Опозицията в хор: Не на новия данък!

"Кабинетът панически кърпи бюджета, ще се разклати банковата система"
Обновена: 10 окт 2012 18:02 | 10 окт 2012 18:02,
324
Опозицията в хор: Не на новия данък!
Снимка: архив, Dnes.bg

Опозицията в хор скочи на предложението на кабинета за 10% данък върху лихвата от депозитите от 1 януари следващата година. Вицепремиерът Симеон Дянков го обяви по-рано днес в МС, след като правителството одобри бюджета за 2013 г.

Според червеният депутат Петър Димитров това е „нездравословна мярка" в условия на криза. Той е категоричен, че по този начин допълнително ще се влоши състоянието на икономиката, тъй като ще намалеят депозитите в банки.

„Всички т. нар. увеличения ще бъдат взети от хората, това е поредното бъркане в джоба на българина. Явно няма пари, ако парите ги имаше, щеше да ги има и в бюджета за тази година“, смята той.

Той допълни, че след като парите в приходната част на бюджета ги няма, те трябва да се съберат отнякъде.

Димитров добави, че такъв данък има и в други държави, но с по-висок стандарт. Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи, обясни той.

Още по темата
Хасан Адемов от ДПС пък директно предположи, че това предложение ще отпадне между първо и второ четене на проектобюджета за 2013 г.

Според него вероятно целта е да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, тъй като проблемите в бюджета и с приходната, и в разходната част са много сериозни.

„Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, защото те спестяват бели пари за черни дни, защото очакват кризата да не свърши”, подчерта Хасан Адемов.

Депутатът изрази и притеснение дали българските граждани ще са в състояние да понесат в условия на
криза такъв данък, който е крайно непопулярна мярка.

„Ако, не дай си Боже, се стигне до ефект на доминото и хората започнат масово да теглят парите си от банките, банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание, а едва ли това е целта на Симеон Дянков и на правителството“, предупреди Адемов. 

Той постави въпроса дали трябва да се облагат спестявания. „Ако те са доходи от труд, те вече са обложени с данък, как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане“, попита той.

Адемов припомни, че досега общественото внимание се е занимавало с „екзотичното предложение“ за различна минимална заплата по регионите, а сега „започваме да се занимаваме с този данък“.

„Предложението за данък върху депозитите ще доведе и до поскъпване лихвата по кредитите, защото нещата са свързани, и ще удари бизнеса и гражданите“, скочи и Мартин Димитров.

Според него в резултат на тази мярка хората ще пренасочат депозити към нещо друго и спестяванията ще намалеят.

Димитров отбеляза, че България се е противопоставила на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, а сега предлага данък върху депозитите у нас, което било нещо подобно. По думите му това е една доста непоследователна политика на правителството.

„Това предложение показва, че правителството, в частност министър Дянков и неговите икономисти, са чули аргументите на опозицията, че бюджетът е нестабилен и панически в последните дни и часове са търсили допълнителен приходоизточник“, отсече бившият лидер на СДС.  

Според него обаче е по-добре да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес средата. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
254"не знам дали знаете....." ???Аз знам МНОГО неща но ти *** е видно че НИЩО НЕ ЗНАЕШ!Аман от *** бг ***.
222
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който има акъл в главата да продава всичко ,да тегли парите от банките и да заминавана Запад.Тук всичко ще се срути в недалечно бъдеще.
221
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целта е да се изкарат големите пари от банките и да се стимулира кредитирането т.е. да се намалят лихвите по кредитите и от там да се стимулира икономиката. Не знам дали знаете но самите банки също могат да имат депозити в други банки.
220
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И когато спестителите изчезнат кредити ще вземате от .........Ахмед Доган,Пашата и много знайни и незнайни бандити.Тогава ще видите що е то ЩАВЕНЕ!Сиренето ще е 50 лева а заплатите 300лв.Но тези просаци които гласуваха за Тиквата са още тук и акъла не им е станал повече.И никога няма да стане!
219
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
искам да им кажа само на управляващите ни..че това беше последният пирон в ковчега на тяхната партия...и българина ще ги ПОГРЕБЕ на изборите..ЧЕСТИТО!
218
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждам че дежурните са се "изакали" тук.Знам че сте хеграмотни.90% от българите са мега неграмотни.И все пак ще ви кажа за какво става дума.Лихвите по депозитите са много близки до реалната инфлация.В Нормалните страни (*** определено не е такава) ОЛП следва ИНФЛАЦИЯТА и освен че ОЛП се използува за регулиране на ритъма на икономиката е и основен механизъмза защита на стойността на парите.Когато спестителите не са мотивирани да спестяват СЛЕДВАТ СЦЕНАРИИ като Испания и Гърц
217
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се облагат с 50% данък на лихвата на депозити притежание на 1 физическо или юридическо лице, чийто сумарна сума от влогове във всички банки надвишава 1 000 000.
216
1
 
5
 
! Отговори
Реститутка преди 11 години
Абе, за какво сега са се затюхкали и загрижили тези депутати от опозицията толкова за народа, като знаят много добре, че 90% от народа няма , кой знае какви голями депозити в банките и този 10% данък върху лихвата им едва ли ще го направи по беден?Да се подготвя обаче и да му мисли следващото правителство, на което ще се наложи да въвежда на 90% от народа, прогресивен данък върху имотите на българите,което вече ще е сериозно изпитание и грижа !
215
1
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
... засега от фалитите на банки в Бг са печелили само управляващите тук, което е потвърждение на всичко, което казах преди малко.. :-)))
214
2
 
23
 
! Отговори
КРАДЦИ ЛИ СА ГЕРБ? преди 11 години
ГЕРБ са ЛУДИ!А ТЯСНАТА МАГИСТРАЛА ДО БУРГАС-направи ли Ви впечатление:смятайте 1 см спестен са 8000 евро, при 8 млн евро на км.Така се забогатява - а не с влогове.Нямам влог, но това е ПРОСТОТИЯ!
213
16
 
6
 
! Отговори
ЗАЩО преди 11 години
Реве опозицията ,защото ще им бръкнат дълбоко в задниците и ще плащат за крадените пари.
212
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да е бясна опозицията, като всички влогове в банките над 10000 лева са на техни верни другари! Как ще взимат пари от крадеца!
211
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червен крадлив олигарх- Ама другарю Станишев, бедните нямат влогове в банките, нали за 22 години преход унищожихме 2 милиона българи и докарахме до просешка тяга 90% от населението, остналите 10% сме членове на бесепе и влоговете са наши... някакви мижави 10 миларда крадени пари, след извършния геноцид над българския народ!
210
0
 
15
 
! Отговори
Писна ми! преди 11 години
До сега сме цуцали ракийка със старите авери и обсъждахме въпроса. Въведат ли го този данък и теглим всичко от банките, колкото и дребни суми да са. Не смятам заради някаква мижава лихва от стотинките, които имам в банката да хрантутя държавата и да подавам данъчни декларации.Вече се оляха - безумни закони и наредби, които нямат брой и вече се чудя за всяко нещо дали не съм в нарушение и дали няма да ме глобят. От половин година карам основно пистак - купих си го заради камерите по пътищата.
209
3
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Ако утре всички се опитаме да изтеглим парите си, ще спечели САМО банковата система. Ако някоя банка фалира, ВИЕ няма да получите парите си. Ако някоя нефалирала банка ви изплати всичко, то по-добре да не сте се дистанцирали от тази банка... Верига на положителна обратна връзка.... "Банкова система". :-)))
208
0
 
15
 
! Отговори
ДИАГНОЗА ЗА ГЕРБ преди 11 години
ПРОФЕСОР ЧИРКОВ ПОСТАВИ ДИАГНОЗА НА БОЙКО БОРИСОВ ЧЕ Е ЛУД И Е ВРЕМЕ ДА ПОСТАВИ ДИАГНОЗА НА ДЯНКОВ И ЦЯЛОТО УПРАВЛЕНИЕ В МС И ГЕРБ. ЯСНО ТРЯБВА ДА КАЖЕМ ГЕРБ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ-ТАКИВА ИДИОЩИНИ ОТ ДЯНКОВ ДА ОБЛАГАМЕ С ДАНЪЦИ ПЕНСИЙ И ВЛОГОВЕ СЕ ПРАВЯТ САМО КОГАТО ХАЗНАТА Е ПРАЗНА ПОРАДИ ФАЛИТ. ХОРА ТЕГЛЕТЕ СИ ВЛОГОВЕТЕ И БЕЖ ОТ БЪЛГАРИЯ СТРАНАТА НА МАФИЯТА.ГЕРБ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ И ЩЕ СТАНЕ ПО-ЛОШО ОТ ГЪРЦИЯ. ГРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ. КОЛКОТО И ДА ЦЪКАТЕ МИНУСИ- ДИАГНОЗАТА НА ЧИРКОВ Е ВЯРНА И МОЖЕ ДА МУ СЕ ВЯРВА МЕДИК И ПРИ ТОВА ПРОФЕСОР. ДОСТА КНИГИ Е ПРОЧЕЛ ЗА ДА СТАНЕ ПРОФЕСОР ЗА РАЗЛИКА ОТ БОЙКО- ПИШЕШЕ ЧЕ Е ЧЕЛ САМО ВИНЕТУ. КОЛКОТО И ДА ВИ Е МЪЧНО НО БОЙКО Е ПРОСТОВАТ И СЯКАШ Е ИЗКАРАЛ ДЕТСТВОТО СИ ДО *** МАХАЛА С ФИЛИЯ МАС. ПО 20 ПЪТИ Е ХОДИЛ НА КИНО ДА ГЛЕДА ВИНЕТУ И ОЦЕОЛА. НАПЪЛНИ ГЕРБ С КАЛИНКИ КАТО НЕГО. ПРОФЕСОР ЧИРКОВ ПОСТАВИ МНОГО ТОЧНА И ЯСНА МЕДИЦИНСКА ДИАГНОЗА НА РЪКОВОРИТЕЛЯ НА ГЕРБ И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ- С ДВЕ ДУМИ БОЙКО БОРИСОВ Е ЗА ПСИХИАТРИЯТА КОЛКОТО ПО-БЪРЗО Е ПРЕГЛЕДАН И ЗАПОЧНЕ ЛЕЧЕНИЕТО ТОЛКОНА ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТЕРЗАЕ МЕ МИСЪЛТА КАК БЪЛГАРИТЕ ИЗБРАХА ПСИХИЧНО БОЛЕН ДА ГИ УПРАВЛЯВА? СЛЕД МЕН И ПОТОП Е МОТОТО НА БОЙКО А НАРОДА ГО ИЗБРА? МАЗОХИСТИ! ЗАСЛУЖИХТЕ СИ ГО ТОЯ ПСИХАР БОЙКО! ВЯРВАМ НА ЧИРКОВ ДАНО ИЗТРЕЗНЕЕТЕ ЗАБЛУДЕНИ ГЕРБЕРЧЕТА! УСХЕХ! А за премиера Бойко Борисов Чирков коментира: "Аз много се страхувам като се появи някой силно екстровертен тип като поведение. Този тип, особено при политиците, иска постоянно фокусиране на вниманието върху себе си, иска медии и население да са ангажирани непрекъснато с неговия нарцисизъм. А пътят от нарцисизма до психопатията е много къс и политиците трябва много да внимават."
207
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само *** би си повярвал, че като сложиш данък на лихвите, това ще извади парите от банките и ще влязат в икономиката на БГ. Първо, който има пари да печели от депозити би ги преместил веднага в друга държава. Второ в БГ няма икономика.
206
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХОРА, ИЗТЕГЛЕТЕ СИ ВЛОГОВЕТЕ ОТ БАНКИТЕ- ТЕ С ВАШИТЕ ПАРИ ПРАВЯТ МИЛИАРДИ, ДРЪЖТЕ ГИ ЕДИН МЕСЕЦ САМО У ВАС ИЛИ В ТРЕЗОР, ЩЕ ЗАГУБИТЕ НАЙ-МНОГО 50-100 ЛЕВА , НЕКА ДА ФАЛИРАТ ВСИЧКИ БАНКИ И ТОГАВА ЩЕ СЕ РАЗЧИСТИ ТОВА БУНИЩЕ БЪЛГАРИЯ.
205
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
"По-лоша" система в България би трябвало да се разбира система с по-раздута
204
0
 
18
 
! Отговори
aнонимен преди 11 години
ГЕРБ направо да ни обяви за Роби и да приключваме,с Демокрация,Комунизъм,Фашизъм и изцепките на Цветелина Бориславова,че само сме се правили на нещастни