Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра

Той се самоуби, категоричен е премиерът
Обновена: 7 ное 2012 18:03 | 7 ное 2012 16:17,
517
Борисов не се чувства отговорен за смъртта на Чакъра
Майката на Чакъра - Мара, държи негова снимка. Снимка: Impact press group

Не се чувствам отговорен, заяви твърдо премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съда по правата на човека в Страсбург, който осъди страната ни за полицейска акция, ръководена от Борисов по времето, когато беше главен секретар.

Магистратите постановиха страната ни да плати обезщетение в размер на 50 000 евро заради отнемането на право на живот на Тодор Димов Тодоров-Чакъра, който загина при спецакция през 2003 година.

Още по темата

Името на премиера се упоменава изрично в решението на магистратите като ръководител на операцията.

Това, което си спомням е, че той стреля по полицаи. Първо той се самоуби, това много добре го знаете. Второ, цял ден държа полицаи за заложници и стреля по тях с “Калашник“. Като шеф аз никога не съм позволявал да се стреля по полицаи, заяви Борисов днес.

Чакъра се барикадира в къщата си в Харманлийско, след като полицията трябваше да го отведе за изтърпяване на наказание от половин година затвор. Той отказа да се предаде и в операцията срещу него се включиха близо 100 полицаи.

След първоначалните неуспешни опити на полицията да изведе Чакъра от къщата операцията бе оглавена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов.

След продължилата часове наред обсада  полицията използва гранатомет, за да осигури възможност за претърсване на къщата и за да ликвидира всякакви капани.

По-късно следствието установи, че Тодоров се е самовзривил с ръчна граната, а не е загинал от обстрела на полицията. Разследващите заключиха, че действията на полицията са били напълно по устав, а заключенията им бяха потвърдени от Военния съд.

Съдът в Страсбург обаче единодушно приема за основателни жалбите, свързани със смъртта на Тодоров. Магистратите в ЕСЧП се съгласяват напълно, че "правото на живот" на Тодоров е било нарушено.

По отношение на задължението на държавата да проведе ефективно разследване на обстоятелствата, при които Тодоров е загубил живота си, съдът приема, че е имало нарушение в тази област на член втори на Конвенцията, който определя като противозаконно отнемането на човешки живот при употребата на сила, освен когато е абсолютно необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
2
 
21
 
! Отговори
boicho.boichev.7 преди 11 години
Борисов някога за нещо да се е чувствал отговорен?
363
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за това, че не трябва да се стреля срещу полицаи, съм съгласен
362
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе, те стреляли с гранатомети, не успели да го убият, а той им помогнал и се самовзривил!Кога ли са поемали отговорност!!!И не е въпроса какъв е бил Чакъра, а как се манипулира общественото мнение
361
1
 
13
 
! Отговори
само питам преди 11 години
алооо симпатизантите на премиера - сега гадно ли ви е че вожда ви е бил ЧЛЕН НА БКП след това мутра и гранатоубиец ????
360
1
 
11
 
! Отговори
въх бил Комунист преди 11 години
Бил съм член на БКП, във факултета "Противопожарна отбрана" на МВР", каза кметът на София Бойко Борисов пред Нова телевизия.
359
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов е постъпил много правилно! Тези простотии се вадят от комутетата (с външна помощ от други ***) във връзка с предстоящите догодина избори.Не сте познали, уважаеми комунисти.
358
0
 
13
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
.... БЕ ДАИТЕ ВЛАСЪ НА ПРОСТАКА И МУ ГЛЕИТЕ ГРАНАТОМЕТА...!
357
3
 
4
 
! Отговори
da преди 11 години
Чудно ми е защо не се съобщава всичко по случая, например , че "най -доброто дете" как е стреляло по полицията с автомат.
356
0
 
10
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
За пореден път се убеждавам колко *** народ имаме. Кланя се на мутри и престъпници, кефи им се, а други такива сочи с пръст и заклеймява. Не го знам тоя Чакър, а предполагам и 99% тука не сте и чували за него. Не казвам, че не заслужава наказание. Щом е престъпник, трябва си. Ама, докато го съдите, викате евала на тиквата, който е много по-голям престъпник. А другия сутеньор, клоуна Митьо пищовчето, понего с гранатомети никой не стреля. Той е ВИП, канят го в телевизии, а вие му се се кефите ...
355
6
 
6
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Преди 3 години Борисов изрита наглите и крадливи, на всичкото отгоре и некадърни ***" ....КОИ ЛУДЪ БИ НАПИСАЛ ТЕЗИ СКВЕРНИ СЛОВА ...?
354
4
 
12
 
! Отговори
трудно ли е ?? преди 11 години
Наш Бойко си мисли че в Европата пасат трева и са лош матреал ;) Бойко Наборе .... много добре знаят къде си членувал на кого си се кланял кой е баща ти знаят за дейността ти в началото на 90 те години дръж се като истински мъж и кажи поне веднъж - Да и аз съм човек грешил съм
353
2
 
11
 
! Отговори
ЛУД ЧОВЕК преди 11 години
Естествено,че не е виновен Боко!СТАНИШЕВ Е ВИНОВЕН!
352
0
 
13
 
! Отговори
кой кои е преди 11 години
Бил съм член на БКП, ", каза кметът на София Бойко Борисов пред Нова телевизия.
351
3
 
12
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ЕДИН ПРИЗРАК БРОДИ ПО ЕУРОПА ...ПРИЗРАКА НА ТИКВАТА БАЦЕ...!
350
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 3 години Борисов изрита наглите и крадливи, на всичкото отгоре и некадърни *** от властта! Дори да не беше направил нищо друго, това беше достатъчно за да се възроди България и сега отново сме уважавана европейска страна, такава каквато бяхме преди повече от 60 години, когато комунистите дойдоха на власт.
349
3
 
13
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....МЪ НАПРАО...ТИКВА НА СКАРА...!
348
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на Борисов! Най-после да дойде на власт политик, който да мисли за доброто на народа и да не проявява никаква толерантност към престъпниците! За това другари комунисти запомнете следното: На изборите догодина ГЕРБ ще спечели с пълно мнозинство, колкото и да кукудякате до припадък в червените си медии! До като Борисов е начело на ГЕРБ, те ще печелят всички следващи избори безапелационно. Това е така, защото хората видяха в Борисов истинския патриот, милеещ за родината си и за тях самите, нещо което никой не вярваше, че някога може да се случи в България, която в последните 20 години беше управлявана само от безкрайно алчни, арогантни и корумпирани политици. Отделно от това Борисов за няколко години стана политик и държавник от европейска величина и класа, нареди сред най-известните политици в Европа като Барозу, Мекел и т.н.. Неговото национално отговорно и финансово стабилно управление като премиер на България е силно подкрепяно от най-развитите страни в Европа и се дава за пример на останалите, които бяха повлечени надолу от световната криза. За това негово постижение като премиер в национален и международен мащаб ние българите трябва да се гордеем и да го аплодираме, а не както правят някои безотговорни политици и платени клакьори да го плюят, но те не са българи, а продажници, чието мнение е за ***. Това което бе построено през последните 3 години е нещо грандиозно на фона на бедната ни държава и то по време на най-тежката световна икономическа криза от 50 г. насам. Трябва човек до е последния *** на този свят за да не е признателен на този велик българин и да не гласува за ГЕРБ, а пък тия които ще гласуват за продажната и крадлива БСП са най-големите национални предатели за които няма място в България страната на Ботев и Левски!
347
2
 
13
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
*ПРОЕКТЪ ЗА МЕМОРИАЛ И МАВЗУЛЕИН НА БАЦЕ БАРИСОФ СТРОИТЕЛ НА НОВА БУЛГАРИЯ*...У ЕДНА РЪКА С ГРАНАТОМЕТ У ДРУГАТА С НОЖИЦА ЦЕЛИЯ ОПАСАН С ЛЕНТИШКИ БАЦЕ СТРОИ И БДИ...!...ТОВА У ЦЕНТАРО НА ЗОФИЯ...!....ИЗПУЛНИТЕЛ СКЛУПТЕР РАШИДКО ФИДИИЙ ...!
346
1
 
4
 
! Отговори
до 410 преди 11 години
Основен принцип на етиката- Постъпвай с другите така както би желал да постъпят с теб....Само за миг си представи,че твоя син надрусан и уплашен стреля срещу полицаи...би ли искал да го изгорят жив....пардон да се самоубие.....
345
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, ако догодина ГЕРБ пак си купят изборите, бягайте от тук! Жизнено важно е вече!