"След ГЕРБ ще ни трябва кабинет на националното спасение"

Преглед на печата на 22 август 2012 година
Обновена: 22 авг 2012 07:19 | 22 авг 2012 07:18, Елка Василева
463
"След ГЕРБ ще ни трябва кабинет на националното спасение"
България е изправена пред тежка социална криза, казват от БСП. Снимка: архив, Булфото

"След ГЕРБ България ще има нужда от кабинет на националното спасение", казва в интервю за "Дума" депутатът от "Коалиция за България" Драгомир Стойнев. По думите му България е изправена пред тежка социална криза. Правителството донесе безработицата и обидно ниските доходи, трайната бедност, суровите материални лишения, несигурността в бъдещето и отчаянието във всекидневието на българите. Европейската комисия продължава да нарича България държавата с най-висок риск от бедност и социално изключване, където 4 от всеки 10 души с ниски доходи е изключен от пазара на труда. Еврокомисията ни казва, че именно политиката по заетостта и политиката в социалната сфера са огромен провал на това управление. Всичко това е почва за социални вълнения. "Имаше тласък на българската икономика, който започна при правителството на Иван Костов, продължи при управлението на Симеон Сакскобургготски и при Тройната коалиция и изведнъж икономиката спря, а причината не е само в кризата. След това правителство очевидно ще трябва да има правителство на националното спасение", смята Стойнев.
 
"Опозицията ще атакува чак напролет", прогнозира в "Труд" социологът Живко Георгиев. Той отбелязва, че определящото за новата политическа година, която започва след дни, е, че тя ще завърши с редовни парламентарни избори. Георгиев очаква напрегнати дни за ГЕРБ, провокирани не само от предстоящите избори, но и от непопулярните решения, които правителството ще трябва да взема. То ще бъде отговорно и за ръста на цените, и за  евентуалното увеличение или неувеличение на доходите. В същото време БСП ще се опита да печели позиции в области, където тя досега нямаше сериозни шансове: младото активно население в големите градове, предприемачите, които са едни от най-потърпевшите от кризата и хората от малцинствата. Засега не се очертава еуфория около някакъв супернов и с добър потенциал политически субект. На политическата битка в новия сезон й липсват оригиналност и автентичност. Пиковото време за политическа борба ще е към март.

 "Задава се тежка конфронтация", коментира "Преса". Според автора политическият живот най-вероятно ще се радикализира, нюансите и умерените послания ще избледнеят, играта ще стане двуполюсна, от което най-много могат да спечелят ГЕРБ и БСП. Самата БСП получи шанса да налага свои теми в дневния ред - референдумът за АЕЦ "Белене" сам по себе си ще ангажира голямо внимание. Предизвикателството пред ГЕРБ е да използва относително благоприятната медийна среда, в която се намира, за да подчини всичко на своята интерпретация и да преобразува формиращия се анти-ГЕРБ вот в анти-БСП вот. Предизвикателство пред другите партии е да открият и да насърчават евентуални бъдещи пукнатини в единството на управляващата.

"Бунтът на полицаите", коментира "Труд". Полицаите ще протестират пак. Искат 25% увеличение на заплатите. Искат законът да им гарантира, че гангстерите ще стоят мирно, докато ги арестуват и ще останат задълго в пандиза. Искат нови коли с много бензин. Искат ремонти на РПУ-та. Искат модерни, удобни дрехи и обувки. Убедени са че го заслужават, тъй като вършат отговорна и трудна работа. Но дали я вършат както трябва? Не съвсем. Или поне така мисли по-голямата част от данъкоплатците, за чиито пари всъщност става дума. По форумите те почти не коментират с какво пазителите на реда са заслужили повече привилегии и пари. Коментират с какво не са ги заслужили. С това, че са позволили неразкритите грабежи и убийства да станат традиция. Че са само наблюдатели на корупцията, най-печелившата у нас индустрия. Че всички освен тях познават наркодилърите в махалата. България е европейски първенец по ченгета на човек от населението. Но по доверие на гражданите в МВР сме последни.

 "Не просто няма реформи. Цари разруха", коментира "Сега". През 2012 г. единственото, което е налице, е разруха и безидейност. Управляващите не просто нямат визия, те променят закони единствено и само за да изкарат бюджетната година, да потушат поредния предизвикан от тях самите пожар или да осъществят някое лобистко хрумване, без изобщо да се съобразят не само с буквата и духа на променяните закони, но обикновено и погазвайки констутицията. Целият живот в държавата е принуден да се нагажда към хрумванията и желанията на ГЕРБ, които никога не сочат мисъл, надхвърляща настоящия ден и контекст. Това не води просто до абсурди и нелепости, а до сриване на цели сектори. Един от най-болезнените примери в това отношение е здравеопазването. Самият факт, че в третата година на управлението има четвърти здравен министър, с четвърти екип и поне четвърти идеи за управление на системата, винаги отхвърлящи тези на предшественика му, е показателен.

"Вампирът и мощите носят повече пари от завод", става ясно от интервю в "Стандарт" с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. "Според едно изследване преди младежите четяха история, сега четат за вампири. Може би заради книгите и филмите за тях, смята той. - И аз самият съм учуден, че една толкова ординерна находка предизвика такъв интерес. И друг път у нас са намирани такива кандидат-вампири, които са били обезвреждани, промушени. Вампирът и мощите в Созопол могат да съберат пари колкото от работата на един завод. Перперикон в момента печели повече от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Има 200 000 посетители там." Димитров разказва, че много интересни неща са получили от полицията. "Те ги дават на финансовото министерство. А то ни ги предава на нас. Всичко конфискувано от митници и гранична полиция отива там. Например три златни и сребърни солници от римската епоха. Така НИМ изведнъж застана на второ място в света с тях. В света има общо 10 такива."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
1
 
2
 
! Отговори
teofil1964 преди 11 години
След ГЕРБ ще ни трябва пълната сила на ГОСПОД,да си каже неговата последна дума (заръка). Това безобразие от страна на МАФИЯТА е вече колминация.Време е вече ако има народ да си каже думата. Иначе ГОСПОД ще затвори небето.
357
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееее, не!Това си е чиста наглост!Нали и БСП бяха на власт??Не е като да не сме видяли какво могат и те! Вместо правителството да работи в полза на народа, всеки си измива руцете с работата на другия. Атентата, земетресенията,наводненията, аферите с наркотици, всичко това можеше да се случи и по време на управлението на БСП и надали щеше да има по-адекватна реакция!Бъдете сигурни! За БСП важи с пълна сила поговорката: "Всичко бръмчи, а мед нема" - работят, но без резултати.
356
0
 
1
 
! Отговори
elviejo преди 11 години
До РаличкаВие двамата с 411 сте за ГЕРБ, няма лошо в това, все пак е позиция, а не само плюене по Атака, както правят комуноидите, а и вие двамата, които уж сте против последните. Имам един логичен въпрос: Наистина ли смятате, че ББ е антикомуноид? Партийният му билет на БКП е още в джоба му. Какво ще кажеш по въпроса?
355
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То е ясно, че всеки който е на власт краде... Ама поне и за народа да се мисли.. Еййй, румънците са по добре от нас румънците... Боко тиквата ще ми дава за примери в Европа това в Европа онова.. А колко е средната работна заплата в Европа мълчат. По Велик ден хапвахме най-скъпите яйца в европа......
354
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да повярвам каква нация сме.... Тук всеки който защитава Герб или е ПЛАТЕН драскач или е тотално ***... Аз също гласувах за Герб, като се надявах за по добро бъдеще, а то какво стана??? Ако до сега ни закопаваха тези напрови ни погребаха... Всичко скача То не беше акциза за тютюневите изделия(айде там човек има избор) Ама данъци, Такси ,Гориво, ток... А заплати??? Дянков оряза всичко... И боко се *** в гърдите Магистрали та магистралиЗа какво са ни??? Семейството ми не чде асвалт.
353
2
 
9
 
! Отговори
stareca преди 11 години
Боко-ТИКВАТА не е индексирал пенсиите цели три години и се гласи за втори мандат. Да ама Не! Два милиона пенсионери няма да му гласуват!
352
2
 
1
 
! Отговори
ДО ОМГ преди 11 години
ИСТИНА Е - НЯМА ГОТВАЧ, КОЙТО НЕ ОПИТВА МАНДЖИТЕ СИ - ЧОВЕШКА ПРИРОДА, НО ЗАЩИТНИТЕ МЕХАНИЗМИ СЕ НАРИЧАТ ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ТОТАЛИРИЗЪМ. МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕШ, ЧЕ КРАЖБИТЕ ОТ ПРОЛЕТАРИАТА ПО ВРЕМЕ НА СОЦА ГО КУРДИСАХА В ПАРТЕР - СВЕТЛИЯ КАМАНИЗАМ. ТАКА ЧЕ ТАТО - ЛАРИЗАМА ГО ВИДЯХМЕ, КАКВО МОЖЕ. СЕГА СЕ УЧИ НА ДЕМОКРАЦИЯ, А НЕ САМО ДА СЕ ДЪРЖИШ ЗА ..... СТАРИНИТЕ.....
351
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви е честито българи!!!А ББ си празнува вече 3 000 000 000?
350
7
 
4
 
! Отговори
КОМУНЕТАТА преди 11 години
"Снимка: архив, Булфото" - ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ГОРНАТА СНИМКА Е ПРАВЕНА ПО ВРЕМЕТО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА СЪСЕЛА. ТАКА ЧЕ ЗЛОБАТА И ПРОКЛЯТИЯТА СИ ГИ НОСЕТЕ В ГРОБА.... НЕЩАСТНИ ЧЕРВЕНИ БЕТОННИ ГЛАВИ....
349
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много Балкански *** има в БЪЛГАРИЯ,повечето -комунисти.
348
1
 
3
 
! Отговори
ОМГ преди 11 години
Те всички крадат, и предните и по - предните. Историята НЕ ПОЗНАВА такива, който да не са крали. Мислиш ли 432, че и тези не крадат ? Много бих се радвал да го видя това правителство, което Е преборило корупцията и кражбите, обаче НЯМА, НЯМА И ДА ИМА ТАКОВА !
347
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Равносметката на партия ГРОБ е по 120 хиляди мъртви българи годишно. Това са отчели за свършено досега. Планирали са за 4 години да вкарат 480 хил. в гробищата (половин милион!). За такива работи, герберасто-*** ще трябва да има разстрели. Ще се пържите в ада - тук и на оня свят.
346
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Раличка сънува мокри сънища. Бай, бай, герберастия, бай, бай в блатото на историята.
345
7
 
4
 
! Отговори
НАДЕЖДА ТУКА ВСЯКА преди 11 години
ОСТАВЕТЕ, ***. КАМАНИЗАМАТ НЯМА ДА ИМА ВТОРИ ШАНС. СВЕТЪТ МУ СЕ НАСИТИ И ЩЕ ГО ПРЕМАХНЕ. КЪДЕ С "ПРОЛЕТНИ" РЕВОЛЮЦИИ, КЪДЕ С "ЛЯТНИ", ЩЕ ИМ "ДЕМОКРАТИЗИРАТ" САТЕЛИТИТЕ И "КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ". А КОГАТО ВОЕННИТЕ ИМ ИНДУСТРИИ СТАНАТ НЕПЕЧЕЛИВШИ, ГЛАДЪТ И РАЗРУХАТА ЩЕ СЪБОРЯТ И ПОСЛЕДНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ БАСТИОНИ. ТАКА, ЧЕ БУНИЩЕТО .... ВИЕ СИ ЗНАЕТЕ... ОБУЧЕНИ БА ЗА ***....
344
2
 
9
 
! Отговори
до ралица преди 11 години
ти си цинична и тебе господ да те накаже.тази женица дори и да бърка под дюшека парите си ги е изкарала с труд *** *** цинична.не краде като боко и цвъки.а за тезгяхите нищо и на фидоската отврат кара те да не поглеждаш жена ама и ти си сигурно като нея и другата дебелана попова.но си гадна и подла като всички гербаджии и отмъстителна и долна да поругаваш възрастните е грях.
343
9
 
4
 
! Отговори
НЯМА ДА СЕ "ЛАЖ преди 11 години
*** СА ЕДНИ МЪРЗЕЛИВИ НЕУКИ , ДЕТО ТОЛКОЗ ГОДИНИ, ПЕРДЕТАТА ШИ+АНИ ЛЪГАХА НАРОДА, ЧЕ РАБОТЯТ ЗА НЕГО, А ВСЪЩНОСТ ГО КРАДЯХА БЕЗОГЛЕДНО. ГНИЛИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ ИМ ГО ОТПУКА И ВМЕСТО ДА ГИ ЗАТРИЕ В КРЪВ И ДА ГИ ПРАВИ ГЕРОИ, ГИ ОСТАВИ НА ИЗЖИВЯВАНЕ, А НАРОДИТЕ ДА СБИРАТ АКЪЛ ЗА КАПИТАЛИЗЪМ И ДЕМОКРАЦИЯ. ПРЕХОДНИ ПРАВИТЕЛСТВА, КАТО ТОВА НА ГЕРБ ИМАТ ЗА ЦЕЛ ДА ПРЕБОРЯТ КРАЖБИТЕ И КОРУПЦИЯТА В ДЪРЖАВАТА И ЩОМ *** "РИВЪТ", ЗНАЧИ ГЕРБ СИ ГЛЕДА РАБОТАТА И ЩЕ ОСТАНЕ НА ВЛАСТ. ЧАО ЧБГ!
342
9
 
4
 
! Отговори
Раличка преди 11 години
(427) - "...господ да ги накаже всички дето карат такава женица да плаче"Тая е от ония женици, дето умирали от глад и нямали пари за лекарства, а току бръкнат под дюшека или в банковата сметка и извадят десетина - двайсет хиляди, та да ощастливят някой телефонен измамник... :) Абе мъка голема е, народа мре, ами да се върнат мандраджиите, че и те, завалиите, съвсем изпосталяха. Като гледам украинския специалист по руските униформи как все лъснал излиза на пресконференции, бая ще да са му лоени пръжките в диетата. :) А другарката Масларова какъв тезгяф е отпрала, четири карета белот могат да се разиграят на него. Само другарката Мърсолова дето е по-кльощава, ама то нейното е от проклетия и ***, не от друго... :)
341
4
 
6
 
! Отговори
nespetel преди 11 години
Генерал Пиночет е оправил нещата.Историята го доказва.Не полицейска държава,не партии с техните олигарси и мафия.Друг е въпроса,че *** чилиици искат пак комунизъм!
340
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ралицо ти си *** или лицемерка като гербаджиите.прочетете какво е написала на 400 и как се смее на горката възрастна жена.не те е срам ралицо не те е срам.засрами се.
339
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
До Раличкане съм комунист и никога като тиквата не съм имал партиен билет когато учех вожда ти обираше и охраняваше тошо.комсомолец също не съм бил като плевнелиев.а нямам намерение да те веселя имам си любими хора с които да се забавлявам.последно ще ти кажа,,който се смее последен най-добре се смее,,