Над 2 млрд. лева струва охраната на живота ни и собствеността

СДС внася промени в НК за неизбежната отбрана
25 сеп 2012 18:23,
51
Над 2 млрд. лева струва охраната на живота ни  и собствеността
Снимка: СДС

Към настоящия момент в държавата се харчат над 1 милиард лева за частна охранителна дейност, което е равно на бюджета на Министерство на вътрешните работи, или общо над 2 милиарда лева струва охраната на живота и собствеността, изчислиха от СДС.

В тази връзка лидерът на партията Емил Кабаиванов предложи и конкретните текстове за промени
в Наказателния кодекс, с които се цели да се регламентира по-ясно институтът на неизбежната отбрана. 

В действащото законодателство чл. 12, т.3 от Наказателния кодекс гласи: „Няма превишение пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище”.

Предложението за изменение и допълнение на този член, което ще бъде внесено от група депутати от Съюза на демократичните сили в Народното събрание, е именно в тази точка, като се променя „... с взлом, моторно превозно средство, техническо средство или по специален начин в имоти частна собственост.”

Още по темата

Мотивите на СДС за промяната са в конкретизиране на съществуващите текстове в по-ясна форма, като създават възможността всеки човек да защитава живота и собствеността си не само на територията на жилището си, а във всички имоти частна собственост.

„По-този начин даваме правото всеки, когато е застрашен в своето жилище, офис и стопански постройки, да опазва своя живот и собственост, без да бъде застрашен от обвинение в превишаване на правата си за „неизбежна отбрана“, мотивира се Емил Кабаиванов.

„Не може защитаващият се гражданин да има по-малко права от престъпника”, коментира още той.

СДС смята, че промените, които предлага, имат силно превантивно действие спрямо битовата престъпност.

Лидерът на партията отбеляза, че това изменение няма за цел либерализирането на режима за притежание на огнестрелно оръжие, а е кампания за равни права на всички български граждани да опазват живота и собствеността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: СДСнеизбежна отбрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Браво на СДС! За пръв път нещо умно от 20 години насам от тях. Явно очистването от плюжека Мартинчо и костовичарите дава резултати...Но няма да мине в парламента и то не за друго, а заради герб. Тази поправка е много хитро измислена! Ще удари основно *** (на които препитанието им е да обират чужди градини и къщи), а те са основните избиратели на герб...То герб и нямат други избиратели, освен тях, герб-връзкарите чиновници и тъпите чалга/футбол ***, прекланящи се пред дебелата тиква.
35
0
 
4
 
! Отговори
аватар преди 11 години
Всички закони в България са високо стилни и не разбираеми от обикновеният народ,и всичко това е умишлено за да се наемат платени адвокати,както и съдийските състави да си измислят всякакви версии за оневиняване на големите престъпници които плащат големи пари за да не попаднат в затворите.Живеем в страна на истинския ФАЛШ и ПРЕСТЪНОСТ доказано от всички партии с техните представители в парламента !!!!!!!!!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za6to nari4ate bsp komuneta,ta te nqmat ni6to ob6to.ne ubijdajte naj dobriq stroj,ako vaob6te imate napredstava kakvo ozna4ava komunizam.pro4etete pak kato vi marzi ostanete si prosti, prost narod prosto upravlenie
33
1
 
11
 
! Отговори
Хитлер Петър преди 11 години
Кажете му и името на този, дето охраната на собствеността и живота му струват над 2 млрд.лева, защото аз не видях лично някой в тази държава да се е засилил особено да ми защитава собствеността и живота; Както и на българите в българската им държава...Ако са повече от един - тогава са десетина (или каквато е бройката им в Парламента)...Кои ли са тези защитените? И от кого точно ги защитават в бронираните им лъскави коли, резиденций и т.н.от нас-незащитените ли ги защитават защитниците им?
32
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До БумБум"Масови убийства" има и в ЕС, само дето не се надуват кратуните на хората с тях. Има една книга на Джон Лот (John Lott), където прави пълно изследване по въпроса, потърси в нета и ще видиш, че "масовите убийства" стават винаги в местата, където няма оръжия, особено в ЕС, но медиите не обичат да коментират това, а също и случаите на предотвратени престъпления от въоръжени граждани и селяни...Другото е социалистическа пропаганда за плебейски мазохисти.
31
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До БумБумПравилно, не забравяме, че престъпниците се въоръжават. Така че ти не се въоръжаваш, не стреляш и не те стрелят, само те пребиват или колят с нож/брадва, примерно. Или просто те застрелват.И като те убият, ще останеш доволен, че са осъдили убиеца. Там, дет има действаща система, никого не убиват... май... или беше юни... Естествено, че няма да има закони за самозащита, а хората ще са овце, иначе няма да има мутри, щото ще ги гръмнат.
30
0
 
1
 
! Отговори
БумБум преди 11 години
Грешка 15 на 100 000 е за северна Америка. Грешката е моя.
29
4
 
2
 
! Отговори
БумБум преди 11 години
Ако има действаща съдебна система, няма да има нужда да се въоръжаваме. Сега четох за българи дето пребили турчин в Белгия, ще ги съдят за опит за убийство в БГ щяха да ги пуснат с административно наказание. А за въоръжаването, не забравяйте, че и престъпниците ще се въоръжат. Тогава какво правиме ??? Ти стреляш и теб те стрелят. До 40, незнам откъде я извади тази статистика, но в САЩ убийствата са 15 на 100 000 жители, а не 4. За европа този показател е 3.5 . В wikipedia има статия.
28
4
 
36
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
По времето на СДС /това май беше единственото хубаво нещо което направиха / се гласува подобен закон. След като един бизнесмен - Еди Минасян мисля се казваше - гръмна един авто крадец който искаше да "отнеме противозаконно" колата му, автоджамбазите събраха пари, дадоха ги на БСП, *** сезираха конституционния съд, разделиха си пачките с него и същия този съд отмени закона. Т.е. лиши гражданите от право да се защитават себе си и собствеността си. Дано този път да са им уврели дъртите кратуни и да не пречат на хората да се защитават.След като държавата не може да осигури адекватна защита срещу престъпниците то поне да не пречи на хората да се защитават сами. Тогава да видим апаша който ще ми дойде на гости в имота дали няма да се замисли щото на съдия, на следовател, на прокурор се плаща но пред оловото всички са равни.За съжаление първи ще викнат срещу това предложение именно тези магистрати защото ще ум умре част от бизнеса с рушветите от престъпниците. Пак ще ридаят за накърнените човешки права на милите престъпници, адвокатите ще зареват с глас, оня дебелобърнестия Кънев от БХК ще ревне до възбог с добре платено възмущение, че закона е насочен срещу *** и им се нарушава правото да крадат безнаказано и безопасно и така пак ще си останем всеки на себе си.
27
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
носенето на лично оръжие ще намали престъпността иначе виждаме всеки ден набезите на престъпния свят.
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки български гражданин , трябва да има правото да притежава огнестрелно оръжие.Само робите нямат право да притежават оръжие.А ние уж сме свободна и демократична държава.Не може един случайник от ГЕРБ ,който във момента се явява зампредседател на НС , да казва ,че българина нямал правото да притежава оръжие ,защото бил кръвожаден.
25
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Жоре Какво правиме,ако някой гардероб с нож и озверял поглед ти налети във входа на блока и ти във ужас разбиваш първата изпречила ти се врата за да се спасиш?
24
0
 
18
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
///или общо над 2 милиарда лева струва охраната на живота и собствеността, ///..........на богоизбраните депутати и министри
23
2
 
41
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
То пък една охрана !!! Частните охранителни фирми нямат право да използват оръжие, а ушевите, които имат оръжие, се оставят да ги бият *** !!!Легализиране на оръжието и употребата му в пределите на собствения имот - мярката е крайна, но жизнено необходима - просто по друг начин не може да се обуздае *** бандитизъм !!! Дали мръсномургавите *** ще продължат да безчинстват, ако хората застрелват по 10-20 от тях на ден?Български Патриотически Фронт
22
1
 
26
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Идват много интересни избори,а тъпите тикви ,политиците,не иде за какво става въпрос.Има една много силна прослоика,която знае какво може,какво иска и е по умна от 240 полуидиота в НС.Много важно,гласуват и родените след 1990г,а те не са роби.И ся кво правим.....чеше се по тъпата тиква Боко,но тои държи и молива,има силен коз.Тези хора искат ред и права,виждат какво става зад Калотина и не виждам,как ще ги излъжете.Мислете ку.ви,мислете политици,маика Ви продажна.
21
2
 
8
 
! Отговори
виктор преди 11 години
носенето и притежаването на оръжие трябва да са две различни неща в закона
20
7
 
11
 
! Отговори
БумБум преди 11 години
Незнам да има случай с нахлули 10 ***, но дори при сегашното законодателство може да ги застреляш, ако са 10 и да мине за неизбежна самоотбрана.
19
1
 
32
 
! Отговори
2 преди 11 години
Да се разреши свободно ползване на дългоцевно оръжие в рамките на частната собственост - имот.Така голяма част от престъпността ще изчезне от самосебе си - просто няма да я има сегашната безнаказаност...
18
3
 
32
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
Определено си много *** , как ще си защитиш жилището ако влезнат 5 или 10 *** и нямаш огнестрелно оръжие? Оръжие трябва да има и то много мощно , ако не нарезно то поне гладкоцевно. Една качествена помпа заредена с бренекета Ремингтън може да има добър спиращ ефект срещу ромските набези.И не на последно издухвайки някой *** останалите ще трепнат и ще спрат с набезите.С бухалка или нож за защита ако са повече от 1 се пиши ти мъртвец , само ще ги разяриш повече.
17
18
 
9
 
! Отговори
БумБум преди 11 години
ПРОТИВ съм свободната продажба на огнестрелно оръжие на "психически здрави" хора, защото така всеки психически болен, ще може да си купи документа, че е психически здрав и да се сдобие с оръжие. Както се сдобиват с дипломи и шофьорски книжки. Ще заприличаме на САЩ, ще почнат масови убийства. И съм твърдо ЗА, да се даде възможност да се зещитият със всички законни средства, ако са нападнати в жилището си. Като използват ножове, бухалки, винкели или каквото им падне.