Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?

Има напредък по разследването, каза премиерът Борисов
Обновена: 24 юли 2012 14:36 | 24 юли 2012 14:36,
342
Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?
Борисов прие Джон Бренън в Министерския съвет. Снимка: БТА

Атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, може да е дошъл в страната от държава от Шенгенското пространство със самолет.

Това е една от версиите, по които се работи, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет.

По думите на Борисов има напредък в разследването на атентата, при който загинаха шест души, но информация ще бъде дадена, когато има готовност.

Към момента няма доказателства за извършителя - от каква народност е и от каква посока идва.

"Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското  пространство не е надеждна граница за България", заяви премиерът. По думите му към момента ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не дават регистрирано лице от службите по света.

Борисов посочи, че службите са  работили перфектно, но отново повтори, че терористичният акт не е можело да бъде предотвратен. „Всеки гражданин, който иска да влезе в една аерогара, е свободен да го направи“, мотивира се премиерът.

Не може на "всеки, който се появи, да му тарашиш багажа", коментира Борисов. По думите му "и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки", а какво остава за място, където „всички са по джапанки”. 

"От това, което виждате – те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати", отбеляза Борисов.

"Ние не можем да си позволим да прекрачваме граници и да посочваме с пръст, заяви премиерът в отговор на въпрос дали ливанската радикална групировка Хизбула стои зад този случай. От българските служби не е излизала такава информация", категоричен беше Борисов. 

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви още премиерът. "Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго", разясни той.

Според премиера редица служби не са по-лоши от нашите, но в тези страни има големи терористични атентати. Той бе категоричен, че информацията за „спящи ислямистки клетки” не е подценена. По много случаи сме работили, заяви Борисов.

Още по темата
По думите му ние сме много уязвими, отвсякъде може да се влезе в България - като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този многомилиарден бюджет, който имат други подобни служби, каза премиерът. Според него мерките за сигурност у нас са в рамките на възможното за страната.

„Ние бяхме впечатлени от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите служби, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят зад това дело, но и да установят дали няма индикации за други атентати към други държави, включително и срещу САЩ“, каза от своя страна съветникът на Обама Джон Бренън .

„Ние по никакъв начин не виним българските служби за това, което се е случило, а терористите, които са го извършили“, добави гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В моменто слушам Цв.Цв. и се чудя , как може да говори толкова глупости и лъжи една след друга ! Пази Боже от толкова некъдърни управници !
175
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вземи и Радо,по весело ще ви бъде.
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех Джо,*** се гмурни в морето.
173
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата се подреждат по график - изтегляне от Ирак и влизане на територията на съседен Иран. Даже излиза по икономично.
172
0
 
11
 
! Отговори
Riko преди 11 години
Другари милиционери, има и не по-маловажни професии от милиционерската. Операциите при хирурга не са по-леки, но не се тръби всеки ден какво правят и колко човешки живота са спасили и не са първа категория труд, а трета глуха, не получават 20 брутни заплатки при пенсиониране, нямат безплатен транспорт, опинци и манджа... Наистина писва от милиционерски идиотизми всеки ден.
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно подобна схема на 9/11. Разликата е в мащаба, разбира се.
170
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия гербави *** вече наистина прекаляват с милиционерщината си. Само празнословия, само версии, догадки-кой му дреме какво правят. Важно е резултата, което крайно ме съмнява че ще е положителен. То не бяха арести, не бяха публични изяви, а в крайна сметка престъпниците пак на свобода.
169
0
 
9
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
Добавям само още нещо - защо някой, който знае че ще се самовзриви, ще крие самоличността си и ще се разхожда часове наред ?Инак, с огромно огорчение пиша следното - перфектна работа на МОСАД, със същата цел, като атентатът от 11/9 2001-ва година, а и по принцип исторически като всички атентати преди всяка война, за мобилизиране общественото мнение срещу врага. Чакаме Сирия да падне, та най-сетне Иран да бъде атакуван.Жалко., Дано греш
168
0
 
9
 
! Отговори
Ду 199 преди 11 години
"Бойко,..*** на годината "...?А 20 години ,кои бяха задниците ,за да бъде *** Доган, все зад ---ТЯХ?Какво излиза :"*** НА ПРЕХОДА" ----в Бг
167
1
 
5
 
! Отговори
dan преди 11 години
Ако бяха спрели да ме подслушват и да подслушваха който трябва нямаше да се стигне до тук
166
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, Боко е сънувал нещо "умно" тази нощ! Утре Цеко ще го оповести с фанфари! А като се окаже поредното недомислие на "титаните" на мисълта, то платената журналистика ще помогне да се замаже и да го забравим!
165
0
 
4
 
! Отговори
MVR преди 11 години
Veche znaem sys sigurnost, che prez 2006 godina teroristyt e pogylnal opredeleno kolichestvo hrana i voda. Imame symneniq, che syshto taka e spal. Rabotata po razsledvaneto prodyljava.
164
0
 
9
 
! Отговори
кой ли не виновен? преди 11 години
За 23г.,.....НИЩО !КОЙ ЛИ Е ВИНОВЕН ?---Политиците ,***, престъпниците и държавните ПРОДАЖНИ институции !Народът *** ,....ги ТЪРПИ !
163
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов да отговори защо шефа на ЦРУ беше в България преди месец? Защо никой журналист не го пита? Мутрите ни продадоха, оставка и съд!
162
16
 
3
 
! Отговори
тя преди 11 години
Борисов е прав .Точно го е казал .Не може в случая да го критикуваме.Просто няма за какво.
161
0
 
14
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
поведението на лицето по бермуди, разхождащо се из терминала преди взрива никак не пасват на психологическия момент на предстоящо самоубийство на фанатик. Според правилата на джихада е редно кандидатът за "шахид" да тръгне към мисията си на гладен стомах, за да се отдели от материалното и да се подготви за общуване с Всевишния, а не да се отдава на гастрономически удоволствия минути преди да се взриви
160
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та, да им е ясно на тия от Шенген, че стигнат ли до България, излизане няма. Границите ни са железни.
159
3
 
13
 
! Отговори
до всички граждани преди 11 години
Всички знаем истината за терора, знаем за превратите в Либия, Ирак, Египет, сега Сирия, отворете си очите за големия план и се противопоставете иначе сте с Ционистите.....Не ходете в Лондон, предстои мащабен атентат на Игрите.....Предопредени сте !!!
158
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако бяха гръмнали автобус който пътува за слънчев бряг с българи много ми е интересно какви щяха да са реакциите ? нямаше да излезете 1 година от дупките си гаранция . не сте на малкия пръст на евреите бе, запомнете го . мишоци такива стига сте църкали и разсъждавали , не ви се отдава
157
3
 
18
 
! Отговори
селенка преди 11 години
Боко, домата не го ядем с колеца , стига си ни работил, ами си търси работа . виждам, мале да си безработен не след дълго,