Десятъкът идва с такса

Новият данък разцепи ГЕРБ на две
Обновена: 12 окт 2012 10:00 | 12 окт 2012 07:06, Елка Василева
565
Десятъкът идва с такса
Според депутати новият налог няма да мине безболезнено през парламента. Снимка: архив, Булфото

Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете, пише в. „Стандарт“.

Данъкът от 10% върху доходите от влоговете ще бъде удържан от банката при начисляване на лихвата и ще отива в НАП. Той ще започне да се начислява от 1 януари 2013 г. Това означава, че депозити, направени през 2012 година, чийто падеж е догодина, ще бъдат облагани с 10%  само върху дохода, начислен през 2013 г. Налогът ще обхваща както депозитите, така и спестовните сметки, тъй като по дефиниция те се причисляват към определението "влог". Общият брой на депозитите е 12 262 067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32 431 731 000 лв. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога. До 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв.

Още по темата

Новият налог няма да мине безболезнено през парламента, разкриха депутати. Групата на управляващите е разделена на "за" и "против" новия налог. ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2012 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.

И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт". На заседанието на кабинета в сряда пък идеята на финансовото министерство не била дебатирана, разказаха участници. Те допълниха, че Дянков е обявил намерението си за новия налог, но дебат в залата не е имало. Премиерът също не е изказал мнението си за десятъка пред министрите.

Президентът Росен Плевнелиев също остана изненадан от идеята. "Предложението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за данък върху лихвите на депозитите дойде малко неочаквано. По темата е нужен сериозен дебат с факти и цифри в парламента, за да се вземат предвид всички аргументи", коментира държавният глава. Според него мярката на правителството е продиктувана от световната криза, чийто изход не се вижда и след пет години от началото й. В тази ситуация няма лесни решения и на икономиката й предстои труден период, допълни държавният глава.

Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той. Според него основната цел на мярката е да се стимулира потреблението в момент, когато инвестициите в световен мащаб са ограничени и износът е свит заради забавянето на Китай и Бразилия. Според вицепрезидента Маргарита Попова обаче въвеждането на този данък не е нужно, още повече че от него няма да има и голям ефект. Според нея също има нужда от сериозен дебат, но все пак хората не бива да се товарят допълнително и да се нарушава спокойствието им, подчерта Попова. Според нея ако данъкът се приеме, хората ще открият начини да го избягнат.

Междувременно стана ясно, че властта започва ударна разяснителна кампания за новия налог. Затова и по-голямата част от депутатите смятат, че след нея налогът ще бъде приет в пленарна зала. "Защото внася справедливост в облагането. И хората просто се страхуват от него неоснователно, тъй като не го познават", обясниха депутатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На баба Пена, на нейните 1000 лева, за хоп и гроб спестине, ще й вземат 5 лева данък, а Веждито Рашидов, на неговите з милиона, товкова имал на депозит, ще вземат 5 000 / пет хиляди/. Е как така пет лева са, повече от 5 000, нали тук ревящите казват, че данъкът ще удари бедните? Като на най-бедните, без депозите няма да им вземат нищо!
348
1
 
7
 
! Отговори
Човек преди 11 години
Грабвам кола и тръгвам към парламента па каквото ще да става
347
0
 
7
 
! Отговори
БОКО ТИКВАТА преди 11 години
СЕГА ВИДЯХТЕ ЛИ ЗАЩО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ВИ ПУСНАХ ОНОВА КЛИПЧЕ НА ДОГАН? А ТАКА! ПОНЕЖЕ НЕ ЧЕТЕТЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ- ОТ ПРИКАЗКАТА ГЛАСУВАЙ ЗА СТАНИШЕВ ,ТА ДА ДОЙДЕ ДОГАН, СТАНА- ГЛАСУВАЙ ЗА БОЙКО, ЧЕ ДА ДОЙДЕ ДОГАН+ЕРДОГАН!
346
0
 
5
 
! Отговори
Герберски Йезуити преди 11 години
А пари за правителствените, увеличени доходи имаше без проблем.А правителството, депутатите и т.н. живеят на държавна издръжка, нали.А пари за останалите няма, нали.
345
6
 
2
 
! Отговори
Жицата преди 11 години
Много сте загубени и си заслужавате мизерията. Не вдигали заплатите, а защо имало данъци. Ми от къде да дойдат тия пари бе? *** и народа ***. Само реве и мрънка.
344
0
 
7
 
! Отговори
Хо преди 11 години
Къде е вожда?Притеснен съм,защото от известно време не излиза от иглуто за да подскача около огъня....!!!
343
2
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
Цяла година спестявам да си купя дръвца за зимата.Сега и тях ще резнат. Който ще, да я живее тази зима!
342
5
 
1
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 11 години
145 лв минимална пенсия се увеличава на 160 лв.700 лв максимална пенсия се увеличава на 770 лв.Останалите с до 10% увеличение.Предложение:Минимална пенсия 200 лв.Максимална пенсия 500 лв.Добавките за инвалидност и т.н. си остават към пенсиите.
341
0
 
12
 
! Отговори
didi преди 11 години
Ще ги похарча на 31.12.2012 но няма да им дам и стотинка на Мутрите от ГЕРБ
340
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За каква справедливост плещят разни "парламентарни кукли на конци"? Хем ти взимат от парите, хем ти викат ами така било справедливо? По голяма простотия не бях чувал. Това си е законна кражба на държавата от бедните. Хора!!! Мисля че най-лошото не е това. Ще стане още по-лошо ако дянков обложи с данък и кредитите. Вече всичко очаквам.
339
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Харесвал съм гербавите, защото не допуснаха станишевци до власт. Но на следващите избори с две ръце за Станишев и Доган, но никога повече за тия обирджии. Търпението вече се изчерпа. Глупостите им и повсеместната им разсипия вече е нетърпима.
338
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърдечни поздрави към всички гласували за ГЕРБ, които се опияниха и повярваха на лакърдии и кухи фрази, изречени на уличен жаргон! Благодаря, драги сънародници! за вашата мъдрост, прозорливост и зрялост..............Сега обаче на всички ни е .....Тоя данък стана като с показаните от въздуха имения и въведения след това "данък колиба"!А от днес и всички незаконни постройки се помилват! Срещу "солена" глоба от 5000 лв. Той направил палат за милиони незаконно, те с 5 хилки го плашат... ЧЕСТИТО
337
0
 
6
 
! Отговори
РЕФОРМА не ДАНЪЦИ преди 11 години
Който не прави РЕФОРМИ измисля ДАНЪЦИ !Това не важи само за ГЕРБ, а и за всички останали - БСП, Сините... Никой не прави реформи. Е аз искам:1. Реформа в Здравеопазването- сега едни пари поръват някъде и всеки в крайна сметка си плаща допълнително ''за здраве''.2. Реформа в МВР- там потъват едни 1,2 милиарда лева годишно. Поне да се обложат заплатите на служителите в МВР (около 60000 души)3. Реформа в администрацията (по-малко бюрокрация)4. Реформа в СОЦИАЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ! НО'Й' потъва!
336
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 370: Първо чети какво е написано, после драскай глупости. 12 милиона е броя на депозитите а не техния размер "смотльо"....
335
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По принцип Дянков е прав ! Това е допълнителен доход,а според данъчните закони всички приходи на юридически и физически лица се декларират и съобразно законодателството се облагат или не със съответния данък ! Друг е въпросът,дали това е морално !
334
0
 
8
 
! Отговори
безпартиен наивник преди 11 години
Поредните безумия. Да посегнат на сметките на Бойко и др. подобни. Какво стана с имането на Доганчо. С пръст не го пипнаха .ПП ами Масларката на която батман и се канеше. Отговора на колеги не се посяга. Важи приказката за гарвана и окото.
333
0
 
9
 
! Отговори
Долу ГЕРБ ! преди 11 години
Аз имам предложение към Великия икономист, министър и т.н. Дянкофф : Щом искате да въвеждате данък дето го има във всички страни от Евросъюза, защо не направите минималната работна заплата 550 евро както е в Гърция и Португалия ?Нали се изравняваме с другите страни от Евросъюза ? Аз Ви давам тези дето са най-зле.Ние сме добре щото Вие управлявате!
332
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората щели да открият начин да избегнат данъка върху лихвите, според Попова. Първо политиците и депутатите ще го открият този начин, защото те имат информацията кога и как ще се въведе, пък са и с опит в заобикалянето на вратичките на закона.
331
0
 
9
 
! Отговори
:) преди 11 години
ПОВЕЧЕТО ПАРИ В БАНКИТЕ СА НА ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ ,КОИТО ПРИ ТЕЗИ УСЛОВИЯ ЩЕ СИ ГИ ИЗТЕГЛЯТ ,АКО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ И ТУК ДАНЪК И В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА ,ДОКОЛКОТО РАЗБРАХ И БЪЛГАРИ КОИТО РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА И ИМАТ ВЛОГОВЕ ТАМ СЪЩО ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И В БГ ,ОТКЪДЕ НАКЪДЕ
330
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 11 години
384-Не се връзва аритметиката ти. Защо да има минимум на облагане. Ако си си продал кокошарника, за да спестяваш за краварник богаташ ли си или трябва да си ги държиш в парите под дюшека, за да не ти ги вземат. А ако е богаташ и парите са от незаконни приходи да променят законодателството, но от комунист и милиционер икономист трудно се става.