ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума

Управляващите гласуваха сами, след като опозицията напусна заседанието
Обновена: 18 окт 2012 22:02 | 18 окт 2012 22:02,
307
ГЕРБ махна "Белене" от въпроса за референдума
Снимка: Bulphoto

Управляващите наложиха собственото си предложение да отпадне думата „Белене” от формулировката на въпроса за референдума за атомната енергетика. Това стана след близо 4-часова тежка дискусия на депутатите от парламентарната правна комисия.

След бурен юридически спор за процедурата, по която да бъде гласуван въпросът, народните представители от БСП и ДПС напуснаха заседанието на комисията. Така мнозинството единодушно прие собственото си предложение.

На заседанието трябваше да бъдат обсъдени две предложения за въпрос на референдума.

Първото беше внесено от гражданската инициатива, събрала над 540 хил. подписа в подкрепа на допитването до народа, което гласеше: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка “Белене”?

Второто беше на група депутати от ГЕРБ и гласеше: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

В крайна сметка беше прието в пленарна зала да се обсъжда следния въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Опозицията настояваше на гласуване от депутатите-членове на правната комисия към Народното събрание да бъдат подложени и двете внесени предложения, а едва след това да се мисли за редакции по въпросите, както и за обединяването им.

Депутатите от ГЕРБ обаче настояваха, че формулировката на въпроса, внесен от гражданската инициатива, не отговаря на изискванията на закона за участието на гражданите в държавното управление и на Конституцията, тъй като съдържа наименованието на конкретен инвестиционен проект – АЕЦ “Белене”.

Още по темата
По закон решенията за осъществяването на конкретни проекти е от правомощията на изпълнителната власт, а не на законодателната или на гражданите.

Според опозицията обаче с предложението си ГЕРБ подменя волята на вносителя на въпроса и опорочава първия референдум, който ще се проведе в България.

Депутатите от БСП и ДПС също така подчертаха, че двете предложения за въпроси следва да се гласуват като две различни процедури за референдум, тъй като са внесени на различни законови основания. Това беше и основният спор по време на заседанието – дали ГЕРБ има правото да слее на практика две различни инициативи и така да се формира окончателния въпрос за референдума.

Народните представители могат да направят нова редакция на въпроса за референдума по време на обсъждането в пленарна зала. Депутатите от ГЕРБ, които членуват в правната комисия на парламента обаче, дадоха да се разбере, че няма да допуснат думата “Белене” да фигурира във въпроса.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
20
 
5
 
! Отговори
да отложим Белене преди 11 години
Япония се отказва от ядрената енергетика до 2040 г., Германия също, а нашите комунисти искат в Белене да строят руска атомна централа - от най-опасните...
135
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати долните манипулатори! Това хората го искат бе алоооо! ууууууууууууу за ГЕРБ
134
11
 
7
 
! Отговори
Литва отхвърлиха АЕЦ преди 11 години
Гласоподавателите в Литва отхвърлиха на референдум плановете за строителство на нова атомна електроцентрала в страната. Трябва да се отбележи, че техните комунисти бяха против, защото това е в интерес на Русия. В България нещата са точно обратно, нашите комунисти искат централа, защото това ще е в руски интерес. Това е чудесно доказателство, че комунистите са корумпирани ***.
133
3
 
6
 
! Отговори
АТОМ И КРУШКА преди 11 години
ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ: КЪМ РЕФЕРЕНДУМА С ВЪПРОСА ДАЛИ ДА СЕ СТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ ДА СЕ ДОБАВИ И ОЩЕ ЕДИН!!! ТОВА НЯМА ДА ГО ОСКЪПИ. ДАЛИ ДА СЕ ОТВОРЯТ ЗАТВОРЕНИТЕ БЛОКОВЕ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ДА СЕ МОДЕРНИЗИРАТ / КОЕТО ЩЕ СТРУВА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ МИЛЯРД ЕВРО И ЩЕ ОТНЕМЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА ГОДИНА ЗА РАЗЛИКА ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ 20 000 000 000 Э И 10 ГОДИНИ / И ДА НИ СЛУЖАТ БЕЗОПАСНО ОЩЕ 20 25 г. АКО ТОВА БЪДЕ РЕШЕНО С РЕФЕРЕНДУМ ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА ПРЯКАТА ВОЛЯ НА НАРОДА !!!!!! САМО, ЧЕ НАШАТА ПРОДАЖНА И ДУПЕДАВСКА ОЛИГАРХИЯ ТОВА НЕ Я ИНТЕРЕСУВА, ТЯ ВЕЧЕ Е ИЗТЪРГУВАЛА АЕЦ КОЗЛУДУЙ СПРАВКА ЕВРЕЙЧЕТАТА МИХАЙЛОВА И КУНЕВА-ПРЪМОВА !!! ЗАЩО ГЕРМАНИЯ СИ ПУСНА СПРЯНИТЕ РЕАКТОРИ КОИТО СА МНОГО,ПО-ОПАСНИ ОТ НАШИТЕ И КАЗА,ЧЕ ЩЕ ГИ ДЪРЖИ ДОКАТО И ТРЯБВАТ,А ФРАНСЕТАТА ОТКАЗАХА ДА ГИ ЗАТВОРЯТ И НИКОЙ НЕ ГИ НАТИСКА ДА ГИ ЗАТВАРЯТ!?!? НАШИТЕ РЕАКТОРИ С ИЗВЕСТНО МОДЕРНИЗИРАНЕ МОЖЕХА ДА СЛУЖАТ БЕЗОПАДНО ОЩЕ 25г.,НО ТРЯБВА ДА СТРОИМ НОВИ СЪС ЗАПАДНА ТЕХНОЛОГИЯ И ДА НИ ДОЯТ ЕВРЕЙЦИТЕ НАЛИ!!! ЦЯЛАТА РАБОТА Е, ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПАРИ ЩЕ СЕ ВЛОЖАТ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЩЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ОТКРАДНАТИ ОТ ОЛИГАРХИЯТА!!!!!!! НЕ НИ ТРЯБВА БЕЛЕНЕ А ПУСКАЙТЕ ОТНОВО КОЗЛУДУЙ И НЕ СМЕЙТЕ ДА ГО РАЗГЛОБЯВАТЕ ЗАЩОТО ВИДОВДЕН ЩЕ ДОЙДЕ И ЩЕ ВИ ПОТЪРСИМ СМЕТКА ТОГАВА!!!
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ohooooo Na boko shte mu se styjni kato glasuvame v podkrepa na centralata!Oshte edin pogreshen opit za politicheska identifikaciq, koito i tozi pyt shte diskreditira GER.Tova nqma kak da ne me radva. Chakam momenta v koito shte se izmetat i shte zapone progresa
131
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
172. Абе *** България бе една от страните на първо място по Електроника с добри специалисти.Даже Бил Клинтън поръча на Българския президент , пълно ликвидиране и никакъв износ. Спомням си срещата тук в Белия Дом.Що мосли , че другите са добри , това ли е конкуренцията - да забраниш износа им ??? Не ми говоти !
130
2
 
6
 
! Отговори
РАБ БОЖИ преди 11 години
ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖИ !!!!!!!!!!ГЛАС ГЕРБОВ ОЩЕ ПО - БОЖИ ???????
129
2
 
11
 
! Отговори
Наско преди 11 години
Те ГЕРБ винаги така си приемат и лобистките закончета. Така тънката си и крадат. Долни подмолни политици без какпка чест и достойнство!Долу крадливата партия на ГЕРБ! Долу и Бойко Борисов!
128
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо не са ви ликвидирали, само спряха да ви плащат дотации. Като сте некадърни, не се занимавайте.
127
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искам мутренски скъп ток, добиван от от зелена енергия ------------------ Аз пък не искам АЕЦ.
126
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
162. Ми то Северна България е ЗАБРАВЕНА. Ликвидираха им Електрониката , Пластмасите , Хранително- вкусовата , Зеленчукопроизводството - за износ.Едрото животновъдство - за износ .Да не говорим за пътищата - мизерия !!!
125
0
 
1
 
! Отговори
кеееееееф преди 11 години
Бус с 12 трупа откраднат. ИХААААААААААААААААА
124
0
 
3
 
! Отговори
ЕВРОПЕЙСКО А? преди 11 години
Двама министри наддават за шатрата на софийската гара: ВАЙ ВАЙВАЙВАЙ!!!!
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ще да е доходна тази енергетика , мой бивш съсед го застреляха , обаче жена му се премести все пак в строената къща в полите на Витоша.
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правят магия с живак на зам.-кметици в ЛомМАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ СМЯХ.
121
2
 
5
 
! Отговори
ред преди 11 години
ГЕРБ НЕ ИСКА БЕЛЕНЕ НО ГИ Е СТРАХ ДА КАЖАТ ТВЪРДО НЕ ЗА ДА НЕ ИЗПУСНАТ КОКАЛА НА ИЗБОРИТЕ
120
1
 
5
 
! Отговори
днес: преди 11 години
Плащаш - не трием, не плащаш - трием!
119
2
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
СУТЕНЬОРИТЕ И КАЛИНКИТЕ ОТ ГЕЙрб ПО ТЪМНА ДОБА МАХНАЛИ ДУМИТЕ АЕЦ "БЕЛЕНЕ" И ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ПОДИГРАХА С МЕН! СЛЕД ПО-МАЛКО ОТ ОСЕМ МЕСЕЦА ПЪК АЗ ЩЕ СЕ ПОДИГРАЯ В ТЪМНАТА СТАИЧКА С ТАЗИ ИЗКУСТВЕНА ПАРТИЙНА ОРГАНИЗАЦИЙКА, СЪСТАВЕНА ОТ ДОНОСНИЦИ, МУТРИ, ЧАЛГАРИ, ПИШМАН-СПОРТИСТЧЕТА И НАБЕДЕНИ ТОП-ИКОНОМИСТЧЕТА!
118
3
 
11
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ-НЕЗАВИСИМОСТ,СТОПИРАНЕ НА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ТОКА,СЪЖИВЯВАНЕ НА НАЙ-БЕДНИЯ РАЙОН В БЪЛГАРИЯ,СЪЖИВЯВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА,СЪЖИВЯВАНЕ НА БИЗНЕСА,ХИЛЯДИ РАБОТНИ МЕСТА ЗА ГОДИНИ НАПРЕД,СТОПИРАНЕ НА ЕМИГРАЦИЯТА ЗАТОВА АЗ КАЗВАМ -ДА-ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ТИКВИ ЩЕ БЪДЕ ПОГОЛОВНО ИЗРИТАНО ОТ ВЛАСТТА ГАРАНТИРАМ,СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ НЕНАВИЖДА ГЕРБ.
117
2
 
18
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ПОЛОВИНАТА ОТ НЕГАТИВНИТЕ КОМЕНТАРИ СРЕЩУ ГЕРБ..БЯХА ИЗТРИТИ..ЗАЩО БЕ ГОСПОДА ОТ САЙТА? НА ГЕРБ ЛИ СЛУЖИТЕ? НЯМАМ ДУМИ