Той е! СДС предлага Петър Стоянов за КС

Очаква се ГЕРБ да го подкрепи, следвайки волята на премиера
Обновена: 20 ное 2012 14:50 | 20 ное 2012 12:33,
189
Той е! СДС предлага Петър Стоянов за КС
Петър Стоянов се отправя към КС. Снимка: архив, Булфото

СДС предлага Петър Стоянов (президент в периода 1997-2002 г.) за конституционен съдия от квотата на Народното събрание, стана ясно след заседание на националното ръководство в централата на партията.

Съюзът на демократичните сили номинира свой кандидат след среща вчера с председателя на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.
 
Лидерът на сините Емил Кабаиванов поиска срещата, на която Борисов обеща подкрепа за кандидата, който СДС предложи, с условието той да е „най-добрият и най-достойният“, избран по прозрачна процедура.
 
Според СДС една достойна кандидатура ще разсече съществуващия „гордиев възел", а партията е доказала, че може да поема отговорност в тежки за държавата моменти.

Още по темата
Номинацията стана възможна, след като на 16 ноември правната комисия в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия в опит да разреши кризата около  проваления избор на Венета Марковска.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва и Марковска не успя да встъпи в длъжност.

Проектът за решение за откриване на нова процедура за избор на конституционен съдия се очаква да бъде разгледан от Народното събрание в сряда, а подаването на документи да започне на 22 ноември и да продължи до 30 ноември.
 
До 10 декември ще могат да се подават въпроси и сигнали по отношение на кандидатурите, изслушването в правна комисия ще се състои на 12 декември, а гласуването в парламента ще е на 19 декември.

Венета Марковска беше подкрепена от всички политически сили, независимо от съмненията за търговия с влияние и конфликт на интереси, без "Синята коалиция".
 
Като възможни предложения на СДС в публичното пространство се завъртяха имената и на бившия председател на Народното събрание Йордан Соколов, бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, бившия председател на Съюза на съдиите Нели Куцкова, директора на специализираното звено за борба срещу корупцията БОРКОР Елеонора Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още по темата: СДСКСВенета Марковска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
11
 
! Отговори
коко преди 11 години
Може и да е той - НО не е мой ----- изберете друг !!
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цирка демокрация продължава, да натъжава и срами, и още не е края, дс десни, агенти, ***, милиционери сгушени са яко, *** клоунада
78
1
 
5
 
! Отговори
СДтига преди 11 години
Един социален строй който за 5,10 та за 15 год, не може да въздигне стандарта на живот и самочуствие на народа в една държава заедно с политиците си да върви в историята
77
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАКВО ПАДЕНИЕ,КАКВО ОМЕРЗЕНИЕ.....ТОВА Е СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ......ОТ ПРЕЗИДЕНТ,НЯКАКЪВ СИ СЪДИЯ---И ТАМ ЛИ ИВА КЕЛЕПИР-НАЛИ БЯХА СТОЖЕРА НА ДЕМОКРАЦИЯТА...ДА СЕ СМЕЕ ЛИ ЧОВЕК ИЛИ ДА ПЛАЧЕ!!!!!
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както и да гласуваме, не можем да накажем политическата класа. Площадната демокрация си остава единствената възможност за протестен вот. Всичко останало е капан.
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много нечистоплътен тип.
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбитият аварин пак се появи! Първо щеше да подкрепя Симеоновото карадливо царство, ама то се оказа червено-турско и ужасно бандитско?! Сега пък се подлага на мутренския диктатор дон Тиквун?! Няма спасение от тоя аварин, като водата е , извира отвсякъде...и все постове иска...
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи сега ще взима президентска пенсия + заплата като конституционен съдия
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни и същи мацуни се въртят ха тука, ха там вече 20 години, оффффффф от всички ми писна вече
71
3
 
9
 
! Отговори
До 48 преди 11 години
"Сега остава Желю Желев да го направим министър на финансите."Не подценявай Желю. Той може да е лешов ***, но отбира от много неща,също като Боко. В село Лозен, от където е жана му, Желю е посял малка нива с арпаджик. Тъста му дълго чакал арпаджика да поникне,но не би !Другите стопани обрали и продали лука, само Жельовия още не поникнал. Тъста рови и вади една скелида и видял, че зетя поставял арпаджика с горната част на долу.За разлика от него,Боко винаги е слагал суроватката пред прасето.
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква прекрасна демокрация има в България. ГЕРБаджиите ще гласуват "ЗА" до един, както е казал Вождът!
69
1
 
13
 
! Отговори
а преди 11 години
И ПАК всички са във властта-а народа да го духа.На изборите каквото и да "изберете" ще получите познатите овързани с кръгове корумпирани политици да издевателстват.
68
1
 
8
 
! Отговори
Стига преди 11 години
Един социален строй който не може за 5, 10 та за 15 год. да въздигне живота на народа си близък до нормалния да върви с политиците си в историята
67
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лайнарчета не виждате ли че и американци и англичани си изпозват бившите президенти
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи ще гласуват не по същество, а както дрогаря Тиквен им натиска копчето подобре да турят чучела у тоя парламент и да му бият катинара.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е най-правилиния избор , така или иначе Соколов ми се видя в последниото интевю много остарял , *** Куцкова става но Петър стоянов така или ианче вече си има взема даване с ГЕРБ , все пак брат му е преставител на ГЕРБ в Европейския парламент. петърчо става и за председател на Конституционния съд.Хайде пък догодина и Иван Костов Министър председател , грехота е да не го използваме , само губиме от тази работа.
64
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужас, махнаха Марковска за да дойде този...ах, ела зло, че без тебе още по-зло...
63
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати държавата.Егати управляващите!!!!!!!!!
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям избор ще падне ми се струва, предполагам част от парламента ще подкрепи другите кандидати.
61
2
 
14
 
! Отговори
Майко мила преди 11 години
Какво падение? Крадеца вика, дръжте крадеца. П Р Е Д Л А Г А М:Всички честни хора да се отделим, да направим друга България и да оставим СУФИЕНЦИ сами. С техните демократични гадини.Ако не са трудовите хора от провинцията, тия *** ще пукнат.Ей, гадове, България не е София.Да изгоним тия ***.