Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?

Има напредък по разследването, каза премиерът Борисов
Обновена: 24 юли 2012 14:36 | 24 юли 2012 14:36,
342
Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?
Борисов прие Джон Бренън в Министерския съвет. Снимка: БТА

Атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, може да е дошъл в страната от държава от Шенгенското пространство със самолет.

Това е една от версиите, по които се работи, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет.

По думите на Борисов има напредък в разследването на атентата, при който загинаха шест души, но информация ще бъде дадена, когато има готовност.

Към момента няма доказателства за извършителя - от каква народност е и от каква посока идва.

"Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското  пространство не е надеждна граница за България", заяви премиерът. По думите му към момента ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не дават регистрирано лице от службите по света.

Борисов посочи, че службите са  работили перфектно, но отново повтори, че терористичният акт не е можело да бъде предотвратен. „Всеки гражданин, който иска да влезе в една аерогара, е свободен да го направи“, мотивира се премиерът.

Не може на "всеки, който се появи, да му тарашиш багажа", коментира Борисов. По думите му "и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки", а какво остава за място, където „всички са по джапанки”. 

"От това, което виждате – те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати", отбеляза Борисов.

"Ние не можем да си позволим да прекрачваме граници и да посочваме с пръст, заяви премиерът в отговор на въпрос дали ливанската радикална групировка Хизбула стои зад този случай. От българските служби не е излизала такава информация", категоричен беше Борисов. 

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви още премиерът. "Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго", разясни той.

Според премиера редица служби не са по-лоши от нашите, но в тези страни има големи терористични атентати. Той бе категоричен, че информацията за „спящи ислямистки клетки” не е подценена. По много случаи сме работили, заяви Борисов.

Още по темата
По думите му ние сме много уязвими, отвсякъде може да се влезе в България - като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този многомилиарден бюджет, който имат други подобни служби, каза премиерът. Според него мерките за сигурност у нас са в рамките на възможното за страната.

„Ние бяхме впечатлени от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите служби, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят зад това дело, но и да установят дали няма индикации за други атентати към други държави, включително и срещу САЩ“, каза от своя страна съветникът на Обама Джон Бренън .

„Ние по никакъв начин не виним българските служби за това, което се е случило, а терористите, които са го извършили“, добави гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
1
 
! Отговори
3/4 преди 11 години
До Илия интересен и логичен коментар.
215
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу Герб и БСП само ЦСКА
214
2
 
5
 
! Отговори
верно ЛИ? преди 11 години
Атентаторът е дошЕл от Шенген по покана на ---3-ната коалиция ,за да свалят ГЕРБ от власт ?Поредният НЕУСПЕШЕН опит ,за сваляне на ---НЕПОКЛАТИМИЯТ ---БОЙКО !
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а може да е дошъл с подводница от Русия (нали е знаел парфектно руски)- или от неохраняемото от Бг пристанище на Лукойл в Бургас!!
212
0
 
1
 
! Отговори
На 247 преди 11 години
Не уважавам плагиати!
211
2
 
5
 
! Отговори
dabe преди 11 години
До ПламенчоВ САЩ лесно ще намериш някое негро-наркодилър да те гръмне само за да докаже че е велик.Както застреляха българин таксиметров шофьор в щатите.Убийците най-вероятно наркомани не бяха заловени.Намери някой друг да баламосваш за лицемерите американци.
210
2
 
4
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
Уважаеми доктори!От какво трябва да е болен и какво и по колко трябва да пие/или смърка/ пациент,за да измисля и споделя публично толкова простотии за единица време?"Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата - от каква народност е и от каква посока идва..""Говорейки за терориста и съучастниците, премиерът каза, те са дошли месец преди атентата..."Съвсем като във вица за старшината:"Я внимавай!Някои в строя не пеят,но аз ги чувам!"Старшините вече са генерали!!!
209
0
 
8
 
! Отговори
субективен преди 11 години
Ама може и с влака да е дошъл - по непотвърдена информация....
208
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имало е различни обвинения от пишещи към български лидери, като че са лицемери,подлеци,геьове,но сега забелязвам,че се акценнира върху други качества- -лъжец и ***.Не ! Не казвам нищо.Просто ми направи впечатление.
207
0
 
5
 
! Отговори
Страхил преди 11 години
Браво на "величията"-топ "полицаи" -милиционери от татово време!!!!!Добре че дойде преставител на Големия брат да им каже от къде е дошъл терориста .Къде е граничния контрол ?Нима няма регистрация на пристигащи и заминаващи чужди ***?Как е възможно да се пресече една граница без никой да не го забележи?
206
3
 
13
 
! Отговори
Пламен Динев - Хисар преди 11 години
Живях 12 г. в Америка , в различни щати и различни градове , а от 1 г. се върнах уж за постоянно в България ! Гледам и с учудване установявам , че за тези години българите не са се променили нито на милиметър! В САЩ трудно ще намерите хора , които да се мразят на политическа основа,да спорят и да говорят за политика! Осъзнайте се и се обединете,уважавайте се и знайте , че само тогава ще имате успех!
205
13
 
5
 
! Отговори
bravo преди 11 години
Браво Бойко пак им каза истината в очите на българските мрънкала и оплаквачи.Харесва ми начина по който говориш и всичко ти се разбира.Ще гласувам пак за теб
204
4
 
5
 
! Отговори
ОР/КОНТРАРАЗУЗНАВАЧ преди 11 години
САЩ са фалирала държава!Спасява ги печатането на нефелни зелени хартийки и разпалването на мащабни военни конфликти.Кризата е еврозоната е подготвена и организирана от федералният валутен резерв-частна организация печатаща нефелните хартийки и задкулисен организатор на две световни войни!Една извратена и човеконенавистна камарила иска да господства над света и организира "ХУМАННИ" войни в името на измислени евроатлантически ценности!ХОРА БДЕТЕ!
203
1
 
2
 
! Отговори
w преди 11 години
Дайте видеоматериал от това изказване на Борисов!!!
202
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Позицията на премиера от типа : " Кой ми *** в гащите? " , не е много положителна за него. И без това народа вече е на границите на търпението си от глад и немотия. Вече и истината да говори ,хората не му вярват. Твърде много неща обеща и почти нищо не изпълни.
201
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Ако атентата не беше от мосад или поне с неговото знание, сега щеше да бъде така объркано, че Боко нямаше да знае зад кого да залегне. Но това е невъзможно, - никъде не се гръмва без замисъла на евреите. Зад всички атентати, даже най голямите като ВСВ са все те. Не се отказват и от най малките - умряло 18 месечно българско бебе - сбъркали му кръвната група. Сега работят върху сценария на дълга срия атентати, налагащи отделянето на Родопите заедно с Бургас като Автономна мюсулманска република.
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 239 взимай си редовно хапчетата , нали така ти каза доктора.
199
2
 
9
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
Алоооо....Шенген! Къде са ви дюнерджйиниците бе!
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 239 хм, Илия не се бях замислял , но може и така да е , много малко бяха жертвите , въпреки че наоколо като че ли имаше още 2 автобуса с израелци , може и наистина нашето момче да се е усетило и да е станал герой , това може би никога няма да разбереме.
197
0
 
15
 
! Отговори
www преди 11 години
Точно така! Шенген е виновен, а Боко, Цецо и партията са света вода ненапита...