Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене

Независимите Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха поправки в закона
28 сеп 2012 15:46,
165
Депутати на бунт срещу пълната забрана за пушене
Пълната забрана фалира малките заведения. Снимка: Guetty Images

Опит за бутане на забраната за пушене на закрити места правят независими депутати.

Вчера народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров са вкарали в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

„Промяната няма да важи за заведенията за настаняване -  хотелите, заслони”, обясни предложението си Гумнеров.

Аргументът, с който независимите депутати искат отмяна на пълната забрана за пушене, е че тя ще доведе до увеличение на безработицата с 30 000 души.

В мотивите си към проектопоправката двамата са записали, че целият акциз от 1,7 млрд. лв. от продажбата на цигари трябва да бъде превеждан към Здравната каса.

Ако това стане, двамата обещават, че до 2-3 години ще имаме най-добрата здравна система не само в България, а в света.

Още по темата
Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

„Наложените забрани се оказаха неефективни. Когато в парламента приемат един идиотски закон, те трябва да имат мъжеството да отстъпят от този закон”, обясни Гумнеров.

За да допълни аргументите, колегата му Стоян Иванов обясни, че действащата забрана за тютюнопушене вече е направила по-богати някои проверяващи инспектори.

„Имаме сведения от цялата страна, че обикалят проверяващи и се договорят с едни заведения за месечна такса, срещу която заведението ще бъде предупредено по GSM, кога ще го проверяват и дали има сигнал срещу него”, обясни Иванов.

„За град като Ловеч 500 лв. лева в момента е таксата за предупреждение. За град като  София чух различни цифри, включително от мои колеги от ГЕРБ, че в зависимост от заведението тя е между 3 хил. и 10 хил. лв.”, допълни го Кирил Гумнеров.

Стоян Иванов изрази възмущение и от друг факт. По думите му на 10 септември здравният министър Десислава Атанасова е сключила договор с неправителствена организация „България без дим”, чиито представители могат самостоятелно да проверяват дали в определени заведения се пуши.

„Извинявайте, що за дивотия е това? Вероятно Десислава Атанасова е била подведена. Ако ще работим така, дайте да предложим на министър Цветанов неправителствени организации да контролират движението по пътищата”, предложи Иванов.

Двамата бивши депутати на „Атака” смятат, че потърпевши от пълната забрана за пушене не са големите играчи, а собствениците на малки заведения. За това представиха пред медиите в парламента собственици на такива обекти.

Веска Костадинова от Тутракан обясни, че действията им са възникнали спонтанно във Фейсбук, където вече е формирано Сдружение на малките и средни заведения в България.

„Ние сме поставени в ъгъла от закона, който не искаме да нарушаваме, защото ние не сме престъпници и собственик на заведение не е мръсна дума.
Ако остане тази забрана, след един месец ще трябва да се разделим с работниците си и те да отидат на борсата. Нашият град е много малък и всяко работно место е от значение, защото зад всяко работно место стои семейство”, обясни Костадинова.

Тя обясни, че има заведение от 16 години, за което е теглила заем. „Осъзнах, че нашите заведения са просто сгради, защото вътре ги няма клиентите. При мен става въпрос за квартално заведение от 50 квадрата. Клиентите ми са почти едни и същи.  Оборотът ми е паднал 58 %. Постарали сме се да смъкнем цените, защото ние нямаме никакъв друг шанс”, оплака се тя.

Марин Сотиров от Варна обясни, че и той е собственик на  заведението, което разполага с 8 маси.

„След забраната положението е повече от трагично. Петчленно семейство, с кредит, изтеглен за заведението, за да им е уютно на клиентите. Сега ми е уютно на мен, защото заведението е празно”, обясни Сотиров.

От сдружението на заведения във Facebook коментираха, че ако аргументите им не бъдат чутиq съвсем скоро са готови да излязат на протест. Двамата независими депутати обясниха, че предложението им се подкрепя и от депутати на ГЕРБ.

„И в управляващите, и в опозицията има разумни хора, които да ни подкрепят. Остава още малко от мандата на парламента, нека тези хора гласуват по съвест”, призова колегите си Гумнеров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
12
 
4
 
! Отговори
Маджаров преди 11 години
Селяни,ще си пушите в гробищата
74
1
 
4
 
! Отговори
_!_ преди 11 години
Nepushachi qjte ni kuraaaaaaaa, shte si pushim kudeto si iskame i shte vi chukame jenite _!_
73
2
 
0
 
! Отговори
Уплашен преди 11 години
Това лято най-смъртоносния пушек беше на едно наше летище!
72
15
 
21
 
! Отговори
милко преди 11 години
Искаме да сме Европа, ама не съвсем. Да си пушим, да сиживеем в мръсотия, да не работим.Да иаме обаче европейски доходи. *** народ, слаба държава
71
11
 
4
 
! Отговори
жое преди 11 години
Искаме да сме Европа, ама не съвсем. Да си пушим, да сиживеем в мръсотия, да не работим.Да иаме обаче европейски доходи. *** народ, слаба държава
70
7
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
До до 74А я кажи къде хапваш, където се пуши в момента? Колкото пъти звънна за резерации в повечето заведения в центъра (Соф), преди забраната за пушене винаги свършваха масите първо в залите за непушачи. Не споря, явно ходим по различни заведения.
69
0
 
1
 
! Отговори
! преди 11 години
Нещо ви е грешна информацията. Поне се информирайте, преди да се изказвате така компетентно и категорично
68
5
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
Ахахахахаххахах, ще ме убиеш от смях! :)Кога и къде видя пълна зала за непушачи бре?! Всеки ден хапвам навън, защото нямам време да готвя и до сега не съм видял и един човек да се завърти там, където не се пуши, хахахаххаа.
67
1
 
2
 
! Отговори
avangarden преди 11 години
ne toq zakon trqbva da se komentira dnes spored men ;) no ,kakto i da e / ok az sam pusha4 no sled ,kato vibrirate taka neka si ostane zakona/pak belkim se opravim i s milionite drugi ne po vajnni neshta.....
66
6
 
11
 
! Отговори
хм преди 11 години
И защо да се отмени?? Аз пушех цели 15 г... Много пушех! Но отказах цигарите и съм много доволна!! Доволна съм, защото не си хвърлям парите на вятъра и се чувствам добре. На заведения не ходя, защото мразя да ми пушат. Много е неприятно! Преди ходех с приятели, които пушеха доста и аз си бършех сълзите от дима и тъпрях Е няма такива хора!! Това пушач да си и да тъпчеш правата на другите е нещо нормално. Майка ми почина млада от много пушене. Само като спеше не пушеше. Тази забрана касае здравето
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ...Даваха го по БТВ. Спореше с някакъв от България Без Дим. Но не се сещам как се казваше. А писмото от БАТ беше как забраната пречи на бизнеса на заведенията. Но беше писано от единсвените засегнати - компаниите производители. Няма да върнат дима и мръсотията в заведенията, особено преди избори. Да не е луд ББ.
64
5
 
8
 
! Отговори
пл преди 11 години
Искаме да сме Европа, ама не съвсем. Да си пушим, да сиживеем в мръсотия, да не работим.Да иаме обаче европейски доходи. *** народ, слаба държава
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До TulskiХардуер на електронна цигара ли?
62
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То се вижда, по настроението в коментарите, че повечето хора си приемат закона. Хората посвикнаха с предимствата на закона и сега по-скоро ще се отдръпнат от задимените лисичарници. И пак залите за непушачи в големите заведения ще се пръскат по шевовете...
61
8
 
10
 
! Отговори
... преди 11 години
Как се казваше онзи ***, от някаква организация, който беше дал Forward на един мейл с писмо до Бойко Борисов, Цецка Цачева и медии, но беше забравил да изтрие History-то. Оказа се, че мейла с писмото му е пратен от Петя Петкова от Бритиш Американ Тобако. И този лицемер излиза и говори от името на ресторантьорите, а то стана ясно кой поръчва музиката. Пълен смях. И тези двамата платени клакьори, дано никой не им обърне внимание.
60
9
 
16
 
! Отговори
Pushach преди 11 години
А дано да отменят тоя *** закон...
59
10
 
14
 
! Отговори
Кирил преди 11 години
Писна ми всеки некадърник да се оправдава със световната криза, безработицата и законите в България. Кой е казала, че всеки може да управлява бизнес? Ами хайде всички да продаваме наркотици тогава, за да не губим клиенти и да не фалираме! Вземете научете малко - как човек да бъде предприемчив, нещо маркетинг, финанси и тогава премахвайте закони!
58
10
 
6
 
! Отговори
бугарски клес преди 11 години
българска мъж импотентен и не може плоди....жена бугарска грозна кат смърта, играе турски танци и слуша Азис...цяла ваша раса произлиза от роми и турски бекове с резани член. *** бедни и крадливи, но и много искат те добре и с пари....
57
1
 
9
 
! Отговори
Ал преди 11 години
Така де , независимите депутати не могат да разчитат на партийни субсидии , а и в следващия парламент няма да влезат. Защо да не вземат някой лев за лобирането си .
56
2
 
6
 
! Отговори
Кирил преди 11 години
Аз имам контра идея - всяко дете под 70 килограма само да има право да избере... дали да ползва наркотици, дали да пие алкохол, дали да си купува садо-мазо или да ползва компаньонки...