Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата

Ще се рестартира ли проектът?
Обновена: 26 сеп 2012 15:40 | 26 сеп 2012 15:23,
461
Нова сага около "Белене", американци проявиха интерес към централата
Снимка: архив, Reuters

Американският консорциум „Глобъл пауър консорциум” е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ „Белене”. Изненадващата новина съобщи в парламента министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Новото развитие по сагата „Белене“ идва, след като руската "Атомстройекспорт" претендира за 1 млрд. евро обезщетение заради отказа на България да строи централата.

Самюел Реди от „Глобъл пауър консорциум” представи пред икономическата комисия параметрите на  предложението си. 

Той заяви, че неговата компания има силен интерес към проекта „Белене“ и води разговори с НЕК.  

Вече се водели и разговори с „Атомстройекспорт“.  По думите на Реди засега руската компания изразява интерес и съгласие до води преговори с американците. Намерението на американците е да бъде подписан с „Атомстройекспорт“ меморандум за разбирателство, в който да се договори да се рестартира проектът. 

„В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към проектната компания“, каза още Реди.

Още по темата
След оформянето на меморандума американският консорциум ще пристъпи към реални действия с „Атомстройекспорт“.

„Известно ни е за съществуващите арбитражни процедури с руската страна и силно се надяваме да намерим решение на всички тези отворени въпроси. Много добре осъзнаваме, че този проект е сложен и допълнително е усложнен от въпросите между различните страни, участвали в него“, заяви още Самюел Реди.
 
По отношение на финансирането той беше категоричен, че „Глобъл пауър консорциум” не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство в този проект. Той ще бъде гарантиран на 100% от американски компании.
 
Активите, които ще придобием от НЕК, ще бъдат остойностени по справедлива пазарна оценка, като се спазват процедурите на НЕК и законодателството на страната.
 
Не търсим и друга форма на гаранция като сключване на дългосрочно споразумение за изкупуване на ел.енергия, добави Самюел Реди.

България строи атомната централа от 1984 г. През 90-те години проектът беше замразен, а в първото десетилетие на новия век София се опита да възобнови строителството.

"Атомстройекспорт" - дъщерна фирма на "Росатом", занимаваща се с изграждане на атомни централи в чужбина - подписа договор за построяването на българската АЕЦ "Белене" през 2006 г.

Строителството на централата на практика беше спряно през 2009 г., когато на власт дойде правителството на министър-председателя Бойко Борисов.

Официално страната ни се отказа от  проекта „Белене“ на 28 март 2012 г., като тогава правителството се обоснова, че не можем да платим цената, която щяла да бъде около 10 милиарда евро.

БСП остро реагира на решението на управляващите и събра подписка за свикване на референдум.

Отношенията между българската и руската страна се изостриха, след като на 11 септември
„Атомстройекспорт“ съобщи, че е увеличила на 1 милиард евро иска си към НЕК за АЕЦ „Белене“ в рамките на делото, което се води пред Международния арбитражен съд при Международната търговска камара в Париж.

През юли 2011 г. Атомстройекспорт внесе иск срещу НЕК в Международния арбитражен съд за 58 милиона евро за разходи по проекта.

Тогава представител на Атомстройекспорт обясни, че тази мярка е била процедурно необходима, тъй като ставало дума за заплащане на вече изпълнени работи, по които двете страни са подписали съответните документи.

След това в началото на октомври НЕК внесе насрещен иск срещу Атомстройекспорт в Арбитражния съд в Женева за 61 милиона евро. В съобщение на компанията се казваше, че искът е за задължения на Атомстройекспорт към НЕК по договора от 2007 г. и допълненията към него. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 357,много погрешна представа имаш за манталитета на руснака,няма допирна точка с това което ни втълпяваха в главите по времето на соца.Руснака е с имперско мислене,поведение и приказките за нещо друго освен пари го просто изморяват.И не ти пожелавам никога да дължиш на руснак и 1 стотинка ,защото ще разбереш какво е да те накарат в миша дупка-буквално.Живял и работил сэм в Русия,така че по споко с идеализма.
318
1
 
1
 
! Отговори
Цената на тока преди 11 години
Официално страната ни се отказа от проекта Белене на 28 март 2012 г., като тогава правителството се обоснова, че не можем да платим цената, която щяла да бъде около 10 милиарда евро.А ако има и "добър" американски приятел, който да ни натовари с 10 000 000 000 евро дълг към него е най-добре за Борисовата "чета". Колко ще струва тока при евентуалното построяване на централата и кой ще го плаща?Реално в нея ще работят около 100 човека. Тя сама по себе си няма да генерира много работни места
317
1
 
3
 
! Отговори
Амер. консорциум преди 11 години
Кой???? Еврейския консорциум ли ? Ние едва се отървахме от едните гадни мародери, а етосега и другите ни напъват...
316
2
 
3
 
! Отговори
3/4 преди 11 години
*** революция,турско есен или Американци в Белене,изборът е Наш.Демокрация,какво да направиш.
315
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Interpol благодари на властите в София, че успяха най-после да заловят търсения с червена бюлетина С.Реди.
314
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако видите г-н Реди да диша лепило около Централна гара, моля кажете му че Цецка го чека.
313
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти случайно да си от БСП?
312
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ще строят атомни самовари на територията на моята мила татковина?
311
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сайтът на така наречената американска компания е регистриран преди 2 месеца - познайте кои са тия "хамериканци".Знаем ги тези молодци, разиграват болшой театър
310
1
 
2
 
! Отговори
John преди 11 години
Нека да я строят,но да няма гарантирано изкупуване на ел.енергията от държавата за десетилетия напред и то на по-високи цени от пазарните.Видяхме,какво се получи с цената на тока след 1 юли т.г.-една от компонентите за увеличението се дължеше именно за разплащане с американските ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3-произведената от тях енергия се изкупува гарантирано на двоино по-висока цена от тази на която НЕК купува от другите централи.
309
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Самюел Реди е *** ром дето от 30 години е бизнеса с отмъкнати медни проводници.
308
4
 
4
 
! Отговори
до 374 преди 11 години
Ами тя газта и сега е руска.И допреди 3 години на власт бяха проруските *** от БСП.Що парното е скъпо сега?Или забрави че първата работа на Овчаров като стана министър на икономиката беше да вдигне цената на природния газ в угода на руските си господари!Кой подписа неизгодните договори за България през 2005г.?Не беше ли Овчаров?
307
1
 
2
 
! Отговори
Р. Овч преди 11 години
Чудесно, бяхме се договорили с руснаците за 50% техен дял, 49 наш и 1% блокираща квота, а сегашните управници ще я харижат на 100 % на американските пенсионни фондове ;)
306
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако построим централата с наши пари и дадем 20 милярда, няма да ви вдигнат заплатите 20 години. Тука в тоя форум сте се сабрали само мрънкащи ***. САЩ били крадци, зли и т.н. Уж искаме да си живеем като на запад, а като дойде някой по-сериозен западен инвеститор само го плюеме. България никога няма да се оправи, защото народа не иска да повярва че е възможно.
305
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шефът на Самюел Реди - Никита Григориевич заяви, че рестартът няма нищо общо с Путин и Руската федерация. Консорциумъс между няколко американски фирми оглавявани от Лев Миронов, Наташа Беловеева и Витяз Бахтирев имал резерви да дострои централата. Консорциумът е на печалба от десетилетия от бизнеса с диви малини и боровинки.
304
3
 
12
 
! Отговори
Ъц преди 11 години
Тази мутра ще довърши БГ, при втори мандат, Гробарите ще ни довършат!
303
0
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Сайтът на така наречената американска компания е регистриран преди 2 месеца - познайте кои са тия "хамериканци"
302
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОКО И ОБАМА СА КУКЛИ НА КОНЦИ,ОТ БОКО НИЩО НЕ ЗАВИСИ ,ТОЙ ЗАТОВА ПО ЦЯЛ ДЕН ИГРАЕ ФУТБОЛ И РЕЖЕ ЛЕНТИ,НА БОКО ПРОБЛЕМА Е АЛЕКСЕЙ ,НИТО ШЕНГЕН ГО ИНТЕРЕСУВА НИТО ДОКЛАДИТЕ ,ВСИЧКИ СА КОРУМПИРАНИ КУКЛИ
301
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бат боко е техен щатен агент.сащ ще му помогнат и на изборите до година.цик са добре платени и с избори няма да се отървем от герб.
300
4
 
1
 
! Отговори
обективен преди 11 години
до 375Пак бъркаш времената! През 70- 80 те години на Запад парното е било дори по- евтино отколкото в НРБ- ФАКТ, но сега и там то струва скъпо!