Венета Марковска се оттегля в пенсия

„Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”
Обновена: 20 ное 2012 14:50 | 20 ное 2012 11:36,
113
Венета Марковска се оттегля в пенсия
Венета Марковска се пенсионира. Снимка: БТА

Венета Марковска е подала молба за пенсиониране, за да няма повече никакви спекулации около нейното име.

 “В себе си нямам никакво съмнение, че не съм извършила каквото и да е нарушение по служба, а още по-малко престъпление, но за да няма повече никакви спекулации както по отношение на мен, така и към държавните институции, се оттеглям в пенсия, за което днес подадох молба по съответния законов ред“, заяви Марковска пред агенция “Фокус“.
 
“Благодаря на всички, които гласуваха за кандидатурата ми, които не изгубиха доверие в мен и ме подкрепиха в тези изключително тежки моменти. Независимо от случилото се, аз все пак вярвам в справедливостта”, заяви още Марковска.

По конституция и закон магистратите се пенсионират при навършване на 65 години. Венета Марковска обаче все още няма навършени 65 години, което не й пречи да се пенсионира при условията на общите условия за всички граждани по Кодекса за социално осигуряване, съобщава "Правен свят".

Преди десетина дни Етичната комисия на ВСС се самосезира по казуса "Марковска". На този етап, обаче, все още се извършва проверка и няма внесено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея. Ако такова не бъде образувано, то при напускането си Венета Марковска ще вземе и 20 заплати обезщетение.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва на новоизбраните конституционни съдии и Марковска не успя да встъпи в длъжност.

Още по темата
Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Марковска за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В последствие Марковска реши да отложи клетвата и се обърна към МВР и прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея. В последствие обаче реши да отиде на тържествената церемония и да се закълне.

Безпрецедентните действия на държавния глава, който получи упреци, че е превишил правата си, като е бламирал решение на НС, дойдоха, след като премиерът Бойко Борисов няколко пъти помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум".

Остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.

След създалата се правна каша с проваления избор на Марковска  правната комисия на НС реши да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че се е разбрал с лидера на СДС управляващите да подкрепят техния кандидат, независимо кой е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
маргарита пешева преди 11 години
защо и трябваше на тази жена този цирк това унижение спокойно може да стане адвокаткато се води човек по чужд акъл т.е по така наречените независими това е резултатаза кс трябват много учени хора с книги статиичленство в чужди институти коитосе занимаватцял живот само с наука търговци само уронват престижа на кс
92
0
 
3
 
! Отговори
София преди 11 години
За какво пенсиониране говори Марковска? Тя е само на 61 години. И 20 заплати. Не и трябва тото.
91
0
 
8
 
! Отговори
---- преди 11 години
И аз вярвам в справедливостта - в божията справедливост
90
3
 
6
 
! Отговори
ДО 107 преди 11 години
НЕЗАВИСИМАТА ПЕНСИОНЕРКА БЕШЕ ПОДКРЕПЕНА ОТ ЦЯЛАТА ГЕРБЕРСКА ***+ДПС И САМО ОТ ОСЕМ ***.
89
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На един човек като му кажат пръдльо името остава за цял живот.Виновна , невиновна това е . Да си стои на пейката пред къщата и да се радва на парите си.
88
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Независимата " пенсионерка Марковска сега може да се кандидатира за депутатка от БСП/ДПС/
87
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредния хитър ход на герберите. Нямаше как да я махнат от ВАС и я избраха в КС, но там я хързулнаха и хоп най-добре в пенсия.
86
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 11 години
Разгеле, най-после! Като си за пенсия бе мила, къде се буташ ????? Нагличка си е бабетката !!
85
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам, пенсионната възраст на съдиите да стане 50 г. и веднага да ги махат. Докато не се изчисти съдебната система от бивши, няма да се опаравят нещата. Да дойдат млади хора, необременени от миналото си. Но да бъдат назначавани с конкурси, а не с такива политически назначения.
84
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Напълниха и сметките с няколко милиона и я убедиха да напусне, че много хора са замесени и много неща знае тая Марковска. Папките с инфото в някой сейф и, а са я махнали, а е изпяла всичко за Бойко и останалите мафиоти. Най накрая склони срещу сериозна сума да "излезе в пенсия". Това е България - управлявана от мафията.
83
4
 
14
 
! Отговори
Дон Карлеоне преди 11 години
абе тоя зъблю, като президент неможа да се оправи-все партиини дела решаваше,като адвокат-никой няма спомени-а сега най-виш магистрат.Е ГАТИ ДЪРЖАВАТА! ДЕМОКРАЦИЯ-АМА НЕ!
82
0
 
4
 
! Отговори
Гладен Пенсионер преди 11 години
До Пенсионер.Да разбрах те. Няма как да се докаже, каквото и да е.
81
0
 
15
 
! Отговори
Гладиатор преди 11 години
Баба Венетка има милиони в зеленотака че хич няма да я мисля.
80
4
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
До Гладен ПенсионерПриятелю,За мен всеки е невинен до доказване на противното.Що се отнася да конкретният случай мисля ,че един"гаф" не може да се потули с друг " гаф" "Творци" на гафовете са Парламент, Прокуратура ,Президент.Който е"газил лука" трябва да отговаря.Няма наши ,няма ваши.Трябва да се доказват придобитите имоти и богатство на голяма част от политици ,магистрати , министри и министерчета.Но ,уви това никога няма да стане ,а ние само ще се "дърлим".Не знам дали ме разбра.
79
0
 
19
 
! Отговори
A преди 11 години
Хайде бабо Венетке, че от пощвнския клон питат кага да ти извадят картон за пенсия. Не ти мина ноМерът, но пък пенсията е добра и едва ли я заслужаващ,
78
0
 
11
 
! Отговори
Гладен Пенсионер преди 11 години
До Пенсионер, да разбирам ли, че вярваш в невинността на въпросната пенсионерка ?????Или щом е от "нашите", даренията са на земи и хотели са добре дошли.
77
2
 
18
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
Не си прав. Има много способни млади хора с юридическо образование, но те нямат място в съдебната система. Не е тайна какви връзки, политически протекции и рушвети в хиляди са нужни, за да станеш съдия или прокурор. Нищо не се е променило. Конкурсите са пълна порнография.Кадърните млади юристи най-много да станат дознатели, ако имат късмет.
76
3
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
До Гладен Пенсионер 91Няма нужда да потвърждаваш моята констатация. Ясно е ,че си млад Гербер. Личи по арогантността и правописа ти.Що се отнася до обръщението "пич", поласкан съм.Иначе-бъди здрав и мисли със собствената си глава.
75
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някои излизат в пенсия по болест... Марковска излиза в пенсия по наглост.
74
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Марковска беше уволнена заради корупция, тя трябва да бъде съдена и лишена най-малко от тлъста пенсия, а Борисов трябва да бъде разследван от комисията на Янев за корупция в парламента. Иначе всичко е пореден цирк на ГЕРБ и СДС и го замазват с Петър Стоянов.