ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума

Управляващите гласуваха сами, след като опозицията напусна заседанието
Обновена: 18 окт 2012 22:02 | 18 окт 2012 22:02,
307
ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума
Снимка: Bulphoto

Управляващите наложиха собственото си предложение да отпадне думата „Белене” от формулировката на въпроса за референдума за атомната енергетика. Това стана след близо 4-часова тежка дискусия на депутатите от парламентарната правна комисия.

След бурен юридически спор за процедурата, по която да бъде гласуван въпросът, народните представители от БСП и ДПС напуснаха заседанието на комисията. Така мнозинството единодушно прие собственото си предложение.

На заседанието трябваше да бъдат обсъдени две предложения за въпрос на референдума.

Първото беше внесено от гражданската инициатива, събрала над 540 хил. подписа в подкрепа на допитването до народа, което гласеше: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка “Белене”?

Второто беше на група депутати от ГЕРБ и гласеше: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

В крайна сметка беше прието в пленарна зала да се обсъжда следния въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Опозицията настояваше на гласуване от депутатите-членове на правната комисия към Народното събрание да бъдат подложени и двете внесени предложения, а едва след това да се мисли за редакции по въпросите, както и за обединяването им.

Депутатите от ГЕРБ обаче настояваха, че формулировката на въпроса, внесен от гражданската инициатива, не отговаря на изискванията на закона за участието на гражданите в държавното управление и на Конституцията, тъй като съдържа наименованието на конкретен инвестиционен проект – АЕЦ “Белене”.

Още по темата
По закон решенията за осъществяването на конкретни проекти е от правомощията на изпълнителната власт, а не на законодателната или на гражданите.

Според опозицията обаче с предложението си ГЕРБ подменя волята на вносителя на въпроса и опорочава първия референдум, който ще се проведе в България.

Депутатите от БСП и ДПС също така подчертаха, че двете предложения за въпроси следва да се гласуват като две различни процедури за референдум, тъй като са внесени на различни законови основания. Това беше и основният спор по време на заседанието – дали ГЕРБ има правото да слее на практика две различни инициативи и така да се формира окончателния въпрос за референдума.

Народните представители могат да направят нова редакция на въпроса за референдума по време на обсъждането в пленарна зала. Депутатите от ГЕРБ, които членуват в правната комисия на парламента обаче, дадоха да се разбере, че няма да допуснат думата “Белене” да фигурира във въпроса.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
7
 
! Отговори
e преди 11 години
До: PRIMEMINISTER***GOVERNMENT.BGОтносно: narodnoto doverie...Дата: Петък, 2012, Октомври 19 11:25:08 EESTБорисов,то е повече от ясно,че най-строго пазената "държавната тайна",която остави за последния "момент"на мандата си и че е АЕЦ"Белене",не може вече вече да бъде завоалирана с Номерата ти.Няма да можеш да се ползваш от цветановия номер "Носене на чувалчета" по време на гласуване,нито от пристрастните социологическите агенции,които също няма да останат без надзор.Както големия енергиен Театър,който гледаме още от времето ти на кмет-"Софийските ***" до сега.И още трябва да знаеш,че национално отговорните институции,както и медиите-такива,ще си направят труда за подробен анализ и до къде смяташ да "Я" докараш.Ти някога си помисли,че чрез големите си амбиции,преди държавническите "постове",ще можеш да прокараш и тази си политика на държавно ниво.Да,ама не Борисов.Никой вече не се интересува какви сте били с Цветанов и Флоров,но директно към сегашните ви Амбиции относно "народното доверие".Все още се намираш в еуфорията на Власт-привилегиите,но запомни,че не "цикличността на нещата",както се формулират някои,но естествено- "Невъзможността от повече Безобразие"/меко казано/ към "Бащинията ви" наречено народно доверие.Смятах да допълня с някой -друг епитет,но ще ти оставя за "домашна работа " на тебе при следващите -наближаващи избори.
175
1
 
16
 
! Отговори
АК-74 преди 11 години
Бий гербераста по главата бий бий бий.
174
1
 
13
 
! Отговори
Омерзен преди 11 години
"...няма да допуснат думата Белене да фигурира във въпроса." А защо?. Та това е основното във въпроса за референдума. И защо ГЕРБ толкова се изплашиха от провеждането на референдум - и то първия в историята на страната.
173
1
 
16
 
! Отговори
johnny преди 11 години
ако бсп спечели убедително изборите догодина което е доста вероятно поради пълната липса на алтернативи, *** ще бъде ауспухно оноден и ще стане първата политическа жертва на прехода.
172
0
 
21
 
! Отговори
СИМО преди 11 години
ЗАЩО ГЕРБ НЕ НАПРАВЯТ ПОДПИСКА ЗА РЕФЕРЕНДУМ С ВЪПРОС: "КОМИСИЯТА АНТИМАФИЯ КЪМ ЕС ДА РАЗСЛЕДВА ЛИ ПРЕМИЕРА ЗА ВРЪЗКИ С МАФИЯТА?"P.S. СКОРО ЖУРНАЛИСТИ СЕЗИРАХА КОМИСИЯТА
171
22
 
4
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Долу БСП. Само се хабите червени платени плювалници да пишете по форумите, никого няма да излъжете. Збогом, бяхте много вредни за страната.
170
25
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
НЕКА ВИДИМ КАК БСП ЩЕ УПРАВЛЯВАТ(СЛЕД КАТО ОСТАНАТ ПАК ВТОРИ НА ИЗБОРИТЕ)БЕЗ ГЕРБ...НЕКА ОПИТАТ..ХАХАХХАХХАХАХАХАХАХЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ...ТЕЗИ,КОИТО ГИ ПОДКРЕПЯТ СА В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ,КОИТО ГИ МРАЗЯТ...МОЖЕ...В МИНАЛОТО ДПС ДА Е БИЛО СЪЗДАДЕНО ОТ ЧЕРВЕНИ,НО ДНЕС....БСП Е САТЕЛИТ НА ДПС !!!!!!!ТАКА,ЧЕ АКО ВИ ЛИПСВАТ ТУРЦИ...ИЗБЕРЕТЕ СИ СТАНИШЕВ..ХАХАХАХАХА
169
16
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
ТОЗИ ФОРУМ ТУК ЗАПРИЛИЧА НА ДЕТСКА ГРАДИНА...ЧЕРВЕНИТЕ ПОДРЪЖНИЦИ КАТО НЯМАТ АРГУМЕНТИ И ЗАПОЧВАТ С ПЕРСОНАЛНИ НАПАДКИ,ОБИДИ И ЗЛОБА...ДРЪЖТЕ СЕ ВЪЗПИТАНО,МОЛЯСАМО ЕДНО Е ВИ КАЖА...СЛЕДВАО УПРАВЛЕНИЕ БЕЗ ГЕРБ НЯМА ДА ИМА...И С 0,00001 % ПРЕДНИНА ДА СПЕЧЕЛЯТ ГЕРБ ПРЕД БСП..ПРАВИТЕЛСТВО СЪСТАВЕНО ОТ ЕДИНСТВЕНО ОТ ЧЕРВЕНИТЕ И ТУРСКОСИНИТЕ(КАКТО МЕЧТАЯТ ОТ 3 ГОДИНИ) НЯМА ДА ИМА !!!!!!
168
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моя странаааа , моя ГЕРБеееееерияяяяя...аааааааааа.
167
22
 
5
 
! Отговори
Русофилченко преди 11 години
Снимката казва всичко! На плаката само трябва да се добави: "с братски съветски капитали"
166
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А правителството на ГЕРБ защо не формулираха решението си за спиране на изграждането на нова ядрена мощност, а спряха проекта за строителство на АЕЦ-Белене?????Нека отговори ФИДОСОВА!!!!!!КАКВО ИМ БЪРКА В *ЪЗА БЕЛЕНЕ?????????
165
2
 
9
 
! Отговори
До 210 преди 11 години
Аха ,да се монтират нови реактори на мястото на стари е точно като смениш двигателая на колата с друг-закачаш го с куката и готово.Голям си ***.
164
36
 
23
 
! Отговори
Т.Дончева преди 11 години
Станишко е куха лейка. Защо БСП не попита още сега дали въпроса и конституцията се разминават. Някак си подозрително си мълчат, защото знаят, че отговора е да. Тогава какво се пънете та чак и избори ще печелите. Това може да стане но без Станишко и всички около него.
163
13
 
37
 
! Отговори
Българин преди 11 години
На "гьола" в Белене ще се строи "гЪзова" централа по проект на ГЕРБ.За снабдяване със суровина - справка г-жа Фидосова.Атомна ,ако искате ядрена централа ще се строи в Банкя по проект на отбор "калинки"от ГЕРБ Ръководител на проекта е докторът на техническите науки Б.Б.
162
8
 
15
 
! Отговори
perekly преди 11 години
Логично.ГЕРБ се страхуват от "ЗА" за Белене.От друга страна си оставят вратичка за "НЕ", ако здравомислещите са повече.Като цяло , превърнаха цирка във фарс. Лично аз се подписах да има референдум, въпреки че съм против да се строи. Сега горчиво съжалявам.Едни безмислено похарчени пари и напълно манипулиран вот ще се получи.
161
12
 
27
 
! Отговори
Филия с мас преди 11 години
От герберасти само герберастий.
160
7
 
15
 
! Отговори
хаха преди 11 години
олее колко сте прости само! не разбрахте ли че и едните и другите искат да има референдум, за да премерят сили преди изборите. иначе не им пука какъв ще е въпроса точно, защото като няма кинти каквото и да каже народа все няма да има централа. истината е че ще се пръснат едни пари нахалос, дето пак от нас ще ги вземат. как за толкова години не се научихте...ами още кълвете на въдицата на тия... ?!
159
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като набиеш 10 млрд тока няма как да е евтин, защото тия пари трябва да се избият. Пазар за ток на Балканите почти няма, защото Румъния, Турция, Сърбия започнаха да строят АЕЦ. Населението ни за 20 г намаля с 2 млн, и ще намалява още, тоест потреблението на ток ще остане същото, или даже ще намалява. Няма икономическа причина да се строи нов АЕЦ. Спокойно в Козлодуй може да се монтират 2 нови реактора и ще сме обезпечени за 30 г напред.
158
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така де най-добре е да се изгради в близост до София и така да се открият нови работни места
157
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пак да попитам... Значи ако баба Пена текезесарката реши, трябва да вземем кредит от 8 млрд. евро и после всички да го плащаме?