Опозицията в хор: Не на новия данък!

"Кабинетът панически кърпи бюджета, ще се разклати банковата система"
Обновена: 10 окт 2012 18:02 | 10 окт 2012 18:02,
324
Опозицията в хор: Не на новия данък!
Снимка: архив, Dnes.bg

Опозицията в хор скочи на предложението на кабинета за 10% данък върху лихвата от депозитите от 1 януари следващата година. Вицепремиерът Симеон Дянков го обяви по-рано днес в МС, след като правителството одобри бюджета за 2013 г.

Според червеният депутат Петър Димитров това е „нездравословна мярка" в условия на криза. Той е категоричен, че по този начин допълнително ще се влоши състоянието на икономиката, тъй като ще намалеят депозитите в банки.

„Всички т. нар. увеличения ще бъдат взети от хората, това е поредното бъркане в джоба на българина. Явно няма пари, ако парите ги имаше, щеше да ги има и в бюджета за тази година“, смята той.

Той допълни, че след като парите в приходната част на бюджета ги няма, те трябва да се съберат отнякъде.

Димитров добави, че такъв данък има и в други държави, но с по-висок стандарт. Ако се бърка в джобовете на милионерите, вероятно това е справедлива мярка, само че ще бръкнем в джобовете на всички българи, обясни той.

Още по темата
Хасан Адемов от ДПС пък директно предположи, че това предложение ще отпадне между първо и второ четене на проектобюджета за 2013 г.

Според него вероятно целта е да бъде отклонено вниманието в по-различна посока, тъй като проблемите в бюджета и с приходната, и в разходната част са много сериозни.

„Ако по този начин ще увеличаваме потреблението, ако по този начин ще търсим възможности повече пари да влязат в оборот, аз не мисля, че това е коректният начин към българските граждани, защото те спестяват бели пари за черни дни, защото очакват кризата да не свърши”, подчерта Хасан Адемов.

Депутатът изрази и притеснение дали българските граждани ще са в състояние да понесат в условия на
криза такъв данък, който е крайно непопулярна мярка.

„Ако, не дай си Боже, се стигне до ефект на доминото и хората започнат масово да теглят парите си от банките, банковата система ще бъде поставена пред сериозно изпитание, а едва ли това е целта на Симеон Дянков и на правителството“, предупреди Адемов. 

Той постави въпроса дали трябва да се облагат спестявания. „Ако те са доходи от труд, те вече са обложени с данък, как така за един и същ финансов ресурс ще се прилага два пъти данъчно облагане“, попита той.

Адемов припомни, че досега общественото внимание се е занимавало с „екзотичното предложение“ за различна минимална заплата по регионите, а сега „започваме да се занимаваме с този данък“.

„Предложението за данък върху депозитите ще доведе и до поскъпване лихвата по кредитите, защото нещата са свързани, и ще удари бизнеса и гражданите“, скочи и Мартин Димитров.

Според него в резултат на тази мярка хората ще пренасочат депозити към нещо друго и спестяванията ще намалеят.

Димитров отбеляза, че България се е противопоставила на идеята в ЕС да има данък върху финансовите транзакции, а сега предлага данък върху депозитите у нас, което било нещо подобно. По думите му това е една доста непоследователна политика на правителството.

„Това предложение показва, че правителството, в частност министър Дянков и неговите икономисти, са чули аргументите на опозицията, че бюджетът е нестабилен и панически в последните дни и часове са търсили допълнителен приходоизточник“, отсече бившият лидер на СДС.  

Според него обаче е по-добре да бъдат отрязани неефективни разходи, отколкото да бъде въвеждан нов данък, който допълнително да влоши състоянието на бизнес средата. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
5
 
2
 
! Отговори
Вихрогон преди 11 години
До БургазлияАко вложиш 1000 лева в банката и лихвата на годишна база е 7% ще получиш цифром и словом 70 български лева за 365 или 366 дни (колкото дни има годината).Държавата ще ти обложи тези 70 лева с 10% данък, което прави 7 лева...Съгласен съм, че за да вложиш тези 1000 лева си платил данъци и осигуровки, но къде отиде ти със загуба от 50% :)
182
14
 
3
 
! Отговори
qwerty преди 11 години
Определено ДА на такъв данък! кой печели от лихвите? Тези който им е широко около вратът и могат да си позволят да държат няколко стотин хиляди на влог(или повече). Тези пари са жизненоважни за икономиката!!! да създават работни места...и щом банките не искат да свалят лихвите ,такъв данък трябва да се въведе, практика е почти навсякъде в Европа и трябваше да го имаме преди 2-3 години, тези пари трябва да се изкарат от банките и да влязат в икономиката.
181
0
 
9
 
! Отговори
yyyy преди 11 години
ДЯНКОВЧЕТО работи против ГЕРБ-ура с простотията и неадекватността си ще ги свали от власт -ДАВАЙ ДЯНКОВ ,ТАКА ПЕСТИШ УСИЛИЯ И ПАРИ НА БСП-ДАВАЙ..ТОЙ БОЙКО МНОГО ЩЕ СЕ ЗАРАДВА ДОГОДИНА...КАТО ЗАГУБИ ИЗБОРИТЕ ЗАРАДИ ТЕБЕ
180
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другари, ама стегнете се!... Слабо серете... Много вяло. Така не се печелят избори.
179
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да си обясня защо БСП така реве! Нали комунистите едно време така ни учеха, че трябва да бъде. Да се вземе от богатия и да се даде на бедния. Аз дори предлагам всички суми над 10 000 лв да се обложат еднократно с данък 80%! Това е соилистическо и трябва да стане! Не референдум за АЕЦ, а референдум всички суми над 20 000 да се национализират!
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Вихрогонв часовете по математика съм била то понеже много знаеш я кажи ако аз заредя резорвара с гориво за 200 лв колко лв ми взимат акциз и ддс? колко %
177
0
 
0
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
До БЪЛГАРИНправ си много си прав
176
1
 
3
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 11 години
Повечето коментари, които виждам разсъждават на дребно... Доход до... евро... Пенсия до... лева...Български народе, кога ще започнеш да мислиш МАЩАБНО ? "Какъв кмет трябва да избера, щото да защитава интересите на града(селото)", ...не само моите собствени"какъв управник за България трябва да избера, тъй щото да защитава националните ИКОНОМИЧЕСКИ интереси..."Ето 2 ХУБАВИ въпроса....За всеки от вас... :-)
175
1
 
0
 
! Отговори
Вихрогон преди 11 години
До БургазлияМай не си бил в часовете по математика :)
174
2
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОЛИТИК, КОЙТО МОЖЕ ДА СПРЕ ТОЗИ ГЕНОЦИД НАД ОБИКНОВЕНИЯ БЪЛГАРИН Е ЖАН ВИДЕНОВ. НО ЛАКОМИЯТ, ВЪШЛИВ И ПРОДАЖЕН БЪЛГАРИН НЕ ПРОЗРЯ, ЧЕ ТОЙ Е ЧИТАВ ЧОВЕК И САМ СЕ БОРЕШЕ СРЕЩУ ВСИЧКИ ТИЯ, КОИТО ОТ 1997 г. УНИЩОЖАВАТ БЪЛГАРИЯ И Я ПРЕВРЪЩАТ В ЕДНА КОРПОРАТИВНО-МУТРЕНСКА ДЪРЖАВА!
173
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха,ха! Видя се кои са с мангизите - БСП, ДПС, НДСВ!
172
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да отделяш от залъка си за жилище, кола, да изучиш децата си, тъй като тая държава за нищо не мисли за тях, и да ти обложат спестяванията----------- АМИ ТЕ НЕ ТИ ОБЛАГАТ СПЕСТЯВАНИЯТА...
171
1
 
10
 
! Отговори
Бургазлия преди 11 години
Влагаш парите си в Банка лихвата е 10%- в най добрият случай инфлацията е над 20%значи от тук губиш 10% на година най-малко и като ти сложат 10% данък значи си изгубил 20%демен влагаш 1000 лв в Банка и губиш над 20%а за да ги вложиш тези пари в Банка си платил 30+ % данъци и осигоровкидемек 50% рекет:)РОБИ РОБИ РОБИ СМЕ НИЕ ГЛАДНИ РОБИ РАБОТИМ ЗА КОРИЧКА ХЛЯББЯГАЙТЕ ВСИЧКИ И СТАНЕТЕ РОБИ НАВЪНКА ДОКАТО Е ВРЕМЕ ,ЩОТО СЛЕД ВРЕМЕ НЯМА ДА ИМАМЕ ПАРИ ДАЖЕ И ЗА БИЛЕТ
170
0
 
10
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Най-колегиално бих предложил на мин.Дянков преди всяко важно решение да ходи на лекар да се консултира за физическото си и психично състояние, защото понякога прави такива странни предложения , та дори такива от областта на фантастиката, които направо будят недоумение. Напоследък започна да прекалява в тази насока : различни минимални заплати в отделните региони, сега пък данък върху лихвата. Като толкова държи държавата да печели, да направи необлагаеми влоговете до 10-15 хил.лв, а лихвата на по-големите влогове прогресивно да нараства или да остане 10%. Иначе това предложение на мин.Дянков е пълен нонсенс. Все пак тези предложение се утвърждават на заседания на МС; колегите му министри не го ли удържат от вземане на решения-недоносчета?! А премиерът не го ли кара да помисли още 2-3 дни и тогава да каже държи ли на предложението си или се отказва ...
169
8
 
4
 
! Отговори
европеец преди 11 години
Защо се оплакват тези хора и депутати, след като в целият ЕС е така, а и българите трябва да се доближават до другите държави? Ами,че то сега се започва...!!!А само като си помисля още колко много ДАНЪЦИ има по Европата които го очакват българина и трябва да се въведат и в БГ свят ми се завива, така че трябва българинът да се подготвя и да свиква!Да имаш чувството че си ЕВРОПЕЙСКИ гражданин и държавата да е член в ЕС си има и своята цена ...!
168
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Германия доход до 400 евро не се облага с данък. Това означава, че в България държавата краде от народа. Ако Дянков иска да сме като в Германия, то това означава, да не облага с данък доходи до 800 лева. Що се отнася до закона данък лихви, той съществува в Германия, но не бива да се сравнява България с Германия. Ще бъде голяма грешка за България и българите, ако този данък се приеме. Да облагат с данък тези с многото пари, които ограбиха народа!
167
2
 
13
 
! Отговори
Berta преди 11 години
Тия комунисти за 3 години направиха толкова злини, колкото турците не са ни сторили за 500 години. Убеден съм в това, всичко е измишльотини.
166
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това наистина е чист пладнешки грабеж от тия комунисти, наречени десни гербери. Да отделяш от залъка си за жилище, кола, да изучиш децата си, тъй като тая държава за нищо не мисли за тях, и да ти обложат спестяванията. Тия комунити за за съд поради провеждания си геноцид.
165
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В трезорите няма да има лихви нали?
164
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как не ви е срам бе това е геноцид с/у българският народхората са гладни хората с 1000 лева заплата са гладнида не говорим за тези с по-малки доходидокога ще ги търпим бе,докато хората започнат да измират от глад,,,,сигурно вече има такиваква европа кви лъжи кви 5 лева просяците *** в Европа взимат повече от 800 евро а в Европа е 2 пъти по евтино от тук