Десятъкът идва с такса

Новият данък разцепи ГЕРБ на две
Обновена: 12 окт 2012 10:00 | 12 окт 2012 07:06, Елка Василева
565
Десятъкът идва с такса
Според депутати новият налог няма да мине безболезнено през парламента. Снимка: архив, Булфото

Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете, пише в. „Стандарт“.

Данъкът от 10% върху доходите от влоговете ще бъде удържан от банката при начисляване на лихвата и ще отива в НАП. Той ще започне да се начислява от 1 януари 2013 г. Това означава, че депозити, направени през 2012 година, чийто падеж е догодина, ще бъдат облагани с 10%  само върху дохода, начислен през 2013 г. Налогът ще обхваща както депозитите, така и спестовните сметки, тъй като по дефиниция те се причисляват към определението "влог". Общият брой на депозитите е 12 262 067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32 431 731 000 лв. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога. До 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв.

Още по темата

Новият налог няма да мине безболезнено през парламента, разкриха депутати. Групата на управляващите е разделена на "за" и "против" новия налог. ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2012 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.

И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт". На заседанието на кабинета в сряда пък идеята на финансовото министерство не била дебатирана, разказаха участници. Те допълниха, че Дянков е обявил намерението си за новия налог, но дебат в залата не е имало. Премиерът също не е изказал мнението си за десятъка пред министрите.

Президентът Росен Плевнелиев също остана изненадан от идеята. "Предложението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за данък върху лихвите на депозитите дойде малко неочаквано. По темата е нужен сериозен дебат с факти и цифри в парламента, за да се вземат предвид всички аргументи", коментира държавният глава. Според него мярката на правителството е продиктувана от световната криза, чийто изход не се вижда и след пет години от началото й. В тази ситуация няма лесни решения и на икономиката й предстои труден период, допълни държавният глава.

Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той. Според него основната цел на мярката е да се стимулира потреблението в момент, когато инвестициите в световен мащаб са ограничени и износът е свит заради забавянето на Китай и Бразилия. Според вицепрезидента Маргарита Попова обаче въвеждането на този данък не е нужно, още повече че от него няма да има и голям ефект. Според нея също има нужда от сериозен дебат, но все пак хората не бива да се товарят допълнително и да се нарушава спокойствието им, подчерта Попова. Според нея ако данъкът се приеме, хората ще открият начини да го избягнат.

Междувременно стана ясно, че властта започва ударна разяснителна кампания за новия налог. Затова и по-голямата част от депутатите смятат, че след нея налогът ще бъде приет в пленарна зала. "Защото внася справедливост в облагането. И хората просто се страхуват от него неоснователно, тъй като не го познават", обясниха депутатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
0
 
6
 
! Отговори
КаГиеБе преди 11 години
1.Мы Америку догнали по надоя молока, но по мяса не успели - х-й сломался у бика! 2. Как хороший наший ГЕРБ - есть и молот, есть и серп! Хочеш жни, хочеш куй, все равно - получиш х-й!!!
368
1
 
9
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
***, па- ***, най-***, ГЕРБер, Бойко Борисов. Жалка работа.
367
1
 
4
 
! Отговори
до 418 преди 11 години
До До 409Няма да ги разхвърлят по банките, защото ще трябва да плащат на всяка банка скритите и явни такси за обслужване на сметките, които не са никак малки.
366
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От Герб си въобразиха, че народът ги бил избрал.Протестен вот ги докара на власт, очертаващият се протестен вот ще ги разкара оттам.
365
2
 
4
 
! Отговори
395 преди 11 години
Хахахаха! *** гербер! Още не си разбрал, че държавата се крепи на данъците на българите:))) Прости си ***! Калинка нещастна:)))
364
1
 
6
 
! Отговори
395 преди 11 години
Хахахаха! *** гербер! Май не си разбрал, че гражданите издържат държавата, а не държавата тях:)))))) Лелее! По-*** екземпляр от гербера няма:))
363
0
 
5
 
! Отговори
до аз - кОМЕНТАР преди 11 години
Закона е много добра идея само да се сложи един необлагаем минимум от да речем 2000 лв.----------Още по-добра идея:ОБЛАГАТ СЕ ВЛОГОВЕ НАД 50 000 ЛВ.А ВЛОГОВЕ ПОД 50 000 ЛВ НЕ СЕ ОБЛАГАТ.
362
0
 
9
 
! Отговори
Тео преди 11 години
Искам и аз да се изкажа. 1000 лв.днес са ПОВЕЧЕ от 1000 лв. другата година.Парите се обезценяват и другата година ще купиш по-малко неща за тези 1000 лв.Ако са в банка, следващата година ти получаваш 1050 лв., примерно. Тези 50 лева лихва не са ти ПЕЧАЛБА, те са частична компенсация за паричната обезценка. Бъдещата стойност на тези 1000 лева е 1050 и е мародерство да ти ограбват 10 % върху лихвата, ЩОТО тя е част от тези днешни 1000 лева, на които си платил вече данъците !!!
361
0
 
14
 
! Отговори
Батко преди 11 години
Колеги, здравейте! Според мен, кучето е заровено другаде. Не данъкът е толкова страшен, а друго. Сметката показва, че за вложени примерно 2000 лв. при 3 % годишна лихва (60 лв.), данъкът ще е 6 лв. Смешка. Но има уловка. За тези 6 лв. данък човекът ще трябва да попълва данъчна декларация, дори да няма други доходи. Ако не си направи труда, както най-вероятно ще стане, има глоба до 500 лв. Кое е по-голямо-данъкът или глобата. Със санкциите ще се пълни хазната, а не с данъците. Това е разковничето
360
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големите вложители, а те могат добре да смятат, ще предприемат всички възможни мерки и няма да платят данъка, който се очаква да прибере държавата. И първи ще са кръговете около властта.
359
4
 
7
 
! Отговори
ГЛУПАВ ХОД! преди 11 години
Това е най-глупавия ход на правителството точно преди изборите.С това се даде повод на БСП да манимулира хората.Никой не проумява, че на депозит от 1000 лв. данъка ще му е 4-5 лв. на година, а всеки реве че се въвежда нов данък.
358
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако целта е да се предизвика хаос в банковата система, ще го имат!
357
2
 
2
 
! Отговори
ДО ЛЕЛЕ 409 преди 11 години
Форумен гений, до края на годината могат да гласуват още 100 данъка и тогава наистина ще ревнеш ле-ле-ле-ле.
356
1
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 11 години
Борисов защо не си подадеш оставката в този сублимен за нацията момент?ВИЕ ИНИЦИИРАХТЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ С ЛОШОТО СИ УПРАВЛЕНИЕ ПРЕЗ ТЕЗИ 3 Г.
355
0
 
6
 
! Отговори
морски преди 11 години
Това ако се беше случило в Гърция ония да са подпалили Атина,а ние мълчим,траем си и се снижаваме още повече,така се убива гордостта и достойнството на един народ.След това всеки може да го подритва както си иска.
354
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз съм с кредит, цели 25 000 лв. Вярно, че сега с лихвата ми по кредита съм един от онези които правят банкерите богати и плащам лихвата на онези които са депозирали, но като ми е малко акъла та го изтеглих, докато умните направиха пари и сега парите им работят за тях. Така, че съм съгласен да им се облага печалбата за която и аз имам своя принос. Но, апелирам за дебат и необлагаем минимум защото наистина има хора със скромни спестявания, за които хора тези левчета са жизнено небходими.
353
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов, какво прави още оная оставка в джоба ти?
352
0
 
4
 
! Отговори
анти ГЕРБ преди 11 години
Ако дянков иска да е справедливо облагането разходите по лихви трябва да намалят доходите за облагане както при фирмите. Примерно имам 30000 евро на депозит и 30000 евро кредит. Приходите от лихви трябва да се срещнат с разходите за лихви и така да се формира резултат за облагане. Друг е въпроса че върху тези пари вече са платени данъци. Също така тези пари поддържат стабилна българската банкова система при изтегляне на капитали от западните банки и данков трябва да е благодарен.
351
1
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
МАЛКО Е..., ТРЯБВА ОЩЕ...:- ДАНЪК ВЪРХУ БАНКОВИТЕ ТРАНЗАКЦИИ!!!- УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА ОТ 10 НА 30% (ХОРАТА ПЛАЩАТ 37,5 ВЪРХУ ДОХОДИТЕ СИ...)!- УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪК ДИВИДЕНТ ОТ 5 НА 10% (КОЛКОТО ПЛАЩАТ НОРМАЛНИТЕ ХОРА...)!!- "МАЙЧИНСКИ" САМО ЗА ПЪЛНОЛЕТНИ МАЙКИ...!!!- МАХАНЕ ТАВАНА ЗА ОСИГУРЯВАТЕ, ЗА ВСИЧКИ ДОХОДИ ОТ ТРУД И ДОХОДОНОСНА СОБСТВЕНОСТ!!!!НО И...!- НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА ЗА ИНВЕСТИРАНА И ЧАСТ на 5%! - НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪК ПЕЧАЛБА В СЛАБОРАЗВИТИ ОБЩИНИ на 1%...!!- НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ ЗА ЗАПЛАТИТЕ РАВЕН НА СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ КОЙТО сега Е 495лв...!!!- Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години!!!И най-важното:- ИНВАЛИДНИТЕ ПЕНСИИ ДА СЕ ПЛАЩАТ ОТ ДАНЪК ЗДРАВЕ ИНВАЛИДНОСТТА Е ХРОНИЧНО НАРУШЕНО ЗДРАВЕ А НЕ ТРУДОВ СТАЖ!!!!- Ако Дянков го е страх да го направи - да си ходи да работи, като второразряден счетоводител... в СБ.
350
1
 
8
 
! Отговори
? преди 11 години
Що е то лицемерен и подъл човек? Питайте Дянков.