Десятъкът идва с такса

Новият данък разцепи ГЕРБ на две
Обновена: 12 окт 2012 10:00 | 12 окт 2012 07:06, Елка Василева
565
Десятъкът идва с такса
Според депутати новият налог няма да мине безболезнено през парламента. Снимка: архив, Булфото

Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете, пише в. „Стандарт“.

Данъкът от 10% върху доходите от влоговете ще бъде удържан от банката при начисляване на лихвата и ще отива в НАП. Той ще започне да се начислява от 1 януари 2013 г. Това означава, че депозити, направени през 2012 година, чийто падеж е догодина, ще бъдат облагани с 10%  само върху дохода, начислен през 2013 г. Налогът ще обхваща както депозитите, така и спестовните сметки, тъй като по дефиниция те се причисляват към определението "влог". Общият брой на депозитите е 12 262 067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32 431 731 000 лв. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога. До 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв.

Още по темата

Новият налог няма да мине безболезнено през парламента, разкриха депутати. Групата на управляващите е разделена на "за" и "против" новия налог. ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2012 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.

И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт". На заседанието на кабинета в сряда пък идеята на финансовото министерство не била дебатирана, разказаха участници. Те допълниха, че Дянков е обявил намерението си за новия налог, но дебат в залата не е имало. Премиерът също не е изказал мнението си за десятъка пред министрите.

Президентът Росен Плевнелиев също остана изненадан от идеята. "Предложението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за данък върху лихвите на депозитите дойде малко неочаквано. По темата е нужен сериозен дебат с факти и цифри в парламента, за да се вземат предвид всички аргументи", коментира държавният глава. Според него мярката на правителството е продиктувана от световната криза, чийто изход не се вижда и след пет години от началото й. В тази ситуация няма лесни решения и на икономиката й предстои труден период, допълни държавният глава.

Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той. Според него основната цел на мярката е да се стимулира потреблението в момент, когато инвестициите в световен мащаб са ограничени и износът е свит заради забавянето на Китай и Бразилия. Според вицепрезидента Маргарита Попова обаче въвеждането на този данък не е нужно, още повече че от него няма да има и голям ефект. Според нея също има нужда от сериозен дебат, но все пак хората не бива да се товарят допълнително и да се нарушава спокойствието им, подчерта Попова. Според нея ако данъкът се приеме, хората ще открият начини да го избягнат.

Междувременно стана ясно, че властта започва ударна разяснителна кампания за новия налог. Затова и по-голямата част от депутатите смятат, че след нея налогът ще бъде приет в пленарна зала. "Защото внася справедливост в облагането. И хората просто се страхуват от него неоснователно, тъй като не го познават", обясниха депутатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
0
 
0
 
! Отговори
do 383 преди 11 години
научи математиката, тогава делвай ....
328
13
 
4
 
! Отговори
беден преди 11 години
Аз нямам и един лев в банка, така че с две ръце съм "ЗА" този закон - да се взима от богатите, дето си стискат паричките в банката. Който е "ПРОТИВ" този закон, значи се е оял достатъчно и това че някой и друг лев че ще му вземат няма да го касае...
327
0
 
18
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Каква криза ,бе ей Дянков ловешки главоч ,нали кризата беше преминала ,май само се чудите от къде да смучете *** *** комунистическа пребоядисани *** герберски.
326
4
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
До елфсборгТакива семейства като твоето, които дори за една минута сте симпатизирали на ГЕРБ, от догодина поемате към трудовите лагери. Там ще разберете какво е демокрация, изедници неедни.
325
3
 
7
 
! Отговори
хайдут Гого преди 11 години
Няма и не бива да има данък лихви.Единствено правилно в настоящия момент е да се коригира курса на валутния борд .Предлагам 1Евро= 4.12654Точно борда ни прави бедни! А това ще удари и омразните банки.
324
6
 
4
 
! Отговори
123 преди 11 години
Незабавно въвеждане на прогресивно подоходно облагане върху доходите на физическите лица да се въведе още от началото на следващата година.Същото беше отменено от правителството на националния предател Сергей Станишев!
323
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Плащайте! Все пак като Никойлчо Еврейчето, дето само еврейски танци праска на сватбата си, трябва да се праща праветилствения самолет като се одраска копитцето, като това лято на морето! Това пари струва:)
322
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
375-анонимен. Глупости драскаш. Издържал бил пенсионерите. Нали същите са наливали в хазната, докато си бездействал. Просто са си го отработили. Смятай-елементарна аритметика е, но навярно ти е трудно. ***
321
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм щастлив собственик на 17 000 лв. кредити. За последно имах депозит през 2006 едва свързвам двата края а работя, отпуск ползвам две седмици през година и си стоя в къщи защото нямам пари за почивка. Така, че данък и да има не ме касае. Не съм душманин на хората с пари, но нека има необлагаем минимум, който не засяга хората със скромни спестявания а за останалите, след като получават печалба от лихва нека дадат своята лепта. Но закона трябва да се формулира адекватно и с акъл.
320
3
 
4
 
! Отговори
ббб преди 11 години
Какво е тази Груба ЛъжаДо 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв.И като делна средно се получава 10 млн. депозити по 3.87 ст.
319
0
 
22
 
! Отговори
кьорфишек преди 11 години
Сутринта Менда Стоянова каза, че българите имали по 100000лв на депозити...---------------------Менда има много здраве от арменския поп, ако си мисли, че това са спестявания на българите.Много гърци още от миналата година си изтеглиха спестяванията от гръцките банки и ги внесоха в български. Това е истината.
318
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 365Смотльо , като пускаш цифри вземи ги провери малко , 12 млн баба ти , 34 МЛРД ЛВ са депозитите в банките , и айде да не са тея пари на баба спестяванията. 2 млн пенсионера ако всички имат по 3-4 хил лв спестение това са 7-8 млрд , а до 34
317
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко ГЕРБ Бойко ГЕРБ
316
3
 
26
 
! Отговори
тотнъм преди 11 години
до тук ми беше доверието в герб!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
315
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще стане същото както с 10% данък. Най-тежки ще са последствията за най-бедните. Богатите-бълха ги ухапала. Рано или късно ще последва и данък върху пенсиите. Да му мислят възрастните с пенсии около 200 лева! Така е, богатите се грижат преди всичко за себеподобните си. Интересно къде са вложенията на мин. Дянков, в България ли са?
314
1
 
14
 
! Отговори
социалист преди 11 години
За 3 години и половина другарите комунисти не остана нещо, което не съсипаха. Единственото управление, което не направи нито една индексация на заплати и пенсии, единственото, което не осигури 13 заплата и пенсия, единственото, което ще ти вземе и това, което си спестил за черни дни за да преживееш небивалата разруха, до която ни докараха. БСП трябваше да бъде и в опозиция за да се видят какво умеят тия комунисти-тоест само плюене по предшествениците си за оправдание на калпавото си управление.
313
4
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Народа трябва да плати.
312
1
 
18
 
! Отговори
елфсборг преди 11 години
з гласа за герб от моето семейство принципно които бяха за тях отлетеяха....благодарение на малоумната идея на дянков.
311
0
 
21
 
! Отговори
морски преди 11 години
Кражбите на ГЕРБ от народа продължават,плана Ран-Ът работи с пълна сила ,милионерите са щадени, народа е ограбван и принуждаван да се снижи до земята.
310
19
 
2
 
! Отговори
Гнафт преди 11 години
Абе хора, я кажете колко от нас разчитат на лихвата по влога да ни оправи финансовото положение