ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума

Управляващите гласуваха сами, след като опозицията напусна заседанието
Обновена: 18 окт 2012 22:02 | 18 окт 2012 22:02,
307
ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума
Снимка: Bulphoto

Управляващите наложиха собственото си предложение да отпадне думата „Белене” от формулировката на въпроса за референдума за атомната енергетика. Това стана след близо 4-часова тежка дискусия на депутатите от парламентарната правна комисия.

След бурен юридически спор за процедурата, по която да бъде гласуван въпросът, народните представители от БСП и ДПС напуснаха заседанието на комисията. Така мнозинството единодушно прие собственото си предложение.

На заседанието трябваше да бъдат обсъдени две предложения за въпрос на референдума.

Първото беше внесено от гражданската инициатива, събрала над 540 хил. подписа в подкрепа на допитването до народа, което гласеше: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка “Белене”?

Второто беше на група депутати от ГЕРБ и гласеше: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

В крайна сметка беше прието в пленарна зала да се обсъжда следния въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Опозицията настояваше на гласуване от депутатите-членове на правната комисия към Народното събрание да бъдат подложени и двете внесени предложения, а едва след това да се мисли за редакции по въпросите, както и за обединяването им.

Депутатите от ГЕРБ обаче настояваха, че формулировката на въпроса, внесен от гражданската инициатива, не отговаря на изискванията на закона за участието на гражданите в държавното управление и на Конституцията, тъй като съдържа наименованието на конкретен инвестиционен проект – АЕЦ “Белене”.

Още по темата
По закон решенията за осъществяването на конкретни проекти е от правомощията на изпълнителната власт, а не на законодателната или на гражданите.

Според опозицията обаче с предложението си ГЕРБ подменя волята на вносителя на въпроса и опорочава първия референдум, който ще се проведе в България.

Депутатите от БСП и ДПС също така подчертаха, че двете предложения за въпроси следва да се гласуват като две различни процедури за референдум, тъй като са внесени на различни законови основания. Това беше и основният спор по време на заседанието – дали ГЕРБ има правото да слее на практика две различни инициативи и така да се формира окончателния въпрос за референдума.

Народните представители могат да направят нова редакция на въпроса за референдума по време на обсъждането в пленарна зала. Депутатите от ГЕРБ, които членуват в правната комисия на парламента обаче, дадоха да се разбере, че няма да допуснат думата “Белене” да фигурира във въпроса.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
4
 
24
 
! Отговори
отчаян преди 11 години
На мен ми звучи като "оставете тази локва в Белене- за нищо не става. Да започнем нов проект на чисто!"нови комисионни, ново ядене на милиарди от начало. Белене се изтърка за толкова години. А и едва ли някой ще понесе отговорност за потъналите милиарди.
155
27
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
По принцип сте прави, че цената на тока е хубаво да бъде ниска, но кой и кога пресметна, че с построяването на АЕЦ Белене, тока ще поевтинее? От друга страна някои хора биха предпочели малко по-скъп ток, но да се избегнат рисковете от ядрена авария. От трета страна не бива да забравяме и опасността от руско робство, това също е реален риск.
154
1
 
23
 
! Отговори
Фалконе преди 11 години
Едва ли в България има някакви избори. Всичко е лъжа тук,обаче изборите били реални...Точно където се определя лапачката.Айде айде.....
153
3
 
39
 
! Отговори
Bimbo преди 11 години
Мутрата няма да види вто ри мандат.Лошото е,че който и да спечели мутрата няма да влезе в затвора. Както и предишните никога не влизаха.....
152
2
 
41
 
! Отговори
факт преди 11 години
Честита ни диктатура !
151
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
180. А ти каква централа предлагаш,Защото аз искам да е Българска или поне 51 %. А за теб това е Руска . Костов добре ви обработва , и е смешен, защото такава комунистическа Русия несъществува. И цял свят търгува с нея . А Литва се отказва защото не искат Американска.Борисов променя въпроса , защото ще станат милиардери от Частна Централа . А теб ще те залъгват кое е комунизъм. И така ще си живеете.
150
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гейберастки зелки трябва да се въргалят по паважа! Такава гавара с желанието на 700хил души не е имало от промените насам!
149
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези мракобесни герберски *** докога ше се подиграват с желанието на народа?Така излиза ,че АЕЦ може да се строи в Банкя или в АНТАРКТИДА!***!
148
3
 
41
 
! Отговори
Хе хе преди 11 години
Ми то няма смисъл от референдум. Поне ГЕРБ да не харчат пари за простотии, след като сами си поставят въпросът. Просто да кажат няма да има референдум, то е дно и също, резултатът един. Както Луканов навремето беше казал: "искате капитализъм - но ще е по моят начин". Същото и с ГЕРБ: "Искате референдум, но ще е с наш въпрос!". Знаех си, че ще е като с онези подписи за Козлудуй, които незнайно как изчезнаха от парламента. Властта, никога не слуша народа, позицията на ГЕРБ поредното доказателство.
147
23
 
12
 
! Отговори
комунист преди 11 години
Докога бре другари ще ядем тоя пожарникарски маркуч сили вече не ни останаха а и редиците вече доста оредяха по естествени причини , Мая Манолова и Станишко да се стегнат и да ни направат на всеки комунис по една централа.Щото и бащицата Ленин е казал-електро плюс съветска власт и кееееф голем
146
8
 
43
 
! Отговори
Тъпаците от ГЕРБ преди 11 години
даже един *** въпрос не могат да формулират. Само на дебелата фидоска и на Боко електроните се въртят в главите на обратно. Те даже не са и чували за спин на електрона, ама знаят разликата между атомна и ядрена. Ако питаме баничаря, дето назначиха за шеф на АЕЦ Козлодуй и той не знае. Е гати простото управление! Пък Дебелогъзият Борисов се хвали с тлъстите си лъжи. Той даже не се усеща колко е *** и как му се смеят хората. Мисли, че му се радват
145
4
 
4
 
! Отговори
БСП -НЕ преди 11 години
Жените ги определят като най-голямата модна грешка
144
11
 
38
 
! Отговори
hahah преди 11 години
Прииомите на Бойко:- подмяна на вота-изборни манипулации-кражби и репресииЗА пореден път го доказва! Диктаторът Борисов. Гласувайте пак за него и ще минем в графата страна от третия свят!
143
2
 
16
 
! Отговори
до 183 преди 11 години
Това, че ще се дигнат сметките е най-малкия проблем, Въпреки, че на първосигналните *** това трябва да им кажеш иначе не вдяват. Скъпия ток означава неконкурентна индустрия, с висока себестойност на производството, това ще рече безработица, по-малък оборот на средства в страната, съответно по-малки заплати като цяло, да не говорим ако тези условия се запазят с 20-30 год. И другото - до 15-20год тенденцията е колите да са електрически - какви стават сметките за транспорт в този случай?
142
2
 
11
 
! Отговори
ужас преди 11 години
как така да не зависи от гражданите голяма демокрация сме няма що какви номера вартят пак само и само да не се засегнат чуждите интереси потресен съм от поредната конспирация
141
28
 
9
 
! Отговори
сърп и чук в главата преди 11 години
Попрегледах някой друг коментар.Ми то само червени шизофриници тук.Има ли цяр за тия нещастни и заблудени хорица.Много е лошо главата да ти е капсулована и вътре - само сърп и чук...
140
13
 
8
 
! Отговори
АНАРХИСТ НЕ КОМУНИСТ преди 11 години
До Литва отхвърлиха АЕЦЗАЩО НЕ СИ ХОДИШ В ЛИТВА, И ВЗЕМИ СЪС СЕБЕ СИ УКРАИНЧЕТО СТАНИШЕВ ЕДНАКВО *** СТЕ !!!ГЕРМАНИЯ ЗАТВОРИ ЦЕНТРАЛИТЕ И ПАК ГИ ОТВОРИ ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ,В ЯПОНИЯ БЕШЕ ЯДРЕН ОПИТ-НЕСПОЛУЧЛИВ КОЙТО БЕШЕ МАСКИРАН КАТО АВАРИЯ.РАДИАЦИЯТА БЕШЕ НАЙ-СИЛНА НА 30км.ОТ ЦЕНТРАЛАТАНЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ЧИЯ Е ЦЕНТРАЛАТА, НО И НЕ ОБИЧАМ СЪЕДИНЕНИТЕ ЕВРЕЙСКИ ЩАТИ,ВСЕ ПАК НЯКОИ ОЩЕ СЕ БРОИМЕ ЗА БЪЛГАРИ И СЛАВЯНИ-БЕЗ НОВОИЗЛЮПЕНИТЕ СЛЪНЧОГЛЕДИ КАТО ТЕБ!!!
139
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са сега Боко, Цоко и президентчето - технократче, да ми обяснят пак за пряката демокрация? Това ли ви е демокрацията бе, ***? 540 000 подписа се оказаха нищо за вас, та 48 дебелогъзи негодника промениха въпроса! Дано горите в Ада за всичките си машинации!
138
6
 
14
 
! Отговори
182 и 180 преди 11 години
180 и 182 са един и същи човек.Поредното доказателство, че герб си плащат за да им пишат някви хора в интернет, както се говори и се зане отдааавна! Така ли се прави политика ? Гнусни сте!!!
137
4
 
14
 
! Отговори
до 180 преди 11 години
Абе тикво наивна. Утре като почнем да внасяме ток нали на теб ще ти се вдигнат сметките! Каква литва какви комунисти ми говориш! Лаик несъобразителен.Платен манипулатор и демагог си ти. Скрии се и си вземи и тъпите аргументи!