Опозицията в хор: Не на новия данък!

"Кабинетът панически кърпи бюджета, ще се разклати банковата система"
Обновена: 10 окт 2012 18:02 | 10 окт 2012 18:02,
324
Опозицията в хор: Не на новия данък!
Снимка: архив, Dnes.bg

Опозицията в хор скочи на предложението на кабинета за 10% данък върху лихвата от депозитите от 1 януари следващата година. Вицепремиерът Симеон Дянков го обяви по-рано днес в МС, след като правителството одобри бюджета за 2013 г.

Според червеният депутат Петър Димитров това е „нездравословна мярка" в условия на криза. Той е категоричен, че по този начин допълнително ще се влоши състоянието на икономиката, тъй като ще намалеят депозитите в банки.

„Всички т. нар. увеличения ще бъдат взети от хората, това е поредното бъркане в джоба на българина. Явно няма пари, ако парите ги имаше, щеше да ги има и в бюджета за тази година“, смята той.

Той допълни, че след като парите в приходната част на бюджета ги няма, те трябва да се съберат отнякъде.

Димитров добави, че такъв данък има и в други държави, но с по-висок стандарт. Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи, обясни той.

Още по темата
Хасан Адемов от ДПС пък директно предположи, че това предложение ще отпадне между първо и второ четене на проектобюджета за 2013 г.

Според него вероятно целта е да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, тъй като проблемите в бюджета и с приходната, и в разходната част са много сериозни.

„Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, защото те спестяват бели пари за черни дни, защото очакват кризата да не свърши”, подчерта Хасан Адемов.

Депутатът изрази и притеснение дали българските граждани ще са в състояние да понесат в условия на
криза такъв данък, който е крайно непопулярна мярка.

„Ако, не дай си Боже, се стигне до ефект на доминото и хората започнат масово да теглят парите си от банките, банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание, а едва ли това е целта на Симеон Дянков и на правителството“, предупреди Адемов. 

Той постави въпроса дали трябва да се облагат спестявания. „Ако те са доходи от труд, те вече са обложени с данък, как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане“, попита той.

Адемов припомни, че досега общественото внимание се е занимавало с „екзотичното предложение“ за различна минимална заплата по регионите, а сега „започваме да се занимаваме с този данък“.

„Предложението за данък върху депозитите ще доведе и до поскъпване лихвата по кредитите, защото нещата са свързани, и ще удари бизнеса и гражданите“, скочи и Мартин Димитров.

Според него в резултат на тази мярка хората ще пренасочат депозити към нещо друго и спестяванията ще намалеят.

Димитров отбеляза, че България се е противопоставила на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, а сега предлага данък върху депозитите у нас, което било нещо подобно. По думите му това е една доста непоследователна политика на правителството.

„Това предложение показва, че правителството, в частност министър Дянков и неговите икономисти, са чули аргументите на опозицията, че бюджетът е нестабилен и панически в последните дни и часове са търсили допълнителен приходоизточник“, отсече бившият лидер на СДС.  

Според него обаче е по-добре да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес средата. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
16
 
! Отговори
спестовник преди 11 години
Измил съм бурканите и чакам потвърждение от народното събрание.Тегля,затварям,стерилизирам и на лавицата у мъзата.
202
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
....по-лоша от банковите лихви е под-ситемата на данъците. Тя изсмуква "ЗАКОННО" парите на данъкоплатците и ги изпраща към банките... От които Правителствата са ЗАВИСИМИ... :-DDDD
201
11
 
3
 
! Отговори
сашо преди 11 години
"когато и той и Борисов на няколко пъти споменаха,че много пари стоят в банките и не се прави бизнес с тях,не се инвестират"за това говорим, колега...точно за товавариантът е ниски лихви или данък ,та да се сетят милионерчетата да си раздвижат парите. Споко , 90% от народа няма да усети данъка
200
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Начин да се изсмукват парите на бедните КЪМ богатите, са данъците и системата на банковите лихви.Нали това ВИ казах, бедни български народе... :-)))
199
12
 
2
 
! Отговори
данъкоплатец преди 11 години
ГЕРБ нямат алтернатива и евала им правя че удържат на натиска на ЕС засега, само с 10% данъци , а не с въвеждането на по европейските, прогресивни данъци!Но нищо не се знаее какво ще се случи , като бъдат притиснати за да могат отново да спечелят втори мандат!
198
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие наясно ли сте, че не се облага депозитът, а лихвата по него?Това не са вашите пари, приемете го като промяна на лихвения процент с 10% надолу.Вместо 4 % ще ви олихвяват парите с 3,6 %. Това е цялата работа.
197
2
 
1
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
...Не е "стратегия" на "Граждани за Европейско Развитие на България" Отвън е... :-)))
196
1
 
21
 
! Отговори
Народен избирател преди 11 години
Внучето има влог и ще му вземат и на него лихва по депозита.Те това вече ме кара да заобичам до гроб всички от ГЕРБ. Как само мислят за мене, ами да му мисли Цецко с апартаменчетата.Мислете за кого ще гласувате до година, аз знам поне за кой няма да гласувам.
195
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако дянков обложи лихвите(не главниците!) и входящите транзакции по сметки от чужбина, добре - ще резне финансирането на мултимилионерите - подкрепям го.. ОБАЧЕ - те ще забегнат в чужбина съсе парите си - това гарантирано означава ликвидна криза за търговските банки...Разумно ли е това в условията на криза? И дали една фалираща заради 5 *** банка няма да повлече и 500 000 бедни вложители с по 1000-2000 леа семейни спестявания? Нещата са на кантар... Трябва по-разумен подход...
194
1
 
0
 
! Отговори
Към 219 преди 11 години
Ти правиш ли разлика между депозит на фирма и на частно лице? Познай за кои депозити става дума!
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименна ей такива негрсамотни бизмесмени се крепи държавата а от такива *** като тебе файда нямащото ти си на заплатка и не знаеш за цифрите който се плащати поясня само вносните 6 бележки по 2лв са 12лв +20 лева хонорар на счетоводителката дотук станаха 32 и оттам почваш здравно соц осигоряване + 10% ДОД и се получава на 430лв около 200
192
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаете ли кога още писах,че Дянков ще посегне и на спестяванията на българинът?Още в началото на годината,когато и той и Борисов на няколко пъти споменаха,че много пари стоят в банките и не се прави бизнес с тях,не се инвестират.Още тогава беше ясно,че Дянката здамисля нещо.Ще ви вземат паричките.Има много начини за това.Не ви ли е ясно,че тия хора изпълняват някакъв пъклен план срещу България и народа й?
191
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите се водят от правилото "бели пари за черни дни", защото са преживели повече трудности и лишения, отколкото радости. На 90% от хората депозитите им идват от заплата, т.е. заделили са от залъка си. На всички е ясно, че лихвата в банките по депозитите са под инфлацията! Така хората вече са на загуба само като депозират парите си. Какво остава като обложат и лихвата? - Ускоряване на обезценяването на парите. Явно това е стратегията на ГЕРБ - пълна мизерия.
190
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ревем, че нямаме работа (12% безработица) и затова се сринаха заплатите (с около 40% спрямо преди кризата)... но това е защото бизнесмените вече предпочитат да съкратят работниците си и да не "рискуват", а да си държат крупни сумички на влог и да си живеят от високите лихви. След началото на кризата парите на влог в банките се увеличиха значително. Това НЕ СА парите на обикновенния Българин,който остана без работа или само на половин заплата!!! Изкарайте лесните пари от банките !!!!
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези пари няма да влязат в икономиката, а под дюшеците на пенсионерите (80%) или под формата на златни монети и кюлчета в банкови сейфове (гърнета в градината) на тези с по-крупни суми. В същото време на банките хич няма да им е весело.
188
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен Откъде пък ви намериха такива неграмотни бизнесмени!
187
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Вихрогон ти си на заплата но аз съм фирма така,че лягай да спиш"ако те наема за продавачка и ти дам 430лв ще платя 200лв на държавата че ти си ми продавачка от тук само е 50% ейде лягай да спиш
186
6
 
2
 
! Отговори
VARNA преди 11 години
Nemam pari v banka koito ima da si gi tegli .Dreme mi na kuuuuuaaaaa KOITO IMA DA MU MISLI
185
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
qwerty, това е "бедняшко" мислене. Удобно на банките, които изсмукват капиталите на произвеждащите.. Типично за България. Докато ни е удобно "Вуте" да е "зле", ще ни владеят чуждите интереси... :-)
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До qwerty от лихвите печелят единствено банкитеако си имал в банката 570лв преди 4 месеца това са били 100кг примерно свинско месосега вече са 60кг свинско месо с след коледа ще са 45:)демек си изгубил 65 кг месо:) и ще ти дадът лихва 2 пържоли бонус:)образно казано