди 11 години
4ist Rusnak e , Arabin ne moje toku taka da dovori Ruski bez problemno
252
1
 
2
 
! Отговори
FBI преди 11 години
Atentatat moje da e naso4en sre6tu Tutizma v BG , kolko mu e Rumanski Milioner da plati za tova.Taka ili ina4e do den dne6en nema INFO Сигнализирахте за неуместен коментар
251
2
 
2
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Службите за сигурност на летище "Сарафово" край Бургас тотално са се провалили в охраната при атентата преди седмица. Това обяви в сряда пред Дарик радио ексшефът на сигурността на националната авиокомпания на Израел "Ел Ал" Исаак Йефет.Противно на мнението на премиера Бойко Борисов, че "няма организация в света, която всеки, който се появи, да му тарашиш багажа", израелският експерт смята, че терористичният акт в Бургас е щял да бъде предотвратен, ако на летището е имало обучени агенти, които просто да наблюдават поведението на туристите.
250
0
 
1
 
! Отговори
kireza преди 11 години
"Дошъл у нас от Шенген?"Божеее като че ли имаме хиляда гранични пунктове....Всеки пункт преглежда камерите си и готово....Но дали записите не са унищожени по заповед?????
249
0
 
1
 
! Отговори
do 295 преди 11 години
В случая той беше отседнал във Варна! Но нали и във Варна има международно летище - тогава какво търси на летището в Бургас! "---------------------------------------------------------------класически пример за огранчеността на мисленето на бигбрадърите - хич не е чудно що толкова хубавко си другаруват с нашичкия
248
0
 
2
 
! Отговори
хорейшо преди 11 години
атентаторът е *** ,може и гей да си пада малко
247
2
 
2
 
! Отговори
. преди 11 години
Знам че ББ е много, много, много кух но да си толкова нагъл и да правиш такива изказвания....наистина човешката глупост край няма! Можеш да 'тарашиш' (много добро изразяване!) ако човека под въпрос преминава границата, а дори и да не я преминава щом има съмнение властите могат да 'тарашат'! В нормалните държави на летищата има въоръжена полиция с автомати (защо ли ББ?). България никога няма да е достатъчно сигурна граница за да бъде в Шенген-който се базира и на доверие между държавите.
246
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да напомня нещо на слънчасалия ББ.В началото на годината една министърка Николай Младенов еднолично премахна изискването за български визи за хора които имат валидна шенгенска такава, което не е изискване по шенген.Така че не виждам защо се ядосва след като сами се си отворили границите за всякакви съмнителни индивиди.Ама ще потърсиш ли отговорност от николайчо за това че ни вмъкна в това. Съмнявам се нали си му кум.А както са ми разказвали как се вадят визи в нашите посолства няма да се учудя и с българска виза да е влезнал.
245
1
 
4
 
! Отговори
Антитиквар преди 11 години
"Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България", заяви премиерът. Малей Шенген са недостойни за нашата Тиква!
244
1
 
4
 
! Отговори
garantirano ot B.B. преди 11 години
smeq se s glas, niama po-tup upravnik dosega v neshtastnata ni strana ot Borisov, prosto niama!!!Jalkoto e, che si viarva i taka povlicha Bulgaria v propastta. Tozi chovek ne e dobre psihicheski, tova e iasno.Neizjivianoto detstvo mu preci kakto i prochetenata edna kniga.Lizal zadnici, celuval.da ne kazvam, galil Tato po usichkite, samo i samo da se dokopa do vlastta/A komunistite se nasraha ot kradene, misleha, che shte go izlujat i sega im go zabi.Zabi go i na nas obiknovenite hora s bednostta
243
1
 
7
 
! Отговори
kapo преди 11 години
*** съвсем го подкара през просото...
242
1
 
7
 
! Отговори
dhg преди 11 години
МЕЖДУ ДРУГОТО НИЕ ПУСКАМЕ СЪС ШЕНГЕНСКИ ВИЗИ А ПРАСЕТАТА ОТ ШЕНГЕН НЕ ПУСКАТ ЗНАЧИ ПЪЛНА ЗАБРАНА НА ШЕНГЕНСКИТЕ ВИЗИ .ДРУГО СПАСЕНИЕ НЯМА НИЕ ПО БАЛАМИ ЛИ СМЕ ЗНАЧИ АРАБИН ТЕРОРИСТ ПОЛУЧАВА ВИЗА ЗА ГЕРМАНИЯ И КАЖА СПОКОЙНО В БЪЛГАРИЯ .НА ВИ ШЕНГЕН.
241
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко е най-големия селянин и *** в съвременната ни история. Александър Стамболийски само може да му завиди.
240
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе,какво е шенген.Разни влизат и излизат,преминават транзит без никакъв контрол.Преди шенген дали беше така?Да,ама не.Въобще не ни трябва шенген.Як контрол по границите и това е.
239
2
 
8
 
! Отговори
СТИГА БРЕ преди 11 години
Стига бре ...специалист по всичко...кога падна от пожарната стълба...кога спря да чешеш Тато и царя по вратлетата ...тогава ли научи всичко бре бре бре....ТОЙ ВСИЧКО ЗНАЕ И МОЖЕ.....Ама другите не знаят .... и не виждат....
238
4
 
14
 
! Отговори
Клоун преди 11 години
*** с палячовците, добре че хората са дипломати да ти търпят тъпотии те, да се изказваш по адрес на качеството на сигурност в шенген, даже и преводачите сигурно не са ти превели тъпотията, в смисъл че шенген не е достатъчно сигурен. Клоун селски популизъм. България е 6 млн. души използваме същите механизми за защита от тероризъм, както и държави с 300млн САЩ, това е провал на службите защото професионалистите бяха уволнени и на тяхно място греберисти да не би някой да се изпусне от вътре.
237
6
 
2
 
! Отговори
обективен преди 11 години
"измислени евроатлантически ценности", абе ти си измисления в случая, "контраглупак"