Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?

Има напредък по разследването, каза премиерът Борисов
Обновена: 24 юли 2012 14:36 | 24 юли 2012 14:36,
342
Атентаторът от Бургас дошъл у нас от Шенген?
Борисов прие Джон Бренън в Министерския съвет. Снимка: БТА

Атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, може да е дошъл в страната от държава от Шенгенското пространство със самолет.

Това е една от версиите, по които се работи, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет.

По думите на Борисов има напредък в разследването на атентата, при който загинаха шест души, но информация ще бъде дадена, когато има готовност.

Към момента няма доказателства за извършителя - от каква народност е и от каква посока идва.

"Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското  пространство не е надеждна граница за България", заяви премиерът. По думите му към момента ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не дават регистрирано лице от службите по света.

Борисов посочи, че службите са  работили перфектно, но отново повтори, че терористичният акт не е можело да бъде предотвратен. „Всеки гражданин, който иска да влезе в една аерогара, е свободен да го направи“, мотивира се премиерът.

Не може на "всеки, който се появи, да му тарашиш багажа", коментира Борисов. По думите му "и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки", а какво остава за място, където „всички са по джапанки”. 

"От това, което виждате – те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати", отбеляза Борисов.

"Ние не можем да си позволим да прекрачваме граници и да посочваме с пръст, заяви премиерът в отговор на въпрос дали ливанската радикална групировка Хизбула стои зад този случай. От българските служби не е излизала такава информация", категоричен беше Борисов. 

България е малка страна със смесено население с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали. Ние сме на входа на арабския свят към Европа и не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст, заяви още премиерът. "Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго", разясни той.

Според премиера редица служби не са по-лоши от нашите, но в тези страни има големи терористични атентати. Той бе категоричен, че информацията за „спящи ислямистки клетки” не е подценена. По много случаи сме работили, заяви Борисов.

Още по темата
По думите му ние сме много уязвими, отвсякъде може да се влезе в България - като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този многомилиарден бюджет, който имат други подобни служби, каза премиерът. Според него мерките за сигурност у нас са в рамките на възможното за страната.

„Ние бяхме впечатлени от професионализма, който демонстрираха българските разузнавателни служби и другите служби, които провеждат разследването много щателно и професионално, за да могат не само да установят кои са виновните, които стоят зад това дело, но и да установят дали няма индикации за други атентати към други държави, включително и срещу САЩ“, каза от своя страна съветникът на Обама Джон Бренън .

„Ние по никакъв начин не виним българските служби за това, което се е случило, а терористите, които са го извършили“, добави гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


342
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееее имало напредване бре ...дано не е към следващ атентат.Все се надявах да са го спуснали с парашут...
195
2
 
6
 
! Отговори
ОР КОНТРАРАЗУЗНАВАЧ преди 11 години
В навечерието на готвената провокация срещу моролюбивото човечество от силите на световната реакция предвождани от САЩ в ход е масирана информационно пропагандна кампания целяща да "подготви" световната общественост за подговяният атентат срещу сегашниият световен ред и налагането на народите информационно пазарен ФАШИЗЪМ!ХОРА БДЕТЕ!ТЕРОРИЗМЪТ СЕ РЪКОВОДИ И ОБСЛУЖВА НАЙ-РЕАКЦИОННИТЕ СИЛИ В САЩ,АНГЛИЯ,ФРАНЦИЯ,ГЕРМАНИЯ!
194
0
 
3
 
! Отговори
ILIYA преди 11 години
Az sim siguren ce soferit e spasil mnogo povece hora, tozi terorist nay veroyatno e iskal da se grimne kogato avtobusa e v dvijeniye nekide po centira na Burgas za da ima po vece jertvi, no sim siguren ce soferit se e dosetil ce tozi ne e evrein i ce ranicata mu e simnitelna, i sigurno se opital da razbere zasto ne ostavil ranicata dolu v bagajnika na avtobusa, i tocno tam po stilbite se e zaprikazval po nekikiv ezik i tocno togava tozi terorist kato videl ce druga opciya nema se e grimnal.
193
1
 
9
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
"Борисов: След атентата може да излезе, че Шенген не е надеждна граница за България..." Да, да вземем направо да им въведем визи на тези нещастници - да видят какво е да висиш дни и нощи на опашка пред бг-посолство...
192
2
 
12
 
! Отговори
Много ми хареса преди 11 години
ТОП НОВИНА!!!!!!!!!!!!!!!"Атентаторът, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, може да е дошъл в страната от държава от Шенгенското пространство със самолет." - АМА КОЙ ЗНАЙ - каза Борисов.Но това е стара информация.Калин и Цецо разкрили, че пристигнал от ЛУНАТА.ПОЧТИ сигурно е че бил с ракета, а не бъхтил пеш, каквато информация имаше по едно време.Е, те за това нашите и тия от ФБР се различават САМО по заплатите, както казва Калин.
191
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО АКО МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ БЪДЕ ВЪВЛИЧАНА ВЪВ ВОЙНА.АТЕНТАТИ ИМА НАВСЯКЪДЕ ДА СИ ПРИПОМНИМ ДУМИТЕ НА ВЕЛИКИЯ ПЕТЪР ДЪНОВБЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА УЧАСТВА ВЪВ ВОЙНА,ЗАЩОТО И Е ОТРЕДЕНО ВИНАГИ ДА Я ГУБИ.ТОВА И Е ОТРЕДЕНО ПО ВСЕЛЕНСКИ ЗАКОН.САМО МИРОЛЮБИЕ
190
0
 
18
 
! Отговори
antiES преди 11 години
Предлагам правителството да публикува списък от изисквания, които Шенген трябва да изпълни за да се присъедини към нас.
189
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поздравления много сте бързи да триете , когато не ви отърва , а глупостите ги оставате да висят във форума и да говорят за умствения потенциял на българина.
188
1
 
11
 
! Отговори
тъп и прост преди 11 години
Мирослав Найденов - Повишаването на разходите за електричество по думите на министъра в началото на юли не е причина за покачване цената на хляба. Сега обаче той твърди обратното
187
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дали не е техен сценария, израелските войски като застреляха 9 турски граждани някой нещо направи ли да си седнат на ***
186
4
 
1
 
! Отговори
От 225 преди 11 години
Егати грешката направих , коментара ми беше предназначен за номер 219 дето се скъсвате да му пишете плюсове и да демонстрирарете пълното си невежество.
185
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЗИ ГОДИНА ЗАВОД ЗА ПОЛУПРОВОДНИЦИ-ДОГОДИНА ЗА ЦЕЛИ ПРОВОДНИЦИ-ето от къде е черпил вдъхновение БОКО за своята крилата фраза за Шенген,България и границите :)))
184
1
 
8
 
! Отговори
... преди 11 години
СИНАГОГА САТАНАE
183
0
 
3
 
! Отговори
еди кой си преди 11 години
не ми казвайте , че тези който работят в "службите" са си сменили "нагласите " тези хора не са на по 20 г. а може би не са и по на 30 ...
182
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А кака Янка съвсем полудя !
181
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атентата го спретнаха американските и израелски тайни служби живота на обикновенте хора па било то и евреи не струва пукнат грош за мръсните ционистки убийци ,важно е да си изпълняват пъклените сатанински планове ,но им се вижда края
180
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братя, всеки ден ни лъжат как всичко е от хубаво по-хубаво, ама като видят дебелия, става ясно, че ме гола вода. Никакво разследване не могат да направят, ни-как-во за атентата. Могат да наместват улики, като за Мирослава от Перник и Яна от Борисовата градина,без полза.Полцията отдавна изпълнява само политически поръчки и обслужва контрабандата.Тоя американец е дошъл да им насвие сармите и да им каже какво да казват. Останалото са Бойко-Борисови фантазии, както винаги.Боже, пази Българи
179
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България", заяви премиерът. Този *** обаче продължава да ръси простотии без да се усеща , времето ти е преброено , чичо пожарникар
178
0
 
2
 
! Отговори
ком 116 преди 11 години
Иранската фондация Keshe!!!Това е нещо ново за мен. До сега съм го разглеждал в сферата на научната фантастика. Докато не го видя, то там ще си остане. (а ако го има то веднага ще стане видимо ...направо цяла световна революция ще настане)
177
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Даже тези, които бързат да говорят, че България не е надеждна граница на Шенгенското пространство, може да се окаже след това, че Шенгенското пространство не е надеждна граница за България"ХААХАХАХАХАХА, добър е!